Ljuta zimska jela

hot

Feferoni, čili, ljute papričice najčešće su namirnice, odnosno začini, koji jelima daju oznaku jako ili blago. Zima je idealno doba u kojem svi ljubitelji ljutog dođu na svoje. Ljuta jela ne samo da će vas zagrijati u hladnim zimskim danima, već će pomoći i vašem zdravlju snižavajući kolesterol i visok pritisak. Stoga vrijeme je za slobodno uživanje u čarima ove zimske topline.

Pripremila: Dženana Hrlović

Pikantna jela od kojih su neka blago ljuta, a druga tjeraju suze na oči idealna su za hladne zimske dane, premda se preporučuju i tokom ljetnog perioda, kada strašne vrućine čine nešto podnošljivijima. Bezbroj je razloga zbog kojih bi trebali jesti ljuto, a neke od njih vam prenosimo u narednim redovima.

Ljuto je zdravo

Dobro začinjena, odnosno ljuta hrana blagotvorno djeluje na zdravlje. Naime, dokazano je da kapsaicin, hemijski spoj koji daje ljutinu feferonima, čiliju i drugim ljutim papričicama, smanjuje nivo kolesterola u krvi te snižava visoki krvni pritisak. Osim toga, kapsaicin je zaslužan i za bolju cirkulaciju, što je u konačnici i osnovni razlog zbog kojih nam nakon pikantnog obroka buknu obrazi, a tijelom se razlije toplina. Neka istraživanja pokazuju da ljutina smanjuje bol, pa se na tržištu mogu pronaći i bombone sa ljutim papričicama koje se koriste kod bolova u usnoj šupljini.

Blago ili izrazito ljuto

Ukoliko ste se nekada pitali na koji način je uopće moguće odrediti nivo ljutine, kada je recimo vama nešto tek malo ljutkasto, dok nekom drugom suze teku od iste papričice, onda je vrijeme da se upoznate sa Scoville skalom. Iako joj ime ne ukazije na to, ova skala mjeri nivo ljutine. Broj Scovillovih jedinica vrućine ukazuje na nivo kapsaicina koji određena ljuta papričica ima, a sama jedinica mjere se označava kao SHU. Čisti kapsaicin ima 16 miliona SHU. U poređenju sa tim, kod običnih paprika među kojima nam se u pripremi sataraša ponekad „omakne” neka ljuta upravo ta ljuta ima zanemariv broj SHU, što bi prema ovoj skali značila da gotovo uopće nije ljuta. Odmah nakon nje na skali su peperoncini, koje sušene možete kupiti u obližnjem supermarketu, te ljute okrugle crvene paprike poznatije pod nazivima pimento ili cherry papričice. One imaju 100-900 SHU. Ljutina od 40 000 SHU smatra se jakom, ali podnošljivom.

Gusto zanimljivost: Najljuće papričice na svijetu kriju se iza prilično dugog naziva Trinidad Scorpion Moruga (Capsicum chinense), a imaju između 1,5 i 2 miliona SHU. Riječ je o endemskoj vrsti koja uspijeva samo u pokrajini Moruga u Trinidadu i Tobagu. Ovu je nezahvalnu titulu dobila tek u februaru 2012. godine. Zanimljivo je spomenuti i da ovaj nivo ljutine ima i sprej koji se koristi za samoodbranu.

Kada biti oprezan

Ma koliko voljeli ljutu hranu, ponekad je sa ovim namirnicama potrebno dosta opreza. Naime, pažljivo treba postupati sa papričicama koje imaju visok nivo SHU, kao što je to slučaj sa podvrstom čilija habanero (ima između 100 000 i 350 000 SHU), a koja kod osjetljivih ljudi može izazvati opekotine ili iritacije kože i sluznice, a ako dođe u kontakt sa očima izaziva i privremeno sljepilo. Srećom, ljute papričice koje se najčešće prodaju na našem tržištu nemaju tako visoke vrijednosti SHU.

Ljutu hranu ne bi trebalo davati maloj djeci i starijim osobama, jer mogu izazvati blage probleme sa disanjem, a trudnice i dojilje bi je trebale izbjegavati, zbog mogućeg uticaja na dijete.

Gusto ljuta zimska jela:

Hot wings (ljuta pileća krilca)

Sastojci: 2 kg pilećih krilaca, 1 kašičica ljute mljevene paprike, 2 kašičice čilija u prahu, 1 kašičica senfa, tabasco sos, ulje, so

Priprema: Sve začine dobro pomiješati sa 100 ml ulja. Pileća krilca posoliti, poslagati na pomašćen lim za pečenje, te ih premazati pripremljenom marinadom. Sve zajedno peći u pećnici zagrijanoj na 150°C, oko 45 minuta. Tokom pečenja krilca 1-2 puta premazati marinadom i nastaviti peći. Kada su krilca s gornje strane dobila hrskavu koricu spremna su za posluživanje.

