Zimske teglice u bojama ljeta

p1080441-tiltshiftw_opt

U hladnim i tmurnim zimskim danima neka vam radost donesu šarene teglice iz špajza. Ovoga puta donosimo vam potpuno neuobičajenu zimnicu u duginim bojama, koja će razveseliti vaše ukućane i ukrasiti vašu trpezu.

Pripremila: Dženana Hrlović

Iako se većina domaćica ipak odlučuje na pripremu klasične zimnice, ovoga puta smo odlučili ponuditi vam neke nove recepte za dašak veselog ljeta na vašim zimskim trpezama. Ogrnite se najljepšim duginim bojama i pripremite za neke nove teglice u kojima se krije kestenje, masline i kiseli šampinjoni, marmelade od kajsija i džem od limuna, paprike sa senfom i ajvar sa hrenom i još mnoštvo neuobičajenih zimskih kombinacija. No, prije nego se prepustimo pakovanju ljetnih boja u raznolike teglice, samo kratko ćemo vam prenijeti nekoliko važnih savjeta za pripremu zimnice.

- Prije nego počnete pripremati zimnicu dobro pregledajte tegle u koje ćete spremati namirnice. I najmanja pukotina može dovesti do pucanja tegli kada ih budete punili vrućim sadržajem ili sterilizirali. To je posebno važno i za rubove otvora koji bi morali biti sasvim glatki i neokrnjeni.

- Tegle prokuhajte, a kada ih budete vadili dodirujte ih samo izvana; nemojte ih brisati, već ih ostavite da se osuše same.

- Posude za pripremanje zimnice pažljivo operite, kako biste odstranili tragove masnoće, pa isperite ključalom vodom koja će uništiti prisutne mikroorganizme, a koji mogu upropastiti vaš višednevni trud.

- Zimnicu je najbolje kuhati u neokrnjenom emajliranom, vatrostalnom i aluminijskom posuđu, s tim da se aluminijsko posuđe ne bi smjelo koristiti za pripremu kisele zimnice.

-  Provjerite i noževe, cjediljke i drugo posuđe koje planirate koristiti kako biste bili sigurni da nigdje nema tragova hrđe. Kuhače je najbolje koristiti nove i to drvene.
- Svaki put prije početka nove faze posla perite ruke. Kod pripreme zimnice toga nikad nije previše.
- Oguljeno voće ili povrće operite ponovo prije nego nastavite sa pripremom, pa ostavite da se dobro ocijedi.

- Pažljivo izvagajte sve namirnice potrebne za zimnicu. Ako isprobavate novi recept, najprije napravite malu količinu.
- Kako vam se zimnica ne bi kvarila, a trud i namirnice bile upropaštene uvijek koristite najkvalitetnije voće i povrće koje na sebi nema nikakvih oštećenja niti promjena boje.

- Tegle nikada nemojte puniti do vrha, uvijek ostavite oko 2 centimetra do ruba.

- Tegle držite spremljene na tamnom, suhom i prozračnom mjestu. Na suhom da se ne stvara plijesan, na hladnom da se ne suše, a na tamnom da na svjetlosti sadržaj ne izgubi boju.
- Povremeno kontrolišite zimnicu. Tako ćete na vrijeme ugledati prve znakove kvarenja.

- Ukoliko primijetite male sive tačkice na površini nema razloga za paniku. Riječ je o plijesni koja se tek počela stvarati, tako da se sadržaj još uvijek može spasiti. Kašikom pažljivo uklonite površinski sloj, a ostatak odmah potrošite. Sadržaj tegle možete i kratko prokuhati ako želite, ali ako je promijenio okus najbolje je da ga ipak bacite.

- Kada se zimnica počne napuhivati znajte da je došlo do vrenja. Ovo se najčešće dešava sa džemovima. Ako na vrijeme primijetite prve znakove, provjerite da li se promijenio okus, pa ako nije, prokuhajte i na svaku teglu dodajte sok od pola limuna. Najbolje je sadržaj odmah potrošiti, dok se nije potpuno pokvario.

