Lešo jela

ossobuco-leso-300x273

Lešo jela idealan su izbor zdravog i laganog obroka u bilo koje doba godine. Osim što su izvrstan izvor zdravlja, lešo kuhana jela neće dodatno opteretiti vaš želudac. Zbog jednostavnog načina pripreme bez masnoća preporučuju se za svakodnevnu upotrebu svima koji žele očuvati zdravlje.

Pripremila: Dženana Hrlović

Talijansko porijeklo

Naziv lešo dolazi od italijanske riječi lesso što u prevodu znači kuhano. Termin se prvenstveno odnosi na kuhano meso, pa neka od tradicionalnih jela sa mesom nose u sebi i ovaj dodatak lesso. U Italiji se pod lesso jelom prvenstveno misli na specifičnu metodu pripreme mesa. Najpoznatije među njima je svakako jelo lesso rifatto, što bi u prevodu značilo dvostruko kuhano meso, s obzirom da se za pripremu ove delicije meso najprije kuha u vodi, a zatim tako pripremljeno dodaje i kuha u odvojeno pripremljenom sosu. Ipak, Talijani razlikuju pripremu mesa na lešo od običnog kuhanja. Naime, lešo meso se uroni u hladnu vodu, te onda stavlja kuhati uz dodatak začina. Tokom kuhanja se sa površine skida masnoća. Nasuprot tome, u kuhanim jelima meso se uranja u ključalu vodu. Na taj način postiže se efekt sličan kao i kod prženja na vrelom ulju. Meso se „zatvara” i svi sokovi se zadržavaju u njegovoj unutrašnjosti.

Zašto odabrati lešo jela

U osnovi pripreme lešo jela je kuhanje u vodi uz dodatak soli i, često, minimalnu upotrebu začina. Upravo zbog toga lešo jela su idealan obrok za vrele ljetne dane, posebice ukoliko se tokom kuhanja sa površine odstranjuje masnoća. Za pripremu lešo jela meso se reže na manje komade kako bi se što više aromatičnog soka ispustilo u temeljac, te na taj način aroma prenijela i na povrće koje se kuha zajedno sa njim. Kao dodatak tokom pripreme lešo mesa u Italiji se najčešće biraju luk, krompir, paradajz i mrkva. Meso je potrebno dugo kuhati kako bi se postigao optimalan efekt. Nakon kuhanja treba da bude mekano, a vlakna mišića da se lagano razdvajaju. S obzirom da je ovo izuzetno dugotrajan proces, na našim prostorima se za pripremu lešo jela najčešće koristi ekspres lonac. Nakon kuhanja dobit ćete ukusan temeljac u kojem možete skuhati sjajnu tjesteninu. Ipak, ne zaboravite da ostavite i malo sa strane, jer praksa nalaže da se lešo meso posluži u vlastitom temeljcu.

Šta odabrati za lešo

Iako Talijani samo meso smatraju namirnicom koja se može pripremati lešo, na našim prostorima to je daleko šire. Lešo jela, istina, u sebi sadrže najčešće meso, ali se kod nas kaže da se lešo priprema i krompir, mrkva i drugo povrće čija se priprema zasniva na kuhanju uz dodatak soli. Naravno, ovo je potrebno razlikovati od blanširanja koje je najčešće korištena metoda za pripremu povrća. Osim crvenog mesa, lešo jela mogu se pripremati i od svih vrsta peradi, ribe, pa čak i morskih plodova. Naravno dužina kuhanja neće biti ista za sve namirnice, pa je potrebno prilagoditi se specifičnostima odabrane namirnice.

U nastavku vam donosimo mnoštvo recepata za pripremu ukusnih lešo jela. Uživajte!

