Jela od mljevenog mesa

fasirano

Mljeveno meso osnov je za pripremu brojnih tradicionalnih jela u kuhinjama svijeta. Na našim prostorima najpoznatije jelo od mljevenog mesa su ćevapi, u Italiji je to bolognese sos, u Turskoj ćufte, a u SAD-u hamburgeri. Stoga ne čudi da baš mljeveno meso ima dugu povijest korištenja u pripremi različitih jela.

Pripremila: Dženana Hrlović

Brojni recepti od kojih su mnogi stari i po nekoliko vijekova, svjedoče o raširenoj upotrebi mljevenog mesa u kulinarstvu. Među njima su već pomenute ćufte, sosovi, hamburgeri, ali i pite kiš, mesne štruce i još mnogo jela od kojih su se brojna udomaćila i na našim prostorima, s obzirom na veliku popularnost ovako obrađenog mesa.

Gusto savjet: Kod nas se najčešće u prodaji može naći crveno mljeveno meso, puretina nešto rjeđe dok je mljeveno meso divljači ili piletine gotovo nemoguće pronaći već spremljeno, pa ukoliko želite upotrijebiti neku od ovih kombinacija, predlažemo da se naoružate jednostavnom mašinom za ručno mljevenje mesa, kakve je nekada imalo svako domaćinstvo.

Srednjevjekovne kombinacije

Fino usitnjeno sirovo meso, pomiješano sa najfinijim začinima na trpezi je završavalo u obliku tartar šnicle koja se u Rusiji pripremala još u Srednjem vijeku. Ova šnicla danas, doduše termički obrađena, nije ništa drugo do hamburger, ta čudesna pljeskavica koja je čini se u potpunosti osvojila svijet. „Izumio” ju je dr. James Henry Salisbury, krajem 19. vijeka, s ciljem da izliječi borce civilnog građanskog rata od dijareje. Naravno te pljeskavice su bile daleko zdravije u odnosu na ono šta nam se danas pod ovim imenom servira, a doktor je preporučivao da se za zdrav organizam teletina konzumira čak tri puta dnevno. Tadašnja pljeskavica, odnosno mljeveno meso od kojeg je bila pripremljena, uzimalo se isključivo od zdravih životinja i to dijelova bez masnoće, hrskavice ili vezivnog tkiva. I, naravno, bila je potpuno pečena. Godinama kasnije evoluirala je u današnji hamburger. Prema nekim procjenama, u SAD-u svaka osoba u prosjeku pojede tri hamburgera sedmično, a moguće kombinacije koje se pripremaju od mljevenog mesa ne samo da ne završavaju na njima, nego su vjerovatno bezbrojne i zavise isključivo od mašte onog u čijim se rukama meso nađe.

Gusto zanimljivost: Sitnije mljeveno meso potrebno je manje termički obrađivati, ali ćete sa pripremom jela od krupnije mljevenog mesa dobiti mekši konačni proizvod.

S mesom na oprezu

Za kupovinu i upotrebu mljevenog mesa uvijek važi izreka da opreza nikad nije dosta. Ali počnimo od osnova. Već samljeveno meso možete kupiti u svakoj mesari ili obližnjoj prodavnici. Preporučuje se kupovati ga samo od provjerenih prodavača, tako da možete biti sigurni da nije dugo stajalo. Ukoliko kupujete već upakovano faširano meso obratite pažnju na datum pakovanja i rok trajanja. U principu rok trajanja bi trebao biti jedan dan, sve preko toga je prilično rizično. Ukoliko ne poznajete mesara ili niste sigurni u to da pakovano mljeveno meso zadovoljava pomenute standarde, najbolje je odabrati komad svježeg mesa i zamoliti mesara da vam ga samelje, što će većina njih rado učiniti. Ovo se posebno preporučuje s obzirom da su neka istraživanja koja je proveo Centar nauka javnog interesa iz Washingtona, pokazala kako se u već pripremljenom mljevenom mesu veoma često nalazi meso više od jedne krave, a ponekad one dolaze iz različitih dijelova svijeta, što povećava rizik za zagađenje različitim bakterijama. Pažljivo treba postupati i sa zamrznutim mljevenim mesom, koje je također visoko podložno za razvoj bakterija, pa jednom odleđeno meso treba pripremati odmah i nipošto se ne smije ponovo zalediti.