Gusto zimnica u duginim bojama:

Smeđa

Marmelada od kestena

Sastojci: 2 kg kestena, 1 kg šećera

Priprema: Kestenje lagano zasijecite na oštrijem dijelu i stavite u slanu vodu da se kuha oko pola sata. Nakon toga ostavite da se ohlade, te ih ogulite i ispasirajte. Šećer rastopite u 1 l vode i skuhajte gusti sirup. Uz stalno miješanje postepeno dodajite kesten pire u sirup, pa kada se sve izmiješa ostavite da se kuha na tihoj vatri još oko sat vremena, uz stalno miješanje. Za miješanje je najbolje upotrijebiti drvenu kašiku. Gotovu marmeladu prebacite u tegle dok je još vruća, te lagano prekrijte celofanom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Kada se marmelada ohladi, zatvorite tegle i spremite ih na mračno i hladno mjesto.

Kikiriki puter

Sastojci: 300 g oguljenog kikirikija, 100 g maslaca

Priprema: Kikiriki u tavi, bez dodatka ulja, propržite dok ne porumeni. Malo prohladite i sameljite. Pomiješajte sa mekanim puterom, te po ukusu dodajte malo soli, te šećer radi balansiranja konačnog okusa. Ovako pripremljen kikiriki puter stavite u teglu, dobro zatvorite i držite u frižideru. Rok trajanja je 1 mjesec.

Gusto extra savjet: Budite oprezni prilikom konzumiranja kikiriki putera, s obzirom da je riječ o visoko kaloričnoj namirnici, koja ima visok sadržaj masnoća. Osim toga kikiriki je jedan od najčešćih alergena, tako da se kod neprimjerenog konzumiranja mogu pojaviti alergijske reakcije. Jedna kriška hljeba namazana kikiriki puterom je sasvim dovoljna za jedan dan.

Nougat krema

Sastojci: 300 ml slatkog vrhnja, 2 kesice vanilin šećera, mahuna vanilije, nekoliko kapi arome vanilije, 200 g prženih oguljenih lješnika, 230 g mliječne čokolade, 2 kašike gorkog kakaa, 75 g maslaca

Priprema: Lješnike sameljite, a čokoladu naribajte ili nasjeckajte na sitno. U posudu stavite vrhnje, vanilin šećer, srž vanilije koju ste nožem sastrugali sa štapića, te nekoliko kapi arome vanilije. Zagrijavajte na laganoj vatri do ključanja, uz stalno miješanje kako bi se šećer otopio. Dodajte lješnike i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta stalno miješajući. Maknite s vatre pa smjesu propasirajte u multipraktiku kako biste dobili glatku kremu. Kremu od lješnjaka ponovo vratite na vatru. Dodajte joj maslac, čokoladu i kakao, pa nastavite miješati dok se čokolada ne otopi. Ostavite da se malo prohladi, a zatim prebacite u veću teglu, dobro je zatvorite i ostavite u frižideru preko noći.

Zelena

Pesto genovese sos

Sastojci: 300 g bosiljka, 200 g pinjola, indijskog oraha ili očišćenih sjemenki suncokreta, 3 kašičice krupnije morske soli, 3 režnja bijelog luka, 70 g ribanog parmezana, 4 kašike maslinovog ulja
Priprema: Svježe listove bosiljka očistite i operite pa stavite u multipraktik ili blender. Dodajte pinjole. Potom dodajte i očišćeni bijeli luk, parmezan, so, te na kraju maslinovo ulje. Poklopite i izmiksajte. Pesto je gotov kada se masa ujednači. Gotov pesto genovese sos prebacite u teglu i držite u frižideru, te služite uz toplu tjesteninu sa sirom ili tunjevinom.

