Gusto zimnica

zimnica

Davno prije nego je otkriveno mnoštvo metoda konzerviranja hrane, ljudi su se morali sami snalaziti ako su htjeli sačuvati namirnice za zimu. Danas kada se gotovo svo voće i povrće može kupiti svježe i tokom najhladnijih zimskih dana, priprema zimnice izgubila je svoju prvobitnu namjenu. Ipak, mnoge kuće su u ovim jesenjim danima obavijene mirisima ajvara, pinđura, svih onih pekmeza i marmelada. I baš one mirišu na nešto toliko poznato - mirišu na topli dom.

Pripremila: Dženana Hrlović

Zimnica podrazumijeva pravilno pripremanje zaliha hrane i plodova čija se trajnost produžava konzerviranjem, a one postaju dostupne u svako doba godine. Voće i povrće se u takvim pripremama kuha, blanšira, kiseli, soli, stavlja u rasol, želira, kandira i postaje sastavni dio raznovrsne zimnice pripremljene po tradicionalnim receptima. Važno je imati na umu da su namirnice koje se industrijski pripremaju standardizirane, njihova se proizvodnja odvija u kontroliranim uvjetima, pa su im mirisi i okusi gotovo uvijek jednako postojani. S druge strane, domaća zimnica se priprema po starim, provjerenim recepturama, a to što se okusi mogu razlikovati iz godine u godinu zbog kvaliteta plodova nimalo ne umanjuje njenu prednost nad industrijskom zimnicom. Sve nas to samo podsjeća kako su najslađi plodovi ipak uvijek ubrani vlastitom rukom.

Koraci do uspjeha

Da bi zimnica što duže mogla stajati, neophodno je obaviti brojne pripreme. Uvijek treba imati na umu da priprema zimnice nije posao koji se može obaviti „nabrzaka”, tako da ako nemate dovoljno vremena za svaki pojedini korak, bolje je da kupite gotove proizvode nego da upropastite veliku količinu voća ili povrća te ko zna koliko dragocjenog vremena. Ovdje vam donosimo nekoliko savjeta za samu pripremu prije kuhanja, kako bi zimnica zaista uspjela.

  • Tegle je prije upotrebe potrebno sterilizirati prokuhavanjem. Prije nego počnete obavezno izbacite one koje imaju i najmanje oštećenje, jer će one sigurno u nekoj od narednih faza pući.
  • Nemojte upotrebljavati oštećeno niti metalno suđe za spremanje zimnice, a uvijek je kuhajte u čistom i neoštećenom vatrostalnom, emajliranom ili drugom nehrđajućem suđu.
  • Celofan prije poklapanja potopite u alkohol i ne zaboravite između svake radnje oprati ruke.
  • Voće i povrće uvijek vagajte nakon što ste ga očistili, ogulili i usitnili.
  • Prilikom pripreme slatke zimnice, posebno marmelada, pripremljeno slatko odmah naspite u tegle i zatvorite kako bi se stvorio vakuum. U teglama uvijek ostavite malo prostora prije zatvaranja.
  • Kada vadite zimnicu iz tegli najbolje bi bilo koristiti drveni pribor.
  • Za kiseljenje povrća najčešće se upotrebljava 9% sirće koji se razrjeđuje u omjeru 1:1 (na 1 l sirćeta 1 l vode). Tečnost za konzerviranje mora sasvim prekriti povrće, što ćete najbolje postići ako zalijevate posebno svaki red, a ne sve odjednom.
  • Ako se na površini pekmeza pojave kristali, pekmez ponovno prokuhajte i dodajte mu sok jednog limuna.
  • Ukoliko se na slatkoj zimnici pojave prvi znakovi plijesni, odstranite gornji sloj, ostatak prokuhajte dodavši malo šećera i odmah potrošite.
  • Na kompotima i ukuhanom povrću ponekad se pojave mjehurići, a sadržaj počne bubriti. To znači da je nastupilo vrenje, vjerovatno zbog nedovoljnog kuhanja ili je u teglu ušao zrak. Ako pripremljeno voće ili povrće još nije promijenilo okus, sadržaj prokuhajte tako da u svaku teglu dodate sok od pola limuna.
  • Uvijek stavljajte propisane količine šećera, jer ako stavite manje morat ćete kuhati duže, a slatka zimnica će izgubiti na kvalitetu i okusu.
  • Voću koje nema dovoljno pektina poput višanja, dinja, jagoda, pri kuhanju je neophodno dodati sok od jabuka ili limuna.

