Ljekoviti čajevi

cajevi

Ljekoviti čajevi zauzimaju značajno mjesto u svakodnevnom životu ljudi sa naših prostora, pa čak i onih koji nimalo važnosti ne daju alternativnim oblicima medicine. Ljekoviti čajevi često su prva pomoć kod različitih tegoba ili pak jednostavno napitak koji će nas zagrijati u hladnim zimskim danima. U nastavku vam predstavljamo uvu, kunicu, kamilicu i kadulju.

Pripremila: Dženana Hrlović

Uva (Arctostaphylos uva ursi)

Od ostalih naziva koje ova biljka nosi, najprepoznatljivija je kao medvjeđe grožđe, divlja maginja ili pak gornik. Riječ je o polegnutom grmu koji je obrastao debelim ovalnim listovima, čiju ljepotu ističu cvjetovi bijele ili svijetloroze boje, zvonastog oblika, koji su obješeni u grozdovima. Nekad s jeseni ovi se grmovi zakite okruglim crvenim bobicama, koje se ipak ne koriste. Naime, za ljekovite svrhe se sakupljaju listovi, najčešće već u proljeće, jer na mladim zelenim grančicama rastu oni sa najvećim količinama ljekovite supstance arbutozid. Neki smatraju da su najljekovitiji listovi koji se beru pred kraj ljeta, odnosno da tada sadrže najveći procent ljekovitih materija. U svakom slučaju vrijeme branja listova je između maja i jula, a pored spomenutog arbutozida list uve sadrži i druge supstance među kojima su tanini, glikozidi i ertikolini, potom urson, te galna kiselina. Prikupljeni listovi uve se suše na svježem toplom zraku u sjeni ili na suncu.

Ljekovitost: Najčešće se koristi za smirenje tegoba mokraćnih kanala, a smatra se da liječi povećanu prostatu, mokraćne organe, dijareju i šećernu bolest. Uva odstranjuje otrovne materije kod bolesti mokraćnih kanala, pojačava izmokravanje, te dezinfikuje mokraćne organe. Čajem od uve liječe se bolesti mokraćnog mjehura, prostate i bubrega, upala svih dijelova mokraćnih kanala, te tegobe uzrokovane urinarnim kamencem, odnosno pojavom pijeska ili kamena u bubregu ili mokraćnim kanalima.

Upotreba: Za ljekovite svrhe uva se priprema kao čaj. Čaj je neprijatnog, gorkog okusa, pa se u apotekama često mogu kupiti različite mješavine čaja od uve koje imaju nešto neutralniji okus. Svježe pripremljen čaj na površini ima tanki sloj ljekovitih sluzi koji je izuzetno koristan, pa ga ne treba izbjegavati. Ukoliko kupujete čaj od uve u apoteci, obratite pažnju na način pripreme naznačen na pakovanju, jer je ponekad potrebno da odstoji i do pola sata prije upotrebe. Ne savjetuje se duža upotreba, najviše tri sedmice, a trudnice se trebaju posavjetovati sa ljekarom prije uzimanja, dok se ne smije davati djeci mlađoj od 12 mjeseci.

Čaj od uve: Na jednu šolju vode ide kašičica  zdrobljenih listova. Osušene listove uve zdrobite na što sitnije dijelove, te ih dodajte u ključalu vodu. Pustite da ključaju dok voda ne promijeni boju, pa posudu sa čajem maknite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji dok se na površini ne formira sloj sluzi. Ovako pripremljen čaj procijedite i popijte odmah. Uvin čaj se pije svježe pripremljen nekoliko puta dnevno.

Kunica (Achillea millefolium)

Poznata je još i po nazivima stolisnik ili ranjenik, a riječ je o ljekovitoj biljci koja veoma često raste na rubovima oranica, sunčanim livadama ili pak pašnjacima. Može narasti od 10 do 70 centimetara visine, a prepoznatljiva je po listovima koji su poredani naizmjenično, te dva do četiri puta razdijeljeni u mnoštvo finih listića. Cvjetovi su bijele boje, veoma sitni, ali zbijeni i smješteni na vrhu stabljike, prijatnog mirisa. Cvjeta u periodu od juna do oktobra, a bere se u junu ili julu. Za ljekovite svrhe se koristi cvijet i gornji dio stabljike.