Kiseli krastavci sa koprom i biberom

Sastojci: krastavci, 1 l sirćeta, 2 l vode, 4 velike kašike šećera, 2 velike kašike soli, 1 kesica vinobrana, crni biber u zrnu, kopar

Priprema: Očistite krastavce, operite ih, ocijediti, pa isjecite na kolutiće debljine maksimalno pola centimetra, te ih poredajte u tegle. Izmiješajte vinobran u malo vode i kada se potpuno otopi prelijte ga u ostatak vode. Dodajte sirće, šećer i so. Sve dobro izmiješajte. Ovako pripremljenim hladnim prelivom prelijte krastavce. Biber i kopar rasporedite po želji. Pokrijte tegle celofanom.

Kisele masline

Sastojci: 500 g soli, 3,5 l vode, 5 kg maslina

Priprema: Operite masline i svaku malo udarite tučkom da napukne. Ovako „pripremljene” masline složite u veću šerpu. Sipajte hladnu vodu i mijenjajte je svakog jutra u toku osam dana. Devetog dana pripremite 3,5 l vode i 500 g soli. Prokuhajte i ostavite ovako pripremljenu salamuru da se prohladi. Masline izvadite iz vode u kojoj su stajale, poredajte ih u teglu i prelijte mlakom salamurom, pa dobro povežite. Masline su spremne za konzumiranje već nakon osam dana, s tim da su ukusnije što duže stoje u salamuri.

Konzervirana boranija

Sastojci: 2 kg boranije, 2 l vode, 500 ml sirćeta, malo kristal šećera, 4 kašike soli, 1 konzervans

Priprema: Pripremite preliv od sirćeta, vode, šećera, soli i konzervansa. Kada preliv prokuha dodajte boraniju, pa pustite da kuha još nekoliko minuta. Toplu boraniju prebacite u tegle, pa ih sterilišite 20 minuta u ključaloj vodi. Čvrsto zatvorite i držite na hladnom mjestu do upotrebe.

Grašak za zimnicu

Sastojci: 2 kg graška, 2 velike kašike soli, 1 velika kašika šećera

Priprema: Mladi zreli grašak očistite i isperite u hladnoj vodi. U dvije litre ključale vode dodajte kašiku soli i grašak ukuhavajte pet minuta. Grašak odmah procijedite i isperite u hladnoj vodi. Složite ga u tegle. Posebno prokuhajte 1 l vode sa kašikom soli i kašikom šećera. Ovom otopinom prelijte grašak. Tegle zatvorite i pasterizirajte u vodenoj kupki 20 minuta na temperaturi 85°C.

Džem od tikvica

Sastojci: 1,2 kg očišćenih tikvica od kore i unutrašnjeg dijela, 250 g šećera, sok od jednog limuna, ribana korica od jednog većeg limuna

Priprema: Sve sastojke pomiješajte u zagrijavajte do ključanja. Smanjite vatru i kuhajte uz povremeno miješanje dok tikvice ne postanu providne, a umak gust kao med.

NUTRICIONISTA:

Bijela

Kiseli luk

Sastojci: 2 kg luka, 1 l vinskog sirćeta, 30 g soli, bijeli biber u zrnu

Priprema: Zdrave čvrste male glavice luka očistite, skinite im oguljinu, pa ih složite u tegle i dodajte biber. Vinsko sirće prokuhajte, ohladite i prelijte luk. Tegle zatvorite celofanom.

Kiseli šampinjoni

Sastojci: 1 kg sitnijih šampinjona, 200 ml vode, 100 ml sirćeta (9%), 1 kašika soli, 1 kašičica šećera, malo bibera u zrnu, 1-2 lista lovora, 2-3 režnja bijelog luka

Priprema: Šampinjone dobro operite, te krupnije usitnite.U manju posudu stavite sve ostale sastojke, bijeli luk izrežite na listiće i pustite da prokuha. Kad je sirće prokuhalo stavite dio šampinjona i pustite da se kuha oko 4-5 minuta. Kuhane šampinjone vadite i odmah stavljajte u teglu. Postupak ponavljajte dok ne prokuhate sve šampinjone. Od ove količine možete pripremiti oko 1,5 kg kiselih šampinjona. Pripremljene šampinjone prelijte vrućim sirćetom i zatvorite tegle, pa pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

Kiseli bijeli luk

Sastojci: 1 kg očišćenih režnjeva bijelog luka, 1 kašika soli na svaku teglu bijelog luka, sirće, kopar

Priprema: Očistite bijeli luk od ljuspe i korijenja. Režnjeve pažljivo poslažite u tegle, pa pospite sa kašikom soli svaku teglu, po vrhu pospite isjeckanim koprom, pa potom prelijte sirćetom. Dobro zatvorite tegle. Za pripremu ove salate najbolje je koristiti mladi bijeli luk.

