Grčka kuhinja

greek_food

Grčka je poznata kao zemlja koja je prva uvela demokratiju, razvila filozofsku misao, slavila sport, ali i kao zemlja u kojoj je napisan prvi kuhar. Činjenica da je napisan još 330. godine prije nove ere dovoljno govori o značaju kuhinje u Grčkoj. Napisao ga je autor po imenu Archestratos. To je nesumnjivo najstarija kuhinja u Evropi, a u antičko doba su kuhari bili poštovani jednako kao i filozofi.
Pripremio: Adnan Učambarlić

S obzirom na njen geografski položaj, Grčka je uvijek bila podložna uticajima sa istoka te tako nije odoljela ni invaziji turskih i arapskih jela koja su se toliko udomaćila da ih Grci sada smatraju svojim nacionalnim jelima te se ljute ukoliko neko kaže da se zapravo radi o stranim specijalitetima.

Spomenuti geografski položaj i klimatski uslovi povoljno su uticali na razvoj kuhinje. Grčka obiluje sočnim plodovima zemlje sa ogromnom raznolikošću boja i okusa, žitaricama, mesom, mlijekom i sirevima, a tu je i more kao nepresušan izvor kvalitetne i ukusne hrane.

Mali čas historije
Jedan od najstarijih i najvažnijih sastojaka svakog grčkog obroka je maslinovo ulje. Prema predanju, Atinjani su stablo masline dobili na dar od boginje u čiju su čast nazvali ovaj antički grad. Uz dodatke začinskog bilja, maslinovo ulje daje specifičan miris i okus svemu što izlazi iz jedne tipične grčke kuhinje. Ovim mirisom i okusom su obilježeni i oplemenjeni i brojni uticaji koji se osjećaju u grčkim jelima. Trag nekih jela možemo pratiti sve do antike: trahanas, skordalia, supe od leće i leblebija, retsina. Neka jela potiču iz helenističkog i rimskog perioda (loukaniko) te Vizantije (feta sir, avgotaraho), dok neka veoma podsjećaju na osmansku kuhinju. Mnoga jela koja dolaze iz osmanske kulture vuku arapske i perzijske korijene (musaka, baklave, tzatziki, uvarlakia i keftedes). U nekim jelima, kao što su pastitsio i makaronia me kima, osjeća se i jak uticaj talijanske kuhinje.

Mnoga tradicionalna grčka jela kombinuju slatke sastojke sa mesom, poput odreska sa cimetom. Za takve kombinacije najviše se koriste menta i muskatni oraščić. Ostala tipična jela prave se od janjetine, crnih maslina, feta sira, lišća od vinove loze, krastavaca i jogurta. Među poslasticama dominiraju orasi i med. Savremena grčka kuhinja je tipičan predstavnik mediteranske kuhinje, koja u velikoj meri podrazumijeva maslinovo ulje, žitarice, hljeb, vino, ribu i različito meso. Uzgoj koza i ovaca je uticao i na proizvodnju sireva, pa se najpoznatiji grčki sirevi (feta, graviera, kefalotiri, mizitra) prave od kombinacije mlijeka ove dvije životinje. Mediteranske boje, okusi i mirisi grčke kuhinje, oplemenjeni antičkom tradicijom, uticajima iz okruženja, kao i tradicionalnim stilom života moderne grčke porodice, čine ova jela izvorom zdravlja i uživanja za svakoga ko im se prepusti. Kada bi neko pokušao da ukratko opiše grčku kuhinju, mogao bi da kaže kako je to tipična mediteranska kuhinja.

Gusto zanimljivost: Prosječan Grk godišnje potroši i do 26 litara maslinovog ulja.

Glavni sastojci jela

Grci najviše jedu kozije i ovčije meso, pa goveđe, i to na roštilju. U posljednje vrijeme su sve više zastupljene svinjetina i piletina. Brojni su i specijaliteti od ribe i drugih plodova mora. Male taverne na obali, sa velikim baštama pod vinovom lozom, skromno opremljenim plavim, drvenim stolicama i stolićima sa bijelim stolnjacima ukrašenim lokalnim motivima, će vam omogućiti poseban doživljaj uživanja u okusu.