OSVRT NUTRICIONISTE NA MLJEVENO MESO:

Kineske šnicle od mljevenog mesa

Sastojci: 300 g mljevenog mesa, 1 kašika prezle, 3 jaja, 3 kašike brašna, 2 kašike ulja, ½ praška za pecivo, 200 ml kisele vode, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, so, biber, mješavina začina

Priprema: Crveni i bijeli luk sitno izrežite i pomiješajte sa mesom. Potom dodajte i prezlu. Jaja blago umutite viljuškom i dodajte ih u smjesu. Zatim dodajte i ostale sastojke i dobro izmiješajte da smjesa postane ujednačena. Tako pripremljenu masu najbolje je ostaviti da stoji u frižideru oko 30 minuta da malo naraste. Kada je masa spremna, šnicle vadite supenom kašikom i pržite na zagrjianom ulju. Od ove količine se može dobiti oko 25 šnicli.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Ćufteta u crvenom sosu

Sastojci: 250 g mljevenog mesa, 2 glavice crvenog luka, 8 režnjeva bijelog luka, 2 kašike prezle, 2 jaja, 2 kašičice crvene paprike, 100 ml paradajz pirea,100 g brašna, 1 kašičica bosiljka,1 kašičica peršuna, ½ kašičice origana, ulje, so, biber

Priprema: U malu posudu sa vodom stavite prezlu, pa dodajte oko 100 ml mlake vode i ostavite da stoji. U veću posudu stavite mljeveno meso i pomiješajte sa prezlom koja je omekšala, te sitno isjeckanu glavicu crvenog luka i 4 režnja bijelog  luka. Posolite i pobiberite, dodajte i  kašičicu crvene paprike, te jaja i miješajte dok se masa ne ujednači. Zatim, nauljenim rukama pravite manje loptice jednake veličine. Uvaljajte ih u brašno i ispržite na ulju. U drugoj tavi na blagoj vatri propržite, sitno isjeckanu preostalu glavicu luka, kao i 4 režnja sitno izrezanog bijelog luka. Potom dodajte paradajz sos, so, biber, peršun, bosiljak i origano, te crvenu papriku. Kada sos proključa dodajte ispržene mesne kuglice i kuhajte desetak minuta uz povremeno miješanje. Po potrebi dospite vode.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Grčka pita

Sastojci: 250 g mljevenog mesa, 4 jaja, 400 ml jogurta, 1 glavica crvenog luka, 1 šoljica ulja, 8 kašika brašna, 1 kesica praška za pecivo, mješavina začina, so

Priprema: Luk sitno isjeckajte te stavite na blago zagrijano ulje. Kada dobije kristalnu nijansu dodajte mljeveno meso i posolite, te prodinstajte nekoliko minuta. Zatim, sklonite sa vatre da se ohladi na sobnu temperaturu. Za to vrijeme mikserom izmiješajte jaja pa postepeno, uz miješanje dodajte brašno u koje ste prethodno stavili prašak za pecivo, a zatim i jogurt. Kad je smjesa gotova dodajte pripremljeno mljeveno meso i blago posolite, pazite da ne pretjerate, jer ste meso prethodno solili. Smjesu izmiješajte kašikom da se ujednači. Pleh u kome ćete peći pitu premažite uljem i dodajte pripremljenu smjesu. Pitu pecite oko 30 minuta na temperaturi 220ºC. Gotovu pitu služite toplu uz jogurt.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Tortilje od mljevenog mesa