Slana i kisela zimnica

Povrće se za zimu kiseli, soli i konzervira ukuhavanjem, a za poboljšanje okusa dodaju se razne mješavine začina. Može se ukiseliti u slanoj vodi, gdje treba stajati oko 10 dana (ili nekoliko sedmica) ili sirćetu, kojeg je neophodno prokuhati prilikom čega povrće zadržava svoju prirodnu boju i tvrdoću. Alkoholno sirće je među najpoznatijim kada je riječ o konzerviranju povrća. Ovdje se odgovarajuća količina sirćeta dodaje vodi u kojoj se kuha ili blanšira povrće, a kombinacije koje će se naći u vašim teglama variraju od jednostavnih ukiseljenih krastavaca do miješanih salata. Oni koji teže prirodnim proizvodima, za pripremu kisele zimnice koriste domaće jabukovo sirće koje se lakše podnosi.

Ukuhavanje

Prilikom pripremanja povrća za zimnicu potrebno je dobro ga oprati, ali ga nemojte dugo držati u hladnoj vodi, jer na taj način povrće gubi svoje mineralne sastojke. Ako ukuhavate povrće, posebnu pažnju treba posvetiti postupku pasterizacije, jer dok voće uvijek sadrži određenu količinu kiseline koja ga čuva od kvarenja, dio povrća te kiseline nema ili je nema u dovoljnoj količini. Princip ukuhavanja podrazumijeva da sirovo ili malo prokuhano povrće stavite u tegle, prelijete posoljenom vodom i pasterizirate, odnosno kuhate u vodi i pari. U obzir dolaze samo zdravi, zreli i neoštećeni plodovi. Pasteriziranje se obavlja tako da tegle ili flaše sa zimnicom omotate krpom i stavite uz zidove i na dno lonca, a između naspete hladnu vodu pazeći da dopire do polovine ili nešto više od polovine visine najmanje tegle. Vrijeme pasterizacije se računa od trenutka kada voda u loncu prokuha, a nakon određenog perioda tegle se vade i postepeno hlade.

Priprema slane zimnice

U nastavku vam donosimo i recepte za pripremu mješavina za sataraš i đuveč, ali i pripremu začina. Kod pripreme bilo koje vrste zimnice, neki od sastojaka su opcionalni, odnosno njihova upotreba nije obavezna, tako da se nemojte plašiti da ponešto izostavite. Ipak, treba imati na umu da promjene u osnovnim sastojcima mogu značajno utjecati na kvalitet i okus zimnice. Ako već niste sigurni, bolje je da se držite recepture. Ovo je posebno važno ukoliko ste se u pripremu zimskih delicija upustili po prvi put. U tom slučaju je poželjno da pripremate manje količine zimnice, dok ne steknete rutinu.

Recepti za tradicionalnu kiselu i slanu zimnicu

Babure sa bijelim lukom

Sastojci: 100 kom babura, 125 g sirćeta, 125 g ulja, 3 glavice celera, peršunov i celerov list, so, 2 glavice bijelog luka

Priprema: Oprane babure staviti u ključalu slanu vodu da se kuhaju oko tri minute. Izvaditi ih i očistiti od peteljki i sjemenki, pa ih ostaviti da se ocijede. Sirće pomiješati sa uljem i istom količinom vode, u drugoj posudi pomiješati začine i usitnjeni bijeli luk. U čiste tegle slagati red paprika, red mješavine začina i dobro preliti svaku mješavinom sirćeta i ulja. Tegle zatvoriti dok su još tople.

Ajvar (gusto br. 26)

Sastojci: 10 kg mesnatih paprika, 5 kg patlidžana, 3 kašike soli, 1,5 l ulja, 3-4 ljuta feferona, 200 ml alkoholnog sirćeta

Priprema: Paprike i patlidžane operite, ispecite u pećnici, ogulite i sameljite. Smjesu prebacite u posudu za kuhanje, dodajte so i ulje, pa uz stalno miješanje kuhajte. Kada prokuha dodajte ocat i mljevene feferone, smanjite vatru i kuhajte uz miješanje oko sat vremena dok se ne zgusne. Čiste staklenke punite ajvarom i poredajte u pećnicu na 70ºC tako da se sve zajedno zagrijava i sterilizira oko 60 minuta. Ostavite da se ohladi u pećnici kako bi se stvorila korica. U staklenke nalijte malo ulja i dobro zatvorite.

