Paprike roge

roge_opt

Paprika je omiljena namirnica u mnogim domaćinstvima, vrste se razlikuju oblikom, veličinom, bojom plodova, te okusom. Plodovi mogu biti okrugli, konusni ili duguljasti, žute, zelene i crvene boje. Ovaj put govorimo o paprici rogi, čiju potpunu slast možete isprobati u receptima koje smo vam pripremili.

Pripremila: Ivana Ljubičić

Roge ili rog su čuvene crvene duguljaste paprike koje se danas najviše uzgajaju. Pogodne su za pečenje i gril, kao i za pravljenje začina i zimnice. Inače ova vrsta paprika je i nešto skuplja na domaćem tržištu u odnosu na također popularne babure.

Gusto savjet: Da bi u jelu ostalo što više korisnih sastojaka, preporučuje se kratkotrajno kuhanje paprike.

Paprika nema veliku energetsku vrijednost, pa je pogodna za dijetalnu ishranu, a također je bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim elementima. Sastojci u svim vrstama paprika pa tako i u rogi djeluju na ljudski organizam kao antidepresiv, afrodizijak, antireumatik, antiseptik i diuretik. Ona povoljno utječe na bubrege, stomak, crijeva, mišiće, krvne sudove i imunološki sistem. Zanimljivo je da u ovim paprikama ima mnogo više vitamina C nego u limunu ili narandži. Uloga paprike roge kao začina i sredstva za poboljšanje apetita je neprevaziđena.

Gusto savjet za guljenje paprika roga: Vruće paprike stavite u plastičnu vrećicu i zatvorite da nema zraka. Paprike pustite da se malo prohlade, ali ne do kraja, nego da budu tople da ih možete normalno držati u ruci, a da se ne opečete. Nakon toga guljenje ide brzo i bez problema.

Gusto recepti sa paprikom rogom:

Gusto savjet: Ako paprike jedete sirove, narežite ih tek neposredno prije nego ih poslužite, i uvijek začinite sa malo ulja. Na taj će način tijelo iskoristiti dragocjeni beta-karoten.

Svježa paprika roga kao začin

Sastojci: 1 kg crvene paprike roge, 70 g soli

Priprema: Papriku operite i odstranite peteljku i sjemenke. Isijecite je u komade i sameljite na mašini za meso. Zatim stavite u plitki sud. Po potrebi dodajte malo vode i kuhajte dok ne postane gusto kao marmelada. Dodajte so i pustite da se još malo kuha. Kada je gotovo sipajte u zagrijane tegle. Tegle zatvorite poklopcem, pokrijte dekom i ostavite da se ohlade. Ovako spremljene paprike upotrebljavaju se kao dodatak mesnim jelima, umacima, varivima i čorbama.  Jelo treba oprezno soliti, s obzirom da je paprika već slana.

Pečene roge

Sastojci: 7 kom crvenih roga paprika, 7 kom žutih paprika babura; Za dressing: 1 dl (po ukusu) suncokretovog ulja, malo soli, ½ dl alkoholnog octa, 3 režnja bijelog luka ili 1 kašičica u granulama

Priprema: Paprike poredajte na lim za pečenje ili pleh od pećnice. Pecite u zagrijanoj rerni na 200°C 30-ak minuta. Ogulite paprike. Prilikom guljenja uzmite posudu te svaku papriku bocnite oštrim vrhom noža na dnu da iscuri u posudu njihov sok pa onda nastavite guliti. Kad ste ih ogulili, uzmite cjedilo i procijedite sok od paprika u tanjir u kojem ćete pravit dressing. U tanjir sa  procijeđenim sokom dodajte ulje, so, ocat i protisnutog bijelog luka te promiješajte. Time ste napravili dressing. Svaku papriku sa obje strane provucite kroz dressing te slažite u zdjelu. Kad završite ostatak dressinga prelijte preko paprika. Paprike stavite u frižider na hlađenje. Najbolje su ako odstoje preko noći.

Paprike roge iz tegle

Sastojci: paprike roge - količina po želji, suncokretovo ulje, kosano peršunovo lišće, mljeveni bijeli luk, mirođija (kopar), listovi lovora, malo krupnog bibera, so, vinski ocat

Priprema: Paprike roge operite i obrišite, a zatim svaku viljuškom izbodite. U tavu nalijte suncokretovog ulja, zagrijte ga pa slažite paprike i pržite. Ispržene paprike slažite u tegle u redove. Između svakog reda stavite malo kosanog peršunovog lišća, malo bijelog luka, kopra, koji list lovora, malo krupnog bibera i po ukusu soli. Kada tegle napunite paprikama, prelijte ih uljem u kojem su se pržile, a drugog dana dopunite preostali prostor vinskim octom, hermetički zatvorite i spremite. Ovakve paprike se mogu upotrijebiti odmah, ali su bolje tek nakon mjesec dana.

Pikantne paprike

Sastojci: 10 roga srednje veličine, 1 manja glavica crnog luka, 2 manje mrkve, 2 manja krompira, 1 mala glavica brokule, 1 mala glavica karfiola, 2 češnja bijelog luka, 100 g riže, 100 g tvrdog kačkavalja, 1 veza peršuna, začin, biber, mirođija, so po ukusu

Priprema: Na malo maslinovog ulja propržite sitno nasjeckan crni luk sve dok ne postane staklast. Zatim dodajte sitno isjeckanu mrkvu, krompir, brokulu i karfiol iskidan na sitne cvjetiće, pa nastavite sa prženjem. Na kraju dodajte rižu, usitnjen bijeli luk i peršun, pa još malo pržite. Začinite po ukusu. Ostavite fil da se prohladi pa punite paprike kojima ste odrezali poklopac i redajte ih u šerpu uspravno. Preko fila narendajte kačkavalj, pospite peršunom i vratiti poklopčiće od paprika. Nalijte sa vrlo malo vode i stavite na tihu vatru da se lagano kuhaju. Nakon kuhanja stavite paprike još malo u rernu da se zapeku.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se