Sirutka i raso

surutka

Sirutka (surutka) - enigma za istraživače

Poznato je da je ljekovita moć sirutke nevjerovatna, ali ona je i danas, u 21. vijeku, nedovoljno iskorištena, a u isto vrijeme interesantna za istraživače, proizvodnju i marketing.

Pripremila: Ivana Jokić

Energetska tečnost koja regeneriše

Sirutka je tečnost koja se dobija iz kravljeg mljeka prilikom izrade sira. To je energetska tečnost koja sadrži natrij, kalij, vitamine, minerale, aminokiseline i proteine. Kao tečnost, brzo stiže do svih organa kojima nadoknađuje razne deficite u organizmu. Zbog niske PH vrijednosti taj je prenos do organa veoma brz. Litar sirutke ima svega 360 kilokalorija, što je upola manje nego svježe mlijeko. Također, sirutka je puna neophodnih bjelančevina. Minerali u sirutki  održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar te infarkt. Proteini iz ove tečnosti sprečavaju osteoporozu, regulišu kolesterol, zaustavljaju dejstvo zubnog plaka, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i što je veoma bitno, regenerišu jetru.

Gusto savjet: Intenzivnija ishrana sirutkom, u svim njenim originalnim ili derivatnim oblicima, dovodi do brže regeneracije bolesnih mjesta u organizmu.

U prodaji se sirutka i njeni proizvodi nalaze u različitim oblicima. U raznim zemljama koriste se prirodni napici od sirutke, poput kisele sirutke, slatke sirutke, te napici obogaćeni voćem. Vjerovali ili ne, spravljalo se i vino, pivo kao i vodka. Ipak takvi pokušaji su prestali. S pivom iz sirutke se pokušalo u Poljskoj, a ograničena je bila i serija vina i vodke. Eksperimenti sa sirutkom traju već izvjesno vrijeme i prije dvadesetak godina globalna godišnja proizvodnja sirutke iznosila je oko 85 miliona tona.

Gusto savjet za regeneraciju jetre: Hemijski proizvedeni lijekovi opterećuju jetru, jer su strane i neprirodne materije za organizam pa se zbog toga preporučuje uzimanje sirutke za vrijeme takve vrste terapije. Kada se provodi terapija za regeneraciju jetre uz pomoć sirutke, potrebno je u dužem vremenskom periodu svakodnevno piti sirutku i to od 0.5 do 1 l, a pritom izbjegavati masnu hranu, alkohol, cigarete i svake druge otrove i materije koje oštećuju jetru. Da bi se postiglo što bolje i brže izlječenje poželjno je u isto vrijeme redovno u ishrani upotrebljava i mladi sir. Najbolje ga je jesti za doručak i to na prazan stomak.

Raso - više od lijeka za mamurluk

Često su stari ljudi govorili da nema ništa zdravije nego piti raso. U ovoj tvrdnji itekako ima istine!

Kako je ovo sezona kiselog kupusa, tako je i raso u ovo doba dostupan. Radi se zapravo o soku  od kiselog kupusa. Mada se raso naziva i voda u kojoj se kiselila turšija ili kiseli krastavci, ipak onaj od kupusa je najzdraviji. Svi znamo da je narodni lijek protiv mamurluka upravo raso, te da jedna do dvije čaše izuzetno pomažu (kupus sadrži enzime koji sudjeluju u detoksikaciji tijela pa se zato preporučuje kod mamurluka). Međutim, ljekovita dejstva rasola su mnogo šireg spektra. Svakih pola sata jedna kašika rasola može pomoći pročišćavanju bronhija od hroničnog kašlja, ali ga treba uzimati duže vrijeme, barem  4 sedmice. Kod plućnih bolesti izuzetno je djelotvoran raso od crvenog kupusa. Također, ovaj sok pomaže kod zatvora i upale crijeva. Raso ne smije biti slan te ga treba razrijediti vodom.

Gusto recepti sa sirutkom i rasolom:

Domaća sirutka

Sastojci: 2 l mlijeka, sok od 1 limuna

Priprema: Mlijeko stavite da prokuha. U još vruće mlijeko dodajte sok od limuna. Ostavite da se ohladi. Ohlađeno naspite u flaše te držite u frižideru. Talog vam može poslužiti kao dodatak za pite zeljanicu i sirnicu.

Cicvara

Sastojci: bijelo kukuruzno brašno, 1 kašika masti, kriška sira, so, 1-2 kašike starog kajmaka, sirutka

Priprema: Stavite sirutku da provri, dodajte so (ako je sirutka slana onda ne), zatim dodajte kašiku životinjske masti. Kada provri dodajte pažljivo kroz prste prosijano brašno, stalno kašikom miješajući. Ova cicvara mora biti rijetka i služi se odmah vruća. Kada je skuhana, skinite je sa vatre, dodajte krišku sira i kajmaka. Služite uz kiselo mlijeko.

Cvekla i krompir sa rasolom

Sastojci: 2 krompira, 2 cvekle, 1 glavica isjeckanog crnog luka, 1 ½ čaša sitno sjeckanog kiselog kupusa, raso, malo ulja

Priprema: Skuhajte krompir. Cveklu ispecite i dodajte isjeckani crni luk, kuhani sjeckani krompir, so, i kiseli kupus, pa sve izmiješajte. Začinite procijeđenim rasolom od kiselog kupusa, po ukusu dodajte malo ulja. Jelo možete ukrasiti kolutovima crnog luka, komadićima cvekle i tvrdo kuhanim jajetom.

Riba na žaru sa rasolom

Sastojci: 1,2 kg ribe (najbolje cipola), ¼ l vinskog octa, 5 češnjeva bijelog luka, 1 kašičica krupne soli, 10 g sjeckanog peršuna, čaša rasola

Priprema: Cipolima ostrugajte ljuskice, očistite im utrobu, operite ih i stavite na dobro zagrijan roštilj. U međuvremenu zagrijte pola litre vode s octom, zgnječenim bijelim lukom, solju i peršunom. Kad su ribe pečene s obje strane, ovlažite ih toplim rasolom i prelijte vodu sa octom i začinima.

NUTRICIONISTA: Sirutka i rasol su dvije vrlo korisne tečnosti po zdravlje, a istovremeno su jeftine, te nastaju kao sporedni produkt u proizvodnji sira, odnosno pri kiseljenju kupusa. Sirutka sadrži vrlo malo kalorija (1 l ima 360 kcal), 16 vrsta bjelančevina, 8 minerala, 7 vitamina, do 23 aminokiseline, 11 enzima i mnogo drugih ljekovitih materija. Rasol sadrži mliječnu kiselinu koja nastaje pri fermentaciji kupusa, jača imuni sistem, reguliše probavu, obnavlja crijevnu floru, sadrži vitamine K, C, B6 i folnu kiselinu, te je prirodni laksativ i diuretik.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se