Zimski brunch

zimski-brunch

Brunch je obrok koji se jede nekad između doručka i ručka i zapravo služi kao zamjena za oba navedena obroka. Sve je popularniji u zapadnim zemljama, gdje se često uz ovaj obrok održavaju poslovni sastanci, ali i privatna druženja. S obzirom da je ovaj obrok „izmišljen” za spavalice koje vole partijati do kasno u noć, jela koja se pripremaju za brunch su bogata i kalorična.

Pripremila: Dženana Hrlović

Šta je zapravo brunch?

U današnjem ubrzanom tempu života većina ljudi umanjuje vrijednost doručka kao obroka, najčešće preskačući ga iz ovog ili onog razloga. Upravo takvi radoholičari koji jutarnju kafu popiju u letu onako s nogu uživaju u kasnom jutarnjem obroku, koji nekada bude čak i u podne - sve popularnijem brunchu. Brunch je istovremeno zamjena i za doručak i za ručak, te jedinstvena prilika za druženje uz obrok. Zapravo, rijetki su oni koji odu na brunch sami. Sama riječ brunch izvedenica je nastala iz dvije riječi engleskog jezika: breakfast (doručak) i lunch (ručak), a složio ju je krajem 19. vijeka Guy Beringer, u svom članku za časopis Hunter’s Weekly. Iako se može jesti svakoga dana, odlazak na brunch je posebno popularan u danima vikenda kada većina ljudi priušti sebi spavanje do kasnih jutarnjih sati, nakon čega je suviše kasno za doručak.

Gusto izjava: „Brunch je veseo, društven i poticajan. On vas navodi na razgovor. Donosi dobro raspoloženje, čini vas zadovoljnim samim sobom i drugim bićima oko vas, te odnosi brige i paučine nakupljene tokom sedmice.” - Guy Beringer, “Brunch: A Plea,” Hunter’s Weekly, 1895.

Jaja, kobasice i Bloody Mary

Brunch se često servira u vidu švedskog stola, s tim što može postojati mogućnost naručivanja određenih jela sa menija, čak i u situacijama kada je švedski sto postavljen. Na njemu se obično nalaze namirnice koje se obično služe za doručak poput jaja, kobasica, šunke, sira, voća, različitih peciva i palačinaka. Ipak, za brunch se može poslužiti i bilo koja druga namirnica koja se služi u drugim dijelovima dana poput kiša, pečenja od crvenog mesa, piletine ili puretine, hladna jela od morskih plodova poput škampa ili pak dimljene ribe. Baš kao i za ručak, na švedskom stolu bruncha nađu se i supe, te salate, pohovana jela i različite poslastice. Ali ono što vjerovatno izaziva najveća iznenađenja su alkoholna pića koja se služe tokom bruncha, obično u formi poznatih koktela popuz mimoze, Ramos gin fizz, Bellini i Bloody Mary.

Brunch na liniji New York - Sarajevo

Domišljati majstori kulinarskih umijeća često će poslužiti kombinaciju različitih namirnica na tanjiru, pokušavajući vas osvojiti upravo svojim novim jelom. Brunch je prema pisanju New York Timesa njihov omraženi obrok, posebno nedjeljom, koja se u ovoj užurbanoj metropoli, danas prijestolnici brunch okupljanja, ne može više ni zamisliti bez njega. Brojni su Njujorčani spremni čekati i više od pola sata kako bi samo dobili mjesto u nekom od pretrpanih restorana, ali se šefovi ne raduju ovolikoj posjećenosti. Razlog tome nije neoubičajena gužva, već činjenica da su noć ranije njihove snage iscrpljene do maksimuma ponajviše zbog toga što je subotnje veče u New Yorku vrijeme gradske špice, izlazaka, plesa i dobre hrane. Na našim prostorima postoji tradicija kasnog doručka u ovom periodu, ali i tokom radnih dana, kada se zaposleni često okupljaju u obližnjem restoranu ili pak kuhinji na poslu. A i sam naziv doručak zapravo bi se mogao smatrati najboljim prevodom riječi brunch na naš jezik (kombinacija riječi doručak i ručak). Dakle brunch i na našim prostorima ima stoljetnu tradiciju pripremanja i okupljanja uz druženje. U nastavku vam donosimo nekoliko manje-više tradicionalnih recepata koje možete pripremiti za ovu priliku.