Ljekovitost: Kunica u sebi sadrži mnoštvo visokovrijednih i ljekovitih materija, a među njima su minerali poput željeza, natrija, fosfora, sumpora, potom spojevi poput tanina, akonitinske kiseline, ahileina, cianogenetskog glikozida, cineola, pinena, kariofilena, tujona, soli, pa čak i mravlje kiseline. Osim toga u kunici se nalaze i brojni drugi spojevi, a u narodnoj medicini se upotrebljava za tretman različitih apscesa, kao antiseptik, kod bolova u nogama ili u uhu, različitih vrsta krvarenja, kao sredstvo za iskašljavanje, protiv groznice i povišene temperature, gastritisa, hemoragije, kondiloma, promjena na koži, otoka, reume, rana, ali i kao oblog, te sredstvo za stomačne tegobe.

Upotreba: Za ljekovite svrhe kunica se najčešće priprema kao čaj, obično pomiješana sa drugim ljekovitim biljkama. Vrsta mješavine i pripreme čaja zavise od vrste tegoba za čije liječenje su namijenjene. Sok od svježih listova i cvjetova koristi se za proljetno čišćenje organizma, tako da se dnevno popije jedna kašika ovog soka pomiješana sa medom, a svježi listovi se mogu usitniti pa posuti po krompiru ili maslacu. Ukoliko se tijelo pere čajem od kunice koža će biti čišća.

Čajevi od kunice: U posudu stavite 5 g kunice, pa prespite sa 250 ml ključale vode. Pustite da malo odstoji pa popijte po jednu šolju toplog čaja svake večeri pred spavanje. Ovako pripremljen čaj pomaže protiv nesanice i za jačanje organizma u periodu oporavka nakon bolesti, a ukoliko se čaj pije prije jela, uticat će na poboljšanje apetita.

U posudu naspite litar vode, pa stavite da proključa. U ključalu vodu dodajte 10-15 g vrhova kunice sa cvjetovima, pa pustite da kuha minutu do dvije. Ovako pripremljen čaj namijenjen je za iskašljavanje i kod astme, a pije se topao, tri puta dnevno prije jela.

Pomiješajte po 20 g lista kunice, breze, uve, kukuruzne svile i peteljki višanja. Tri kašike ove mješavine prelijte sa litrom ključale vode i pustite da odstoji preko noći. Pije se umjesto vode tokom čitavog dana protiv kamenca u bubrezima.

Kadulja (Salvia officinalis L.)

Još oko 1500. godine koristila ju je nekolicina Egipćanki iz jednog gradića, koje su jedine uspjele preživjeti kugu. Naime, one su vjerovale da uz pomoć kadulje mogu povećati plodnost, pa je navodno upravo kadulja zaslužna za obnavljanje života u tom gradiću. Premda je riječ o legendi, već odavno su poznata ljekovita svojstva koja kadulja ima, pa čak i njeno ime na latinskom u svom korijenu ima riječ salvare, što u prevodu znači - spasiti. Više o ovoj visoko korisnoj biljci te kako je koristiti u kulinarstvu, možete pročitati na stranici 16.

Ljekovitost: Kadulja sadrži estrogenske tvari, a pored toga ima i mnogo drugih aktivnih osobina. Njeno eterično ulje ima elemente tujona, salvona, cineola, tanina, gumastih tvari, smole i drugih spojeva. Ove materije djeluju antiseptički, smanjuju znojenje i regulišu menstrualne cikluse, a blagotvorni su i kod dijareje, te za smirenje bolova i grčeva unutrašnjih organa. Kadulja ima protuupalno djelovanje, a učestvuje i u regulaciji znojenja.

Upotreba: Za ljekovite svrhe se koriste listovi koji se sakupljaju u proljeće i u ljeto, a suše se naglo u sjeni. Osim listova sakupljaju se i mlade grančice, a treba imati na umu da se ljekoviti dijelovi biljke skupljaju prije cvjetanja. Može se pripremati kao čaj, za obloge, ispiranja i kupke, a neizostavan je i začin jelima, koji usput poboljšava probavu. Koristi se kod upala u usnoj šupljini, upala kože, ginekoloških tegoba, te problema nervnog sistema.

Pripravci od kadulje

Čaj se priprema tako da se 15-30 g listova prelije sa litrom ključale vode i pusti da odstoji. Piju se do 4 čaše dnevno kod groznice za regulaciju znojenja, a za menstrualne tegobe čaj je potrebno piti sedam dana prije pojave ciklusa. Ovako pripremljenim čajem mogu se ispirati usta i grlo kako bi se smirile upaljene desni ili krajnici.

Za pripremu obloga od kadulje pravi se čaj od 80-100 g listova na litru vode, a ovako pripremljen čaj se upotrebljava i za različite vrste ispiranja. Ukoliko se koristi za vaginalna ispiranja potrebno ga je dobro filtrirati, najbolje kroz nekoliko slojeva guste gaze. Ovako pripremljen čaj može se dodati i kupki za kozmetičke svrhe.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se