Tri namirnice za duži život

daily-glow-photogallery-woman-eating-cherries-400x320

Nešto što znatno pomaže dužem i zdravijem životu je kvalitetna prehrana, a mi vam donosimo top tri namirnice za duži život.

Za početak, dvadesetogodišnja studija Univerziteta u Kaliforniji pokazala je da su zdrav razum, sposobnost zdravog rasuđivanja, upornost i predanost napornom radu samo neke od osobina ljudi koje predviđaju dug život.

Druga je studija pokazala da oni koji spavaju između pet i šest i po sati žive najduže. Pokazalo se i da manje od pet sati nije dovoljno sna te da je osam sati previše.

Pokazalo se i da određene namirnice mogu produžiti životni vijek, a ove tri su među njima:

Crno vino

Resverаtrol je spoj u crnom vinu koji dolazi iz kože grožđa i daje mu takvu boju. Nedavno su naučnici otkrili da resverаtrol povećava aktivnost određenih gena zvanih sirtuini koji štite od bolesti starenja. Naravno, podrazumijeva se da je ključ u umjerenosti ispijanja crnog vina.

Jogurt

Bakterije koje žive u našim crijevima svakodnevno dobivaju nove zahvale u medicinskom svijetu. To je zato jer postoji sofisticiran odnos između crijevne flore i našeg imunološkog sustava. Naime, naučnici vjeruju da imunološki sistem “živi” u našim crijevima. U novim istraživanjima testira se mogu li probiotici povećati životni vijek i tom su prilikom znanstvenici otkrili da su miševi koji su primali bifidobakteriju živjeli duže i zdravije od miševa koji nisu primali probiotik. Kiseli kupus, kefir, lakto-fermentirani kiseli krastavci i miso odličan su izvor probiotika. Da biste bili sigurni da putem jogurta dobivate bifidobakteriju, pogledajte sastav na etiketi.

Trešnje

Polifenoli su molekule koje se nalaze u biljkama i štite ih od UV zračenja i infekcija. Naučnici su otkrili da te molekule također štite i ljude. Studija objavljena u magazinu Journal of Nutrition pokazala je da oni koji su konzumirali 650 miligrama polifenola dnevno žive dulje od onih koju su uzimali manju dozu. Trešnje nude i 1.200 miligrama polifenola po obroku. Ostali bogati izvori polifenola su borovnice s do 700 miligrama polifenola po obroku te patlidžan s do 1.500 miligrama po obroku, piše Magazin.net.hr

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se