Grill party

grill

Želite li obradovati svoje ukućane ili drage goste, predlažemo vam roštilj kojeg obožavamo zbog brze pripreme i mnoštva finih kombinacija po svačijem ukusu. Na roštilju ćete vrlo jednostavno pripremiti ukusna jela koja ne zahtijevaju mnoštvo skupocjenih namirnica, a užitak je još veći ako ste negdje u prirodi sa dobrim društvom.

Pripremila: Dragana Nižić

Tajna dobrog roštilja

Nekoliko je osnovnih načina pripreme roštilja: pečenje na klasičnom roštilju na drva ili drveni ugljen, na modernom električnom roštilju, pečenje u električnoj pećnici ispod grijača ili plinskoj pećnici, i pečenje u specijalnoj tavi za roštilj. Prije pečenja svakako dobro mehanički, četkom, očistite rešetku za roštilj. Rešetku namažite uljem ili je natrljajte slaninom i položite najmanje 10 cm od izvora topline. Namirnice možete peći i tako da ih zamotate u aluminijsku foliju. Nakon nekog vremena odmotajte foliju, a namirnice stavite kraće vrijeme na rešetku kako bi s obje strane dobile boju. Pripazite da prilikom pečenja na roštilju s mesa ili ribe ne kaplje masnoća. Sagorijevanjem masnoće na žaru nastaje topao dim koji oblaže namirnicu štetnim spojevima. Osim toga:

  • Riba postaje aromatičnija uz ruzmarin, lovor, bosiljak, bijeli luk i peršun.
  • Za svinjsko meso i teletinu obično se, ovisno o ukusu, uz so koristi i bijeli biber, korijander, začin od povrća, lovorov list, bijeli luk ilitabasco.
  • Meso peradi može se prvo pokapati limunovim sokom pa posipati crvenom paprikom, soli, biberom, začinom od povrća, origanom i mnoštvom začinskog bilja.
  • Meso će biti posebno ukusno ako ga premažete senfom i ostavite stajati u ulju i začinima. U marinadu možete staviti listiće kadulje ili mente, no uklonite ih prije stavljanja mesa na roštilj da ne zagore. Iz istog razloga uklonite i komadiće bijelog luka ili koristite bijeli luk u prahu.

Marinirana hobotnica

Sastojci: 800 g očišćene hobotnice, so, 3 češnja protisnutog bijelog luka, 1 kašika origana, 150 ml maslinovog ulja, 50 ml balzamičnog octa, biber, sok i ribana korica jednog limuna; Za preljev: 50 ml maslinovog ulja, 50 ml balzamičnog octa, 1 vezica nasjeckanog vlasca, so, biber, sjeckani peršun, začin od povrća

Priprema: U posudi pomiješajte bijeli luk, so, origano, biber, maslinovo ulje, ocat, ribanu koricu i sok limuna. Hobotnicu stavite u marinadu i pustite da odstoji 4 sata. Mariniranu hobotnicu ispecite na tavi za roštilj i narežite na manje komadiće. Prebacite u posudu za posluživanje, posolite, pobiberite i prelijte mješavinom maslinovog ulja i octa. Pospite sjeckanim vlascem, peršunom i začinom od povrća pa sve dobro promiješajte.

Prosječna cijena: 10 KM

Losos s limunom

Sastojci: 4 odreska lososa, 2 kašike koncentrata od paradajza, so, 2 kašike limunovog soka

Priprema: Odreske lososa operite, osušite i posolite. Premažite ih sa svake strane koncentratom paradajza i nakapajte limunovim sokom. Ostavite na hladnom mjestu da odstoje najmanje 30 minuta. Pripremljene odreske pecite na grill tavi ili roštilju pa poslužite tople uz kriške limuna.

Prosječna cijena: 10 KM

Lignje s roštilja

Sastojci: 500 g lignji, 2 kašike sjeckanog kopra, 50 ml maslinovog ulja, 2 češnja bijelog luka, so, sok i ribana korica jednog limuna, 1 kašika soka od limete, kriške limete za dekoraciju

Priprema: Lignje očistite, operite i posušite. Rarežite ih po dužini i odvojite krakove. Pomiješajte maslinovo ulje, kopar, protisnuti bijeli luk, sok i ribanu koricu limuna. Dodajte sok od limete i narezane lignje. Posolite i promiješajte pa ostavite da se marinira oko 3 sata. Nakon toga lignje izvadite iz marinade i pecite ih na dobro zagrijanom roštilju dok ne omekšaju i dobro ne porumene. Ukrasite kriškama limete i poslužite uz sezonsku salatu.