Dinstano povrće za đuveč

Sastojci: 1 kg paradajza, 1 kg zelenih paprika, 500 g tikvica, 300 g crvenog luka, bijeli luk, so, peršunov list

Priprema: Paradajz isjeckajte na kockice i dinstajte na luku u vlastitom soku. Papriku isjeckajte na kockice pa i nju dodajte paradajzu. Potom tikvicu očistite, isjeckajte na kolutiće, a onda svaki kolutić na četvrtine i dodajte paradajzu. Na kraju dodajte i začine, još malo dinstajte, pa još vruće sipajte u zagrijane tegle. Čvrsto zatvorite i sterilizirajte oko 30 minuta.

Sos od paradajza

Sastojci: 5 kg paradajza, 5 glavica luka, 5 žutih paprika, 2 kašike sirćeta, 1 kašika soli, 1 kašičica cimeta

Priprema: Očišćeni paradajz ogulite i izrežite na kocke. Luk i paprike sameljite. Paradajz i mljevenu smjesu ukuhavajte na umjerenoj vatri uz stalno miješanje. Pred kraj kuhanja dodajte so, cimet i sirće. Ukuhavajte još 10-ak minuta. Toplu smjesu naspite u zagrijane tegle i odmah zatvorite. Pasterizirajte 10 minuta na 85°C.

Paprike sa sirom

Sastojci: 5 kg mesnatih paprika, bijeli sir u kriškama, surutka, grančice vinove loze

Priprema: Paprike dobro oprati, procijediti i osušiti. Iglom ih probosti na nekoliko mjesta, pa u veću teglu naizmjenično redati sir i paprike. Surutku prokuhati pa preliti preko paprika. Sve pritisnuti opranim grančicama vinove loze, pa zatvoriti tegle i čuvati na hladnom mjestu. Povremeno skinuti površinski sloj surutke, a po potrebi je zamijeniti novom prokuhanom.

Kiseli paradajz sa povrćem

Sastojci: 10 kg paradajza, 500 g luka, 1 glavica bijelog luka, 1 vezica peršunovog lista, 1 vezica celerovog lista, 1 kašičica bibera, 50 g soli

Priprema: Očišćen i opran paradajz, luk i bijeli luk sitno izrezati i ukuhavati 20 minuta na umjerenoj vatri. Omekšalo povrće propasirati i nastaviti ukuhavati još sat. Stalno miješajući dodati listove celera, peršuna i so. Kuhati još 10 minuta. Vrelu smjesu sipati u zagrijane tegle i zatvoriti. Pasterizirati oko 20 minuta na 85°C.

Barene paprike

Sastojci: 100 komada paprika babura, 100 g esencije, 4 l vode, 250 g soli, 250 g šećera, 250 ml ulja, kesica bibera u zrnu

Priprema: Paprike dobro operite, rasijecite na polovine pa očistite do posljednje sjemenke. Dobro ih posušite. U veću posudu sipajte vodu, esenciju, so, šećer, ulje i biber. Kada proključa, smanjite vatru pa u toj mješavini barite paprike dok ne postanu malo mekše, otprilike po 5 minuta svaku. Vadite ih šupljikavom kašikom i slažite u tegle. Kada napunite tegle, paprike u njima prelijte tečnošću u kojoj su se kuhale. Po površini naspite ulje i zatvorite tegle njihovim poklopcima ili najlonima, ali tako da u tegle ne ulazi vazduh.

Cvekla sa hrenom

Sastojci: 1 kg cvekle, 100 g sitno naribanog hrena, jabukovo i vinsko sirće, so

Priprema: Cveklu skuhati do pola i naribati na krupne rezance. Dodajte sitno naribani hren, mješavinu sirćeta i sve posolite i izmiješajte. Punite tegle, pa prelijte prokuhanom, blago slano-kiselom vodom. Čvrsto zatvorite i pasterizirajte oko pola sata.

Lutenica (gusto 26)

Sastojci: 5 kg crvenih paprika, 5 kg paradajza, 1 kg ljute paprike, glavica bijelog luka, 200 ml vinskog sirćeta, 500 ml ulja, 150 g šećera, soli po ukusu

Priprema: Paprike operite, očistite i ispecite u rerni. Ogulite i narežite nasitno ili sameljite. U posudu za kuhanje stavite oguljen paradajz i kuhajte dok ne pusti sok i ne postane kašast. Zatim dodajte sjeckane ljute paprike i bijeli luk, sirće, ulje, šećer i so. Dodajte sjeckane ili mljevene pečene paprike i kuhajte uz miješanje do željene gustoće na srednje jakoj vatri. Kad se lutenica dovoljno zgusne sipajte sadržaj u tegle, dobro zatvorite i umotajte u tkaninu da se postepeno hlade.