Kiš sa povrćem

Sastojci (za 3-4 osobe): Za tijesto: 250 g brašna, 500 ml mlijeka, 50 g maslaca (na sobnoj temperaturi), 20 g kvasca, 1 jaje, so; Za fil: 350 g različitog povrća (špinat, grašak, mrkva, brokula), 2 jaja, 125 ml vrhnja za kuhanje, so, biber, malo naribanog žutog sira

Priprema: Od brašna, mlijeka, kvasca i jaja zamijesite tijesto, pa dodajte na komadiće isjeckani maslac i sve dobro umijesite dok se maslac u potpunosti ne sjedini sa tijestom, koje treba da bude glatko, te se ne bi smjelo lijepiti za ruke. Ovako pripremljeno tijesto ostavite na toplo mjesto da nadođe između 30 i 60 minuta. Uzmite kalup za tortu pa ga pomastite, a potom tijesto razvaljajte u krug, tako da dobijete veličinu kojom se može obložiti kompletan kalup. Ostavite kratko na toplom mjestu, da još malo naraste (15-ak minuta), te tako pripremljeno tijesto pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 225˚C, otprilike 30 minuta. Povrće skuhajte u slanoj vodi. Na ispečeno tijesto stavite procijeđeno povrće. Umutite jaja, vrhnje, so i biber, pa prelijte po povrću. Pogaču ponovno pecite 20-ak minuta, pa dok je još vruća pospite naribanim tvrdim sirom. Poslužite toplo, idealno uz jogurt.

Prosječna cijena jela: 7,5 KM

Palačinke sa špinatom

Sastojci (za 4 osobe): 2 šolje bijelog brašna, 1 šolja raževog brašna, 1 jaje, 100 ml mlijeka, malo soli, mlaka voda, 1 kg špinata, 250 g luka, 2 režnja bijelog luka, 400 g mladog sira, maslinovo ulje

Priprema: Špinat skuhajte u slanoj vodi, te dobro procijedite. Sitno ga  isjeckajte, a potom očistite i isjeckajte crni i bijeli luk. Pomiješajte špinat, obje vrste luka i mladi sir u posebnoj posudi. Od brašna soli, jaja, mlijeka i vode zamijesite glatko tijesto (kao za pogaču), pa ostavite da se odmori oko 30 minuta. Podijelite tijesto na desetak dijelova, u zavisnosti od toga koju veličinu palačinaka želite. Svaki dio razvijte što tanje i premažite maslinovim uljem uz pomoć četkice. U tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pecite palačinke na srednjoj vatri dok ne dobiju tamne mrlje. Ovako pripremljene palačinke još tople filujte mješavinom špinata, sira i luka, pa presavijte. Poslužite toplo.

Prosječna cijena jela: 9,5 KM

Omlet sa sirom, paprikama i prazilukom

Sastojci (za 4 osobe): 8 jaja, 250 g praziluka, 100 g sira gaude, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, malo ulja, so, biber

Priprema: Prasu i paprike očistite i isjeckajte na tanke trakice, pa ispržite na malo ulja. Jaja posolite, pobiberite i dobro umutite. Prelijte preko praziluka i paprika i poklopite, pa ostavite da se formiraju u omlet. Gotov omlet pospite naribanom gaudom.

Prosječna cijena jela: 8 KM

Prženice filovane sirom

Sastojci: 10 kriški hljeba, 300 ml mlijeka, 200 g trapista, 100 g brašna, 4 jaja, 300 g naribanog sira, 300 g masti za prženje

Priprema: Svaku krišku hljeba dijagonalno presjecite na pola. Potom ih potopite u mlijeko i pažljivo iscijedite između dlanova. Trapist isijecite na 20 kriški, te između dvije polovine hljeba stavite po dva komada trapista. Dobro pritisnite da se prilikom prženja polovine ne bi razdvojile. Ovako pripremljene sendviče uvaljajte najprije u brašno, potom u jaja i naribani sir, pa pržite u većoj količini dobro zagrijane masnoće s obje strane.

