Ljetne čorbice

shutterstock_81717568_opt

Svježe čorbice uvijek su dobre da okrijepe organizam i olakšaju probavu. Donosimo vam ovaj put izbor čorbica idealan za toplije dane.

Pripremila: Dragana Nižić

Varivo od mahuna

Sastojci: 2 mrkve, 1 luk, 1 češanj bijelog luka, 1 crvena paprika, 1 paradajz, 500 g mahuna, 100 g konzerviranog graška, 4 krompira, so, biber, začin od povrća, 1 kašika brašna, 1 kašika crvene mljevene paprike, 1 kašika sitno sjeckanog peršuna, 50 ml ulja

Priprema: U posudi za kuhanje na zagrijanom ulju popecite sitno sjeckani luk, bijeli luk, papriku i mrkvu. Začinite i uz miješanje dinstajte dok povrće ne omekša. Zatim dodajte krompir narezan na kockice, usitnjen paradajz i mahune pa sve dobro izmiješajte. Dinstajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Nakon toga povrće zalijte vodom tako da prekrije sadržaj, dodajte peršun i malo mljevene paprike, poklopite i ostavite da se kuha dok povrće u potpunosti ne omekša. Pred kraj kuhanja, brašno razmutite s malo vode i zapržite jelo.

Prosječna cijena jela: 6 KM

Čorbica od graška

Sastojci: 520 g konzerviranog graška, 3 paradajza, 1 luk, 1 mrkva, 1 kašika sjeckanog peršuna, so, biber, začin od povrća, 1 kašika gustina, 350 ml vode

Priprema: Na malo ulja popecite sitno sjeckani luk, mrkvu i paradajz. Dodajte krompir izrezan sitno i sve začinite. Pirjajte oko 5 minuta. Zatim dodajte malo vode i kuhajte oko 10 minuta uz povremeno miješanje. Kada krompir malo omekša dodajte konzervirani i ocijeđeni grašak, sve zalijte vodom, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće potpuno ne omekša. Na kraju dodajte gustin koji ste razmutili u malo vode i ostavite da sve još jedanput zakipi. Po potrebi još malo začinite i poslužite ukrašeno svježim peršunom.

Prosječna cijena jela: 6 KM

Varivo od kelja

Sastojci: 1 kg kelja, 300 g krompira, 50 g luka, 50 g suhe slanine, 2 češnja bijelog luka, so, biber, začin od povrća, 20 g brašna

Priprema: Glavicu kelja razrežite na četiri dijela, odstranite oštećene i čvrste dijelove pa ga narežite na široke rezance. Krompir ogulite i narežite na kocke. Sve zajedno stavite u posudu s malo vruće vode. Pospite začinom od povrća, malo posolite, posudu poklopite i kuhajte. Posebno na zagrijanom ulju lagano propirjajte nasjeckanu slaninu i luk pa dodajte kelju. Pred kraj kuhanja umiješajte brašno razmućeno u malo vode, nasjeckani bijeli luk i biber. Ukrasite svježim začinskim biljem i poslužite.

Prosječna cijena jela: 4 KM

Čorbica od slatkog kupusa

Sastojci: 1 glavica slatkog kupusa, 1 luk, 2 mrkve, 2 češnja bijelog luka, 1 grančica celera, 50 ml ulja, ½ kg teletine izrezane na komadiće, 2 kašike koncentrata od paradajza, so, biber, začin od povrća

Priprema: U posudi za kuhanje zagrijte ulje i na njemu popecite sitno sjeckani luk, bijeli luk i mrkvu. Dodajte rezani kupus i meso pa pirjajte uz stalno miješanje i podlijevanje vodom. Nakon 5-10 minuta dodajte krompir, začinite, sve zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri dok meso i povrće ne omekšaju. Pred sam kraj kuhanja dodajte grančicu celera i koncentrat paradajza pa kuhajte još 5 minuta. Poslužite odmah.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Čorbica od brokule

Sastojci: 450 g zamrznute mješavine povrća s brokulom (cvjetača i mrkva), 400 g pilećih prsa, 2 protisnuta češnja bijelog luka, 2 kašike ulja, 100 ml pasiranog paradajza, so, biber, začin od povrća, 2 kašike gustina, 1 čajna kašika suhog bosiljka

Priprema: Pileća prsa narežite na kockice i popecite na zagrijanom ulju. Dodajte protisnuti bijeli luk, začin od povrća i pirjajte podlijevajući vodom 10-ak minuta. Nakon toga umiješajte zamrznuto povrće, pasirani paradajz, bosiljak, so, biber i dodajte 600 ml vode. Kuhajte 10 minuta i pred kraj kuhanja umiješajte gustin koji ste razmutili u malo vode. Pustite da sve još jednom zakipi. Tako pripremljeno jelo poslužite s popečenim kriškama kruha, a želite li da čorbica bude još aromatičnija pred kraj kuhanja dodajte 1 kašiku maslinovog ulja.