Prosječna cijena: 10 KM

Povrće s roštilja

Sastojci: 1 crvena paprika, 2 žute paprike, 2 tikvice, 2 patlidžana, 4 češnja bijelog luka, so, biber, začin od povrća, 1 kašika sjeckanog peršuna, 100 ml maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, sjeckana menta

Priprema: Očišćene i oprane paprike narežite na trake, a patlidžane i tikvice na ploške. Prebacite u veću zdjelu. Posolite, pobiberite i dodajte začin od povrća. Promiješajte. Zatim dodajte protisnuti bijeli luk, peršun, mentu, maslinovo ulje i limunov sok pa još jednom dobro promiješajte. Poklopite i ostavite u hladnjak da odstoji nekoliko sati. Zatim povrće izvadite iz marinade i pecite ga na roštilju sa svake strane. Tokom pečenja premažite nekoliko puta ostatkom marinade. Poslužite odmah.

Prosječna cijena: 6 KM

Paprike s roštilja

Sastojci: 250 g žutih mesnatih paprika, 250 g crvenih mesnatih paprika, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike balzamičnog octa, so, 2 češnja bijelog luka

Priprema: Očišćene i oprane paprike prerežite na pola, a po potrebi i na manje komade. Zapecite ih na roštilju sa svake strane  i stavite u posudu. Prelijte mješavinom maslinovog ulja i octa. Posolite i dodajte bijeli luk narezan nasitno pa dobro promiješajte. Pustite da kratko odstoje i poslužite. Paprike po želji možete posuti i sjeckanim peršunom.

Prosječna cijena: 5 KM

Ražnjići s janjetinom

Sastojci: 800 g janjetine bez kosti, 150 ml maslinovog ulja, sok i ribana korica jednog limuna, 3 češnja bijelog luka, 1 kašika svježe sjeckane mente, biber, so, začin od povrća

Priprema: Maslinovo ulje pomiješajte s limunovim sokom, koricom limuna, narezanim bijelim lukom, mentom, biberom i začinom od povrća. Sve zajedno usitnite u blenderu. Ovom marinadom prelijte janjetinu narezanu na kocke i pokrivenu ostavite stajati na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Na svaki drveni štapić za ražnjiće nabodite 3-4 kocke marinirane janjetine. Rešetke za roštilj premažite uljem i dobro zagrijte te ispecite ražnjiće sa svake strane.

Prosječna cijena: 10 KM

Piletina s pivom

Sastojci: 500 g pilećih fileta, po 1 zelena, crvena i žuta paprika, 100 g tikvica, 200 g šampinjona, 200 ml tamnog piva, 5 kašika ulja, mažuran, začin od povrća, so, biber, sjeckani ruzmarin

Priprema: Pileće filete narežite na kockice, stavite u dublju zdjelu i pospite začinom od povrća. Posolite i pobiberite. Oprane paprike očistite od sjemenki i narežite na kockice. Oprane šampinjone narežite na četvrtine, a tikvice na manje komade. Narezano povrće malo posolite, dodajte piletinu, zalijte pivom i sve dobro promiješajte. Pospite mažuranom i ruzmarinom, promiješajte, poklopite i ostavite stajati na hladnom mjestu oko 30 minuta. Meso i povrće zatim nanižite na drvene štapiće za ražnjiće. Rešetku za roštilj ili tavu premažite uljem i dobro zagrijte. Pripremljene ražnjiće pecite sa svih strana dok ne porumene.

Prosječna cijena: 8 KM

Pljeskavice

Sastojci: 500 g miješanog mljevenog mesa, 3 češnja bijelog luka, 1 luk, so, biber, začin od povrća

Priprema: Mljeveno meso stavite u dublju zdjelu. Dodajte nasjeckani luk, protisnuti bijeli luk, biber, so i začin od povrća. Pripremljenu smjesu dobro izmiješajte, a zatim oblikujte pljeskavice. Pripremljene pljeskavice pecite sa svake strane na zagrijanoj, uljem premazanoj rešetki roštilja ili u tavi na ulju. Poslužite uz salatu po izboru.

Prosječna cijena: 6 KM

Grillani odrezak

Sastojci: 4 goveđa odreska, 1 kašika senfa, 100 ml maslinovog ulja, so, biber, začin od povrća, balzamični ocat, 1 kašika sjeckanog ruzmarina

Priprema: Prije pečenja svaki odrezak još malo zarežite i premažite senfom. Prelijte uljem, poklopite i ostavite da odstoje 2 sata. Nakon toga ako je potrebno, malo ih potucite, pospite začinom od povrća i sjeckanim ruzmarinom pa još desetak minuta ostavite da odstoje u ulju. Zatim odreske stavite na ugrijani roštilj i pecite 3-4 minute sa svake strane.

Prosječna cijena: 9 KM

Miješani ražnjići

Sastojci: 200 g teletine, 200 g janjetine, 1 luk, 2 paprike, so, biber, začin od povrća, mažuran, maslinovo ulje

Priprema: Narežite meso na kocke, pospite ga začinima te ostavite stajati 30 minuta. Narežite na veće komade luk i paprike. Na štapiće za ražnjiće stavljajte naizmjenično komadiće mesa i povrća. Na kraju ih premažite uljem i pecite na ugrijanom roštilju, pod roštiljem u pećnici ili u većoj tavi. Poslužite uz salatu ili umak od jogurta.

Prosječna cijena: 8 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se