Gusto extra savjet: Lutenica se jede samostalno kao namaz i dio hladnih predjela, a optimalno ju je kuhati na srednje jakoj vatri do 40 minuta uz stalno miješanje. Povremeno sadržaj koji se kuha treba probati i začiniti po potrebi.

Ajvar od zelenog paradajza

Sastojci: 2 kg zelenog paradajza, 3 veća korijena hrena, 200 g senfa, 400 ml ulja, so po ukusu

Priprema: Zeleni paradajz operite, očistite i sameljite na mašini za mljevenje mesa. Stavite ga u cjediljku i pustite da otkapa sav sok koji paradajz pusti. Hren očistite i naribajte. Izmiješajte mljeveni paradajz, hren i ostale sastojke. Dobro umutite i sipajte u tegle.

Sir u ulju (gusto br. 26)

Sastojci: 400 g feta sira, 1 kašičica bibera u zrnu, 3 režnja bijelog luka, 400 ml maslinovog ulja

Priprema: Sir narežite na kockice i stavite u odgovarajuću teglu. Dodajte biber i bijeli luk izrezan na četvrtine. Prelijte maslinovim uljem i dobro zatvorite.

Gusto extra savjet: Želite li manje slan sir, prije posluživanja operite komadiće fete, osušite i narežite. Ovako pripremljen sir možete oplemeniti i grančicama ruzmarina, origana ili bosiljka, a dovoljno je da se marinira dva dana.

OSVRT NUTRICIONISTE: Pravljenje zimnice nam osigurava da i u toku zime imamo raznovrstan izbor povrća, koje će nam ponuditi vitamine i balastne materije, te omogućiti da naši obroci budu ukusni i uravnoteženi.

Pikantne salate i umaci

Krastavci sa bijelim lukom

Sastojci: 2 kg većih krastavaca, 80 g soli, 1,5 l alkoholnog sirćeta, 10 režnjeva bijelog luka, 2 kašičice bibera u zrnu, 2 ljute papričice, nekoliko lovorovih listova, suhi začini po želji

Priprema: Krastavce oprati, osušiti, odstraniti im peteljku, te nasjeckati na deblje štapiće. Staviti ih u veću posudu, posoliti, te ostaviti na hladnom mjestu preko noći. Procijediti ih i slagati u čiste tegle. Sirće prokuhati uz dodatak malo vode, pa staviti začine i ovom mješavinom preliti krastavce. Tegle dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.

Pikantne paprike

Sastojci: 20 zelenih paprika, 10 crvenih paprika, 5 ljutih feferona, 4 glavice luka, ½ glavice bijelog luka, 200 ml vinskog sirćeta, 3 kašike šećera, 200 ml ulja, 1 kašika soli, 300 ml senfa

Priprema: Paprike, feferone, bijeli i crni luk nasjeckajte na kolutove. Sirće, ulje i šećer pomiješajte u većoj posudi, pa pustite da proključa. U to stavite nasjeckano povrće i kuhajte oko 20 minuta, uz povremeno miješanje. Ohladite, pa dodajte senf, sve dobro promiješajte i sipajte u tegle.

Provansalski pekmez od paradajza (gusto br. 26)

Sastojci: 8 velikih zrelih paradajza, 4 kašike maslinovog ulja, 3 režnja bijelog luka, 2 glavice luka ljutike, prstohvat šećera, so, biber, majčina dušica, lovorov list, 1 ljuta papričica

Priprema: Oprani paradajz narežite. Luk sitno nasjeckajte i pržite na ulju dok ne postane staklast. Dodajte paradajz, sjeckanu ljutu papričicu, usitnjen bijeli luk i začine pa miješajući kuhajte dok se paradajz ne raspadne. Dobivenu smjesu protisnite, posolite i još malo pobiberite. Miješajte na niskoj temperaturi još 15 minuta da postignete željenu gustoću. Rasporedite u tegle, poklopite i pasterizirajte.