Što se povrća tiče, neprikosnoveni vladari su paradajz i krompir. Nakon njih, tu su i grah, grašak, luk i patlidžan. Povrće se koristi za spremanje raznih variva, salata ili filova za lisnata tijesta (iako se oni često prave i od mesa ili sira). Postoji nekoliko karakterističnih grčkih vrsta sireva: feta, polutvrdi bijeli sir koji se pravi i od kravljeg mlijeka, za razliku od kasserija (tvrd, žuti) i mizithra (mekani, bijeli) koji se prave samo od kozijeg ili ovčijeg mlijeka.

Kako Grci jedu

Tri su važna obroka u toku dana: doručak, ručak i večera, a najobilniji, ručak se, ako je kompletan, sastoji od predjela, supe, glavnog jela i deserta. Predjelo ili, kako ga oni zovu, meze, je najčešće neka od brojnih pita (spanakopita, tyropita, boureki), feta sir, umaci služeni uz lepinje (ovdje spada i čuveni tzatziki). Nije rijetkost da za predjelo dobijete i samo čašu ouza, bistrog likera sa dodatkom esencijalnog ulja anisa. U dodiru sa vodom ili ledom, ouzo pobijeli. Nakon predjela služi se supa. Avgolemono je pileća supa sa žumancetom i limunom, trahana je supa sa jogurtom, a tripe od iznutrica.
Glavno jelo je neki od mesno-povrtnih specijaliteta, a treba spomenuti i čuvenu grčku salatu, mješavinu paradajza, krastavaca, feta sira i, naravno, maslinovog ulja. U Grčkoj je zovu horiatiki, što bi značilo nešto poput seljačke salate.
Što se deserta tiče, brojni su kolači od lisnatog tijesta poput baklave ili galaktoboureka punjenog gustom smjesom od mlijeka i žumanaca te slatke pite kao milopita (sa jabukama), karidopita (sa orasima), vassilopita (tradicionalni novogodišnji kolač). Nakon deserta, dolazi red na vino. Vino je najpopularnije piće u Grčkoj, a prema legendi, tamo je i nastalo - na ostrvu Ikarija.

Običaji za stolom

Grci i danas poštuju i njeguju svoje tradicionalne običaje vezane za prehranu, pa se slobodno može reći da im je to svojevrsna filozofija. Grčka kuhinja također otkriva i izuzetnu druželjubivost i društvenost, ekstrovertiranost i komunikativnost Grka, a njihovo istinsko uživanje u ukusnom jelu i piću, u uvijek dobrom društvu i veselju još i danas odražavaju sliku antičkih gozbi. Tu treba spomenuti i tradicionalne grčke večere na kojima se, uz zvuke sirtakija, razbijaju tanjiri. Doduše, u posljednje vrijeme Grci na takvim večerama sve više praktikuju plastične tanjire, kako bi smanjili troškove.

Četiri glavna temelja grčke kuhinje su: svježi i kvalitetni sastojci, pravilno doziranje začina, maslinovo ulje i jednostavnost.

Grci se tradicionalno okupljaju oko stola uz ouzo. Rado će popiti piće i podijeliti obrok sa prijateljima kod kuće, u restoranu ili u konobi.

Gusto zanimljivost: Riječ simpozij potiče od grčke riječi symposium koja doslovno znači piti sa prijateljima.

Grci nisu komplikovani i uštogljeni. Atmosfera u tipičnom grčkom restoranu ili konobi opuštena je, jednostavna i neformalna. Priprema jela ima svoja pravila i tajne. Dobri kuhari visoko su cijenjeni u svojim društvenim krugovima, dok dobra domaćica najčešće podrazumijeva dobru kuharicu (dobra kuharica može provesti dane i dane u pripremi hrane za svoju porodicu i prijatelje). Atmosfera ima veoma važnu ulogu u grčkoj kuhinji. Atmosfera koja vlada u Grčkoj jedinstvena je i neponovljiva. Možete jesti identično jelo bilo gdje u svijetu, ali nikada nećete imati isti ugođaj kao u nekoj grčkoj konobi uz more.

Gusto zanimljivost: Grčki desert vasilopita peče se za Novu godinu, a u tijesto se stavlja novčić. Ko ga pronađe u svom komadu kolača, bit će sretan tokom cijele naredne godine.

