Vrhnje za kuhanje – svestrana namirnica

vrhnje-za-kuhanje2

Vrhnje za kuhanje samo je jedan od proizvoda koji se dobiva koncentriranjem masti iz mlijeka i predstavlja osnovnu sirovinu za proizvodnju maslaca. Koristi se za pripremu različitih jela, posebno umaka za tjesteninu, ali i različitih punjenja za tijesta, te dressinga za salate. Neizostavan je sastojak različitih krem supa, a vrhnje sa visokim procentom masnoće (iznad 25 posto) odlično je za pripremu šlag pjene koja predstavlja osnovu za različite kreme za torte.

Pripremila: Dženana Hrlović

Vrhnje za kuhanje treba razlikovati od kiselog pasteriziranog vrhnja (kod nas poznatije kao pavlaka) koje se dobiva fermentacijom pasteriziranog vrhnja dodatkom bakterija kiselo mliječnog vrenja koja ostaje nakon proizvodnje maslaca. Iako se oboje nalazi u svakodnevnoj upotrebi u domaćoj kuhinji, zahvaljujući različitosti bogatstva okusa koje nude njihova namjena može biti različita. U nastavku donosimo više informacija o vrhnju za kuhanje.

Vrhnje u kuhinjama svijeta

Kiselo vrhnje spominje se već 1.300 godina prije nove ere u drevnoj Mezopotamiji, a sam postupak izrade pronađen je na reljefima starih Sumerana iz 2.900 godina prije nove ere. Smatra se da su vrhnje u Evropu donijeli nomadi, ali se ne zna u kojem periodu se to desilo. Danas se ova namirnica koristi u pripremi jela širom svijeta i veoma je popularna s obzirom da se uz njegovu pomoć jela pripremaju brzo i ekonomično.

U Velikoj Britaniji vrhnje za kuhanje poznato je pod nazivom double cream (gušće vrhnje) ili single cream (tečno vrhnje), dok se u SAD-u u pripremi specijaliteta najčešće koristi heavy cream, sa veoma visokim procentom masnoće (oko 35 posto). I u našoj kuhinji sve se češće upotrebljava za pripremu različitih jela, posebno kada se želi istaći neka druga aroma, s obzirom na njegov blag okus.

Vrste vrhnja

U zavisnosti od procenta masnoće vrhnje za kuhanje može biti kiselije (manje masnoća) ili slađe (veći procent masnoće). Vrhnje sa 10 posto i manje mliječne masti naziva se vrhnje za kafu, dok kiselo vrhnje ima 12-20 procenata mliječne masti. Slatko vrhnje sadrži 35 do 40 posto mliječne masti i veoma često se koristi u pripremi krema za kolače i torte uz dodatak aroma, voća, čokolade, šećera i drugih namirnica. Vrhnja sa višim procentom mliječne masti (iznad 25%) mogu se pri kuhanju dodavati direktno u jelo bez straha da će se stvoriti grudvice. Također, što je veći procent mliječne masti, vrhnje za kuhanje ima bolju i puniju aromu. Ono s manje od 18% masnoće može se dodavati u kafu ili jela umjesto mlijeka, kako bi se dobila finija konzistencija, poput pire krompira, špinata „na mlijeku” itd.

Vrhnje za kuhanje najčešće se koristi u pripremi različitih umaka, supa i variva, a odlično je u kombinaciji s gljivama, krompirom i mesom. Gušće vrhnje za kuhanje, koje sadrži oko 20-24 posto mliječne masti, posebno je pogodno za pripremu dressinga za salate, a odlično je i za različite filove i tijesta.

10 Gusto recepata sa vrhnjem za kuhanje:

Brzi gulaš

Sastojci: 300 g junetine bez kosti, 1 glavica luka, 1 svježa paprika, ½ kašičice mljevene crvene paprike, 500 ml goveđeg temeljca, 2 paradajza, 150 g šampinjona, 250 ml vrhnja za kuhanje, kašika paradajz koncentrata, ulje, so, biber

Priprema: Meso očistite od žilica i isijecite na kocke. Papriku očistite i isijecite na kockice, luk sitno isjeckajte, a paradajz ogulite, odstranite mu sjemenke i mekane dijelove, pa narežite na trakice. U tavu, na zagrijanu masnoću stavite meso, posolite i pobiberite, te pržite uz povremeno miješanje. Kada ispari dio tečnosti iz mesa, dodajte luk, papriku i povremeno miješajući nastavite pržiti. Kada luk omekša dodajte paradajz koncentrat, mljevenu papriku, te mesni temeljac, sve dobro promiješajte i kada proključa, nastavite kuhati na laganoj vatri 15-ak minuta. Potom dodajte očišćene i usitnjene šampinjone, pustite da kuha još 15-ak minuta, pa umiješajte i paradajz, te vrhnje za kuhanje. Sve zajedno kuhajte još 4-5 minuta, pa poslužite toplo.

