Cheesecake na 8 načina

cheesecake-springform-pan

Pripremljeni od nekoliko osnovnih sastojaka i neobaveznih dodataka, kolači i torte od sira se razlikuju prvenstveno po vrsti sira i načinu pripreme, tj. da li se termički obrađuju ili ne. Ako još niste, pravo je vrijeme da isprobate neku od kombinacija koje vam predlažemo ili osmislite cheesecake ideju po svom ukusu.

Pripremila: Dragana Nižić

Slastice sa sirom

Iako će mnogi pomisliti kako se radi o novijoj vrsti deserta, poslastica od sira se na grčkom otoku Delos, 778. g. p.K., nudila sportašima prije prvih Olimpijskih igara. Grci su za njenu pripremu koristili osim sira, brašno i med, a Rimljani su kasnije osnovnom receptu dodali jaja. U američkim kuharicama cheesecake se dijeli prema vrsti sira na tradicionalni američki koji se priprema s Philadelphia sirom i talijanski koji za glavni sastojak ima sir ricottu. Osim te podjele, cheesecake se dijeli i po načinu pripreme na one koji se peku i one bez termičke obrade, gdje nema jaja pa se kompaktnost smjese postiže upotrebom želatine. Podloga se kod američkog cheesecakea najčešće sastoji od samljevenih ili zdrobljenih suhih keksa, pomiješanih s maslacem i šećerom, a ponekad i orašastim plodovima. Međutim, u nekim drugim verzijama kao temelj može poslužiti tanji biskvit, prhko ili lisnato tijesto.

Cheesecake s jagodama

Sastojci: 200 g mljevenog keksa s maslacem, 2 kašike mlijeka, 150 g maslaca, 1 kašika kakaa; Za kremu: 180 g čvrstog jogurta, 250 g svježeg posnog sira, 250 ml slatkog vrhnja, 1 kašika limunovog soka, 3 kašike šećera u prahu, ½ pakiranja instant želatine fix, 250 g svježih jagoda

Priprema: U posudu stavite keks, dodajte kakao i mlijeko pa promiješajte. Zatim dodajte otopljeni maslac i rukama utisnite kao podlogu u podmazan okrugli kalup. Po potrebi u smjesu ako je previše suha prije nego je utisnete u kalup dodajte još nekoliko kašika mlijeka. Kalup ostavite u hladnjak dok pripremite kremu. Izmiksajte sir sa limunovim sokom i šećerom u prahu, pa dodajte izmiksano slatko vrhnje i sve sjednite. Dodajte jogurt i dobro promiješajte. Zatim dodajte instant želatinu i miksajte 2 minute. Kremu namažite na podlogu od keksa i zagladite površinu. Ostavite u hladnjak preko noći. Skinite obruč kalupa i po kolaču rasporedite nasjeckane jagode. Po želji ukrasite listićima mente.

Prosječna cijena: 9 KM

Cheesecake od bundeve

Sastojci: 130 g glatkog brašna, 80 g maslaca, 30 g šećera u prahu, 1 žumance, ½ čajne kašike praška za pecivo, 40 g mljevenih blanširanih badema, 1 kašika kiselog vrhnja; Za kremu: 100 g očišćene narandžaste bundeve, 170 g kremastog sira, 100 ml slatkog vrhnja, 2 kašike oštrog brašna,  1 vanilin šećer, prstohvat cimeta, prstohvat đumbira u prahu, 3 jaja, 100 g šećera u prahu

Priprema: Za tijesto izmiješajte maslac i šećer te dodajte žumance, brašno pomiješano s praškom za pecivo, bademe i vrhnje toliko da dobijete glatko tijesto. Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za torte tako da obložite i obod. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 10 minuta te malo ohladite. Bundevu narežite na kocke i kuhajte 10 minuta. Kuhanu bundevu ocijedite, malo ohladite i izmiksajte u pire. Kremasti sir izmiješajte sa slatkim vrhnjem. Uz miješanje dodajte brašno, pire od bundeve, vanilin šećer, cimet i đumbir. Jaja i šećer pjenasto izmiješajte i lagano umiješajte u smjesu sa sirom. Izlijte kremu preko kore u kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 30 minuta.

Prosječna cijena: 6 KM

Brownies sa sirom

Sastojci: 250 g brašna, 170 g maslaca, 220 g šećera, 2 jaja, 3 kašike kakaa, 2 kašike mlijeka; Za smjesu od sira: 250 g ricotte ili neslanog svježeg sira, 3 kašike šećera, 1 vanilin šećer, 1 jaje, 3 kašike soka od limuna

Priprema: Pećnicu zagrijte na 180°C. Podmažite kalup za pečenje i pospite s malo brašna. U posudi otopite maslac, skinite s vatre i prebacite u zdjelu za miješanje. Dodajte šećer i kakao, pa sve lijepo ujednačite. Dodajte razmućena jaja i brašno pa izradite pjenjačom u glatku smjesu. Dodajte i mlijeko. Prebacite u kalup za pečenje. Sir izmiješajte sa šećerima i sokom od limuna, te razmućenim jajetom. Smjesu od sira nanesite na podlogu i vilicom pravite šare kako biste dobili mramorni uzorak. Pecite 40-45 minuta, ohladite u kalupu i izrežite na ploške.

