Neki jednostavni kuhinjski trikovi

Blonde geek holding cooking pot.

Postoji čitav niz jednostavnih kuhinjskih trikova koji vam uveliko mogu olakšati život. Donosimo vam neke od malih tajni za lakše obavljanje kuhinjskih poslova.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Čaše ukliještene jedna u drugoj

Takve čaše najlakše ćete razdvojiti ako donju uronite u toplu vodu, a u gornju pustite mlaz hladne vode.

Napukli tanjir

Ukoliko vam je napukao tanjir iz nekog porculanskog servisa, pokušajte ga spasiti tako što ćete ga prokuhati 15 minuta na laganoj vatri u mlijeku (tako da mlijeko prekrije tanjir). Kada se mlijeko osuši, na tanjiru se neće vidjeti oštećenje.

Brušenje noževa

Ako tupim nožem nekoliko puta prerežete svjež krompir, vaš nož će biti primjetno oštriji. Nož možete naoštriti i tako da ga nekoliko puta povučete po donjem rubu porculanske šoljice ili tanjirića.

Učvrstite dršku bata za meso

Ako mislite da je drška bata za meso labava, ostavite ga da stoji u vodi više sati. Drvo će se natopiti vodom i drška će opet biti čvrsta.

Otvaranje staklenki

Staklenku ćete najlakše otvoriti ako je okrenete tako da je poklopac okrenut prema dolje i uronite ga u vruću vodu. Kratko pričekajte i bez problema ćete otvoriti staklenku.

Čepovi na sanitarijama

Čep na sudoperu, umivaoniku ili kadi neće propuštati vodu budete li ga premazali acetonom i odmah posuli dječijim puderom. Kad se čep potpuno osuši više neće propuštati vodu.

Čuvanje džema od plijesni

Džem ili pekmez sačuvat ćete od plijesni ako staklenku okrenete na poklopac. Tako ćete sadržaj sačuvati od plijesni više od godinu dana.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se