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 8 tortilja, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 200 g smrznutog kukuruza, 100 g smeđeg graha iz konzerve, 4 kašike suhog peršuna, so i biber

Priprema: Crveni luk nasitno izrežite i propržite na ulju. Zatim, dodajte mljeveno meso i dinstajte 15-ak minuta dok ne dobije lijepu smeđu boju. Nakon toga dodajte bijeli luk koji ste prethodno izgnječili, malo vode, te posolite i pobiberite. Dinstajte oko 10 minuta  dok se smjesa ne zgusne, uz povremeno miješanje. U zgusnutu smesu dodajte smrznuti kukuruz, koji ste prethodno ostavili da se odledi na sobnoj temperaturi, te grah koji ste prethodno isprali i kuhajte još nekoliko minuta. Smjesa je gotova kada se kukuruz skuha. Pripremite tortilje i dok su tople stavljate fil od mesa i kukuruza, te pospite peršunom i zarolajte. Poslužite dok su vruće.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Mesna torta

Sastojci: 500 g mljevene junetine, 200 g prezle, 1 jaje, 50 g kikirikija, 2 kašike crnih maslina, 2 kašike paradajz pirea, 1 kašika senfa, 1 režanj bijelog luka, 1 kašika mješavine talijanskih začina, 1 kašika isjeckanog bosiljka, so i biber, nekoliko listića topljenog sira

Priprema: Prezlu namočite u vodi da omekša i zatim je pomiješajte sa mljevenim mesom. Dodajte paradajz pire, senf, jaje, zgnječeni bijeli luk te posolite i pobiberite. Smjesu miješajte dok ne postane kompaktna, pa je podijelite na tri dijela. Kikiriki sameljite i pomiješajte sa sjeckanim bosiljkom te isjeckanim maslinama. Manji pleh obložite aluminijskom folijom i u njega stavite trećinu mesne mase i prekrijte polovinom smjese origana, kikirikija i maslina. Zatim, preko polako raporedite drugu trećinu mesne mase i prekrijte je ostatkom smjese sa bosiljkom, kikirikijem i maslinama. Preko toga rasporedite ostatak mesne mase. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko sat vremena. Nakon što je meso gotovo pokrijte ga listićima topljenog sira po površini, te ostavite ga da stoji nekoliko minuta.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Tijesto punjeno mljevenim mesom

Sastojci: 600 g mljevenog mesa, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 50 g oraha, 2 kašičice soli, ½ kašičice đumbira u prahu, ½ kašičice cimeta, 1 kašičica bibera, 1 kašičica muškatnog oraha, 3 kašičice mljevene paprike, 1 kesica praška za pecivo, 200 g griza, 300 g brašna, 200 ml ulja, 150 ml vode

Priprema: Napravite nadjev od mljevenog mesa na sljedeći način. Izrežite crveni i bijeli luk što sitnije i propržite ga na blago zagrijanom ulju, dodajte mljeveno meso i nastavite pržiti. Kada meso potamni dodajte krupno samljevene orahe, te začine, đumbir, muškatni orah, mljevenu papriku, so i biber. Sve dobro izmiješajte i propržite još nekoliko minuta dok meso ne bude potpuno gotovo. Zatim, pripremite tijesto tako da pomiješate brašno, prašak za pecivo i griz, posolite, stavite ulje i i dobro umiješate sa mlakom vodom. Ostavite da stane oko 30 minuta, a onda razvaljajte i režite na komade veličine šake. Zatim, na svaki komad stavite kašiku nadjeva i preklopite da se dobro zatvori. Punjeno tjesto pržite na vrelom ulju dok ne promijeni boju u zlatnožutu.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Slani rafaelo

Sastojci: 400 g mljevenog mesa, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 1 jaje, 1 kg krompira, 125 g margarina, 50 ml mlijeka, 50 g parmezana, so, biber

