Praktični trikovi roštiljskih majstora

bbq

Roštilj je idealna ljetna zabava i povod za pozivanje prijatelja. Hrana se brzo i lako sprema, a ne ostaje puno ni za raspremanje, budući da se niko neće naljutiti ukoliko mu se hrana sa roštilja posluži u papirnom ili plastičnom posuđu. Na roštilju se, osim mesa i ribe, mogu pripremati i razne namirnice poput voća, povrća, sira i gljiva. Donosimo vam nekoliko savjeta za lakše pripremanje roštilja.
Piše: Adnan Učambarlić

Koristite drva i ugalj
Ako se roštilj pripema na otvorenom, najbolja opcija su drvo i ugalj, za razliku od plinskih roštilja. Drvo će se pobrinuti za ravnomjernu toplinu i specifičan okus mesa, dok će ugalj dati dimljeni okus koji pravi ljubitelji roštilja preferiraju. Nemojte koristiti lakirano ili prerađeno drvo, niti iglice crnogorice.

Marinada
Da bi meso sa roštilja bilo što mekše i ukusnije, potrebno ga je staviti u marinadu nekoliko sati. Pripremanje marinade je stvar ukusa, ali prilagođava se i vrsti mesa.

Žar
Žar ćete najbolje pripremiti tako što ćete prvo koristiti sitno i suho drvo, pa onda dodati drveni ugalj.

Rešetka
Rešetku od roštilja nemojte stavljati prije nego pripremite žar. Kada se dovoljno zagrije, premažite je sa malo loja.

Ne gasite vatru
Ukoliko vam prilikom pečenja bukne vatra, nemojte je gasiti vodom. Radije dodajte nekoliko komada vlažnog uglja.

Mast
Spriječite kapanje masti sa mesa u vatru, jer sagorijevanjem nastaju supstance koje izazivaju rak, a one iz vatre isparavanjem dolaze nazad do mesa.

Čekajte da ugalj poprimi sivu boju
Da je roštilj spreman za pripremu namirnica znat ćete ukoliko pratite promjene na uglju. Kada briketi većim dijelom izgore, odnosno poprime boju pepela, vrijeme je da počnete s roštiljanjem.

Marinirajte u hladnjaku
Kako bi izbjegli pojavu bakterija meso je potrebno marinirati u hladnjaku, a nikako na sobnoj temperaturi.

Odstranite masne dijelove
S mesa, prije pripreme na roštilju, odstranite masne dijelove. Mast koja se topi prilikom pečenja kaplje po žaru i razbuktava vatru, a meso postane suho ili pregori.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se