Gastro trendovi koje ćemo pratiti u ovoj godini

foodtrends2013_featureashx

Iza sebe ostavljamo intenzivan praznični period u kojem je hrane i pića bilo u izobilju. I dok organizam vraćamo u top formu laganijom hranom i detoksikacijskim napicima, razmislimo malo o tome što nas očekuje u 2013. kada su hrana, kuhanje i gastronomija u pitanju.
Pripremio: Adnan Učambarlić

Svaka branša iz godine u godinu predviđa nove trendove, od kojih neki dostignu svoj vrhunac, a neki ne. Mi vam predstavljamo neke od kulinarskih trendova koji bi mogli imati veliku ulogu u 2013.

Povrće
Povrće se u 2013. u velikom stilu pozicionira s ruba na sredinu tanjira, brišući dotadašnju funkciju priloga i postavši velika zvijezda i vodeći junak glavnog jela. Sve veći naglasak stavlja se na korištenje namirnica iz organskog i lokalnog domaćeg uzgoja, pa tako i kod povrća. Ipak, koriste se i egzotične namirnice iz zemalja diljem svijeta. Povrće postaje funky element na tanjiru, predstavlja zdravu alternativu koja nas upoznaje sa kreativnošću u kuhanju, sve je češći element dječjih jelovnika u obrazovnim institucijama, ali i glavni sastojak sokova, cocktaila (repa, celer, kelj) pa čak i deserta (pita od bundeve, panna cotta od komorača, mousse od avokada).

Posebnu pažnju ove godine obratite na karfiol, slanutak, (fermentirani) crni češnjak, batat, zeleni paradajz, repu, korjenasto povrće i kiselo povrće (kiseljenje je IN!).

Manje porcije
Visoka kuhinja mnoge asocira na “male porcije i visoke cijene”, no u novoj godini restorani će prilagoditi porcije hrane pojedincu, naravno i uz cjenovnu optimizaciju. Manje porcije ne znače obavezno premalo hrane niti premalo okusa. Riječ je o trendu koji u 2013. u pozadini skriva novu inicijativu, a to je zdravije ili tzv. skinny fit kuhanje. Iako riječ skinny ima negativnu konotaciju “premršavog” ovdje se radi o inicijativi u kuhinjama restorana koja u drugi plan stavlja šećer i masnoće, a u prvi povrće, voće i žitarice.

Pripremu manjih porcija u restoranima prati ista praksa i u domaćinstvima. Pri samoj kupovini, birajte namirnice manjih dimenzija, a kod kuhanja imajte na umu da uspješnost tanjira ne stvara količina već okusi i prezentacija.

Jela bez glutena i laktoze
Pri sastavljanju jelovnika, kuhari sve više uzimaju u obzir različite obrasce prehrane, bez obzira radi li se o zdravstvenim razlozima ili vlastitom odabiru (intolerancija na gluten, laktozu, alergije, vegetarijanska, veganska prehrana i sl). Sve rjeđe će vam se događati da morate detaljno ispitivati konobare kako je i od čega pripravljeno pojedino jelo, kao i to da odete iz restorana gladni, jer jelovnik nije podređen vašim prehrambenim načelima. Čak i oni koji ne boluju od celijakije, sve više shvataju kako je bezglutenska hrana ne samo zdrava, lakše probavljiva, već i ukusna.

Zdravi dječiji obroci
Sve više se djecu doživljava “malim ljudima”. Tako i dječji jelovnici prestaju ličiti jedan na drugi (dosadni bezukusni pire krompir ili masni prženi krompirići i hamburgeri) i pretvaraju se u konkretne, zdrave i ukusne tanjire balansiranih namirnica (povrće, proteini, žitarice) i prilagođenih količina.

Svijest o zdravim namirnicama uključenim u dječje obroke potiče ne samo od strane roditelja (priprema užina i porodičnih obroka), već i obrazovnih institucija (vrtići, škole) i restorana.

Lokalno uzgojene namirnice
Senzibiliziranje javnosti o kulturi prehrane dovelo je do toga da sve više ljudi konkretno razmišlja o onome što jedu, odakle te namirnice dolaze i kako su uzgojene. Većina restorana jelovnike mijenja sezonski, a namirnice nabavlja kod lokalnih uzgajivača. Svježa i zdrava prehrana, iako pod krinkom trenda, napokon je postala imperativ. Što je namirnica kraće obrađivana i prerađivana, što je kraće putovala od mjesta uzgoja do mjesta konzumacije - to je njena vrijednost veća. U velikim kuharskim prijestolnicama nerijetka je praksa da restorani sami uzgajaju pojedine namirnice - na terasama i krovovima zgrada u kojima se nalaze.

Tradicionalna kuhinja vs. molekularna kuhinja
Inovativan (naučni) način kuhanja koji se krije iza naziva molekularna kuhinja ove godine mogao bi izaći iz laboratorija i super opremljenih profesionalnih kuhinja u domove kuhara amatera. Ipak, uprkos velikom proboju ove avangardne kuhinje, ona još uvijek nije ni približno na tragu tome da ugrozi važnost tradicionalne kuhinje, koja će u 2013. na globalnom nivou napraviti veliki povratak. “Bakina kuhinja” bit će pravi gastronomski retro hit, a jednostavna i ukusna hrana koju možete kupiti na ulicama najrazličitijih gradova širom svijeta ponovno će dobiti na cijeni i nemojte se čuditi kada je počnete primjećivati na jelovnicima vrhunskih restorana.

‘Clean label’ proizvodi
Nakon Velike Britanije, potražnja za clean label proizvodima (koji su minimalno prerađivani, ne sadrže konzervanse, aditive i bojila) proširila se čitavom Evropom.

Nove zvijezde međunarodnih kuhinja
Širenje gastronomskih horizonata pratit će i proboj granica, pa će tako etničke kuhinje biti još popularnije, a ‘15 minuta slave’ ove godine doživjet će južnoamerički okusi peruanske, brazilske i argentinske kuhinje. Nakon meksičke kuhinje, ovu su nove gastro latino zvijezde, kojima se u 2013. pridružuju azijski aduti - vijetnamska i korejska kuhinja.

Aplikacije i društvene mreže
2012. godinu pamtit ćemo i kao godinu u kojoj se dogodio značajan proboj gastro kulture na kanalima novih medija kao što su to društvene mreže i smartphonei, a ovaj trend nastavit će se i u 2013. Tablet računari zamijenit će “stare” kuharice, a naučiti kuhati možete i preko raznih aplikacija koje možete instalirati na vašem “pametnom telefonu”. Kod odabira restorana, gosti sve više uzimaju u obzir one koji imaju wi-fi internet vezu, a promocija gastro industrije na društvenim mrežama vrući je alat koji se sve više koristi.

Kokice
Uvijek popularne kokice u 2013. postati će hit grickalica koja će svoje mjesto naći u svim prilikama, varijacijama i kombinacijama. Nezačinjene, kokice su niskokalorične i kao cjelovite žitarice spadaju u zdravu hranu. Riječ je o izuzetno zabavnoj, a i zbog toga omiljenoj grickalici, koju ove godine možete očekivati u kolačima, sladoled kremama, u ulozi croutona ili začinjene s najluđim okusima.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se