Prosječna cijena: 5 KM

Karamel cheesecake

Sastojci: 250 g integralnih keksa, 60 g maslaca; Za kremu: 400 g krem sira (ricotta), 3 jaja, 100 g šećera, 200 ml slatkog vrhnja, karamel preljev za dekoraciju

Priprema: Mljevene kekse pomiješajte s otopljenim maslacem i po potrebi dodajte 1-2 kašike vode ili mlijeka. Smjesu pritisnite na dno kalupa za torte. Koru pecite u pećnici zagrijanoj na 170° C oko 5 minuta. Sir izmiješajte da postane pjenast. Jaja i šećer pjenasto istucite i zajedno s vrhnjem umiješajte u sir. Smjesu izlijte preko kore i pecite u pećnici zagrijanoj na 170° C 30-40 minuta. Pečeni kolač ostavite u ugašenoj pećnici otvorenih vrata da se hladi 30 minuta. Zatim kolač dobro ohladite u hladnjaku 3 sata. Prije posluživanja kolač premažite sladolednim karamel preljevom.

Prosječna cijena: 7 KM

New York cheesecake

Sastojci: 150 g keksa po izboru, 100 g maslaca, 1 kašika šećera; Za nadjev: 750 g punomasnog sirnog namaza, 100 g kiselog vrhnja, 1 vanilin šećer, 3 kašike limunovog soka, 4 jaja, ribana korica jednog limuna, 3 kašike gustina, 180 g šećera

Priprema: Kekse sameljite pa promiješajte sa kašikom šećera i otopljenim maslacem. Utisnite na dno kalupa i stavite u hladnjak. Sirni namaz ručno promiješajte s kiselim vrhnjem, limunom i limunovom koricom. U drugoj zdjeli pjenjačom pjenasto izmiješajte jaja sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom. Zatim ručno pjenjačom sjedinite te dvije smjese i izlijte na podlogu od keksa u kalupu. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 15 minuta na 200°C, a zatim temperaturu smanjite na 150°C. Pecite još sat vremena. Kolač izvadite iz pećnice i pustite 15 minuta da se hladi. Zatim nožem odvojite rubove od kalupa i ostavite još neko vrijeme. Odstranite kalup i pustite da se skroz ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim cheesecake dobro rashladite u hladnjaku. Prije posluživanja po želji ukrasite svježim voćem i voćnim preljevom.

Prosječna cijena: 7 KM

Čokoladni cheesecake

Sastojci: 150 g čokoladnih keksa (npr.crni Oreo keksi), 50 g maslaca; Za nadjev: 600 g krem sira, 300 g tamne čokolade, 50 g šećera, 250 g milerama, 3 jaja, 1 čajna kašika arome vanilije; Za čokoladni topping: 150 g tamne čokolade, 100 ml slatkog vrhnja, 1 kašika maslaca

Priprema: Kekse sitno samljete, dodajte rastopljen maslac i sve utisnite u kalup za tortu na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C na 5 minuta. Za nadjev izmiješajte krem sir i mileram sa šećerom, dodajte rastopljenu čokoladu, aromu vanilije i na kraju jedno po jedno jaje. Izlijte na smjesu keksa i pecite na 180°C 50-60 minuta. Ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi. Za toping rastopite sve sastojke na pari i prelijte preko kolača s time da prije preljevanja maknete obruč. Ostavite u hladnjak preko noći.

Prosječna cijena: 9 KM

Cheesecake od šumskog voća

Sastojci: 200 g keksa po izboru, 80 g otopljenog maslaca, 1 kašika voćnog soka, 1 kašika mlijeka; Za nadjev: 450 g zaleđene mješavine šumskog voća, 4 kašike šećera, 500 ml slatkog vrhnja, 500 g svježeg posnog sira, 4 kašike šećera u prahu, sok jednog limuna, 1 pakiranje instant želatine fix

Priprema: Mljevene kekse prebacite u posudu, dodajte maslac, sok i mlijeko pa dobro promiješajte. Smjesu utisnite u podmazan okrugli kalup i ostavite u hladnjak. Mješavinu šumskog voća pospite šećerom i pustite da se odledi. Zatim je izmiksajte u blenderu i propasirajte. Izradite sir sa šećerom u prahu i sokom limuna pa mu dodajte izrađeno slatko vrhnje. Umiješajte propasiranu smjesu sa sokom i sve lagano miksajte. Dodajte želatinu i izradite u čvrstu kremu pa namažite preko podloge od keksa. Dobro ohladite, a prije posluživanja ukrasite preljevom po želji ili svježim voćem.

Prosječna cijena: 10 KM

Limun cheesecake

Sastojci: 200 g integralnih keksa s maslacem, 1 kašika meda, 80 g maslaca; Za nadjev: 700 g krem sira (npr. Philadelphia), 125 g šećera, 3 jaja, 1 vanilin šećer, sok i ribana korica jednog limuna

Priprema: Maslac otopite na laganoj vatri uz dodatak meda pa ga dodajte samljevenim keksima i dobro promiješajte. Smjesu prebacite u podmazan okrugli kalup i prstima ravnomjerno utisnite u dno i stranice kalupa. Stavite u hladnjak. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite. Dodajte omekšali krem, sok i koricu limuna pa sve zajedno dobro izradite mikserom dok ne dobijete glatku kremu. Izlijte na podlogu i zagladite površinu. Kalup stavite na veći pleh za pečenje i sve zajedno ubacite u pećnicu. Pecite na 150°C 40-50 minuta. Površina torta ne smije dobiti boju, već mora ostati bijela. Kad je torta pečena, ostavite je 15 minuta u isključenoj pećnici. Nakon toga, odškrinite vrata pećnice i tortu ostavite još 15 minuta unutra. Zatim je izvadite iz pećnice i nožem odvojite od rubova kalupa. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, potom je pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku preko noći.

Prosječna cijena: 8 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se