Sretan Uskrs!

uskrs

Vjerujemo kako ste prethodnih godina Uskrs i Vaskrs slavili uz tradicionalne recepte koje smo vam nudili, pa su se oni već udomaćili u vašoj kuhinji. Iako vam ove godine šaljemo nešto drugačiju čestitku, obećavamo ugodnu šetnju kroz moderno i tradicionalno, kroz običaje i zanimljivosti te recepte uz koje ćete radosno dočekati praznike.

Pripremila: Dragana Nižić

Sretni praznici

Uskrs/Vaskrs je najveći kršćanski blagdan kojim vjernici diljem svijeta slave uskrsnuće Sina Božjeg, Isusa Krista. Kako se radi o blagdanu koji se pomiče svake godine, u zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. marta i 25. aprila, a u istočnom između 4. aprila i 8. maja. Na taj blagdan vjernici sudjeluju u procesijama, odlaze na misu, okupljaju se oko svečanog stola i blaguju najfinija jela, ali i uživaju u zanimljivim običajima. Jedan od najsvečanijih trenutaka prvog dana Uskrsa je blagovanje posvećene hrane koju su vjernici u košaricama nosili na posvećenje i koja se ujutro jede prva. Lik janjeta, simbola nemoći i smrti nevinog Krista otiskuje se na kruhu za uskršnji doručak i koristi za prigodne kolače i peciva. Bojenje jaja kao simbola rađanja novog života jedan je od običaja koji je na ovim prostorima raširen već stoljećima, a naši stari su izrađivali pisanice uz pomoć prirodnih materijala (luk, kora drveća, cvijeće, biljke, lišće) te su ih ukrašavali ornamentima, slikovnim prikazima, urezima, šarama, voskom itd. Kod nas je također raširen običaj međusobnog darivanja obojenih jaja i igra u kojoj se jaja „potuku”, a naravno najuspješnije je ono jaje koje nakon toga ostane čitavo.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se