Osvrt nutricioniste:

Lešo junetina sa suhim šljivama

Sastojci: 500 g junetine, 1 crveni luk, 2 mrkve, 1 paradajz, 4 suhe šljive, 3 grančice peršuna, 4 lista bosiljka, 1 kašičica korijena celera, 2 lovorova lista, 1 kašičica crvene paprike, 1 kašika ulja, biber, so

Priprema: Meso operite i izrežite na komade, stavite u duboki tanjir, posolite i ostavite da stoji dok pripremite ostale sastojke. Mrkve očistite te operite. Paradajz također operite, a zatim ogulite i sitno izrežite. Mrkvu izrežite na deblje kolutiće. U veću posudu stavite meso i cijelu glavicu luka koju ste prethodno očistili i oprali. Zatim, dodajte mrkvu te celer i peršun koje ste sitno isjeckali. Dodajte vode da prekrije sastojke i ostavite da prokuha. Kada je voda prokuhala dodajte biber, lovorov list, šljive koje ste izrezali na četvrtine i sve promiješajte. Kuhajte na srednjoj toplini oko sat vremena, dodajte pripremljeni paradajz i po želji dosolite. Kuhajte još oko sat vremena i služite toplo.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo meso sa mrkvom

Sastojci: 300 g junetine, 300 g pilećeg bijelog mesa, 200 g mrkve, 1 crveni luk, 2 grančice peršuna, ½ korijena celera, 6 listića bosiljka, biber i so

Priprema: Juneće meso operite i isijecite na krupnije komade, očistite i operite luk i mrkve, a peršun i celer sitno isjeckajte. Pripremljene sastojke stavite u posudu sa ključalom vodom, a kada sve ponovo proključa, smanjite temperaturu, te dodajte bosiljak i biber. Nakon 40 minuta kuhanja dodajte pileće meso koje ste oprali i isijekli na četiri dijela. Zatim, sve posolite, po potrebi dodajte vode i kuhajte dok meso ne omekša. Kada je jelo gotovo izvadite luk i poslužite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo junetina sa povrćem

Sastojci: 500 g junetine, 3 mrkve, 1 veća glavica kupusa, 1 glavica kelja, 1 paprika, 1 paradajz, 2 krompira, 3 grančice peršuna, 1 kašičica celera, biber, so

Priprema: Junetinu operite i isijecite na komade, te stavite u posudu sa vodom koju ste prethodno posolili. Zagrijavajte do ključanja, pa nastavite kuhati. Paradajz i papriku operite i odstanite košpice, te sitnije isjeckajte na kockice. Mrkve operite i očistite te izrežite na kolutiće, a krompir ogulite i izrežite krupnije. Kupus i kelj pripremite tako  što ćete odvojiti površinske listove i oprati, a zatim izrežite krupne trake. Pripremljeno i izrezano povrće dodajte mesu i pobiberite po želji, te kuhajte dok povrće ne omekša. Zatim, dodajte krompir, te sitno isjeckani peršun i celer i nastavite s kuhanjem uz povremeno miješanje dok jelo ne bude potpuno kuhano. Po potrebi dospite vode tako da vam svi sastojci budu potopljeni tokom kuhanja.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo janjetina sa zeljem

Sastojci: 500 g junećeg buta, 500 g svježeg zelja, 250 g krompira, 1 mrkva, 1 crveni luk, 4 režnja bijelog luka, 1 manji celer, nekoliko grančica peršuna, malo ruzmarina, biber i so

Priprema: Zelje operite i pažljivo odrežite krajeve tvrdih peteljki. Meso operite i krupno isijecite. Crveni i bijeli luk očistite i sitno isjeckajte kao i mrkvu. Junetinu stavite u lonac sa pripremljenim sastojcima, posolite i pobiberite, te dodajte ružmarin. Zatim, dodajte vodu u količini da prekrije sastojke, te zagrijavajte dok ne proključa. Kada jelo proključa pokupite pjenu sa vrha, poklopite i kuhajte oko 45 minuta uz povremeno miješanje. Zatim dodajte krompir koji ste prethodno ogulili i krupno izrezali. Sve još kuhajte oko 40 minuta uz povremeno miješanje. Pripremljeno meso izvadite iz lonca zajedno sa povrćem i servirajte na tanjire. Supu iz lonca možete procijediti i dodati rezance, te kuhati dok rezanci ne budu gotovi i služiti kao predjelo.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Škarpina na lešo

