Gusto ručak za sutra

kiflice

Kao prilog mesnim jelima ili kao samostalan obrok povrće je lako unaprijed pripremiti i čuvati ga spremnog za ručak. A da uz ručak imate i dobro pecivo pobrinuo se naš univerzalni recept za tijesto koje u hladnjaku može stajati do nekoliko dana.

Pripremila: Dragana Nižić

Domaća šalša

Sastojci: 500 g luka, 2 kg paradajza, ½ manje glavice bijelog luka, 50 ml maslinovog ulja, 1 komad lista peršuna i celera, so

Priprema: Oprane i oguljene paradajze kratko izmiksajte u blenderu. Sitno nasjeckajte luk i bijeli luk te lišće peršuna i celera. U većoj posudi zagrijte maslinovo ulje, prodinstajte luk i dodajte bijeli luk. Zatim dodajte paradajze i uz miješanje kuhajte na laganoj vatri dok se tekućina ne reducira ne željenu gustoću prema vašem ukusu. Pred sam kraj kuhanja umiješajte lišće peršuna i celera te posolite. Ohladite i rasporedite u posude za zamrzivač. Ovako pripremljenu šalšu koristite u jelima od povrća, za tjestenine i druge umake, a odledite je neposredno prije upotrebe.

Gusto savjet: Rok trajanja u zamrzivaču je 6 mjeseci.

Prosječna cijena: 6 KM

Kiflice sa sezamom

Sastojci: 500 g oštrog, 500 g glatkog brašna, 250 ml mlijeka, 1 čajna kašika šećera, 1 kocka svježeg kvasca, 1 prašak za pecivo, 2 jaja, 2 jogurta, 3 kašike šećera, 3 kašike ulja, 1 čajna kašika soli, žumance za premazivanje, sezam

Priprema: Zagrijte mlijeko sa čajnom kašikom šećera i dodajte razmrvljeni kvasac. Pustite da nadođe. U drugoj posudi pomiješajte obe vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, šećer, ulje i so. Zatim dodajte jogurte i lagano razmućena jaja. Primiješajte nadošli kvasac i miješajte kuhačom dok se smjesa ne poveže. Dalje mijesite rukama dok ne dobijete čvrsto tijesto, a po potrebi dodajte još malo brašna. Kada ste zamijesili tijesto, prebacite ga u najlon vrećicu, istisnite zrak i zavežite. Ostavite u hladnjak na 4 sata. Tijesto se reže po potrebi, pa tako za pripremu kiflica sa sezamom odvojite količinu koju želite, razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi, režite na trokute i motajte kiflice. Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje, premažite blago razmućenim žumancem i pospite sezamom. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 220°C dok ne porumene. Ostatak tijesta čuvajte u hladnjaku.

Gusto savjet: Rok trajanja tijesta u hladnjaku je 7 dana, a možete ga koristiti za pizzu i razna slana peciva.

Prosječna cijena: 5 KM

Pečeni paradajz

Sastojci: 1 kg paradajza, so, majčina dušica, grančica ruzmarina, origano, nekoliko češanja bijelog luka

Priprema: Odaberite sasvim zreli, mesnati paradajz ( ja obično odaberem one duguljaste). Prerežite ih napola po dužini, odstranite većinu koštica, posolite i pospite svježim ili suhim začinskim biljem (bosiljak, timijan, origano, list peršuna, vlasac, mažuran). Svaku polovicu pospite s malo maslinovog ulja. Između paradajza možete staviti i nekoliko češnjeva bijelog luka (cijelih). Pecite tri sata na 70°C ili 2 sata na 100-120°C. Spremite ih u posudu ili staklenku, prelijte s malo ulja i čuvajte u hladnjaku do 5 dana.

Gusto savjet: Ovako pripremljen paradajz odličan je kao prilog uz roštilj, a možete ga iskoristiti i kao dodatak tjestenini.                                               

Prosječna cijena: 4 KM

Grah s porilukom

Sastojci: 500 g mladog graha, 30 g maslaca, 1 mrkva, 60 g korijena celera, 100 g svježe crvene paprike, 350 g bijelog dijela poriluka, 1 ljuta papričica, prstohvat crvene mljevene paprike, 1 kašika začina od povrća, 2 češnja bijelog luka, 200 g kiselog vrhnja, 50 ml slatkog vrhnja, 2 kašike sjeckanog peršuna

Priprema: Mladi grah operite, skuhajte i ocijedite. Na maslacu kratko popecite mrkvu i celer narezane na kockice, podlijte s 50 ml vode i pirjajte oko 5 minuta. Nakon toga umiješajte papriku narezanu na kockice, poriluk narezan na kolutiće i ljutu papričicu. Sve zajedno popecite, podlijte s još malo vode i nastavite pirjati oko 10 minuta. Dodajte kuhani grah, začin od povrća, protisnuti bijeli luk i slatko vrhnje. Sve zajedno dobro promiješajte, kratko zakipite i maknite s vatre. Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i pospite peršunom. Začinite po ukusu.

