Izdvojeno iz Gusto br. 53 januar 2013.

supa-od-lece

Ljuta zimska jela - jer ljuto je zdravo

Dobro začinjena, odnosno ljuta hrana blagotvorno djeluje na zdravlje. Naime, dokazano je da kapsaicin, hemijski spoj koji daje ljutinu feferonima, čiliju i drugim ljutim papričicama, smanjuje nivo kolesterola u krvi te snižava visoki krvni pritisak. Osim toga, kapsaicin je zaslužan i za bolju cirkulaciju, što je u konačnici i osnovni razlog zbog kojih nam nakon pikantnog obroka buknu obrazi, a tijelom se razlije toplina. Neka istraživanja pokazuju da ljutina smanjuje bol, pa se na tržištu mogu pronaći i bombone sa ljutim papričicama koje se koriste kod bolova u usnoj šupljini.

Ljutu hranu ne bi trebalo davati maloj djeci i starijim osobama, jer mogu izazvati blage probleme sa disanjem, a trudnice i dojilje bi je trebale izbjegavati, zbog mogućeg uticaja na dijete.

Preporučujemo da probate:

Mađarski gulaš madjarski-gulas

Sastojci: 800 g mesa, 2 glavice luka, 1 kašika maslaca, 1 velika kašika mljevene ljute crvene paprike, 1 kašika paradajz pirea, 200 ml goveđeg temeljca, 1 kašičica mažurana, ½ kašičice zdrobljenih zrna kima, 1 režanj bijelog luka, korica od pola limuna naribana, vezica peršuna, so, biber
Priprema: Luk narezan na sitne kockice pržite na maslacu dok ne požuti. Dodajte ljutu papriku, pire od paradajza i meso izrezano na kockice i dobro promiješajte. Poklopite gulaš i dinstajte ga na niskoj temperaturi oko sat i po. Temeljac dosipajte postepeno, kad ponestane tečnosti, a sitno nasjeckan bijeli luk i začine dodajte oko pola sata prije završetka kuhanja. Posolite i pobiberite, te dodajte sitno nasjeckan peršun.

Nivo ljutine: jako ljuto

Prosječna cijena jela: 10 KM

Gusto extra savjet: Osim po ljutini, mađarski gulaš poznat je i po aromi kima i limunove korice pa ove sastojke nemojte izostavljati.

Pročitajte više u novom broju Gusta, januar/siječanj 2013, br. 53

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se