Pismo urednice Gusto br. 66 februar 2014

sara-krajina-jazvic1

SLATKI ZALOGAJI U FEBRUARU

Kratki mjesec februar nekako nam je naj-izbor u godini za slatke zalogaje, kako zbog one „kratko, a slatko”, tako i zbog Dana zaljubljenih koji bez čokolade ne ide, te maškara koje se osim kostimiranja vrte upravo oko slatkih zalogajčića. Za Valentinovo smo ovaj put pripremili cjelodnevni romantični meni za dvoje, pa da se svi koji mare za ovaj praznik mogu lijepo sladiti od doručka pa nadalje.

Maškare ili poklade u našoj zemlji su ponajviše praznik za djecu, pa smo tako i pripremili slastice koje će razveseliti klince, od šarenih krofni do bubamara krekera - sve u znaku veselja! „Kolačiću moj, al’ te volim, joj…” mantra je koja bi se mogla primijeniti i na trenutno super popularne makrone (bez „a”), tj. macarons ili macaroons. Donosimo priču i recepte za ove fancy, raznobojne kolačiće hrskave vanjštine, a baršunaste kreme koji su osvojili svijet.

Kao da ovo već nije dosta slatkoće, mi smo još zaredali i po palačinkama: prvo smo obišli cijeli grad, pa pronašli i izdvojili mjesta u kojima možete pojesti najbolje palačinke u Sarajevu. Neka su već etablirana i tradicionalna mjesta, a neka su nikla relativno nedavno, pa vam preporučujemo da ih, usporedbe radi, probate sve! Pošto palačinki nikad dosta, spremili smo i 8 recepata za slane i slatke palačinke koje možete i sami lako napraviti kod kuće. Kako rekoh, ovo je zaista sladak mjesec u Gustu!

Februar je tako blizu proljeću, ali lukava zima još drži svoje šape na njemu, pa potrebno je ipak pripaziti se i hranom se zaštititi od viroza. Kelj je jedna takva namirnica koja obiluje vitaminom C, ali i mnogim drugim korisnim tvarima, a nećete pogriješiti ni ako posegnete za klementinama, slađim sestrama mandarina. Izdvojili smo i februarski top 5, namirnice koje su sada na svom vrhuncu, pa birajte između prase, pastrnjaka, školjki, cikorije ili grejpa. Dajemo i kratki pregled najvažnijih radova u februaru u smislu rane sjetve i rezidbe voćki.

Od slanih jela ovaj put centralno mjesto zauzimaju marinade i marinirana jela, iz prostog razloga što je to način da meso bude aromatično i meko - šta bismo od mesa mogli više poželjeti?! Saznajte i koja su to tri začina za romansu, kakva je hrana u mostarskom restoranu Prestige, te čemu služi bučino ulje. Pitali smo naše sugrađane koje im je trajno mlijeko najbolje i koju ambalažu najviše vole, saznali smo kako sjemenke lana i konoplje pozitivno utiču na naše zdravlje, a na gastro putovanje ovaj put smo pošli u zanimljivi Liban i otkrili kuhinju u znaku meze, uz prizvuk starih Rimljana, Feničana i Otomana.

Za kraj, malo valentinovskih stihova: „Kao da sam drogiran, kao programiran, kao da me furaju, kao da me ljuljaju - na tren. A ja sam samo malo zaljubljen…” (Bijelo dugme, Zamisli)

U slast!

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se