Gusto savjet: Nakon što grah skuhate i ocijedite, ohladite ga pa zamrznite po porcijama u plastičnim posudama. Prilikom upotrebe ga odmrzavajate na sobnoj temperaturi nekoliko sati pa nastavite pripremu po receptu kako je navedeno. Skuhani mladi grah u zamrzivaču možete čuvati do 3 mjeseca.

Prosječna cijena: 8 KM

Juha od mahuna

Sastojci: 1 kg mahuna, 100 g sitne tjestenine za juhu minestrone, 200 g korabice, 1 kašika nasjeckanog kopra, 1 kašika nasjeckanog peršuna, 1 mladi luk, 1 češanj bijelog luka, 1 kašika začina od povrća, 150 g mlade mrkve, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika koncentrata od paradajza

Priprema: Mahune očistite, narežite i operite. Mrkvu i korabicu ogulite i narežite na kockice. Na zagrijanom maslinovom ulju popecite mladi luk narezan na kolutiće i protisnuti bijeli luk, zalijte vodom, a kad zakipi, dodajte očišćeno i narezano povrće te začin od povrća. Skuhajte gotovo do samog kraja, a onda juhu ohladite, rasporedite po obrocima u odgovarajuće posude s poklopcem ili plastične vrećice i zamrznite. Kod odmrzavanja posude ili vrećice s juhom nakratko uronite u vruću vodu kako bi se zamrznuta juha odvojila od stijenki. Zatim je prebacite u posudu s malo vode i zagrijavajte na laganoj vatri dok se ne otopi. Dodajte koncentrat paradajza, tjesteninu, peršun i kopar i kuhajte još desetak minuta. Po želji možete dodati i krompir. Na kraju još malo začinite po ukusu.

Gusto savjet: Juhu u zamrzivaču možete čuvati do 3 mjeseca.

Prosječna cijena: 6 KM

Tortellini sa špinatom

Sastojci: 200 g glatkog brašna, 2 jaja, prstohvat soli; Za punjenje: 200 g ricotte, 150 g špinata, 1 kašika ribanog parmezana, 1 jaje

Priprema: Za tijesto prosijte brašno na radnu površinu, napravite rupicu u sredini i u nju stavite jaja, prethodno razmućena s malo soli. Lagano miješajte vilicom, a zatim rukama umijesite čvrsto kompaktno tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite da odmara 1 sat na sobnoj temperaturi. Špinat operite i s malo vode stavite u veću posudu, poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri dok listovi ne omekšaju. Kad se špinat malo prohladi, sitno ga nasjeckajte. U tavi zagrijte kašiku maslinovog ulja, popržite na njemu protisnut bijeli luk, dodajte nasjeckani špinat, malo posolite i prodinstajte dok ne ispari sva tekućina. Ostavite da se ohladi. Pomiješajte špinat sa sirom, dodajte razmućeno jaje i parmezan pa sve dobro izmiješajte. Tijesto podlijelite na nekoliko dijelova, svaki dio tanko razvaljajte u duge trake i režite u oblik kvadrata. Na svaki kvadrat stavite po jednu čajnu kašiku nadjeva. Kvadrat preklopite dijagonalno tako da dobijete trokut. Pažljivo pritisnite tijesto oko nadjeva da istisnete zrak i još dodatno stisnite rubove tijesta. Odignite vrh trokuta i spojite dva suprotna kuta. Gotove tortelline slažite na pladanj i zamrznite na 10 minuta, a onda ih rasporedite u vrećice ili posude za zamrzavanje. Kod pripreme ih stavite kuhati u kipuću slanu vodu bez prethodnog odmrzavanja.

Gusto savjet: Čuvajte u zamrzivaču do 3 mjeseca.

Prosječna cijena: 5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se