Sastojci: 500 g škarpine, 1 mrkva, 1 manji crveni luk, 2 režnja bijelog luka, 3 lovorova lista, 350 ml vinskog sirćeta, ½ kašičice bibera, 1 grančica peršuna, maslinovo ulje, so

Priprema: Mrkvu, crveni i bijeli luk očistite i operite, te sitno isjeckajte i dodajte u posudu sa vodom. Zatim posolite, pobiberite i zagrijavajte do ključanja, pa potom ostavite da kuha oko 15 minuta. Kada povrće omekša dodajte malo sirćeta da se škarpina ne bi raspala. Zatim, dodajte škarpinu koju ste prethodno očistili i kuhajte još oko 15 minuta u poklopljenoj posudi. Kuhanu škarpinu servirajte na tanjir i poprskajte sa malo maslinovog ulja, te ukrasite peršunom. Kao prilog možete poslužiti kuhano zelje i krompir.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo pastrmka

Sastojci: 700 g pastrmke, 50 ml maslinovog ulja, 200 g krompira, 100 g riže, 1 glavica crvenog luka, 4 režnja bijelog luka, 1 limun,  biber, so

Priprema: Pastrmke dobro očistite i operite. U posudu za kuhanje stavite maslinovo ulje, potom dodajte krompire, koje ste ogulili, kao i nasjeckani crveni luk. Zatim dodajte izgnječeni bjeli luk, dvije kriške limuna, posolite i pobiberite. Dodajte čašu vode, poklopite i kuhajte oko 20 minuta. Povremeno dospite hladne vode. Dodajte pastrmke koju ste očistili i oprali, te još kuhajte oko 15-20 minuta na laganoj vatri. Kada su pastrmke kuhane na tan­jir izvadite krompir, preko poredajte pastrmke, zalijte maslinovim uljem i limunovim sokom te ukrasite peršunom. Supu i sadržaj možete ispasirati i iskoristiti za pripremu riže ili tjestenine, ukoliko želite.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo piletina s vinom i gljivama

Sastojci: 800 g pilećih bataka s karabatkom, 2 glavice crvenog luka, 300 g šampinjona, 300 ml bijelog vina, 1 limun, 30 g maslaca, so i biber

Priprema: Pileće batake operite i očistite, te posolite i pobiberite. Prelijte ih sokom od limuna i ostavite da se marinira. Šampinjone očistite i isjeckajte na listiće, luk također očistite i isjeckajte na sitne trakice. Maslac istopite i prelijte u vatrostalnu posudu, preko maslaca poredajte isjeckani luk i blago posolite. Preko luka poredajte piletinu, te nasjeckane šampinjone, a zatim dodajte bijelo vino. Posudu prekrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na 180ºC oko 30 minuta. Jelo možete dekorisati listovima bosiljka.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lignje na lešo

Sastojci: 800 g lignji, 200 g krompira, 3 mrkve, 1 kašičica svježeg ruzmarina, 6 listova zelene salate, prstohvat mljevene ljute paprike, 2 režnja bijelog luka, ½ limuna, 6 grančica peršuna, 2 lovorova lista, maslinovo ulje, so, biber

Priprema: Operite i očistite krompir, mrkvu i crveni luk, te sve isjeckajte na kockice približno jednake veličine. U lonac stavite cijele lignje, dodajte krompir, mrkvu, luk, lovorov list, ruzmarin, biber, ljutu papriku, te usitnjeni bijeli luk. Dodajte toliko vode da prekrije sastojke, poklopite i stavite da se kuha. Kada proključa snizite vatru i kuhajte oko 20 minuta. Kuhane lignje izvadite iz posude na dasku, izvadite im srednju kost, te ih narežite na kolutiće i poredajte u na tanjire. Potom dodajte kuhanu mrkvu i krompir, pospite krupno sjeckanim peršunom, prelijte s malo maslinovog ulja i poslužite sa listovima zelene salate.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo teletina s graškom i boranijom

