Pranje piletine prije pečenja i kuhanja širi bakterije

easy-sunder-dinner-roast-chicken

Potpuno logično, reći ćete, da meso treba prije toplotne obrade dobro oprati, i riješiti se tako bakterija koje mogu prouzrokovati na primjer salmonelu. Prema najnovijem američkom istraživanju, pranjem pileta možete napraviti više štete. I ugroziti vaše zdravlje, piše 6yka.

Naime, umivanje sirovog mesa peradi može povećati vjerovatnoću širenja bakterija po cijeloj kuhinji.

“Time što ćete pile proprati, nećete ubiti bakterije. Naprotiv, time što pile perete pod vodom , povećavate šansu, da voda koja pršće okolo, širi bakterije po cijeloj kuhinji” rekla je Jennifer Quinlan, koja je cijelo istraživanje vodila za Foxnews.com a pod pokroviteljstvom američkog ministarstva.

90 posto Amerikanaca pere pile prije kuhanja. Prema riječima Quinlan to je potpuno razumljivo, pogotovo što je u nekim receptima i napisano : “Prije kuhanja, meso properite i prosušite.” Ovaj recept proizilazi iz pretpostavke da ćete se umivanjem pileta riješiti bakterija koje su na površini mesa.

Prema navodima Quinlan, trebali biste prije svega pažljivo očistiti nož, kojim meso režete, budite sigurni da sirovo meso ne dolazi u dodir sa ostalim namirnicima, i također dobro operite dasku na kojoj meso pripremate i režete.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se