Punč

exps9576_th10019c33d

Punč se, uz kuhano vino, smatra najpopularnijim alkoholnim zimskim pićem. Pored toga, veoma je popularan kao piće za velike zabave i prijeme.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Punč svoje porijeklo vuče iz Indije, odakle mu potiče i ime - pisano na engleskom punch, ali izgovarano panč kao i izvorna riječ na hindi jeziku. Iako na engleskom riječ punch može značiti i udarac, na hindiju znači pet (5) i to zbog pet sastojaka koji ga sačinjavaju. To su - Arrak, šećer, limun, čaj ili začini i voda. Arrak (na arapskom araq znači znoj) je alkoholno piće od palminog šećera i riže, a često se naziva i rižinim vinjakom. Arak je odličan sastojak slatkiša i koktela.

Punč su u 17. stoljeću u Evropu donijeli engleski moreplovci britanske Istočno-indijske kompanije, a piće je ubrzo postalo omiljeni alkoholni napitak konzervativaca (Tories). Ubrzo mu se popularnost proširila i na Njemačku, gdje mu je naziv germaniziran u Puntsch, a kao sastojci su nabrojani vinjak, voda, šećer, sok od narandže i muškatni orašćići. U 18. stoljeću, punč se pio i hladan.

Gusto zanimljivost: Punč je bio i omiljeno piće Wolfganga Amadeusa Mozarta koji ga je upoznao za vrijeme ‘turneje’ u Engleskoj. Njegov otac Leopold Mozart je tih dana zapisao da je to piće od vode, ruma, šećera i limuna.

Kako se priprema
Za punč vrijedi isto pravilo kao i za kuhano vino - piće se samo zagrijava i ne smije početi da vrije, kako se ne bi izgubili aroma i alkohol. Jedna stara kuharica iz 1903. godine navodi da za punč treba naribati koricu četiri limuna na željenu količinu šećera. Skuhati čaj (8 grama) s 1,5 l ključale vode, dodati sok limuna i šećer te 2,5 dl Arraka. Punč zatim treba pokriti i kuhati. Kada se približi tački ključanja, treba ga skloniti sa vatre i procijediti kroz salvetu u posudu za punč i poslužiti.

Priprema današnjeg punča se nije previše izmijenila. Crni čaj se prelije željenom količinom ključale vode u većem loncu. Na primjer, ako se pravi „manji” punč za četiri osobe, onda idu četiri šolje vode u koje se stavi bar dvije vrećice čaja. U lonac se dodaje još i korica cimeta, klinčići te kolutovi narandže ili limuna te željena količina šećera. Ova tekućina se može na peći održavati vrućom, ali ne smije provriti.
Od alkohola se danas u punč najčešće dodaje rum, ali nisu rijetki ni likeri, različite vrste rakije te voće. Alkohol se dodaje u šolju u kojoj se poslužuje ili u čaj koji se na peći ili posudi za punč održava toplim. Time isparava određena količina alkohola, ali aroma ruma ostaje. Može se, ali i ne mora, dodati sok od limuna ili narandže. Za one koji ne piju alkohol i djecu, tu je čitav niz bezalkoholnih verzija punča, napravljenih od voćnog čaja i soka od narandže, uz dodatak začina.

Punč može biti topao ili hladan. Služi se u posebnim, metalnim ili vatrostalnim zdjelama, a pije se iz širokih čaša za punč

Gusto recepti za punč:

Hladni punč

Sastojci:
šećer, ½ limuna, voćni sirup, dvije vrste alkoholnog pića po želji, led, trešnje, ananas

Priprema: U zdjelu stavite dvije-tri kašike šećera, sok od pola limuna i dvije-tri kašike nekog voćnog sirupa. Dodajte po 30 ml alkoholnog pića. Sve pažljivo miješajte dok se šećer ne otopi. Nakon toga čašu napunite sitno izmrvljenim ledom, garnirajte trešnjama i kolutom ananasa. Poslužite sa slamkom i kašičicom.

Prosječna cijena: oko 10 KM
Topli punč

Sastojci: šećer, ½ limuna, mjerica alkoholnog pića, čaj, cimet
Priprema: U vatrostalnu čašu za punč stavite tri kašike šećera, sok od pola limuna i mjericu alkoholnog pića. Dospite vreo čaj ili ključalu vodu pa pomiješajte da se šećer otopi. Po želji dodajte malo cimeta.

Prosječna cijena: oko 6 KM

Rum punč


Sastojci:
1,5 l ruskog čaja, 0,5 l ruma, sok jednog limuna, sok od 3-4 narandže, 500 g šećera
Priprema: U lonac stavite šećer, sok od narandži i limuna i rum. Ostavite da malo odstoji na toplom mjestu. Skuhajte ruski čaj, pa ga vrelog procijedite i dodajte u lonac. Poslužite odmah, u čašama za punč. Posebno servirajte rum koji će svaki gost sam, prema ukusu, dodavati u punč. Ovaj punč se može služiti i hladan i topao.

Prosječna cijena: oko 10 KM

Punč od jaja


Sastojci:
400 ml vinjaka, 400 ml mlijeka, 200 ml slatke pavlake, ½ kesice vanilin šećera, 125 g šećera, 3 žumanca
Priprema: U posudu stavite žumanca, vanilin i obični šećer, dodajte malo mlake vode i miješajte dok ne dobijete jednoličnu gustu masu. Postepeno, uz miješanje, dodajte slatku pavlaku i na kraju vrelo mlijeko. Sipajte vinjak. Promiješajte, pa gotov punč prespite u čaše. Ukrasite sa malo narendanog muskatnog oraščića.

Prosječna cijena: oko 8 KM

Punč za klince

Sastojci: 500 ml soka od narandže, 500 ml soka od jabuke, 3 do 4 vrećice voćnog čaja, 1 korica cimeta, 2 klinčića, 1 narandža, 1 jabuka, 1 limun, 8 kašika meda

Priprema: U lonac ulijte 1 l vode, dodajte koricu cimeta i klinčiće te ostavite da provri. Ugasite vatru, dodajte vrećice čaja i ostavite ih da stoje nekih 15 minuta.

Jabuke i narandže ogulite i očistite, pa narežite na kockice. Stavite ih u zdjelu za punč i lagano poprskajte limunovim sokom. Vrećice čaja izvadite, pa ulijte sok od narandže i jabuke i med. Sve zajedno promiješajte i stavite na laganu vatru. Prije nego što provri, maknite sa vatre i prelijte u veliku zdjelu sa narezanim voćem.

Prosječna cijena: oko 10 KM

Američki voćni punč


Sastojci: 2 vrećice voćnog čaja, 530 ml vode, 4 velike narandže, 4 kašičice tekućeg meda, smeđi šećer, limun

Priprema: Stavite 2 vrećice voćnog čaja u lonac i prelijte ključalom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta, pa odstranite vrećice čaja. Iscijedite narandže, pa sok izlijte u vruć čaj. Zasladite sa 4 kašičice tekućeg meda. Ugrijte, ali pazite da ne provri. Umočite rubove šolja u limunov sok pa u smeđi šećer i napunite ih punčem.

Prosječna cijena: oko 7 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se