Sastojci: 600 g teletine, 1 grančica celera, 3 grančice peršuna, 1 list lovora, 200 g graška, 400 g boranije, 100 g mrkve, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica mljevene slatke paprike, mješavina začina, biber, so

Priprema: Meso operite i stavite u posudu s toplom vodom, te dodajte nasjeckani celer i peršun. Zatim, dodajte lovorov list, posolite, pobiberite, dodajte mješavinu začina i kuhajte jedan sat. Zatim, meso izvadite i izrežite na komade, te vratite u posudu da se nastavi kuhati. Nakon toga dodajte mrkvu isjeckanu na kolutiće, boraniju i grašak. Umiješajte i mljevenu papriku, te kuhajte još 30 minuta. Pred sam kraj kuhanja probajte jelo, pa po ukusu dodajte još začina.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo goveđi jezik

Sastojci: 500 g goveđeg jezika, 200 ml paradajz sosa, 1 glavica crvenog luka, 1 lovorov list, 1 grančica celera, 1 grančica peršuna, 1 grančica majčine dušice, 3 karanfilića, 500 ml vode, 1 kašičica soli, biber

Priprema: Svježi jezik stavite 3 sata u hladnu vodu da odstoji, a zatim odstranite žlijezde, grkljan i drugo žilavo tkivo. Ovako pripremljen jezik stavite u lonac, te dodajte lovorov list, celer, peršun, majčinu dušicu i karanfiliće, posolite i pobiberite. Dodajte i crveni luk koji ste prethodno ogulili, te vodu. Kada proključa dodajte paradajz sos i kuhajte na srednjoj toplini oko 3 sata. Gotov jezik ogulite. Možete ga izrezati na kriške i služiti sa paradajzom i krastavcima kao salatom.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Orada na lešo

Sastojci (za 3 osobe): 1 kg orade, 1 glavica crvenog luka, 1 mrkva, 3 režnja bijelog luka, 3 lovorova lista, 10 zrna bibera, so, 3 grančice peršuna, maslinovo ulje, ½ limuna

Priprema: U posudu naspite oko dva litra vode i dodajte glavicu crvenog luka koju ste prethodno očistili i isjeckali na prutiće. Dodajte i očišćenu mrkvu koju ste izrezali na kolutiće, izgnječeni bijeli luk, listove lovora i usitnjeni peršun, te posolite i pobiberite po želji. Sve skupa kuhajte oko sat vremena. Zatim u lonac dodajte vinsko sirće da se riba ne bi raspala pri kuhanju. Tek nakon toga dodajte očišćenu oradu i kuhajte još dvadesetak minuta. Kada riba omekša jelo je gotovo. Gotovu ribu izvadite u posudu za serviranje, prelijte maslinovim uljem i ukrasite sjeckanim peršunom i kolutićima limuna.

Prosječna cijena jela (po osobi): 5 KM

Lešo tikvice i krompir

Sastojci: 3 tikvice, 3 krompira, 2 mrkve, 3 režnja bijelog luka, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika soli, biber

Priprema: U vatrostalnu posudu stavite oko litar vode da proključa. Krompire operite, ogulite i izrežite na četvrtine. Tikvicama odsijecite krajeve i nasijecite ih na veće komade, a mrkve očistite i nasjeckajte na kolutiće. Ako su jako velike izdubite im unutrašnjost sa sjemenkama i bacite je, ako ako su manje samo ih narežite. Kada voda proključa stavite povrće, dodajte oko kašičicu soli, te dvije kašike maslinovog ulja. Kuhajte dok povrće ne omekša. Zatim ocijedite vodu, te začinite s maslinovim uljem, soli, biberom i sitno nasjeckanim bijelim lukom.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Leblebija (slanutak)

Sastojci: 500 g leblebije, 500 g krompira, 250 junetine, 1 mrkva, 1 crveni luk, 1 vezica peršuna, ulje, biber, so

