Etnički sendviči

shutterstock_32770516_opt

Zašto ljudi toliko vole sendviče? Zato što su prigodni za svaku priliku, lagani za jesti, kompaktni, a možete ih praviti zdrave ili nezdrave onoliko koliko vi želite da budu. Ipak, koliko god sendviči bili pogodni za improvizaciju, postoje neki sendviči koji su usko vezani za neke teritorije i smatraju se nacionalnim ponosom. Upoznajte neke od etničkih sendviča svijeta.
Piše: Adnan Učambarlić

Gotovo svaka zemlja ima neki svoj “tradicionalni” sendvič, a mi vam donosimo najbolje i najpoznatije od njih.

Vijetnamski Banh mi

Ovaj sendvič mnogi smatraju najboljim svjetskim sendvičem, a našao se i na listi najbolje ulične hrane na svijetu (rame uz rame sa bosanskim burekom!). Nastaje tako što se prvo baget sa trunkom majoneze i paštete podgrije na uglju, zatim se na hrskavi hljeb stavi meso, ukiseljeno povrće i svježe bilje. Obično se začini sa nekoliko kapljica soja sosa i čilijem.
U Banh miju je primjetan utjecaj francuske kuhinje (baget), što i nije neko veliko čudo, budući da su Francuzi vladali Vijetnamom početkom XX stoljeća. Ostali sastojci su porijeklom iz jugoistočne Azije i Kine.

Banh mi sendvič

Sastojci: baget, majoneza, soja sos, meso po izboru, 3-4 tanko izrezane trake krastavca, 2-3 usitnjene grančice korijandera, 3-4 kriške paprike, japanska rotkva i mrkva
Priprema: Presijecite baget uzduž, a zatim izbacite sredinu. Premažite obje polovine majonezom, dodajte soja sos, a zatim dodajte i ostale sastojke. Zatvorite sendvič te ga presijecite na dva dijela kako bi se lakše mogao jesti.
Talijanska podmornica iz Amerike

Submarine (podmornica) sendvič, poznat i kao herojski i talijanski sendvič, je sendvič koji se pravi u francuskom hljebu, a puni se mesom, sirevima, povrćem i različitim sosevima. Ime i sastojci mu variraju od regije do regije, širom Amerike. Submarine je ipak najustaljeniji termin, posebno na sjeveroistoku SAD-a, gdje ga uglavnom prave Amerikanci talijanskog porijekla.

Submarine sendvič

Sastojci: francuski hljeb, krem sir, 8 kriški šunke, 6 kriški žutog sira, teglica gljiva, glavica zelene salate, 2 tanko narezana paradajza, glavica tanko narezanog crvenog luka, 2 na trakice narezana fafarona
Priprema: Hljeb presijecite uzduž. Donju polovinu premažite krem sirom, pa dodajte šunku, žuti sir i gljive. Zatvorite sendvič, presijecite ga napola, pa umotajte u kuhinjski papir te ubacite u mikrovalnu. Stavite na punu snagu te ostavite sendvič unutra na oko 45 sekundi do minute. Otvorite sendvič, dodajte zelenu salatu, paradajz, luk i fafarone. Poklopite i isijecite sendvič na komade za serviranje.

Pileći tikka sendvič - indijski i pakistanski specijalitet

Ono što privlači brojne turiste u Indiji i Pakistanu, ali i u njihove nacionalne restorane širom svijeta je njihova grilovana i začinjena piletina. Tikka se u Indiji pravi isključivo od bijelog mesa. Prsa se izrežu na manje komade, mariniraju i naprave ražnjići. Ostalo ide samo od sebe.

Chicken tikka sendvič

Sastojci: 400 g pilećeg filea, kašičica bijelog luka u prahu, kašika kiselog mlijeka, sirće, ulje, so, čili i korijander, garam masala i malo limunovog soka, tortilje

Priprema: Isijecite file na komade i ostavite ga u marinadi napravljenoj od kiselog mlijeka, bijelog luka, sirćeta, ulja, soli, čilija i korijandera najmanje 1h. Nakon toga, meso ispecite na roštilju, pospite ga masalom i prelijte limunovim sokom te zamotajte u tortilje.
Sushi - uvijek tražena japanska čarolija

Japanska kuhinja je na našim prostorima doskora bila prilična nepoznanica, a i danas je prilično rasprostranjena predrasuda kako Japanci jedu samo sirovu i neukusnu ribu - misleći se na sushi. Upravo je taj maleni smotuljak najpoznatiji predstavnik i maskota japanske kuhinje, a može se nazvati svakako, samo ne i neukusnim. Sushi je postao toliko popularan i tražen u svijetu, da se često služi i u vidu sendviča.
Sushi sendvič

Sastojci: kašičica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kašika nasjeckanog crvenog luka, ½ kašike nasjeckanih kapara, 2 bjelanca, prstohvat soli, 30 g dimljenog lososa, kriška paradajza, integralno pecivo
Priprema: Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk te miješajte oko jedne minute. Zatim dodajte jaja, so, kapare te miješajte minutu. Kako biste napravili sendvič, na tostirano integralno pecivo dodajte još jaja, dimljenog lososa te krišku paradajza.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se