Blitva i brokule

blitva

Tople ljetnje dane treba iskoristiti i u gurmanskom smislu, a sezonsko povrće je oduvijek bilo od neprocjenjive vrijednosti. Biljke koje nas tada oduševljavaju svojim intenzivnim bojama imaju veliki uticaj na naše zdravlje i ljepotu.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Blitva: dvije vrste sočnosti

Blitva je veoma korisna za povećanje imuniteta, a kao i ostalo lisnato povrće nema veliku energetsku vrijednost, ali to uspješno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C, karotina i obiljem mineralnih soli. Razlikujemo dvije glavne vrste blitve: lisnatu, koja razvija rozetu krupnog, širokog i mesnatog lišća, i takozvanu rebrastu, koja ima jako razvijenu, sočnu i mesnatu stabljiku, žute, zelene ili crvene boje. Lisnata se u kulinarstvu koristi slično špinatu, kuhana i pomiješana s krompirom, začinjena hladnim uljem. Dok je još vrlo mlada, može se pripremati i sirova, kao salata. Izuzetno je prikladna i za punjenje i savijanje sarmica u raznim kombinacijama, a također i kao dodatak jelima s tijestom. Druga vrsta ima mnogo dužu stabljiku nego lisnate sorte, a listovi su nešto manji. Ovu vrstu blitve domaćice najčešće smatraju manje vrijednom jer misle da zadebljala stabljika znači da je blitva stara. Međutim, to nije tačno, rebrasta blitva koristi se tako da se lišće priprema posebno, kao špinat ili salata, a debela, sočna i mesnata rebra kuhaju se ili peku vezana u snopiće kao šparoge ili praziluk, te prelivaju raznim umacima.

Brokula: za mladost i ljepotu

Brokula je povrće koje može biti sinonim za zdravlje, pomlađivanje i detoksikaciju organizma. Uz pomoć  brokula možete spriječiti alergiju, artritis, rak i bolesti oka. Zahvaljujući visokom sadržaju kalija i magnezija, brokula pomaže održavati krvni tlak unutar normalnih granica. Također, brokula sadrži visoke količine vitamina C i beta-karotena, a time jača naš imunitet i štiti od gripe i prehlade. Osim toga ovo povrće je bogato vlaknima koja pomažu probavi, sprečavaju zatvor i regulišu nivo šećera u krvi. Najviše vitamina sadrži sirova brokula i brokula kuhana na pari. Međutim, i dinstana brokula zadržava veći dio nutrijenata. Nije preporučljivo kuhati brokulu dugo u vodi, jer time gubi većinu svojih vrijednih sastojaka. Ona je zanimljivog okusa u kombinaciji sa raznim sosevima, a od brokule se može napraviti čak i frape za koji vam donosimo neobičan i veoma zdrav recept.

Gusto savjet: Trudnice, jedite brokulu! Ona sadrži velike količine folne kiseline koja je bitna za prenatalni razvoj bebe. Osim toga, folna kiselina je bitna za obnavljanje ćelija i igra važnu ulogu u prevenciji raka.

Gusto recepti sa blitvom i brokulom:

Zeleni frape sa brokulom

Sastojci: 1 mrkva narezana na veće komade, 4 cvijeta brokule, 2 šake špinata, 1 jabuka narezana na veće komade, 2 narandže narezane na veće komade, 1-2 čaše soka od narandže

Priprema: Sve sastojke stavite u blender i meljite 3 minute dok ne dobijete glatku smjesu. Gustoću napitka prilagodite svome ukusu koristeći sok od narandže za dodatno razrjeđivanje.

Prosječna cijena: 5 KM

Dinstano povrće sa začinima
Sastojci: 1 brokula narezana na cvjetove, 1 karfiol narezan na cvjetove, 5 mrkvi narezanih na deblje štapiće, malo ulja, voda, začini (korijander, garam masala, kurkuma), 2 kašičice soli

Priprema: Zagrijte ulje i kratko prepržite korijander i garam masalu. Dodajte mrkvu i karfiol i dinstajte, povremeno miješajući, na srednjoj vatri 5 minuta. Dodajte brokulu i pola čaše vode, poklopite lonac i kuhajte na laganoj vatri još 5 minuta, povremeno miješajući, dok povrće ne omekša. Dodajte so i kurkumu i dobro promiješajte. U dinstano povrće na kraju možete dodati i nekoliko kašika milerama ili jogurta.

Prosječna cijena: 5 KM

Pljeskavice od blitve

Sastojci: blitva (3 veze) 1 glavica crnog luka, 3 kašike brašna, 6 kašika prezle, malo začina za povrće, 1 jaje, biber, so

Priprema: Blitvu barite u vodi oko deset minuta, prethodno opranu i isječenu na trake. Zatim je ocijedite i ponovo isjeckajte, što sitnije. Stavite je u zdjelu i dodajte malu glavicu crnog luka, narendanu što sitnije. Zatim dodajte umućeno jaje, prezlu, brašno, biber, začin za povrće i so te sve dobro izmiješajte. Ukoliko vam se čini da je smjesa jako mekana, dodajte brašna i prezle.  Pravite pljeskavice i pecite 3 minute sa svake strane.

Prosječna cijena: 7 KM

Kuhana blitva

Sastojci: 700 g blitve, 4 krompira, 2 režnja bijelog luka, so, biber, maslinovo ulje
Priprema: Ogulite krompir, operite ga, narežite te stavite kuhati u hladnu slanu vodu. Blitvu operite, odijelite bijele stapke, stavite ih u provrelu slanu vodu sa krompirom. Kuhajte 10 minuta. Postepeno dodajte zeleno lišće, još koju minutu sve zajedno kuhate pa dobro ocijedite. Oljušteni bijeli luk nasjeckajte, pospite po povrću i po želji dodajte soli i bibera. Zalijte povrće maslinovim uljem.

Prosječna cijena: 5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se