Žuta

Paprike u sosu od senfa

Sastojci: 25 žutih mesnatih paprika, 5 crvenih mesnatih paprika, 250 ml alkoholnog sirćeta, 250 ml vode, 2 kašike šećera, 1 kašika soli, biber, lovorov list, 500 g kvalitetnog dižon senfa, 250 ml ulja

Priprema: Paprike isijecite na deblje trake. U široj posudi prokuhajte sirće, šećer, so, biber u zrnu i lovorov list, pa dodajte toliko isjeckanih paprika da se prekrije dno posude. Kuhajte 10 minuta uz povremeno miješanje, pa ponavljajte ovaj postupak dok sve trakice ne budu kuhane. Paprike vadite rupičastom kašikom, pa stavite da se dobro procijede i ohlade. Mikserom umutite senf i ulje, pa dodajte ohlađene paprike, blago izmiješajte, složite u tegle, zatvorite i ostavite u frižider ili na hladno mjesto do upotrebe.

Konzervirane breskve

Sastojci: 2 kg tvrdih breskvi, 1 l vode, 400 g šećera, naribana korica limuna, 1 štapić vanilije

Priprema: Naspite u šerpu dosta vode i stavite je da proključa. Kada je voda proključala stavite unutra breskve sa korom da se kuhaju oko minut. Procijedite, ohladite hladnom vodom i ogulite. Kuhajte na laganoj vatri u sirupu koji ste prethodno pripremili od litre vode, šećera, kore limuna i štapića vanilije. Skinite sa vatre, ohladite, zatim prepolovite breskve, pažljivo im izvadite košpice da breskve ne popucaju. Stavite ih u sterilizovane staklene tegle i prelijte sirupom u kojem su se kuhale.

Džem od limuna

Sastojci: 1,5 kg limuna, 600 ml vode, 600 g šećera, 2 kesice vanilin šećera.

Priprema: Limun preko noći držite u vodi. Sutradan ogulite koru pa je narežite na tanke trakice. Korice kuhajte u vodi nekih nekoliko minuta, pa ih procijedite i isperite pod mlazom vode. Ovaj postupak ponovite još dva puta. U duboku posudu za kuhanje stavite vodu, šećer i vanilin šećer pa kad proključa dodajte limunovu koricu. Kuhajte 40-ak minuta  dok voda ispari i korica se obloži sirupom. Na papir za pečenje pospite šećer pa rasporedite korice tako da se ne dodiruju i pustite da se suše dan-dva. Oguljeni limun očistite od košpica pa izrežite na manje komadiće i izblendajte ili sameljite u multipraktiku. Usitnjeni limun stavite u posudu za kuhanje, dodajte 500 g šećera i 2 vanilin šećera. Kuhajte do željene gustoće uz stalno miješanje. Tokom kuhanja obavezno skidajte pjenu koja se stvara na površini. Vruć džem prebacite u vruće tegle i čvrsto zatvorite.

Ljute paprike sa peršunom

Sastojci: 5 kg ljutih paprika, 4 l vode, 1 čaša soli, 1 čaša šećera, 1 čaša sirćeta, 500 ml ulja, 2-3 vezice peršunovog lista, 2 glavice bijelog luka, kesica bibera u zrnu, 3-4 lovorova lista

Priprema: U veću posudu naspite vodu, dodajte so, sirće, šećer, ulje, biber i lovorov list, pa stavite da se kuha. Paprike očistite od košpica i unutrašnjih mekanih dijelova. Bijeli luk sitno isjeckajte i izmiješajte sa isjeckanim peršunom. Kada proključa, smjesi dodajte paprike i kuhajte oko 3 minute. Vadite paprike šupljikavom kašikom i slažite ih u tegle. Složene paprike pospite smjesom bijelog luka i peršuna. Tegle dobro napunite i prelijte smjesom u kojoj su se paprike kuhale, pa zatvorite. Čuvajte na hladnom mjestu.