Priprema: Crveni i bijeli luk nasitno naribajte i dodajte mljevenom mesu. Zatim, dodajte jaje, posolite i pobiberite masu, pa dobro izmiješajte. Od pripremljene mase pravite manje kuglice, te ih pržite na vrelom ulju. Krompir izrežite na tanke kriške, te skuhajte. Kada je kuhan ocijedite vodu i dodajte margarin, te miksajte dok ne dobijete masu bez grudvica. Po potrebi možete dodati šoljicu mlijeka kako bi se smjesa lakše ujednačila. Pazite da vam smjesa bude dovoljno gusta, da je možete oblikovati. Kada se smjesa sa mesom malo ohladi pripremljene kuglice mesa obložite sa krompirom masnim rukama, tako da dobijete veće kuglice, a zatim uvaljajte u ribani parmezan.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Mesne kuglice sa sirom

Sastojci: 400 g mljevene puretine, 1 jaje, 1 glavica crvenog luka, 1 šoljica prezle, 1 kašika kiselog vrhnja, 2 kašičice crvene paprike, 3 trokutića topljenog sira, mješavina začina, biber, so

Priprema: Luk sitno izrežite i propržite na ulju. Zatim u posudu dodajte mljevenu puretinu, jaje, vrhnje i prezlu. Posolite, pobiberite, dodajte mješavinu začina i crvenu papriku, te smjesu miješajte da postane kompaktna. Zatim, masnim rukama pravite male pljeskavice. Na sredinu pljeskavice stavite komadić topljenog sira i zatvorite u obliku kuglice. Kada pripremite kuglice stavljajte ih na vrelo ulje i pržite. Kuglice će tokom prženja lagano raspuknuti i sir će curiti iz njih. Na taj način neće izaći sav sir, ali će se okolo kuglice formirati u hrskavu koricu koja obavija kuglicu.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Trokutići s mesom

Sastojci: 400 g mljevenog mesa, 4 kore za štrudlu, 1 jaje, 1 glavica crvenog luka, 2 režnja bijelog luka, 1 paradajz, 10 ml ulja, 1 grančica peršuna, so i biber

Priprema: Crveni luk sitno izrežite i propržite na ulju, a onda dodajte mljeveno meso. Sve skupa još malo propržite. Posolite i pobiberite, dodajte bijeli luk izrezan na listiće, isitnjeni peršun i paradajz izrezan na kockice. Sve pržite uz povremeno miješanje oko 10 minuta. Nakon prženja ostavite nekoliko minuta da se ohladi na sobnoj temperaturi, te umiješajte jaje da smjesa postane kompaktna. Listove za štrudlu uzdužno prerežite na 3 dijela, a na početak svakog dijela stavite malo pripremljenog nadjeva. Tijesto prekolopite tako da dobijete trokutić. Podmažite pleh uljem i redajte pripremljene trokutiće, te ih malo pouljite i pecite u prethodno zagrijanoj pećinici na 170ºC oko 20 minuta.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Roladice od palačinki sa mljevenim mesom

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1 glavica crvenog luka, 1 vezica peršuna, 2 kašike kapara, 1 limun, ½ kašike mažurana, 3 jaja, 200 ml mlijeka, 100 ml mineralne vode, 300 g brašna, 10 listova zelene salate, 150 g konzerviranog kukuruza, 100 ml pavlake, 100 g ovčijeg sira, ekstra djevičansko maslinovo ulje, so i biber

Priprema: Sitno isjeckajte peršun i kapare, te ih pomiješajte u posudici sa sokom jednog limuna i 4 kašičice maslinovog ulja. U tavi propržite sitno izrezani crveni luk dok ne omekša. Potom dodajte mljeveno meso, posolite, pobiberite i pržite dok meso ne potamni i postane zrnasto, a ispuštena tečnost iz mesa ne ispari. Ovako pripremljeno meso ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U zdjeli pomiješajte jaja, mažuran, mlijeko, mineralnu vodu, posolite i pobiberite, te lagano dosipajte brašno uz miješanje dok ne dobijete rijetku smjesu za palačinke. U ovako pripremljenu smjesu umiješajte pripremljeno meso, te ispržite kao palačinke okrečući ih u tavi da se ravnomjerno isprže s obje strane.

