Mala pomoć u kuhinji

shutterstock_80030782_opt1

Sezonsko voće:

Šljive: Kod kupovine birajte plodove s peteljkom, čvrste i neoštećene, te obratite pozornost na „magličavost” površine, jer je to dokaz da se sa šljivama pravilno rukovalo. Nakon kupovine možete ih čuvati 2-3 dana u hladnjaku, jer brzo dozrijevaju. Pri tome oslobađaju plin etilen koji pospješuje zrenje ostalog voća i povrća, pa je šljive poželjno staviti u papirnatu ili plastičnu ambalažu.

Zamrzavanje: Šljive prepolovite i izvadite koštice. Položite ih kožom okrenutom prema dolje na veću tacnu koja će vam stati u zamrzivač. Kada su šljive zamrznute, zatvorite ih u plastične vrećice i vratite u zamrzivač.

Sezonsko povrće:

Paprike roge: Ova sorta paprike ime je dobila po obliku ploda koji podsjeća na rog, a osnovna karakteristika su vrlo dugi, stožasti, plodovi kod nekih i 20-30 cm. Površina ploda može biti glatka ili malo naborana, a koriste se obično za pečenje, rezanje plodova u filete koji se kisele te za spremanje ajvara.

Meksička kuhinja:

Namirnice: Osnove meksičke kuhinje čine namirnice donesene iz Evrope (riža, govedina, svinjetina, piletina, vino, bijeli luk i luk) u kombinaciji s autohtonim namirnicama poput kukuruza, čokolade, paradajza, vanilije, avokada, guave, papaje, ananasa, čilija, graha, tikve, batata, kikirikija, purice i različitih vrsta ribe.

Umaci: Guacamole je umak koji se priprema od avokada s dodatkom soka od limete i drugih začina i koji ima karakterističnu svijetlozelenu boju. Salsa mexicana se pak radi na bazi umaka od paradajza, ali pikantni je začini čine nesvakidašnjom poslasticom. Osim tortilja čipsa, ovi se umaci mogu posluživati i uz male palačinke od kukuruznog brašna.

Tortilja: To je naziv za beskvasni kukuruzni kruh (iako se nekad izrađuju i od pšeničnog brašna), razvaljan u oblik palačinke i zatim pečen na vrućoj tavi. Ona čini osnovu većine pikantnih jela gdje se koristi kao omotač za meso, povrće, salate i sir.

Morska so:

Ljekovitost: Potiče metabolizam i izlučivanje štetnih tvari te izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tekućine, pa koža postaje jača, glatka, čvršća, mekša i zdravija. Pored toga, morska so djeluje blagotvorno i na upalne procese. Budući da poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože, morska so omekšava grubu i ispucanu kožu.

Kerob:

Opis: To je sitno mljeveni, prerađeni rogač. Bogat je izvor vitamina i minerala (naročito kalcija), kao i nekih elemenata u tragovima te obiluje proteinima i zdrava je zamjena za kakao.

Upotreba: Kod pripreme kolača i čokolade koristi se kao zamjena umjesto kakao praha, a ujedno služi kao zgušnjivač. Rogač u prahu ima niz prednosti u odnosu na kakao prah pa je poznat i pod nazivom zdrava čokolada.

Sorbet:

Opis: Ovaj se desert dobiva zamrzavanjem zaslađenog voćnog soka ili voćnog pirea, a tokom zamrzavanja od 2-3 sata smjesu treba promiješati nekoliko puta. Kakvoća sorbeta ovisi o tome koliko je ohlađen i koliko ga se puta miješa: što ga više puta promiješate, to je kvalitetniji.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se