Krompir sa vrhnjem
Sastojci: 1 kg krompira, 200 g tvrdog žutog sira, so, biber, 600 ml vrhnja za kuhanje, 1 režanj bijelog luka

Priprema: Očišćeni krompir narežite na kriške, posolite ga i pobiberite, pa posložite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno pomastili. Preko njega pospite protisnuti ili nasjeckani bijeli luk, te naribani tvrdi sir. Na kraju prelijte vrhnjem za kuhanje, pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175ºC dok krompir sasvim ne omekša i dobije lijepu rumenu boju.

Pastrmka u umaku od celera i vrhnja

Sastojci: 500 g fileta pastrmke, 1 glavica luka, 200 g korijena celera, 100 g glatkog brašna, 2 jaja, 1 kašika kapara, 150 ml vrhnja za kuhanje, maslinovo ulje, muškatni oraščić, so, bijeli biber

Priprema: U zagrijanu tavu naspite malo maslinovog ulja, dodajte sitno isjeckani luk i korijen celera narezan na kockice, pa posolite i pržite na laganoj vatri dok povrće potpuno ne omekša. U međuvremenu umutite jaja. U tavi propasirajte omekšalo povrće, začinite ga naribanim muškatnim oraščićem, dodajte vrhnje za kuhanje i kada proključa nastavite kuhati na laganoj vatri 3-4 minute. Potom dodajte kapare, promiješajte, poklopite i gotov umak sklonite sa vatre. Filete pastrmke isijecite na manje komade, začinite ih solju i bijelim biberom, uvaljajte u brašno, a potom i u umućena jaja, pa pržite u dobro zagrijanom maslinovom ulju s obje strane, dok ne dobije zlatno žutu boju. Pržene komade ribe izvadite na kuhinjski papir da upije višak masnoće, premjestite na tanjir, dodajte umak od celera i poslužite.

Tjestenina s brokulom

Sastojci: 400 g tjestenine (po izboru), 350 g brokule, 1 veća glavica crvenog luka, 5 kašika maslinovog ulja, 100 g suhog mesa, 400 ml vrhnja za kuhanje

Priprema: Na ulju prodinstajte sitno isjeckani luk i suho meso narezano na manje komade, pa prelijte vrhnjem za kuhanje. Brokulu prokuhajte da omekša, isijecite na manje komade i dodajte umaku. Tjesteninu kuhajte 12 - 15 minuta u posoljenoj vodi, dok ne dobije željenu tvrdoću, a potom pomiješajte sa umakom i poslužite toplo.

Krem supa od kestena

Sastojci: 300 g očišćenih pečenih (ili kuhanih) kestena, 500 ml kokošije supe, 200 ml vrhnja za kuhanje, 40 g maslaca, 1 struk poriluka, 125 ml suhog bijelog vina (ili vode), 30 g meda, ¼ kašičice naribanog muškatnog oraščića, so, bijeli biber, 1 kašika kiselog vrhnja, malo svježeg isjeckanog peršuna

Priprema: Poriluk očistite, operite i narežite na kolutiće. U tavu, na zagrijani maslac dodajte isjeckani poriluk i kestene, te začinite solju i pržite na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Nakon 2-3 minute začinite muškatnim oraščićem, dodajte med, bijelo vino ili vodu, sve dobro promiješajte i kuhajte dok vino napola ne ispari. Potom omekšale kestene izgnječite kuhačom, dodajte supu i nastavite kuhati. Nakon 5-6 minuta, štapnim mikserom izmiksajte sastojke, dodajte vrhnje za kuhanje, promiješajte i ostavite da proključa. Gotovu supu stavite u duboke tanjire, začinite bijelim biberom, ukrasite sa malo kiselog vrhnja i sjeckanog peršuna, te poslužite.

Punjeni pileći fileti

Sastojci: pileći fileti, 100 g tvrdog žutog sira, 100 g suhog mesa, 250 g šampinjona, 1 paradajz, 1 kašičica senfa, 400 ml vrhnja za kuhanje, 100 ml bijelog vina, so, biber

Priprema: Piletinu malo istucite batom za meso, lagano posolite, pa na nju stavite jednu krišku sira i list suhog mesa. Sve preklopite i pričvrstite čačkalicama. Umjesto suhog mesa možete staviti i krišku salame. Ovako pripremljene punjene filete pržite na laganoj vatri po 5 minuta sa svake strane da se zapeku. Izvadite piletinu i stavite u posudu, na toplo mjesto. Na preostalu masnoću u tavi dodajte nasjeckani paradajz i šampinjone i dinstajte 10-15 minuta. Potom dodajte senf, vrhnje za kuhanje, bijelo vino, biber, malo prokuhajte, pa vratite piletinu. Pustite da se kuha još 10-15 minuta. Poslužite toplo.