Gotove palačinke premažite pavlakom i pospite mješavinom isjeckane salate, kukuruza i naribanog sira.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Pastirska pita sa špinatom

Sastojci: 450 g krompira, 4 kašike mlijeka, 30 g maslaca, 400 g špinata, 1 kašičica ribanog muškatnog oraščića, 450 g mljevenog mesa, 3 kašike prezle, 1 jaje, 1 režanj bijelog luka, 1 kašičica origana, 2 paradajza, 175 g tvrdog žutog sira, so, biber

Priprema: Krompire skuhajte i dodajte im mlijeko. Posolite i pobiberite, te miješajte dok ne dobijete pire. Špinat blanširajte i krupnije nasjeckajte i pomiješajte u posudi sa malo naribanog muškatnog oraščića. U drugu posudu stavite mljeveno meso, jaje, prezlu, sitno izrezan bijeli luk i začine, te miješajte dok ne dobijete ujednačenu masu. U okrugli kalup prebacite masu od mesa koju ste pripremili i utisnite je prstima uz rubove. Na meso poredajte paradajz koji ste prethodno izrezali na kockice. Zatim, stavite sloj ribanog sira, a na njega i sloj špinata, a onda prekrijte pireom od krompira. Ovako pripremljenu pitu pecite u pećnici zagrijanoj na 180ºC oko 40 minuta, odnosno dok pire krompir ne porumeni, a pita se počne lagano odvajati od kalupa.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Mljeveno meso u jogurt sosu sa povrćem

Sastojci: 500 g mljevenog mesa, 1 stručak poriluka, 1 kg krompira, 3 veće mrkve, 500 ml jogurta, 500 ml mlijeka, 4 kašike brašna, 40 g ribanog parmezana, so, biber, mješavina začina, ulje

Priprema: Krompir i mrkvu očistite i stavite da se kuha u posoljenoj vodi. Izrežite poriluk i pržite na ulju. Kada omekša dodajte meso i dinstajte dok ne potamni, a zatim dodajte oko 100 ml vode i dinstajte dok voda ne ispari, uz povremeno miješanje. Pred sami kraj dodajte so, biber i mješavinu začina prema vlastitom ukusu. Kada je meso gotovo, a povrće kuhano pomiješajte ih. U većoj tavi zagrijte ulje i propržite brašno, te postepeno dospite mlijeko uz miješanje. Nakon toga dospite i jogurt, te blago posolite. Kada se smjesa zgusne sklonite je sa vatre. Nakon toga, tepsiju premažite uljem, dodajte povrće s mesom i pospite pripremljenim sosom. Dobro izmiješajte, te pospite parmezanom i sitno isjeckanim peršunom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200ºC da porumeni oko 10 minuta. Kada je gotovo režite na kocke i servirajte u tanjire. Možete ukasiti sa listom peršuna i kriškom paradajza.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Juneća pašteta

Sastojci: 500 g junećeg mljevenog mesa, 2 srednja krompira, 3 režnja bijelog luka, 1 glavica crvenog luka, 1 korijen celera, 2 mrkve, 3 grančice peršuna, 100 g majoneze, 1 kašika senfa, 1 kašika pavlake, 1 kašičica origana, so i biber

Priprema: Krompir, mrkvu, celer očistite i izrežite na komade. U posudu sa vodom stavite mrkvu, celer, peršun i meso, te kuhajte oko 20 minuta. Potom zatim dodajte i krompir i nastavite sa kuhanjem. Kada je kuhano ocijedite vodu i dodajte sitno ribani bijeli i crveni luk. Sve to dobro izmiksajte u blenderu. Posolite i pobiberite, dodajte origano po ukusu. Na kraju dodajte majonezu, senf i pavlaku. Smjesu dobro izmiješajte. Ovako pripremljenu paštetu možete staviti u manje posude, ukrasiti listom peršuna ili paradajza. Dio možete zalediti i služiti ujutro uz hljeb za doručak.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Ćufte sa gljivama

