Brusnica je najzdravije voće na svijetu

brusnica

Ukusna i osvježavajuća brusnica (Vaccinium macrocarpa), po mišljenju zapadnih stručnjaka, predstavlja najzdravije voće u prehrambenom lancu. I tradicionalna medicina joj odaje priznanje jer malo koja biljka ima tako jako antibiotsko dejstvo. Izuzetno je bogata vitaminom C, koji joj daje specifičan, kiselkast ukus.

Sadrži i veliku količinu vitamina A, minerala, celuloze i mnogobrojnih hranljivih materija. Može da se jede svježa, suha, smrznuta, a najčešće se konzumira kao sok. Istraživanja su pokazala da tri čaše dnevno povećavaju nivo antioksidanasa i dobrog holesterola (HDL), tako da se smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova za čak 40 posto.

Tri kilograma svježih brusnica ubacite u litar vode i kuhajte dok im korica ne ispuca. Zatim ih ispasirajte, a sok procjedite kroz gazu ili cjediljku. Dodajte 250 grama šećera, kuhajte dvije minute i neprestalno skidajte pjenu. Vreo sok sipajte u zagrijane flašice, ostavite da se ohladi i pijte.

Hipurična kiselina iz ove biljke djeluje kao prirodni antibiotik, sa izraženim dejstvom protiv gljivica. Antocijanini i proantocijaninipomažu u obnavljanju ćelija, koje su odgovorne za čulo vida. Zahvaljujući minimalnoj količini šećera, snižava glukozu u krvi i preporučuje se dijabetičarima, piše MedicalNewsToday.

U narodnoj medicini, brusnica se koristi za liječenje urinarnih infekcija. Izuzetno je važna za žene, jer čak 60 posto žena makar jednom u životu ima taj problem. Infekcije mokraćnih kanala su vrlo uporne, pa se kod trećine pacijentkinja opet jave u godinu dana posle izliječenja. A posebno su im sklone starije osobe, trudnice, žene u menopauzi i postmenopauzi, oboljeli od dijabetesa…

Naučna istraživanja su pokazala da kondenzovani tanini u brusnicama sprječavaju ulazak bakterija u urinarni trakt, bešiku i bubrege. A ako su već dospjele unutra, sok od brusnica sprječava njihovo ljepljenje za zidove urinarnog trakta, zbog čega ih urin lakše izbacuje iz organizma. Ono zbog čega je brusnica postala pravi hit među evropskim potrošačima je uspješno djelovanje na najčešću i najnezgodniju bakteriju - ešerihiju koli.

Za brusnicu se tvrdi da je izuzetno efikasna i protiv bakterijeHelicobacter pylori, koja je u najvećem procentu kriva za pojavu čira na želucu. Ali da bi se bakterija u potpunosti eliminisala treba svakodnevno, više mjeseci, da se pije njen sok. Smanjuje i broj bakterija u usnoj duplji, tako sprečava zubni plak i upalu desni. Dokazano je da ima i antikancerogena svojstva, sastojci u njoj suzbijaju rast ćelija raka i njihovo širenje u organizmu.

Kod brusnice nije samo ljekovit plod, već i list. U narodnoj medicini se koristi za podizanje imuniteta. Kašičica izmrvljenog suhog lista (ili filter pakovanje) prelije se sa 2 decilitra vrele vode, poklopi i ostavi da odstoji pet do deset minuta. Procjedi se i pije odmah, dok je svjež.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se