Priprema: Leblebiju natopite u vodi i ostavite da stoji preko noći. U posudu za kuhanje stavite meso koje ste prethodno oprali, malo ulja te luk koji ste očistili i isjeckali na sitne kockice. Peršun operite i isjeckajte što sitnije, očišćenu mrkvu isjeckajte i dodajte leblebiju koja je odstajala preko noći. Posolite i pobiberite, dodajte oko litar vode i kuhajte na srednjoj toplini. Nakon sat vremena kuhanja dodajte krompir koji ste prethodno oprali, ogulili i izrezali i kuhajte još oko pola sata.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo piletina sa prasom

Sastojci: 600 g piletine, 2 mrkve, 1 glavica crvenog luka, ½ malog korijena celera, 4 prase, 2 režnja bijelog luka, 4 grančice peršuna, 4 lista bosiljka, biber u zrnu, so

Priprema: Pileće meso, operite i očistite, te isijecite na velike komadima. Prasu operite i isjeckajte na kolutove, kao i mrkvu koju ste prethodno očistili. U posudu naspite vodu posolite kada prokuha, te dodajte sjeckani peršun i bosiljak, te bibera u zrnu po želji. Crveni i bijeli luk isjeckajte što sitnije, kao i korijen celera. Dodajte isjeckano povrće i piletinu. Kuhajte oko 45 minuta na srednjoj toplini u poklopljenoj posudi, uz povremeno miješanje.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Lešo janjetina sa bamijom

Sastojci (za 2-3 osobe): 700 g janjetine, 30 ml ulja, 2 glavice crvenog luka, 1 kašičica mljevene crvene paprike, 3 režnja bijelog luka, 4 grančice peršuna, 2 kašike sirćeta, 600 g bamije, so i biber

Priprema: Ukoliko nemate svježu bamiju potopite suhu u vodu u koju ste dodali sirće i ostavite da prenoći. Luk očistite i sitno nasjeckajte, pa ga na ulju ispržite da postane staklast. Dodajte nasjeckane listove peršuna, bijeli luk i malo propržite. Dodajte vodu i crvenu papriku i janjetinu. Kad je meso napola kuhano, dodajte bamiju i polagano dalje kuhajte dok meso postane sasvim mekano. Tokom kuhanja jelo nemojte miješati da se bamija ne bi raspala.

Prosječna cijena jela (po osobi): 7,5 KM

Lešo teletina s paprikama

Sastojci: 500 g teletine, 3 paprike, 2 paradajza,1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 1 mrkva, 1 kašičica mljevene slatke paprike, 4 grančice peršuna, 1 lovorov list, 1 kašika ulja, so i biber

Priprema: Teletinu  operite i isijecite na kockice. Paradajz ogulite i izgnječite, paprikama odstranite košpice, te ih isjeckajte na kockice. Luk crveni i bijeli očistite i sitno isjeckajte, kao mrkvu. Luk malo propržite dok ne postane staklast, zatim dodajte paradajz, te oko litar vode, a potom i meso. Kada voda proključa dodajte bijeli luk, mrkvu te usitnjeni peršun, posolite i pobiberite. Nakon oko pola sata kuhanja dodajte paprike, te kuhajte još toliko vremena dok meso ne bude gotovo.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Lešo leća i grah

Sastojci: 200 g leće, 300 g graha, 1 kašika paradajz pirea, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 2 grančice majčine dušice, 1 kašičica mljevene paprike, ½ kašičice sode bikarbone, so, biber

Priprema: Leću potopite u posudi sa vodom i stavite da stoji preko noći. Isto uradite i sa grahom u drugoj posudi, ali dodajte i sodu. Sutradan prokuhajte leću sa vodom u kojoj je stajala, kao i grah. Kada voda prokuha skinite sa vatre, pa iscijedite vodu. Pripremite i ostale sastojke, luk crveni i bijeli ogulite i ustinite, a isjeckajte i majčinu dušicu. U posudu za kuhanje stavite malo ulja, te pržite luk dok ne postane staklast. Zatim, dodajte vodu te bijeli luk, majčinu dušicu, paradajz pire, mljevenu papriku. Dodajte i leću i grah,te kuhajte na srednjoj temperaturi oko 90 minuta.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se