Sastojci: 600 g mljevenog mesa, 10 velikih šampinjona, 300 g vlasca, 2 režnja bijelog luka, 2 kašike maslaca, 2 jaja, 1 kriška hljeba, 1 kašika ljute crvene paprike, 2 kašike limunovog soka, 4 mlada zelena luka, 100 ml supe, 200 g paradajza, 100 ml slatke pavlake, so, biber

Priprema: Hljeb potopite u vodu. Sitno isjeckajte bijeli luk i vlasac, te ih kratko propržite na maslacu. Napavite smjesu sa mljevenim mesom, hljebom, jajima te posolite i pobiberite po želji. Operite i očistite šampinjone, prelijte ih limunovim sokom. Smjesu sa mljevenim mesom podijelite na 10 dijelova. Od svakog dijela pravite loptice sa po jednom gljivom u sredini. Ovako pripremljene ćufte redajte u pleh koji ste premazali maslacem i pecite u pećnici na 200ºC oko 15 minuta. Ostatak vlasca očistite i isijecite na četvrtine, izrežite i mladi zeleni luk, te prodinstajte na maslacu. Nakon dinstanja dodajte supu, te izrezani paradajz. Ulupajte slatku pavlaku i polako dodajte masi uz miješanje, te kratko prokuhajte. Dodajte so, biber i limunov sok, zatim mesne loptice i kuhajte još minutu uz miješanje. Služite u dubljim tanjirima te ukrasite listom peršuna.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Mljeveno meso s povrćem

Sastojci: 350 g mljevenog mesa, 1 mrkva, 2 kašike brašna, 1 glavica luka, 200 ml mlijeka, 4 kašike naribanog tvrdog sira, 4 mlada krompira, 200 ml jogurta, maslac, ulje, biber, so, peršun

Priprema: Mrkvu i krompir skuhajte u slanoj vodi, ohladite i narežite na kockice. Brašno popržite na ulju, zalijte ga mlijekom, posolite, pobiberite pa kuhajte da se zgusne. Skinite ga s vatre pa umiješajte kašiku maslaca, jogurta i nasjeckani peršunov list. U međuvremenu na zagrijanom ulju propržite nasjeckani luk, dodajte mljeveno meso, posolite i potpuno ispržite. Potom, u umak umiješajte narezano povrće i isprženo meso s lukom. Sve lagano promiješajte, stavite u posudu koji ste prethodno pomastili, poravnajte, prekrijte sa nekoliko listića maslaca pa pospite naribanim sirom. Kratko zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici i poslužite.

Prosječna cijena jela: 9 KM

Grah sa mljevenim mesom

Sastojci: 400 g mljevenog mesa, 500 g graha, 3 režnja bijelog luka, 4 kašike prezle,  200 ml pavlake, peršunov list, 4 glavice luka, 50 g tvrdog sira, ulje, so, biber

Priprema: Grah dan ranije operite, namočite u hladnoj vodi, a sutradan ga procijedite, te stavite u hladnu, posoljenu vodu i kuhajte da potpuno omekša. Na ulju popržite isjeckani luk i bijeli luk, dodajte mljeveno meso, posolite i pobiberite. Dinstajte 15-ak minuta pa pospite isjeckanim peršunovim listom. Potom, skuhani grah ocijedite i polovinu stavite u prethodno pouljenu posudu. Preko graha stavite svu količinu pripremljenog mesa pa opet grah. Sve zajedno prelijte kiselim vrhnjem, pospite naribanim tvrdim sirom pa zapecite u pećnici.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se