Musaka od rendanog krompira

Sastojci: 1 kg krompira, 400 g faširanog mesa, 1 glavica crnog luka, 2 režnja bijelog luka, 2 jaja, 1 šolja mlijeka, 1 kašičica soli, 1 kašičica peršuna, 1 kašičica mažurana, 1 kašičica majčine dušice, 2 kašike ulja

Priprema: Propržite isjeckan crni i bijeli luk na ulju. Dodajte meso, izmiješajte sa lukom i sve zajedno propržite još 5 minuta. Pripremite umućena jaja sa mlijekom i svim začinima. U pleh u kojem ćete peći musaku, izrendajte polovinu očišćenog krompira, zatim stavite pripremljeno meso, pa odozgo drugu polovinu rendanog krompira i sve prelijte prelivom od mlijeka, jaja i začina. Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 200°C, poklopljeno folijom, 30 minuta, a zatim, bez folije, još 15 do 20 minuta na 180°C.

Prosječna cijena jela: oko 10 KM

Tzatziki

Sastojci: 1 srednji krastavac, 200 g kiselog mlijeka, malo soli, 1 režanj bijelog luka, malo isjeckanih svježih začina, kašičica maslinovog ulja

Priprema: Narendajte dobro opran i neoguljen krastavac. Posolite ga, izmiješajte i ostavite da stoji sat vremena. Dobro iscijedite krastavac da izgubi što više vode, izmiješajte ga sa kiselim mlijekom, protisnutim bijelim lukom, začinima i prelijte ga kašičicom maslinovog ulja.

Prosječna cijena jela: oko 4 KM
Tyropita


Sastojci:
3 kašike putera, 3 kašike brašna, 3 čaše hladnog mlijeka, 300 g jufke, 3 jaja, 1 šolja otopljenog putera, 1 šolja rendanog tvrdog sira, 250 g feta sira, malo muskatnog oraščića

Priprema: Zagrijte puter, dodajte brašno i malo propržite. Zatim dodajte hladno mlijeko i kuhajte dok se malo ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte sireve i jaja. Dobro promiješajte. Namastite puterom pleh i složite polovinu jufke. Svaku jufku malo namastite. Jufke treba da prelaze preko ivica pleha. Zatim sipajte masu od sira i jaja i preklopite krajevima donjih jufki. Složite ostatak jufki preko mase, namastivši svaku jufku. Prelijte sve preostalim puterom. Gornje dvije jufke izbušite nožem i pecite u zagrijanoj rerni, na umjerenoj temperaturi, oko sat vremena.

Prosječna cijena jela: oko 9 KM
Grčka čorba sa jajima

Sastojci: 1 l bistre supe, ½ šolje riže, 2 žumanca, 2/3 kašike skrobina, ½ šolje mlijeka, limunov sok, 1 kašika rastopljenog putera, so, biber, sitno nasjeckan list peršuna

Priprema: Stavite supu na vatru da provri, dodajte prethodno opranu rižu i kuhajte pola sata dok riža ne omekša. Razmutite žumanca, skrobin i mlijeko u glatku kašu i umiješajte u vruću supu. Kuhajte još koji minut, miješajući, dok se supa ne zgusne, pa postepeno uspite limunov sok da se čorba ne bi zgrušala. Dodajte na kraju puter, pobiberite, posolite i pospite peršunov list. Poslužite odmah.

Prosječna cijena jela: oko 5 KM
Gyros

Sastojci: 1 šolja brašna, ½  praška za pecivo, 1 kašika ulja, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 1 dl tople vode, 2 barena pileća bataka, 1 čaša pavlake, 2-3 kašike majoneze, 100 g tartar sosa, 1 rendana mrkva, malo peršuna, so

Priprema: Tortilje: Zamijesite tijesto i ostavite pola sata u frižideru, zatim napravite 7-8 kuglica koje razvijte oklagijom i pecite po 30-ak sekundi s obje strane. Tople tortilje prekrijte krpom. Fil: 2 pileća bataka prethodno obarena, isijecite na kockice i propržite dok ne porumene. U posudi pripremite fil od pavlake, majoneze, tartar sosa, mrkve, peršuna i soli. Sve dobro sjedinite i dodajte piletinu.

Sa pripremljenim filom punite tople tortilje.

Prosječna cijena jela: oko 8 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se