Izdvojeno iz Gusto br. 55 mart 2013

Izdvojeno iz Gusto br. 55 mart 2013

steak-tartare

Srednjevjekovne kombinacije sa mljevenim mesom

Fino usitnjeno sirovo meso, pomiješano sa najfinijim začinima na trpezi je završavalo u obliku tartar šnicle koja se u Rusiji pripremala još u Srednjem vijeku. Ova šnicla danas, doduše termički obrađena, nije ništa drugo do hamburger, ta čudesna pljeskavica koja je čini se u potpunosti osvojila svijet. „Izumio” ju je dr. James Henry Salisbury, krajem 19. vijeka, s ciljem da izliječi borce civilnog građanskog rata od dijareje. Naravno te pljeskavice su bile daleko zdravije u odnosu na ono šta nam se danas pod ovim imenom servira, a doktor je preporučivao da se za zdrav organizam teletina konzumira čak tri puta dnevno. Tadašnja pljeskavica, odnosno mljeveno meso od kojeg je bila pripremljena, uzimalo se isključivo od zdravih životinja i to dijelova bez masnoće, hrskavice ili vezivnog tkiva. I, naravno, bila je potpuno pečena. Godinama kasnije evoluirala je u današnji hamburger. Prema nekim procjenama, u SAD-u svaka osoba u prosjeku pojede tri hamburgera sedmično, a moguće kombinacije koje se pripremaju od mljevenog mesa ne samo da ne završavaju na njima, nego su vjerovatno bezbrojne i zavise isključivo od mašte onog u čijim se rukama meso nađe.

Preporučujemo da probate:

Grčka pita  grcka-pita-2

Sastojci: 250 g mljevenog mesa, 4 jaja, 400 ml jogurta, 1 glavica crvenog luka, 1 šoljica ulja, 8 kašika brašna, 1 kesica praška za pecivo, mješavina začina, so

Priprema: Luk sitno isjeckajte te stavite na blago zagrijano ulje. Kada dobije kristalnu nijansu dodajte mljeveno meso i posolite, te prodinstajte nekoliko minuta. Zatim, sklonite sa vatre da se ohladi na sobnu temperaturu. Za to vrijeme mikserom izmiješajte jaja pa postepeno, uz miješanje dodajte brašno u koje ste prethodno stavili prašak za pecivo, a zatim i jogurt. Kad je smjesa gotova dodajte pripremljeno mljeveno meso i blago posolite, pazite da ne pretjerate, jer ste meso prethodno solili. Smjesu izmiješajte kašikom da se ujednači. Pleh u kome ćete peći pitu premažite uljem i dodajte pripremljenu smjesu. Pitu pecite oko 30 minuta na temperaturi 220ºC. Gotovu pitu služite toplu uz jogurt.

Pročitajte više u novom broju Gusta, mart/ožujak 2013, br. 55

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se