Pismo urednice br. 59 juli 2013.

sara-krajina-jazvic1

VRELI JULI

Vrući mjesec juli traži da mu se i kuhinja prilagodi jer svako iole teže jelo bi nas totalno ošamutilo. Puno svježeg povrća dobra je ideja da se organizam okrijepi, a mi vam predlažemo finu zelenjavu: raštiku, koja je sjajna za dijetu, te špinat, pravi rudnik zdravlja. Ljetno voće također je pravi hit, a za juli smo izdvojili rumene maline, voćku koja je na neobičan način spasila i boga Zeusa. Ako se pak ne možete opredijeliti za samo jedno voće, onda predlažemo voćne salate, a koje voćke spariti, pogledajte na str. 30.

Mjesec juli je i mjesec ramazana, još jedan vreli, ljetni, a pomislili smo da će dugi ljetni post lakše proći uz lijepe misli i riječi, pa smo naš prilog sa finim jelima, Ramazanske večeri, obogatili sa zanimljivim, lijepim citatima raznih pisaca koji su pisali o ramazanu. Svim postačima želimo lagan post u dobrom zdravlju!

Miris limuna mi je lično jedan od najljepših mirisa u prirodi koji budi krasne uspomene na ljetovanja iz djetinjstva, pa su me posebno obradovala dva teksta u ovom broju u kojima je limunova aroma u prvom planu: limun sporiš - začinska biljka koja daje hrani miris limuna, te verbena - divni mediteranski cvijet prepun ljekovitih svojstava i posebno ugodan u vidu losiona za njegu tijela.

Ljetna kuhinja ne bi bila ona prava bez paprika, vladarica sezone koje su sada na svom vrhuncu. Pripremili smo vam 8 ljetnih jela od paprika, po jedan za svaki dan u sedmici, plus još jedan pride! Isto tako, ljeto bez ribe ne bi bilo baš ok, pa izaberite među našim receptima za male, srednje i velike ribe. Ljeto je i vrijeme lakših mesnih jela, pa pogledajte šta se nudi u našem tekstu 10 pilećih jela na brzaka. Sezona roštiljanja je sada u jeku, pa u ovom i sljedećem broju donosimo vam korisne savjete roštiljskih majstora kako bi vam jela sa roštilja ispala još bolje.

Započeli smo i novu rubriku, Naj shop mjeseca, u kojoj ćemo za vas izdvajati trgovine hrane i pića koje nam „zapnu za oko” zbog dobre ponude, zanimljivosti asortimana itd. Saznali smo šta je i čemu služi spirulina, zanimljiva biljka iz jezera i ribnjaka. Iz Italije smo „prepisali” recept za zabaglione kremu, njihovu najpoznatiju slasticu, a pokupili smo recepture iz raznih zemalja za pripremu raznovrsnih hljepčića, uvijek rado viđenih priloga jelu. Konačno, gastronomsko putovanje ovaj put nas je odvelo sve do misteriozne, egzotične Perzijske kuhinje, prepune jela iz starih civilizacija koja žive još i danas. Pod inspiracijom Perzije, oteo se iz misli jedan stih za kraj:

„Miris Istanbula sa tvojih usana, miris Istanbula u vrijeme otkazanih letova. (…) Ej, kamo sreće da si tu ovo veče, perzijska princezo…” (Bijelo dugme, U vrijeme otkazanih letova)

U slast!

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se