Kivi - dostupna egzotika

kiwi-saidaonline

Iako je riječ o tropskoj biljci, kivi je već odavno popularna voćka na našim prostorima, a za to je  svakako zaslužan njen jedinstven i sočan okus, te zanimljiv izgled i boja.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Kivi je porijeklom iz Kine odakle su ga misionari početkom 20. vijeka prenijeli u Novi Zeland, a zatim se proširio na cijeli svijet. Radi se o izuzetnoj voćki koja sa pravom zaslužuje epitet super voća. Konzumiranjem kivija organizam se opskrbljuje velikim količinama vitamina C, što može reducirati rizik od pojave bolesti srčanog i krvožilnog sistema, moždanog udara ili raka. Osim toga, zahvaljujući vitaminu C, kivi može pomoći i zarastanju rana, održavanju zdravlja kostiju, apsorpciji željeza i zdravlju zuba i desni. Ljekoviti sastojci kivija čine ga dobrim zaštitnikom u borbi protiv simptoma respiratornih oboljenja kao što je astma. Pored svega toga, osobe koje imaju problema s visokim tlakom svakog bi dana trebale konzumirati tri kivija - pokazala su dugogodišnja istraživanja. Treba znati da kivi također doprinosi i zdravlju očiju.

Gusto upozorenje: Prevelika konzumacija kivija može uzrokovati alergiju.

U kozmetičkoj je industriji odavno poznato da kivi blagotvorno djeluje na kožu lica jer je rudnik vitamina i minerala. Dobro je poznato da je najukusniji kada se jede samostalno, ali se odlično slaže i u kombinaciji sa tučenim vrhnjem i bijelom čokoladom. Za doručak ili međuobrok dobar je u voćnoj salati od ananasa, manga s dodatkom meda, jogurta i granole.

Gusto savjet: Kivi sadrži enzime koji mogu poslužiti kao izuzetni omekšivači mesa.

Neki enzimi kivija sprečavaju očvršćavanje želatine, a kod mliječnih će proizvoda izazvati zgrušavanje pa iz tih razloga nećete moći pripremiti voćne kolače s kivijem i želatinom ili sladoled od kivija. U slanim se jelima dobro kombinuje sa bijelim mesom, šunkom, peradi i ribama.

Gusto zanimljivost: Kivi je dobio ime po neobičnoj ptici s Novog Zelanda.

Gusto recepti sa kivijem:

Kivi torta

Sastojci: 7 jaja (razdvojte žumanca i bjelanca), 7 šolja brašna, 7 šolja šećera, 1 prašak za pecivo, 500 g samljevenih oraha, 1 šolja ulja; Za fil: 1 l slatke pavlake, 200 g šećera, 300 g oraha, 10 kivija

Priprema: Umutite 7 bjelanaca, dodajte šećer, prašak za pecivo i miješajte dok se ne sjedini u homogenu masu. Zatim dodajte žumanca, brašno, ulje, šećer i 7 kašika vode. Na kraju kada sve ovo umutite dodajte orahe. Stavite na papir za pečenje pa pecite na 180°C oko 30 minuta. U jednoj posudi umutite slatku pavlaku, šećer i orahe. Kivije oljuštite i isijecite na kolutove. Kada se kora ispeče podijelite je na pola. Redosljed je sljedeći: kora, zatim se doda fil, kivi, pa opet fil, druga polovina kore, fil, kivi, fil te na kraju sve možete prekriti sa šlagom ukoliko želite.

Prosječna cijena: 10 KM

Salata od kivija

Sastojci: 6 kivija, 1 šoljica narezanih jagoda, 1 šoljica ananasa narezanog na komadiće,  1 kašika soka od limuna, 1 kašika meda

Priprema: Kivi ogulite i nasijecite u komadiće, te nasjeckajte jagode i ananas. Sve voće pomiješajte te prelijte sokom od limuna i medom te odmah servirajte.

Prosječna cijena: 7 KM

Slatko od kivija

Sastojci: 1 kg kivija, 1 kg šećera, 1 l vode, 1 limun

Priprema: Kivi ogulite i isijecite na tanke kolutove. Šećer ušpinujte (prokuhajte da se rastopi na providno) sa vodom 20 minuta, zatim dodajte kivi i limun, pa kuhajte oko sat vremena dok sirup ne dobije željenu gustinu. Slatko povežite velikom mokrom krpom pa kada se ohladi punite tegle.

Prosječna cijena: 5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se