Nivo ljutine: jako ljuto

Prosječna cijena jela: 8 KM

Gusto extra savjet: Ukoliko želite smanjiti ljutinu, umjesto ljute paprike koristite slatku, te prepolovite količinu čilija i izbacite tabasco sos iz recepta.

Meksički čili

Sastojci: 3 manja krompira, 3 šolje kuhanog graha, 100 ml paradajz pirea, 100 g mljevenog mesa, 2 ljute papričice, 2 paprike ljute, ½ glavice crnog luka, kašika isjeckanog lista nane, kašika isjeckanog lista peršuna, so, mljevena ljuta paprika, tabasco sos, 100 g kukuruza

Priprema: Krompir dobro operite pa kuhajte sa ljuskom, oko 20 minuta. Prohladite ga, ogulite i isijecite na kocke. U posebnoj posudi prodinstajte luk, pa dodajte meso i nastavite dinstati dok meso ne dobije lijepu boju. Potom dodajte usitnjenu papriku, krompir, grah i kukuruz. Umiješajte sitno isjeckane papričice te začinite. Potom dodajte i paradajz sos. Nastavite dinstati dok se sastojci ne sjedine u sos. Bilo bi dobro da se krompir potpuno raspadne i na taj način da gustinu sosu.

Nivo ljutine: Jako ljuto

Prosječna cijena jela: 10 KM

Pita sa gljivama

Sastojci: 250 g svježeg prhkog tijesta, 200 g svježeg mladog sira, 150 g šampinjona, 200 ml vrhnja za kuhanje, 1 glavica luka, 1 svježi feferon, 5 jaja, ulje, so, biber

Priprema: Prije svega očišćeni luk i gljive isjeckajte na trakice, feferon na kolutiće, a jaja umutite. Zatim svježe prhko tijesto, zajedno s papirom za pečenje stavite u kalup, pa viljuškom izbodite dno tijesta i stavite da se peče u pećnici zagrijanoj na 200°C, 7-8 minuta. U međuvremenu u tavu, na malo zagrijanog ulja dodajte luk, papričicu i gljive, pa miješajući dinstajte nekoliko minuta, da povrće malo omekša, te maknite sa vatre. U posudu sa svježim sirom dodajte vrhnje za kuhanje, posolite i dobro izmiješajte sastojke. Dobivenu mješavinu sira i vrhnja rasporedite po pečenom tijestu, ravnomjerno je prekrijte dinstanim povrćem, prelijte umućenim jajima i stavite da se peče u pećnicu, prethodno zagrijanu na 200°C, oko 20 minuta. Gotovu pitu izvadite, pobiberite, ostavite da se malo ohladi i poslužite.

Nivo ljutine: blago ljuto

Prosječna cijena jela: 10 KM

Ljuti grah

Sastojci: 200 g ljutih kobasica, 400 g konzerviranog graha, 2 krompira, 1 glavica luka, 2 režnja bijelog luka, 4-5 ljutih feferona, 1 lovorov list, 2 kašike koncentrata paradajza, 2 kašičice ljute mljevene paprike, 1 kašičica škrobnog brašna, 50 ml bijelog vina, ulje, so, biber

Priprema: Na ulju kratko propržite isjeckani luk. Smanjite vatru, umiješajte crvenu papriku u prahu i dodajte 100 ml tople vode. Zatim dodajte kobasice izrezane na kolutove debljine 2 centimetra, lovorov list, koncentrat paradajza, isjeckani bijeli luk i feferone. Lagano promiješajte i dinstajte uz povremeno dodavanje vode. Vode u posudi mora biti toliko da prekriva kobasice. Kad meso skoro omekša, dodajte krompir narezan na kocke, te grah, pa sve zajedno kuhajte još oko 15 minuta, dok se krompir ne skuha. Na kraju umiješajte škrobno brašno koje ste prethodno razmutili u vinu, promiješajte i pustite da proključa.

