Pismo urednice Gusto br. 53 januar 2013

sara-krajina-jazvic-pismo-urednice-januar-2013

ZAVEJANI GRADOVI I RUMENI OBRAZI

Snijegom zavejani gradovi, djeca rumenih obraščića, promrzli prsti, vunene rukavice i šalovi  - sve su to prizori januara. Skijanje, šetnje ili igranje na snijegu na planinama također su sinonimi za januar, pa smo pripremili recepte za Planinsku kuhinju - zimske kotlovine i kotlići. Ništa ljepše nego kad se vratimo kući radosni ali promrzli od boravka na snijegu i hladnoći, a tamo nas dočeka neka fina, topla čorbica iz kotlića!

Zagrijati se možete i sa nekim od 8 ljutih jela za hladne dane, raznih nivoa ljutine jer ne može svako podnijeti puno ljuto. Dodatne ideje za vatreni ručak potražite među začinima za zagrijavanje - probajte neka od jela koja smo izdvojili sa kurkumom, čilijem i kardamomom. Zasladite jednim od 8 šarenih cupcakesa za zimu, omiljenih djeci, ali i odraslima. Zasladiti se možete i sa nekim od 10 ukusnih kompota koje smo vam pripremili. Ako vas je zima ipak malo prevarila pa se ne osjećate najbolje, potražite prvu pomoć u finim biljkama za zimske boljke, kamilici i menti.

Zima je, svježeg voća i povrća ipak nema toliko na ponudi, pa su stoga fine zimske jabuke ili zdrava repa i više nego dobro došle. Zima je pak najbolje godišnje doba za školjke, pa saznajte više o mušulama ili dagnjama kojima je upravo sada top sezona. Saznajte i zašto je škrob tako važna namirnica, koja othranjuje cijelo čovječanstvo.

Od svjetskih kuhinja ovaj put izdvajamo jevrejsku gastronomiju, zanimljivu i specifičnu, pa probajte neki od recepata koji su popularni i u jevrejskoj tradiciji naših krajeva. Ako pak slavite pravoslavni Božić i Novu godinu, onda zavirite u divne recepte preuzete iz „Astal kuhinje moje ravnice” te drugih najljepših pravoslavnih kuhara. Svim vjernicima želimo Čestit Božić te Sretnu i uspješnu Novu godinu!

Donosimo informacije i o najvažnijim kuhinjskim alatkama - noževima. Saznajte kako odabrati pravi i za koju svrhu na str. 29. Pročitajte šta kažu naši sugrađani u anketi na pitanje koliko je u redu popiti na službenim ručkovima ili večerama. Za ideje za zimski ručak pogledajte našu standardnu rubriku Ručak za sutra, a ako želite probati neku novu, neobičnu voćku, onda je možda mirisna guava pravi izbor za vas - pogledajte šta i kako s guavom na str. 22.

Uživajte u svim čarima zime jer i ona čari ima, itekako! Za kraj, mali stih: „Hajmo curice, hajmo dječaci, studenti, đaci, milicajci… Hajdemo u planine, jer tamo nema zime!” (Bijelo dugme, Hajdemo u planine)

U slast!

Sara Krajina Jazvić

glavna urednica

sara@oxygen.ba

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se