Narandžasta

Kisela salata od kupusa i mrkve

Sastojci: 1 glavica kupusa, nekoliko mrkvi, malo ulja, malo soli

Priprema: Kupus izrežite na tanke trakice uz pomoć rende za kupus. Mrkvu također naribajte na tanke trakice. U dubojoj zdjeli pomiješajte ove sastojke sa uljem i solju, te dobro izgnječite rukama. Mješavinom napunite tegle i poklopite ih, pa ostavite da odstoje preko noći. Sutradan naspite vode do vrha tegle. Ponovo zatvorite i pustite da odstoji nekoliko dana prije upotrebe.

Marmelada od mandarina

Sastojci: 1 kg oguljenih mandarina, 1 očišćeni limun, 400 g šećera, 3 lijepe kore od mandarine

Priprema: Koru od tri mandarine i limuna tri puta prokuhajte i svaki put promijenite vodu. Izrežite na rezance i pomiješajte sa očišćenim i izrezanim mandarinama i limunom (najbolje u blenderu ili multipraktiku). Potom dodajte šećer pa pustite da prokuha. Smanjite temperaturu, te uz povremeno miješanje kuhajte na laganoj vatri 45 minuta. Toplu marmeladu prebacite u vrele tegle. Količina je dovoljna za oko kilogram marmelade.

Kisela mrkva

Sastojci: 5 kg mrkve, 150 g soli, 500 ml ulja, 1 šolja sirćeta, 3 feferone, 4 glavice bijelog luka

Priprema: Očistite bijeli luk i feferone, pa sameljite u blenderu ili multipraktiku. Mrkvu ogulite i isijecite na tanke kolutiće. Svo povrće prebacite u veću posudu, dodajte so, ulje i sirće i sve dobro promiješajte. Ovako pripremljenu salatu stavljajte u tegle i odložite na hladno mjesto.

Džem od kajsija

Sastojci: 5 kg kajsija, 3 kg šećera

Priprema: Zdrave i zrele kajsije operite, prepolovite i kuhajte bez vode, na jačoj vatri, uz neprestalno miješanje. Pri kraju kuhanja stavite šećer. Sve dobro izmiješajte i ostavite na tihoj vatri dok se šećer ne rastopi.  Još topao džem sipajte u tegle, omotajte debljom tkaninom i sutradan povežite celofanom.

Slatko od dunja

Sastojci: 3 veće dunje, 1 kg šećera, 2 čaše vode

Priprema: Dunje očistite, ogulite i izribajte na krupno rende. Šećer stavite u šerpu, prelijte vodom i kuhajte, tako da bude malo rjeđi sirup, nego što je uobičajeno za slatko. Dodajte naribane dunje i kuhajte dok se ne zgusne, tako da sirup kapa sa kuhače, a ne da curi u mlazu. Vruće slatko sipajte u zagrijane tegle, čim prije jer se lako zgusne. Zatvorite dobro tegle i ostavite ih na prozračnom mjestu.

Crvena

Ljutenica

stock-photo-tomato-jam-with-pepper-and-garlic-in-wooden-spoon-selective-focus-shallow-doff-80435047 - ljutenica

Sastojci: 500 g čili papričica, 3 kg cherry paradajza, 7-8 glavica bijelog luka, 100 ml sirćeta, 2 kašike ulja, 2 vezice peršunovog lista, ½ kesice konzervansa

Priprema: Papričice i paradajz sitno isjeckajte, pa im dodajte isjeckan bijeli luk i peršunov list. Po želji paradajz možete prethodno oguliti, što će vam biti lakše uraditi ukoliko ga prethodno blanširate. U mješavinu isjeckanog paradajza i začina dodajte sirće, ulje i konzervans, pa posolite po ukusu.

