Aronija

aronia

Biljka aronija (Aronia melanocarpa) je bobičasto voće koje najviše liči na borovnicu, zbog čega je još  zovu i sibirska borovnica.

Pripremio: Adnan Učambarlić

Iz matične postojbine, Sjeverne Amerike, prvo je stigla u Sibir, po kojem je i dobila ime. Dobro podnosi hladnu zimu i mraz do -45°C. Raste u obliku grma i, ukoliko ima dovoljno prostora, može dostići visinu oko dva metra. Jestivi i ljekoviti dio biljke je plod koji je malo oporijeg okusa od borovnice.

Gusto zanimljivost: Plodovi aronije dobro se održavaju na grmu te se mogu brati i dva mjeseca nakon sazrijevanja.

Iako je na našim prostorima bila gotovo nepoznata, danas se aronija često može pronaći u velikim supermarketima i prodavnicama zdrave hrane. Lako se uzgaja, a zbog izuzetnih ljekovitih svojstava, sve više se o njoj govori kao biljci budućnosti. Aronija nema prirodnih neprijatelja te je ne treba prskati, zbog čega spada u zdravu hranu.

U svojim plodovima sadrži veliku koncentraciju antioksidanasa (tanine, biofenole, flavonoide, antocijanine, katehine), do te mjere da je moćniji antioksidans čak i od brusnice. Zbog toga je korisna preventiva protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćava organizam od štetnih materija pa i teških metala. Od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i veoma rijedak vitamin P. Od minerala tu su kalcij, kalij, željezo, molibden, mangan, fosfor i jod. Osim toga, aronija sadrži i rijetki voćni šećer sorbitol.
Liječenje aronijom

Teško je pobrojati sva ljekovita svojstva aronije, ali najviše se ističe to da podstiče cirkulaciju, pročišćava krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak, povoljno djeluje na želudac i crijeva, zaustavlja proliv, popravlja imunitet organizma, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija. Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na žuč i jetru.

Gusto zanimljivost: Sjevernoamerički Indijanci koristili su aroniju za ishranu tako što su plodove sušili ili mljeli, pa ih kombinirali sa mesom i kao dodatak pogačama. Svježe plodove upotrebljavali su najčešće kao lijek za stomačne tegobe, a čaj od listova aronije za liječenje rana.

Treba spomenuti i da aronija reguliše pravilan rad i izlučivanje hormona štitne žlijezde te da reguliše rad pankreasa, pa može biti korisna u liječenju dijabetesa, a ne samo da sprečava pojavu raka, već i pomaže u liječenju malignih oboljenja tako što uništava ćelije raka.

Pored toga, podstiče zarastanje rana, usporava starenje organizma i kože, sprečava nastanak bora i štiti od UV zračenja.


Aronija u ishrani

Aronija se najčešće upotrebljava u sušenom obliku ili kao sok. Plodovi nisu jestivi svježi, jer su gorkog okusa, ali se često koriste u pripremi vina, džema, čaja, sirupa, kompota, likera i fila za čokolade. Također, koriste se i kao začin i boja u pićima i jogurtima. Sok od aronije je prijatnog i osvježavajućeg okusa. Osim u ishrani, plod aronije ima veliku primjenu i u farmaceutskoj industriji.

Gusto recepti sa aronijom:

Marmelada od aronije

Sastojci: 1 kg aronije, 0,7 kg šećera

Priprema: Šećer prelijte sa pola litra vode i stavite da se kuha. Kada se napravi sirup, dodajte opranu aroniju i nastavite sa kuhanjem, neprestano miješajući, dok se ne stvori jednolična masa. Vruć pekmez ulijte u zagrijane staklenke, a zatim ih vratite u mlaku pećnicu da se stvori korica. Kada se pekmez ohladi, zatvorite staklenke.

Prosječna cijena jela: oko 9 KM
Hljeb sa aronijom

Sastojci: 500 g brašna, 250 g usitnjenih oraha, 1 ½ kašičica praška za pecivo, 1 kašičica soli, ½ čajne kašičice sode bikarbone, 1 jaje, 1 kašičica putera, 175 ml soka od narandže, 250 ml šećera, 250 ml bobica aronije
Priprema: Prosijte zajedno brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu. U mikser dodajte jaje, puter, sok od narandže, bobice aronije i orahe, te nakratko izmiksajte. Izmiksani sadržaj ulijte u ranije prosijanu mješavinu brašna i zamijesite ručno. Pecite u nauljenom kalupu za hljeb na 175˚C 50 do 60 minuta.

Prosječna cijena jela: oko 8 KM

Salata od aronije i špinata

Sastojci: 2 kašike vinskog octa, 1 avokado, 125 g nasjeckanog krastavca, 125 g bobica aronije, 2 kašike soka od jabuke,             2 kašičice aronije, 1 kašičica soli, 1/8 kašičice šećera, 1 režanj bijelog luka, 125 ml maslinovog ulja, 1 svežanj listova špinata, 125 g usitnjene mrkve

Priprema: U mikser dodajte vinski ocat, sok od jabuke, bobice aronije, šećer, so i bijeli luk i dobro izmiksajte. Dodajte i maslinovo ulje i lagano izmiksajte. Tako pripremljen dresing prelijte preko listova špinata, mrkve, avokada, krastavca i 2 kašičice bobica aronije.

Prosječna cijena jela: oko 7 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se