Kajsija: idealno ljetnje osvježenje

kajsija

Svježa kajsija sadrži dosta vode, malo kalorija te mnogo korisnih supstanci. Pri velikim vrućinama, nakon obilnog znojenja, ova voćka povoljno djeluje na organizam jer nadoknađuje izgubljenu tečnost, ali i vitamine i minerale, stoga je ljeti treba konzumirati što češće.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Od vitamina kajsija sadrži najviše C, vitamine B kompleksa i beta karoten. Od minerala ima dosta kalijuma, zatim kalcijuma, magnezijuma, fosfora, sumpora i željeza. Osušena kajsija ima mnogo veću energetsku vrijednost, a ima i povećane vrijednosti minerala i vitamina od svježe. Međutim, dok zdravi ljudi mogu da je jedu u svakom obliku, kao suha zabranjuje se dijabetičarima i osobama sa povišenim vrijednostima kolesterola. Kajsija djeluje blagotvorno kod srčanih bolesnika. Zahvalna je i za odbranu organizma od infekcije, jačanje zuba i kostiju, poboljšanje vida i obnovu tkiva. Uzeta prije obroka, dobro utiče na varenje.

Gusto zanimljivost: Iako je kajsija porijeklom iz Kine i Kirgistana, dugo se smatralo da je poreklom iz Jermenije, pa se negdje čak i naziva jermenijska šljiva.

Ukusni su samo zreli plodovi!

Kod nas se  kajsija najviše koristi svježa te za proizvodnju sokova, džemova i kompota, ali se u svijetu dosta prerađuje kao sušena. Od kajsija se pravi i aromatična, ukusna i pitka rakija. U prehrambenoj industriji sjeme kajsija se koristi kao zamjena za badem. Pri kupovini ove voćke obratite pažnju da plodovi budu potpuno zreli, odnosno da imaju svjetlonarandžastu boju. Zeleni plodovi, pored toga što nemaju prijatan okus, nemaju ni svojstva karakteristična za zrelu kajsiju. Prerađena kajsija može da se koristi tokom cijele godine, ali ipak ne treba propustiti njeno korištenje u svježem stanju. Dok traje sezona neka ova voćka bude često na vašem jelovniku!

Gusto savjet: Zbog istanjenog ozonskog omotača, uticaj kajsije na zaštitu kože od dejstva sunca i starenja je izuzetno aktuelan. Kajsija i sok od nje, ne samo da je ukusan i osvježavajući, već i ubrzava izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

Gusto recepti sa kajsijom:

Sok od kajsija

Sastojci: 1,5 kg kajsija, ½ kg šećera, 1 limuntos

Priprema: Operite i očistiti kajsije, stavite u šerpu i nalijte vode da ogrezne. Dodajte limuntos i kuhajte 10 minuta. Skinite sa vatre te zatim ispasirajte. Dodajte vode da se dobije 5 litara i vratite na šporet. Kuhajte još 10 minuta. Vruć sok sipajte u flaše.

Prosječna cijena: 7 KM

Pita od kajsija

Sastojci: 250 g margarina, 200 ml mlijeka, 4 jajeta, 1 mali svježi kvasac, 2 kašike šećera, brašna po potrebi (oko 300 g), 1 prašak za pecivo, kora od jednog limuna; Za fil: 200 g mljevenih oraha, 4 kašike kristal šećera, džem od kajsija

Priprema: Kvasac stavite da kisne, a u međuvremenu umutite margarin, 4 žumanca i rendanu limunovu koru. Dodajte kvasac, brašno i prašak za pecivo. Tijesto podijelite na četiri dijela, razvucite prvi dio, namažite džemom od kajsije, pa pospite mljevenim orasima i šećerom. Za drugu i treću koru ponovite isto, a četvrtu ne mažite ničim. Staviti da se peče 30 min. na 200°C. U međuvremenu umutite 4 bjelanca i dodajte 4 kašike šećera, pa premažite preko pečenog kolača i vratite u rernu da malko dobije boju.

Prosječna cijena: 10 KM

Voćna salata sa mentom

Sastojci: 4 breskve, 8 kajsija, 4 kruške, 2 banane, 1 narandža, 10 listova svježe mente

Priprema: Isijecite voće na kocke, posljednje stavite banane i prelijte voće iscjeđenom narandžom. Na kraju dodajte listove mente i promiješajte. Rashladite u frižideru prije služenja.

Prosječna cijena: 7 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se