Prljave tajne koje restorani dobro skrivaju

restaurant

Slavna TV zvijezda dr. Mehmet Oz zajedno s poznatim kuharom Richardom Blaisom ulazi u kuhinje restorana i otkriva nam tajne zdravstvene opasnosti koje se tamo kriju, a daju i šest savjeta koji će pomoći da u jelu uživamo bez žaljenja.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Potražite naznake prljave kuhinje
„Samo zbog toga što restorani naizgled izgledaju lijepo, ne znači da se ista situacija odvija i u kuhinji’, kaže Blais. Kako biste se uvjerili da je kuhinja čista bez da u nju zavirivate, obratite pažnju na suptilne znakove. Ako vidite prljavu kantu za smeće u samoj blizini prostora na kojem se priprema hrana, osušene ostatke kečapa oko otvarača ili čaše koje su naopako položene na šanku, ovo su crveni znakovi uzbune. A ako je toalet prljav, velika je mogućnost da je i kuhinja upravo takva.

Meso naručujte srednje pečeno
Sudeći prema Blaisu, stari restoranski trik je da odreske drže ‘debelo’ nakon što im prijeđe rok trajanja i samo čekaju da ga neko naruči jako pečenog. Što je više meso skuhano, teže je prepoznati prave okuse. Stoga uvijek naručujte srednje pečene odreske. Na taj ćete ih način prisiliti da koriste svježije meso. Još jedno upozorenje: ako vam je meso prekriveno umakom, to može biti pokušaj da se zamaskira okus.

Izbjegavajte namirnice koje sjaje
Jeste se ikada pitali zašto vaše povrće izgleda tako sjajno kada se stavi pred vas? Blaize tvrdi da je vjerovatno pripremljeno u glazuri od putera i šećera, dvije namirnice koje restorani vole stavljati u svoju hranu. Koje je rješenje? Uvijek tražite povrće kuhano na pari. Također, zatražite da vaš odrezak bude pripremljen bez začina, budući da većina uključuje šećer. (Ako je riječ o svježem, visokokvalitetnom mesu, ono će svejedno imati odličan okus). A tjestenina sa crvenim umakom? Vjerovatno također sadrži šećer kojeg restorani dodaju kako bi uklonili gorčinu umaka od paradajza.

Izbjegavajte švedske stolove
Švedski stolovi su plodno tlo za bakterije, a dio opasnosti je u tome što jela ‘leže’ na neprimjerenim temperaturama. Ponekad je dno jela zagoreno, a vrh hladan. Ako želite uživati u švedskom stolu, ‘navalite’ na njega kada je tek otvoren, prije nego hrana dobije priliku da se pokvari.

Preskočite specijalitete
Specijalitet kuće - zvuči zanimljivo i ukusno, ali vjerovatno nije vrijedno vaše pažnje ni novca. Naime, specijaliteti se u većini restorana pripremaju od namirnica koje su svojevrsni višak ili im brzo ističe rok trajanja. Posebno izbjegavajte specijalitete nedjeljom koji se u velikoj većini slučajeva spravljaju od namirnica starih i po sedam i više dana.

Usporite i uživajte
Većina ljudi svoj obrok u restoranima završi prejedanjem. Ako je muzika u restoranu preglasna, osjećate se kao da imate više energije, što vas tjera da naručujete više i jedete brže. Zapamtite, potrebno je čak 20 minuta da vaš mozak shvati da ste siti, stoga odložite viljušku i dajte mu vremena.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se