Za proizvode sa oznakom „organsko“ spremni smo platiti više

organic_food

Naučnici sa Univerziteta Cornell zamolili su 115 kupaca u supermarketu da ocijene nekoliko parova namirnica i to dva jogurta, dvije vrste keksa i dvije porcije čipsa od krompira.

Po jedna od svake namirnice nosila je oznaku iz organskog uzgoja, dok je druga bila označena kao konvencionalni proizvod. Iako se radilo o identičnim proizvodima organskog porijekla, ispitanici u studiji su procijenili kako organska verzija jogurta i keksa ima manje kalorija i manje masti u usporedbi sa konvencionalnim proizvodima, te su ispitanici izjavili kako su spremni platiti hranu iz organskog uzgoja čak 23,5 posto više od konvencionalne hrane.

Ispitanici su “organske” kekse i čips istaknuli kao nutritivno vrijednijima od konvencionalnih, no zanimljivo je kako je varka djelovala i na receptore okusa.  Naime, “organski” čips i jogurt proglašeni su ukusnijima od “običnih”, za razliku od keksa kod kojih se pokazalo da konvecionalni ipak imaju bolji okus. Ovaj rezultat naučnici tumače da ljudi “zdravu” hranu još uvijek  doživljavaju manje ukusnom.

S obzirom da deklaracija utječe na procjenu kalorija, nutritivnu procjenu hrane i spremnost izdvajanja više novca, naučnici su zaključili kako je važno donijeti konačnu odluku poboljšava li konzumacija takvih proizvoda kvalitetu prehrane.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se