Prosječna cijena jela: 8,5 KM

Neobični uštipci sa sirom

Sastojci: 100 ml vode ili mlijeka, 50 g maslaca, malo soli, 100 g brašna, 3-4 jaja, ½ kašičice aleve paprike, 150 g naribanog trapista, ulje za prženje, so

Priprema: Najprije pripremite tijesto zamiješano na vatri, tako da u posudu naspete vodu (ili mlijeko), maslac i so, pa pustite da prokuha. Potom vodu maknite sa vatre, stavite brašno i mutite dok se masa ne ujednači. Vratite posudu na vatru i miješajte snažno dok tijesto ne počne da se odvaja od kašike i posude. Sklonite malo sa vatre, pa kada se malo prohladi, dodajte jedno po jedno jaje, snažno miješajući nakon svakog. Tijesto treba biti mekano, ali ne žitko. Ukoliko je suviše tvrdo dodajte još jedno jaje, ali ako dodate previše jaja, tijesto neće valjati. Kako biste bili sigurni da je dobro, na lim za pečenje stavite kašičicu tijesta, pa ako se ne „razilazi”, znači da je čvrstoća dobra. Nakon što ste umiješali jaja, dodajte i alevu papriku i naribani sir, sve dobro promiješajte. Zagrijte ulje, pa kašikom vadite uštipke i pržite ih sa svih strana. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru i odmah služite.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Piletina sa jogurtom

Sastojci: 300 g pilećih prsa, 200 ml nemasnog jogurta, 1 mala kašika senfa, ½ kaščice soli, 1/3 kašičice bibera, 1 kašičica peršuna, ½ kašičice bosiljka, 3 paprike (crvena, zelena i žuta)

Priprema: Pileća prsa izrežite na kocke i pecite nekoliko minuta u tavi bez masnoće, dok ne počnu dobivati lijepu rumenu boju. Povremeno protresite tavu kako bi se kockice jednako ispekle sa svih strana. Potom dodajte jogurt, senf, so, biber i bosiljak, te lagano dinstajte dok se smjesa ne zgusne. Pred sami kraj dodajte peršun. Paprike isjeckajte na tanke trakice. Kockice piletine servirajte na tanjir, te ukrasite trakicama paprike.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Paprike sa mladim sirom

Sastojci: 8 velikih crvenih paprika, 300 g mladog sira, 2 jaja, 250 ml kisele pavlake, so, malo mlijeka

Priprema: Paprike ispecite i ogulite, te im odstranite sjemenke. Sir izgnječite viljuškom, dodajte mu jedno jaje, malo mlijeka i sa ovako pripremljenim filom punite paprike. Svaku papriku otvorite kao šniclu, stavite malo fila i uvijte kao palačinku. Poredajte u vatrostalnu posudu koju ste prethodno malo pomastili, i prelijte mješavinom pavlake i jaja, koju ste prethodno mutili. U ovu mješavinu možete umiješati i ostatak fila. Zapecite u pećnici i poslužite toplo.

Prosječna cijena jela: 10 KM

Punjena pureća prsa

Sastojci: pureća prsa, 100 g tvrdog žutog sira, 100 g suhog mesa, 250 g šampinjona, 1 paradajz, 1 kašičica senfa, 400 ml vrhnja za kuhanje, 100 ml bijelog vina, so, biber

Priprema: Pureća prsa filetirajte, pa svaki file malo istucite batom za meso, lagano posolite, pa na njega stavite jednu krišku sira i list suhog mesa. Sve preklopite i pričvrstite čačkalicama. Umjesto suhog mesa možete staviti i krišku salame. Ovako pripremljen punjeni file pržite na laganoj vatri po 5 minuta sa svake strane da se zapeče. Izvadite puretinu i stavite u posudu, na toplo mjesto. Na preostalu masnoću u tavi dodajte nasjeckani paradajz i šampinjone i dinstajte 10-15 minuta. Potom dodajte senf, vrhnje za kuhanje, bijelo vino, biber, malo prokuhajte, pa vratite piletinu. Pustite da se kuha još 10-15 minuta. Poslužite toplo.

Prosječna cijena jela: 10-12 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se