Voće koje daje snagu zmaja

colorful dragon fruit

Pitaya, pitahaya ili zmajevo voće porijeklom je iz Meksika i Centralne i Južne Amerike. Ova kruškolika voćka plod je kaktusa i ponosi se ukusnom kremastom pulpom. Cvijet biljke koristi se u pripravljanju čajeva. Zbog svojih veoma zdravih sastojaka proglašeno je super namirnicom za 2013. godinu, tvrdi Daily Mail.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Zmajevo voće cvjeta nekoliko puta svake godine. Cvijet je lijep, dug oko 15 cm i širok 30 cm u promjeru, cvjeta noću i odumre uz prve zrake sunca. Daje prinos nakon uspješnog oprašivanja noćnih oprašivača - moljaca i šišmiša.

Gusto zanimljivost: Legenda kaže da je zmajevo voće nastalo kada su zmajevi u odlučujućim trenucima borbe bljuvali pobjedonosnu vatru, a na kaktusima na koje je vatra pala - niklo je voće. Smatralo se da onaj ko pojede zmajevo voće postaje i sam snažan poput ovog mitskog bića. I danas ovo voće simbolizira ekstremnu snagu, borbenost i pobjedu.

Bodljikavo, ali vrijedno truda

Ukoliko su vam dosadile borovnice, brusnice i slično, zmajevo voće bi moglo biti pravi izbor za vas. Budući da pripada porodici kaktusa, djeluje pomalo opasno zbog debele kore sa bodljama, ali je veoma zdrava poslastica. Zbog njegovih bodlji nije se lako probiti do unutrašnjosti. Ipak, jednom kada to uspijete, uživat ćete u divnom okusu, ali i izvanredno zdravim sastojcima.

Kako su otkrili naučnici, zmajevo voće je posebno dobro za dijabetičare, a obiluje i antioksidansima koji blagotvorno djeluju na imunitet. Zmajevo voće pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, tvrde tajvanski ljekari koji ga preporučuju oboljelima od šećerne bolesti.

Zmajevo voće je bogato vitaminom C, vlaknima, magnezijem, fosforom i kalcijem, a to pomaže i bržem te lakšem mršavljenju. Osim toga, već dugo je poznato i po svojim afrodizijačkim svojstvima. Raste u egzotičnim krajevima, ali je dostupno u prodavnicama širom svijeta. Problem je samo u tome što je nema u našim krajevima, a ako se i pojavi u trgovačkim centrima (uglavnom Mercatoru), kvalitet je prilično upitan nakon tolikog puta. Cijena mu varira, a u zemljama EU jedan plod zmajevog voća košta od 2 do 4 eura.

Sitne crne sjemenke koje se nalaze ispod debele kore pitaje bogat su izvor omega 3 masnih kiselina te djeluju na smanjenje kolesterola u krvi. Iako u prirodi raste samo u Južnoj Americi, poljoprivrednici su ga uspjeli uzgojiti i na Tajlandu, Šri Lanci, Bangladešu i Filipinima.

Zbog svoje bogate nutritivne vrijednosti preporučuje se za: poboljšanje zdravlja očiju - karoten, poboljšanje probave u organizmu i smanjenje masnoća - vlakna, poboljšanje metabolizma tijela - proteini, kao pomoć u formiranju zdravih zuba i čvrstih kostiju - kalcij, za poboljšanje kod gubitka apetita - vitamini B2 i B1, poboljšanje izgleda kože - B3, poboljšanje općeg imunološkog sistema tijela - vitamin C, kao pomoć u formiranju tkiva - fosfor. U većim količinama ima dejstvo laksativa.

Kora ploda nije jestiva, već samo meso u unutrašnjosti. Plod se prereže na pola i unutrašnjost se pojede kašikom ili se nareže na kriške kao lubenica. Može se iscijediti i kao sok. Slatkog je okusa koji podsjeća na mješavinu kivija i kruške, a zbog ružičastih izraslina često se koristi kao ukras. Voćnim salatama daje blago kiselkast okus.

Zmajeva salata

Sastojci: ¼ kg bobica grožđa bez košpica, ¼ kg nasjeckanih komadića narandže, 1 velika jabuka narezana na kriške, 1 velika kruška narezana na kriške, zmajevo voće narezano na kriške

Priprema: Sve zajedno stavite u zdjelu i protresite da se sastojci izmiješaju. Voće zatim možete preliti šerbetom ili jogurtom i poslužiti u staklenoj zdjeli.

Prosječna cijena jela: oko 2 KM*
Zmajeva torta

Sastojci: 2 jaja, 1 šolja brašna, ½  šolje gustina, naribana korica limuna, 30 g maka u zrnu, ¾  šolje izmiksanog zmajevog voća, 3 kašike marmelade od jagoda, ¼  šolje izmiksanog manga, ½  šolje jogurta, 1 kašika praška za pecivo, jagode, anis, soda bikarbona

Priprema:
Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Izmiksajte zmajevo voće i odvadite ¾  šolje. Izmiksajte mango i odvadite ¼  šolje. Umutite jaja, jogurt, koricu limuna i narandže, marmeladu i pire od zmajevog voća i manga u glatku masu, a zatim umiješajte brašno, gustin, mak i sodu bikarbonu. Izlijte u kalup i pecite u ugrijanoj rerni na 180°C. Ispečenu tortu izvadite iz rerne, ostavite u kalupu desetak minuta, pa iskrenite na rešetku.
Otopite marmeladu, procijedite je i prelijte preko torte. Četkicom nanesite malo marmelade i na anis, a kriške jagoda nalijepite sa strane. Kada se glazura stisne, torta je spremna za posluživanje.

Prosječna cijena jela: oko 8 KM*

*U cijene nije uračunato zmajevo voće koje je u BiH još uvijek jako teško nabaviti.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se