Izdvojeno iz Gusto br. 56, april 2013

maslacak

Samoniklo bilje

Kao što mu i samo ime kaže, to je ono bilje koje nije zasadila ljudska ruka, već ga sama priroda daje na čistim predjelima daleko od gradske vreve, a samim tim i zagađenja. Divlje bilje raste na livadama i manje pristupačnim predjelima krša, u šumama i na proplancima, te močvarnim područjima - dakle svuda oko nas. Najpoznatije među njima su maslačak, žara/kopriva, divlja blitva i divlji kupus, ljutika, kiselica, medvjeđi luk, divlje šparoge, divlja rukola i cikorija.

Ukoliko u ovim proljetnim danima osjećate nedostatak apetita, brzo se umarate ili jednostavno ne osjećate se kako smatrate da bi trebalo, onda je vrijeme da pođete u berbu ovih samoniklih vitamina. No, prije nego se uputite u ovu novu avanturu potrebno je imati na umu nekoliko stvari:

- Samoniklo bilje treba brati na mjestima gdje nema puno prometa, dakle dalje od puteva, čak i onih seoskih koje su utabale domaće životinje. Na taj način možete biti sigurni da ste ubrali čistu biljku.

- Ipak, budite na oprezu u nepoznatim krajevima, te se dobro raspitajte da li je područje na koje se planirate uputiti očišćeno od mina.

- Uvijek se dobro informišite o biljci koju želite brati. Nije dovoljno uputiti se tek tako, sa jednom ili nijednom fotografijom, u branje bilja koje nikada ranije niste vidjeli (ako niste). Tim više što neke biljke, baš kao i gljive,  imaju otrovne blizance. Najbolji primjer toga je medvjeđi luk, čiji listovi, posebno u mladim danima liče na listove otrovnog mrazovca, pa se dešava da u ovim proljetnim danima neuki berači divljeg bilja lako nastradaju. Osim toga društvo će vam dobro doći, pa pronađite nekoga sa iskustvom.

Preporučujemo da probate:

Salata sa divljom rukolom i kozicama stock-photo-salad-with-rucola-shrimps-and-cherry-tomatos-76366531-salata-od-rukole-s-kozicama

Sastojci: 200 g smrznutih kozica, 100 g divlje rukole, 100 ml jogurta, 100 g gorgonzole, 2 režnja bijelog luka, 2 kašike maslinovog ulja, 1 kašičica koncentrata paradajza, 10 cherry paradajza, 10 zelenih maslina, 5 crnih maslina, so

Priprema: Sir izrežite na kockice, paradajz na četvrtine, a masline na polovine i sve stavite u posudu. Zatim dodajte rukolu koju ste iscjepkali rukama. Bijeli luk sitno izrežite i pržite lagano na maslinovom ulju. Zatim dodajte kozice koje ste prethodno odmrznuli, malo posolite i pržite nekoliko minuta. Nakon toga, dodajte jogurt i koncentrat paradajza. Lagano miješajte dok ne prokuha. Gotove kozice dodajte rukoli i paradajzu, te lagano promiješajte.

Pročitajte više u novom broju Gusta, april/travanj 2013, br. 56

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se