Prosječna cijena jela: 7 KM

Varivo od ječma

Sastojci: 500 g prethodno namočenog ječma, 2-3 krompira, 3 mrkve, 3 češnja bijelog luka, so, biber, peršun, vlasac, 1 kašika maslinovog ulja, 100 ml mlijeka, 1 poriluk

Priprema: Nakon što ste ječam prethodno namočili i kada je nabubrio iscijedite vodu u kojoj je stajao. Prebacite ga u posudu za kuhanje i zalijte sa 500-700 ml vode tako da ga potpuno prekrije. Dodajte i maslinovo ulje i kad zavrije, kuhajte na laganoj vatri. Nakon 30 minuta kuhanja, kada ječam omekša, dodajte usitnjen krompir, mrkvu, poriluk i začine. Po potrebi, ako vam se čini pregusto, dolijte još malo vode. Kuhajte još 15 minuta dok se povrće ne skuha. Pred kraj dodajte usitnjeni bijeli luk i peršun pa sve zalijte mlijekom i promiješajte. Poslužite odmah.

Prosječna cijena jela: 5 KM

Čorba od cvjetače

Sastojci: 500 g zamrznute cvjetače, 150 g konzerviranog graška, 1 luk, 2 mrkve, 2-3 krompira, 1 tikvica, so, biber, začin od povrća, malo ulja

Priprema: Na zagrijanom ulju popecite sitno sjeckani luk, mrkvu i tikvicu. Začinite, dodajte krompir sitno izrezan i uz stalno miješanje dinstajte oko 5 minuta. Zatim dodajte cvjetaču i dinstajte još 5 minuta. Sve zalijte toplom vodom, poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok povrće potpuno ne omekša. Pred sam kraj kuhanja dodajte grašak i završite jelo. Ukrasite svježim peršunom i odmah poslužite.

Prosječna cijena jela: 6 KM

Čorba od cvekle i krompira

Sastojci: 250 g cvekle, 200 g krastavaca, 3 mlada luka, 2 kašike sjeckanog peršuna, so, biber, 1 kašika sjeckanog začinskog bilja, 800 ml hladnog kefira

Priprema: Najprije ispecite neoljuštenu cveklu u pećnici oko 1 sat na 180°C. Krastavac izrežite na kockice, a mladi luk usitnite. U blender stavite ohlađenu i oguljenu cveklu te 100 ml kefira pa izmiksajte. Dodajte krastavce, luk, začine i ostatak kefira pa napravite kremastu čorbicu. Ukrasite po želji i poslužite hladno.

Prosječna cijena jela: 6 KM

Pileća čorba

Sastojci: 150 g kuhanih pilećih prsa, 1 luk, 100 g maslaca, 3 češnja bijelog luka, 150 g sitno sjeckanog celera, 1 mrkva, 500 ml temeljca od povrća, 200 ml mlijeka, 1 kašika brašna, so, biber, začin od povrća

Priprema: U posudi za kuhanje otopite maslac i prodinstajte sitno sjeckani luk i bijeli luk. Dodajte mrkvu i celer pa uz stalno miješanje dinstajte još 10 minuta. Zatim dodajte pileća prsa isjeckana na komadiće i sve zalijte temeljcem. Dolijte mlijeko u kojem ste razmutili brašno, začinite i promiješajte. Uz miješanje čorbu kuhajte na laganoj vatri dok ne postane dovoljno gusta. Ukrasite svježim začinskim biljem i poslužite. Po želji u čorbu možete dodati krompir, tjesteninu ili rižu.

Prosječna cijena jela: 4 KM

Krompir čorba

Sastojci: 500 g krompira, 1 luk, 1 mrkva, 1 kašika brašna, 1 kašika ulja, so, biber, začin od povrća, slatka mljevena paprika

Priprema: U posudi za kuhanje na zagrijanom ulju popecite sitno sjeckani luk i mrkvu. Dodajte kašiku brašna i malo crvene mljevene paprike i još malo popržite. Zalijte vodom. Dodajte krompir nasjeckan na kockice, sve začinite i uz povremeno miješanje kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša. Dok se kuha po potrebi dolijevajte još malo vode kako se čorbica ne bi previše zgusnula. Poslužite toplo.

Prosječna cijena jela: 4 KM

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.