Nivo ljutine: jako ljuto

Prosječna cijena jela:  9 KM

Mađarski gulaš

Sastojci: 800 g mesa, 2 glavice luka, 1 kašika maslaca, 1 velika kašika mljevene ljute crvene paprike, 1 kašika paradajz pirea, 200 ml goveđeg temeljca, 1 kašičica mažurana, ½ kašičice zdrobljenih zrna kima, 1 režanj bijelog luka, korica od pola limuna naribana, vezica peršuna, so, biber

Priprema: Luk narezan na sitne kockice pržite na maslacu dok ne požuti. Dodajte ljutu papriku, pire od paradajza i meso izrezano na kockice i dobro promiješajte. Poklopite gulaš i dinstajte ga na niskoj temperaturi oko sat i po. Temeljac dosipajte postepeno, kad ponestane tečnosti, a sitno nasjeckan bijeli luk i začine dodajte oko pola sata prije završetka kuhanja. Posolite i pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan peršun.

Nivo ljutine: jako ljuto

Prosječna cijena jela:  10 KM

Gusto extra savjet: Osim po ljutini, mađarski gulaš poznat je i po aromi kima i limunove korice pa ove sastojke nemojte izostavljati.

Ljuti makaroni sa povrćem

Sastojci: 350 g mljevenog mesa, ½ šolje isjeckanog crnog luka, ½ šolje zelene paprike isjeckane na kockice, 3 režnja bijelog luka, zgnječena, 2 šolje kuhanih makarona, ½ šolje vode, 3 kašičice čilija u prahu, 1 kašičica sjemenki kima, ¼ kašičice mljevenog crnog bibera, 400 g paradajz pelata, 400 g smeđeg graha, 250 kukuruza šećerca, 250 g paradajz sosa, 200 g paradajz pirea, 1 šolja žutog sira

Priprema: Luk, papriku, bijeli luk i mljeveno meso dinstajte u dubljoj tavi na umjerenoj vatri dok meso ne bude gotovo. Ocijedite masnoću koja se skupila, pa izvadite meso i očistite tavu papirnim ubrusima. Vratite meso u tavu, pa dodajte makarone, vodu, čili, kim, biber, paradajz, grah, kukuruz, paradajz sos i paradajz pire. Zagrijavajte do ključanja, pa poklopite i smanjite temperaturu, te pustite da se kuha 20-ak minuta uz povremeno miješanje. Prije posluživanja pospite sirom.

Nivo ljutine: srednje ljuto

Prosječna cijena jela: 10 KM

Ljuti wok

Sastojci: 1 manja konzerva kukuruza šećerca, 100 g boranije, 1 manja glavica luka, 1 žuta paprika, 1 crvena paprika, 1 šolja kuhanog crvenog graha, 1 mrkva, ulje, biber, 2 čili papričice, so, tabasco sos

Priprema: Mrkvu narežite na polumjesece, luk na trakice, a paprike na veće kockice. U wok najprije stavite da se proprži luk, te ga dinstajte na malo ulja oko 5 minuta. Potom dodajte narezane paprike i sve začine, dinstajte još 5 minuta, te dodajte narezanu mrkvu, čili, grah i kukuruz, te boraniju koju ste prethodno počistili i isjeckali na komade dužine od oko 4 centimetra. Dinstajte još oko 5 min da i povrće lagano omekša. Pred kraj dodajte začine. Servirajte kao prilog uz krompir ili rižu.

Nivo ljutine: jako ljuto

Prosječna cijena jela: 8 KM

Gusto extra savjet: Ukoliko ne volite jako ljutu hranu umjesto tabasca možete upotrijebiti sos od paradajza.

Rolovani patlidžan sa čilijem

Sastojci: 2 velika patlidžana, 200 g mljevenog mesa, 1 režanj bijelog luka, 1 glavica luka, 150 ml paradajz sosa, 100 ml bijelog vina, ulje, so, soja sos, malo gustina, 2 čili papričice

Priprema: Patlidžane operite, obrišite, te im odrežite krajeve i nasijecite na tanke ploške. Patlidžane nije potrebno prethodno guliti. Ploške posolite i poredajte na tanjir, pa ostavite da odstoje dok ne ispuste tečnost. U zdjeli pomiješajte mljeveno meso, soja sos, bijeli luk, te gustin, pa ostavite poklopljeno da se marinira oko 30 minuta. Procijedite vodu koju su patlidžani pustili, te ih raširite na radnu površinu. Svaku traku punite mariniranom smjesom mesa i pojedinačno zamotajte, te probodite čačkalicama da zadrže oblik rolice. Na vruće ulje poredajte rolice, pa ih propržite sa svih strana. Kada dobiju lijepu braon boju, dodajte bijelo vino, sitno isjeckani luk, te začinite čilijem. Sve skupa dinstajte nekoliko minuta pa dodajte paradajz sos. Kad prokuha, nastavite kuhati još 10-ak minuta. Poslužite toplo.

Nivo ljutine: srednje ljuto

Prosječna cijena jela: 10 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se