Ishrana trudnice utječe i na mentalno zdravlje djeteta

bestfoodsintro_full

Rezultati nove studije pokazali su kako na ponašanje djece kasnije u životu utječe majčina prehrana tokom trudnoće. Sklonost brzoj hrani tako može dovesti do tjeskobe i depresije kod potomka, a ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da prehrana tokom trudnoće utječe i na mentalno, a ne samo fizičko zdravlje djeteta.

Djeca mama koje su u trudnoći prednost davale nezdravim namirnicama i brzoj hrani sklonije su problemima u ponašanju kasnije u životu, otkrila je nova studija. I djeca koja često jedu brzu hranu iskazuju jače simptome depresije i tjeskobe te su sklonija agresivnim ponašanjima i nastupima gnjeva.

Studija je uključila više od 23,000 majki i djece, a proveli su je norveški stručnjaci u suradnji s australskim kolegama sa univerziteta Deakin.

Detalji o prehrani majke tokom trudnoće i prehrani djeteta u dobi od 18 mjeseci i tri godine zabilježeni su putem upitnika. Simptomi depresije, tjeskobe i poremećaja ponašanja kod djeteta također su mjereni u dobi od 18 mjeseci, tri godine i pet godina starosti.

Ova studija prva je koja se bavi utjecajem prehrane tokom ranog stadija života, jer je prehrana pojedinca već ranije povezana s mentalnim poremećajima kod odraslih i adolescenata.

Faktori poput socioekonomskog statusa i mentalnog zdravlja roditelja nisu uzeti u obzir kako bi se istražila upravo veza između prehrane i mentalnog zdravlja, piše Ordinacija.hr.

“Poznato je kako je prehrana tokom ranog stadija života, uključujući period kada je dijete još u maternici, povezana je s fizičkim zdravljem djeteta kasnije u životu - primjerice, s rizikom od srčanih bolesti i dijabetesa”, ističe autorica studije Felice Jacka sa istraživačkog centra Deakin University’s IMPACT Strategic Research Centre. “No, ovo je prva studija koja je ukazala da je prehrana važna i za psihičko zdravlje djeteta”, dodaje.

Profesorica Jacka smatra kako ovom problemu treba definitivno posvetiti veću pažnju u budućnosti. “Sveprisutnost namirnica koje osiguravaju brzu, ali kratkotrajnu dozu energije i namirnica koje su siromašne hranjivim tvarima dovela je do porasta bolesti povezanih s pretilosti u cijelom svijetu”, govori Jacka i ističe kako se treba ograničiti reklamiranje nezdrave hrane.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se