Daikon

daikon-radish

Daikon ili japanska bijela rotkva idealan je prečišćavač našeg organizma, ali i zemlje. U Japanu je veoma popularna namirnica, a sve više se uzgaja širom svijeta.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Daikon je korjenasto povrće iz porodice rotkvi. Neke vrste imaju korijen duži od pola metra i debljine više od 15 cm. Dugi daikon uglavnom se uzgaja u Japanu, a kod nas se češće naziva “japanska duga bijela rotkva”. Blizak rođak daikona je naša crna rotkva te bijela okrugla rotkva, koja se češće uzgaja u Sloveniji. U Austriji i Njemačkoj mogu se pronaći vrste daikona pod imenom Retich. Na osnovi ovog ukusnog i ljekovitog povrća nastali su i brojni hibridi.

Daikon se uzgaja kao povtrna kultura, što znači da se sije od polovine juna pa sve do augusta. Posije li se ranije, neće oblikovati korijen, nego će odmah otići u cvjetno stablo. Sije se u redove poput mrkve. Ne podnosi presađivanje te ga odmah treba sijati na stalno mjesto.

Korisni čistač

Pomaže u probavi cjelovitih žitarica i povrća, a posebno u probavi masnoća. Zbog toga se često preporučuje malo svježe naribanog ili kiselog daikona uz pržena jela. Također, pomaže pri odstranjivanju suvišne vode i kolesterola iz tijela te u razlaganju tvrdih masnih naslaga u organizmu. Dobar je diuretik i pomaže rad bubrega. Možemo reći da je daikon odličan „čistač” našega organizma.

Dobar je i kao čistač zemlje. U Japanu su ga upotrebljavali kako bi očistili tlo od radioaktivnosti, budući da upija sve štetne sastojke iz tla. Naravno, kada se sije u tu svrhu, kasnije se mora uništiti, jer sve štetne materije ostaju u njemu. Zbog toga je veoma važno da se daikon za prehranu uzgaja u zdravom tlu, kako u sebe ne bismo unijeli i sve štetne sastojke nezdravog tla.

Razne upotrebe

Daikon se uveliko upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji te za razne ljekovite pripravke. To nije iznenađujuće, ukoliko se prisjetimo da je daikon tradicionalno japansko povrće, a oni su i popularizirali makrobiotiku u svijetu.
Od suhog lišća daikona pripremaju se ljekovite kupke koje se preporučuju u slučajevima oboljenja jajnika i maternice, vaginalnog sekreta, bolnog menstrualnog ciklusa i frigidnosti te kod upale mokraćnog mjehura. Vrele kupke od suhog lišća daikona stimuliraju metabolizam, apsorbiraju neugodne mirise tijela te čiste organizam rastvaranjem sluznih naslaga i ostatka životinjskih masnoća. Svježe naribani korijen daikona stavlja se kao oblog na modrice i treba djelovati 15 do 30 minuta. Zbog ljekovitog svojstva, daikon bi se trebao uvrstiti i u redovnu prehranu zdravih osoba, a naročito bolesnih. Kod nas se u većim supermarketima može pronaći svježi, kiseli i suhi daikon.

Daikon u kuhinji
Daikon se može upotrebljavati na najrazličitije načine i u kombinaciji sa svim vrstama povrća. Dodaje se juhama, kuha na pari, a preliven nekim umakom izvrstan je prilog za kuhane cjelovite žitarice. Može se kiseliti kao repa i jesti kao salata bez ikakvih dodataka. Tako ukiseljen izvrstan je kada se kuha s grahom. Svježe nariban korijen daikona preliven sa nekoliko kapi limunovog soka odlična je salata koja se preporučuje uz masna jela, radi lakše probave masnoća. Na isti način može se koristiti i crna rotkva, ali je daikon blaži i ljekovitiji.

U makrobiotičkoj kuhinji daikon se koriti u miso-juhama, kuhan na nishimi način (kuhanje u velikim komadima, sa malo vode - tako da se povrće više pari nego kuha), pirjan na malo crnog sezamovog ulja sa drugim korjenastim povrćem, ukiseljen sa morskom soli, nariban ili cijeli korijen i lišće u pšeničnim ili rižinim mekinjama. Korijen daikona suši se nariban na rezance ili narezan na kolutiće, a i lišće se, vezano u male kitice, suši u hladu.

Napitak od daikona i đumbira


Sastojci:
3 kašike ribanog daikona, ¼ kašičice ribanog đumbira, 1 kašika sojinog sosa, 2-3 šolje vrelog čaja

Priprema: Pomiješajte prva tri sastojka, prelijte preko njih vrući čaj, dobro promiješajte i popijte toplo. Odmah nakon toga lezite i dobro se pokrijte.

Gusto upozorenje: Djeca smiju piti samo pola šolje ovog napitka. Napitak je veoma jak i stoga ga se smije uzimati najviše tri puta dnevno.

Prosječna cijena: oko 2 KM

Čips od daikona

Sastojci: daikon, ulje, so, korijander, timijan, bijeli biber
Priprema: Daikon narežite najtanje što možete. Usitnite krupnu so i korijander u zrnu sa trunkom timijana i malo bijelog bibera. Mješavinu začina pospite po čipsu, pa dobro nauljenim rukama sve ispremiješajte u velikoj zdjeli da se začini ravnomjerno rasporede i dobro prilijepe na daikon.

Začinjeni i nauljeni čips rasporedite po širokom limu, na papiru za pečenje. Listiće što više razdvojite i raspršite. Pecite, odnosno više sušite u pećnici na 80 do 90°C - i to satima (tri-četiri sata svaka tura).

Prosječna cijena jela: oko 5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se