Začini za zagrijavanje

kurkuma-teubner

Pripremila: Ivana Ljubičić

Kurkuma: za jačanje organizma

Kurkuma je biljka od čijeg se korijena pravi začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu. Taj začin je poznat širom svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alzheimerove bolesti. Ono što je jako bitno jeste da ovaj začin jača i njeguje organizam pa je zimi itekako dobrodošao u kuhinji. Čuveni curry upravo zbog kurkume ima tako lijepu žutu boju, a kurkuma se koristi i kao prirodno bojilo, u izradi kozmetike te kao prirodan pesticid.

Janjeća koljenica sa kurkumom

Sastojci: 3 janjeće koljenice, 2 kašike kurkume, so, biber, 10 kašika maslinovog ulja

Priprema: Meso natrljajte sa solju, biberom i kurkumom i ako imate slow cooker stavite u njega, a ako nemate onda stavite u dublju tepsiju. Premažite maslinovim uljem i poklopite ili tepsiju dobro zatvorite aluminijskom folijom te ispecite u rerni.

Prosječna cijena jela: Ovo je malo skuplji recept zbog janjetine i dođe oko 15 KM

Krompir sa kurkumom

Sastojci: 500 g krompira, 2 kašičice susama, 1 kašičica kima, 1 kašičica aleve paprike, 1 kašičica kurkume, so, 3 zrna bibera, 1 kašika ulja, peršun za dekoraciju

Priprema: Skuhajte krompir u ljusci, a kada se ohladi ogulite ga i isijecite na kockice veličine 1 cm. Na teflonu propržite sve ove začine da porumene i onda dodajte krompir, pa sklonite sa vatre. Promiješajte da se krompir sjedini sa začinima. Po želji dekorišite sa peršunom.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Čili (Chilli): vatreni ručak

Teško da će vas nešto razdrmati i dići na noga kao jelo začinjeno poznatim čilijem. Čili, svježi ili u prahu, koristi se prije svega kao začin u pripremi slanih jela, ali se može kombinovati i sa  desertima i napicima. U svim svjetskim kuhinjama poznati su prije svega ljuti umaci sa čilijem. Na Tajlandu je, naprimjer, odavno popularan ljuti umak nam prik, dok Meksiko ima svoju čuvenu salsu, umak na bazi paradajza s lukom, svježim korijanderom i čilijem.

Piletina sa čilijem i parmezanom

Sastojci: 400 g pilećeg bijelog mesa, 2 kašike čili praha, 2 kašike isitnjenog parmezan sira

Priprema: Ugrijte rernu na 220°C. U srednje velikoj zdjeli umiješajte 2 kašike čilija i 2 kašike parmezana. Isijecite bijelo meso na filete i uvaljajte u miks od sira i čili praha. Pecite u rerni na aluminijskoj foliji 30 minuta, te okrećite piletinu svakih 10 minuta. Možete servirati sa pastom.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Vatrena čili čorba
Sastojci: 850 ml pasiranog paradajza, 400 g skuhanog graha, 200 g makarona, 1 l kokošijeg bujona, 50 g slanine, 1 glavica luka, 2 kašike maslinovog ulja, malo čilija, 2 kašike balzamičnog sirćeta, peršun
Priprema: Zagrijte maslinovo ulje. Isjeckajte luk i slaninu, pa stavite oba sastojka zajedno da se prže na ulju. Dodajte pasirani paradajz i krčkajte još 2 minute. Dodajte pripremljen bujon i prokuhajte. Dodajte makarone i kuhajte ih dok ne omekšaju, te umiješajte skuhani grah, kratko prokuhajte i začinite: dodajte so i čili po ukusu, zatim balzamično sirće i po želji malo peršuna.
Prosječna cijena jela: 10 KM

Kardamom: put do maštovitih kombinacija

Ove zime zagrijte se i začinom koji ima gotovo limunski okus te daje svježinu slanim i slatkim jelima. Koristi se u svim kuhinjama svijeta, naročito u indijskoj, gdje se upotrebljava za pripremu začinske mješavine garam masale, kod slanih jela poput curryja, pilava, brojnih slastica poput kulfija, bogatog sladoleda od pistacija i badema, kao i kod pripreme čaja. Kardamom pomiješan sa soli ili začinima za povrće zajedno s biberom i naribanom koricom limuna iskoristite za mariniranje piletine, a kombinaciju bijelog luka, kima, kardamoma, limunovog soka, soli i bibera s uljem upotrijebite za mariniranje janjećih kotleta. Sa okusom kardamoma sjajno se slažu i žitarice, poput riže i couscousa. Kao lijek se koristi kod problema s mokrenjem, podstiče apetit i smanjuje povišenu temperaturu.
Riža s mlijekom i kardamomom
Sastojci: 1 l mlijeka, 100 g integralne riže, 2 kašike šećera, 1 kašičica kardamoma, sušeno voće po želji
Priprema: Mlijeko ulijte u lonac i pustiti da zavrije. Tada u mlijeko dodajte rižu, šećer i malo kardamoma. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena, dok riža ne bude kuhana. Na kraju dodajte sušeno voće po želji.
Prosječna cijena jela: 7 KM

Kolačići sa cimetom i kardamomom

Sastojci: 1 jaje, 1 šolja šećera, ½ šoljice rastopljenog maslaca, ½ kašičice sode bikarbone, 1 kašičica kardamoma, 1 kašičica cimeta, 1 ½ male šolje brašna

Priprema: Pomiješajte sve sastojke tako da bude kompaktna smjesa. Napravite kuglice i spljoštite ih dlanovima. Pecite na podmazanom plehu na 220°C dok kolačići ne porumene na rubovima. Kolačići se mogu jesti nekoliko dana.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se