Izmiješajte i ostavite da odstoji 10 sati. Potom prespite u tegle, stavite plastične “rešetke” da bi pritisnuli sadržaj i zatvorite.

Konzervirani crveni paradajz

Sastojci: zreli crveni paradajz, so, celer

Priprema: Najprije pažljivo odaberite paradajz. Oštećeni plodovi mogu upropastiti cijele tegle. Paradajz najprije operite, pa pažljivo izdubite oko drške i na nekoliko mjesta ubodite iglom. Ovako pripremljen paradajz poredajte u tegle, čije ste dno prekrili očišćenim listovima celera, ali pazite da se paradajz ne gnječi. Presolac pripremite tako da na litar vode stavite 25 g soli i prokuhate. Količina presolca će zavisiti od količine pripremljenog paradajza. Kada se presolac ohladi, prelijte ga po paradajzu. Tegle povežite i ostavite da stoje za zimu. Ovako pripremljen paradajz možete upotrijebiti za čorbe, variva, đuveč te različite vrste gulaša.

Ajvar sa hrenom


Sastojci: 10 kg mesnatih paprika babura, 1 l ulja, 1 kg očišćenog hrena, 100 ml esencije, so, konzervans

Priprema: Opranim paprikama odstranite peteljke i sjemenke, pa ih sameljite, najbolje na mašini za meso. Mljevenu masu sipajte u plitku posudu i kuhajte dok masa ne omekša, odnosno dok ne postane gusta i suha. Za vrijeme kuhanja paprike miješajte. Potom dodajte so i ulje, pa kuhajte dok se masa ne uprži dovoljno. Tome dodajte esenciju i naribani hren, promiješajte i skinite sa vatre. Na kraju dodajte konzervans, izmiješajte i sipajte u zagrijane tegle, povežite ih celofanom i ostavite na hladnom mjestu.

Marmelada od šipurka

Sastojci: 2 kg šipurka, 750 g šećera, 750 ml vode

Priprema: Plodove šipurka najprije očistite od drškica, pa ih operite i stavite da se kuhaju u malo vode dok ne omekšaju, oko 45 minuta. Kuhani šipurak procijedite i propasirajte, pa dobivenu masa izvagajte i stavite da se kuha oko 20 minuta. U pasirani šipurak dodajte onoliko šećera koliko ima šipurka, prelijte istom količinom vode i ostavite da prokuha, pa nastavite kuhati dok se smjesa zgusne, oko 1 sat. Marmeladu ohladite, stavite u čiste i u pećnici sterilizirane tegle, zavežite celofanom i ostavite na suho i hladno mjesto do upotrebe.

Cvekla u sosu od hrena

Sastojci: 2,5 kg cvekle, 1 l sirćeta, 2 l vode, 350 g šećera, 100 g soli, 3 kašike naribanog hrena, kim po ukusu

Priprema: Cveklu pažljivo očistite, te skuhajte. Kuhanu cveklu pustite da se ohladi, pa je ogulite i nasijecite na kolutove. Od ostalih sastojaka pripremite sos, tako da ih sve pomiješate, skuhate i ohladite. Ovako pripremljenim prelivom, prekrijte cveklu koju ste prethodno složili u tegle, pa tegle čvrsto zatvorite.

Slatko od šljiva

Sastojci: 2 kg šljiva (bez košpica), 2,4 kg šećera, voda, orasi, štapić vanilije, limun

Priprema: Šljive operite, nožem ogulite i povaditi košpice, pa ostavite u krečnu vodu pola sata da stoje. Poslije toga dobro ih operite i stavite u cjediljku da se procijede. U svaku šljivu stavite po četvrtinu oraha. Ušpinujte šećer s malo vode i u njega spustite šljive. Dodajte vaniliju isječenu na komade, a na pola kuhanja limun isječen na kolutove. Kada je slatko gotovo, pokupite pjenu, ostavite da se ohladi. Kada se ohladi povežite celofanom.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.