Raštika i špinat

rastika2

Ljeto je vrijeme kada se puno govori o zelenom povrću, što i nije čudno ako se uzme u obzir mali broj kalorija i pregršt minerala koje ono posjeduje. Ovog toplog mjeseca osvrnut ćemo se na raštiku i špinat, a osim zdravstvenih i kulinarskih prednosti koje su zaista mnogobrojne upoznat ćemo vas i sa mogućim opasnostima.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Raštika: sjajna hrana za dijetu

Raštika je povrće koje nam nudi mnogo minerala i idealna je biljka za zdravo kuhanje na pari. Najbolji efekt ćete postići ukoliko je parite oko 5 minuta. Ovo povrće je dostupno tokom cijele godine, ali u toplijim mjesecima je ipak tvrđe i potrebno ga je kuhati jednu minutu duže.

Kuhana raštika dobro se slaže sa mesom, a može se kombinovati sa jajima i drugim zelenim povrćem.

Ukoliko želite povećati unos kalcija, raštika je jedna od najbogatijih biljaka ovim mineralom. S obzirom na to da kuhana raštika sadržava svega 49 kalorija po obroku, idealna je namirnica za održavanje tjelesne mase ili dijete. Kao ni drugo zeleno povrće raštiku ne treba prerano davati bebama - prije uvođenja ove biljke u bebi ishranu obavezno se posavjetujte sa pedijatrom.

Špinat: rudnik zdravlja, ali samo ispravno kuhan

Dobro znamo da je špinat veoma zdrav, a o tome smo u nekoliko navrata i pisali, međutim, treba biti oprezan kada je u pitanju pripremanje ove biljke! Evo šta se krije u špinatu…

Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciju željeza. Osim toga sadrži  vitamin A koji održava zdravima kožu i sluznicu, te vitaminima B skupine uključujući i folnu kiselinu koja pozitivno djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica. Da bi se sačuvali ovi vrijedni vitamini, špinat je najbolje kuhati na pari ili u vrlo maloj količini vode, i to ne duže od 10 minuta. Od minerala špinat najviše sadrži kalija, magnezija i željeza.

Gusto upozorenje o špinatu

Prije kuhanja špinatu odstranite peteljku i veće poprečne žile na listovima, budući da su upravo one bogate oksalnom kiselinom koja može stvoriti malene kristaliće i taložiti se u mokraćnim kanalima i bubrezima male djece. Oksalna kiselina je i glavni uzrok zašto se špinat priprema s mlijekom, jer veže kalcij iz mlijeka, tvoreći netopljiv spoj kalcij-oksalat i tako se izlučuje iz organizma. Vodu u kojoj se špinat kuhao obavezno bacajte, i sa njom nikada ne razrjeđujte dječije kašice jer je puna nitrata koji prelaze u nitrite, iz kojih pak djelovanjem bakterija u debelom crijevu mogu nastati nitrozamini koji imaju potencijalno kancerogeno djelovanje. Upravo nitrati su i razlog zbog kojega špinat treba pripremati uvijek neposredno prije jela jer se jednom termički obrađen ne smije ponovno zagrijavati niti čuvati duže, pa čak ni u frižideru!

Gusto recepti sa raštikom i špinatom:

Kremasti špinat na mlijeku

Sastojci: 1 kg svježeg špinata, 2 kašike brašna, ½ l mlijeka, 2 češnja bijelog luka (sitno nasjeckana), malo ribanog muškatnog oraščića, malo maslaca, 1 vrhnje za kuhanje, so, bijeli biber

Priprema: Dobro operite i očistite špinat, te odstranite peteljke, sasvim malo ga blanširajte, procijedite i prelijte hladnom vodom. Zatim ga nožem usitnite. Na tavici na maslacu kratko popržite brašno, zalijte hladnim mlijekom, promiješajte i dodajte usitnjeni bijeli luk. Kada prokuha dodajte nasjeckani špinat. Posolite, pobiberite, dodajte muškatni oraščić i prema želji dodajte još malo vrhnja da bude kremastije.

Prosječna cijena: 7 KM

Salata od špinata

Sastojci: ½ kg mladog špinata, 1 glavica crvenog luka, 3 paradajza; Za umak: 2 kašike jabučnog octa, 1 kašika senfa, malo šećera, so, biber, 5 kašika ulja

Priprema:
Očistite, operite i ocijedite špinat. Narežite luk na listiće, a paradajz na kriške. Sve stavite u zdjelu za salatu. Pripremite umak tako da umiješate ocat, senf, so, biber i na kraju ulje. Salatu začinite neposredno prije serviranja.

Prosječna cijena: 5 KM

Raštika sa jajima

Sastojci: ½ kg raštike, 100 g na trake narezane pancete ili suhog mesa, 1 jaje, 200 g cherry paradajza, 1 dl maslinovog ulja, so

Priprema: Raštiku potopite u hladnu vodu, pa joj listove odvojite od čvrstih stabljika i izrežite u poprečne trake, te kuhajte u slanoj vodi dok sasvim ne omekšaju. Posebno na maslinovom ulju propržite pancetu/suho meso. Kad meso postane zlatne boje dodajte ocijeđenu raštiku i isjeckani cherry paradajz. Jaje u tavi razmutite, posolite i ispecite te dodajte raštici i odmah servirajte.

Prosječna cijena: 7 KM

Raštika sa mesom

Sastojci: 1 luk, malo ulja, malo maslinovog ulja, 200 g telećeg mesa od plećke ili prsa, raštike i krompira (količina po želji), so, biber

Priprema: Meso očistite, luk propržite na ulju, pa dodajte meso koje ste nasjekli na komade, te malo vode i pirjajte. Obarite raštiku koju ste isjekli na rezance. Kada je raštika kuhana, stavite je na meso. Krompir ogulite i izrežite na kocke, pa dodajte u raštiku i meso. Prelijte vodom i kuhajte poklopljeno oko 1 sat. Kad je skoro gotovo, dodajte malo maslinovog ulja i poboljšajte okus sa biberom i soli.

Prosječna cijena: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se