Lazanje s brokulom i paradajzom

Sastojci: 200 g tjestenine za lazanje, 800 g paradajz pelata, 20 g meda, ½  kašičice mljevene čili paprike, 1 kg brokule, 40 g maslaca, 30 g crnog pšeničnog brašna, 150 ml mlijeka, 250 ml vrhnja za kuhanje, ¼ kašičice naribanog muškatnog oraščića, 1 kašika sjeckanog peršuna, 1 kašika sjeckanog bosiljka, 1 kašika sjeckanog mažurana, 150 g naribanog sira gaude, maslinovo ulje, so, biber

Priprema: Brokulu očistite, odvojite cvjetiće i kuhajte u vreloj posoljenoj vodi 15-20 minuta. U tavu na zagrijano maslinovo ulje dodajte paradajz pelat, mljevenu čili papričicu, med, pa posolite i na srednje jakoj vatri dinstajte 30-ak minuta povremeno miješajući. U odvojenoj tavi zagrijte maslac, dodajte brašno, te stalno miješajući pjenjačom pričekajte da počne dobivati boju. Zatim dodajte mlijeko i vrhnje za kuhanje, te nastavite miješati pjenjačom dok ne dobijete kremasti umak. Dobiveni umak na kraju začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem, te u njega umiješajte isjeckane začine (peršun, bosiljak, mažuran). Na dno vatrostalne posude stavite sloj tjestenine za lazanje, po njemu rasporedite umak od paradajza, prekrijte ga sljedećim slojem tjestenine, koji potom treba prekriti procijeđenom kuhanom brokulom. Preko brokule pospite trećinu naribanog sira, prekrijte slojem tjestenine, sve zajedno prelijte umakom od maslaca i vrhnja i pospite preostalim sirom. Ovako pripremljene lazanje pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta i poslužite dok su tople.

Pita s gljivama

Sastojci: 250 g svježeg prhkog tijesta, 200 g svježeg mladog sira, 150 g šampinjona, 200 ml vrhnja za kuhanje, 1 glavica luka, 1 svježi feferon, 5 jaja, ulje, so, biber

Priprema: Očišćeni luk i gljive isjeckajte na trakice, feferon na kolutiće, a jaja umutite. Zatim svježe prhko tijesto stavite u kalup zajedno s papirom za pečenje, pa viljuškom izbodite dno tijesta i stavite da se peče u pećnici zagrijanoj na 200°C, 7-8 minuta. U međuvremenu u tavu, na malo zagrijanog ulja dodajte luk, papričicu i gljive, pa miješajući dinstajte nekoliko minuta da povrće malo omekša, te maknite sa vatre. U posudu sa svježim sirom dodajte vrhnje za kuhanje, posolite i dobro izmiješajte sastojke. Dobivenu mješavinu sira i vrhnja rasporedite po pečenom tijestu, ravnomjerno je prekrijte dinstanim povrćem, prelijte umućenim jajima i stavite da se peče u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C, oko 20 minuta. Gotovu pitu izvadite, pobiberite, ostavite da se malo ohladi i poslužite.

Špagete s tunjevinom

Sastojci: konzerva tunjevine, 100 ml vrhnja za kuhanje, maslac, 3-4 listića gauda sira, 1 pakovanje špageta

Priprema: U slanoj vodi skuhajte špagete. U drugoj posudi za kuhanje zagrijte malo maslaca, pa kad se otopi dodajte vrhnje za kuhanje. Iz konzerve tunjevine iscijedite ulje i razmrvljenu ribu umiješajte u vrhnje. Kuhajte na laganoj vatri nekoliko minuta, te nakon toga dodajte listiće sira. Zagrijavajte još nekoliko minuta, dok se sir otopi. Dodajte začine po ukusu. Špagete procijedite i preko njih prelijte umak. Poslužite odmah.

Tjestenina quattro formaggio (4 sira)

Sastojci: 400 g tjestenine (po izboru), 100 g camemberta, 100 g gorgonzole, 100 g ementalera, 50 g ribanog parmezana, 200 ml kiselog vrhnja, so

Priprema: U tavi rastopite sve sireve osim parmezana, dodajte vrhnje i posolite po ukusu. Zagrijavajte dok se smjesa ne ujednači. Tjesteninu skuhajte u odvojenoj posudi, procijedite i prelijte umakom. Na kraju pospite ribanim parmezanom.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.