Gurmanski pire

Sastojci: 3 kg mesnatih crvenih babura, ljute papričice (količina po ukusu), peršunov list, so, 50 g ulja

Priprema: Paprike oprati, odstraniti im peteljke i sjemenke pa ih isjeći na krupnije komade. Preliti ih vodom, dodati ljute papričice i peršun, te staviti da se kuhaju. Kada paprike omekšaju, propasirati ih u blenderu ili štapnim mikserom, pa umiješati ulje i vratiti na vatru. Kuhati dok masa ne postane gusta, pa posoliti, sipati odmah u zagrijane tegle pa staviti u pećnicu da se formira korica na površini. Pire zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu. Koristiti kao dodatak jelima sa mesom, povrćem, ali i čorbama.

Brzi ljuti ajvar

Sastojci: 15 kg crvenih paprika, 3 kg patlidžana, 700 ml ulja, 10 feferona, sirće po ukusu, so po ukusu

Priprema: Trećinu paprika ispecite, a preostale očistite i obarite u slanoj vodi oko 10 minuta da budu mekane. Patlidžan ispecite, a kad se ohladi odstranite mu koru. Sve paprike, feferone i patlidžan sameljite na mašini za mljevenje mesa. U dobijenu masu dodajte ulje. Kuhajte na tihoj vatri dok masa ne postane toliko gusta da se kad promiješate kuhačom, vidi dno posude. Na kraju u ajvar dodajte soli i sirćeta po ukusu.

Lovačka salata

Sastojci: 3 kg paradajza, 3 kg paprike, 150 g ulja, 3 glavice bijelog luka, 2 lovorova lista, biber, so, 100 g sirćeta

Priprema: Paradajz poparite, ogulite i dinstajte na ulju. Kada se skuha, dodajte papriku isjeckanu na trakice, lovorove listove, so i biber, pa kuhajte još 15 minuta. Dodajte sitno isjeckan bijeli luk, pa pustite da prokuha još minutu-dvije. Sipajte u vruće, čiste tegle i poklopite.

Aromatični patlidžan

Sastojci: 2 kg patlidžana, 2 kašike soli, 500 ml sirćeta, 1 kašika bibera, 1 crvena paprika, 1 limun, lovorov list, list peršuna i list bosiljka po ukusu, maslinovo ulje

Priprema: Patlidžan očistite, operite i posušite. Izrežite ga po dužini na pola centimetra debele kriške. Svaku krišku posolite i pobiberite. Složite ih jednu na drugu i pritisnite kuhinjskom daskom. Pustite ih da stoje 10-ak sati. Dobro ih isperite vodom u koju ste prethodno stavili  kašiku soli i sok od limuna. Procijeđene kriške redajte u tegle, dodajte nasjeckan list peršuna, bosiljka i lovora. Dodajte papriku izrezanu na kocke. Sve prelijte sirćetom. Kontrolišite nekoliko dana i po potrebi dodajte još sirćeta. Kada je nivo tečnosti u teglama stalan, prelijte kašikom maslinovog ulja i zatvorite.

Kiseli luk

Sastojci: 1 kg srednje sitnog luka, 2 lovorova lista, 2 režnja bijelog luka, 6 zrna bibera, 1 l vinskog sirćeta, 1 kašika soli

Priprema: Luk očistite i skinite mu ljusku. Kuhajte ga nekoliko minuta u ključaloj vodi, u koju ste prethodno dodali kašiku soli i 2 kašike sirćeta. Procijeđeni luk poredajte u tegle i dodajte biber. Zalijte ga vrelim procijeđenim sirćetom kuhanim s lovorom i bijelim lukom, pa odmah zatvorite.

OSVRT NUTRICIONISTE: Salate i umaci dodaju okus našoj zimskoj ishrani i popravljaju apetit i probavu.

Modernije opcije kisele i slane zimnice

Crveni kupus s jabukama

Sastojci: 10 kg crvenog kupusa, 3 glavice crnog luka, 3 jabuke, 30 g soli, 3 lovorova lista, kašičica kima

Priprema: Kupus očistite od spoljašnjih listova pa narežite na rezance. Crni luk i oguljene jabuke narežite na krupnije komade. Povrće i voće pomiješajte pa stavite u veću posudu. Posolite i dobro pritisnite. Ukoliko nema dovoljno vlastitog soka, u kupus dodajte slanu vodu koju ste prethodno prokuhali i ohladili. Posudu dobro zatvorite i ostavite na sobnoj temperaturi 10-ak dana. Poslije toga prebacite na hladnije mjesto. Kupus je spreman za upotrebu nakon 5-6 sedmica.

Kiseli karfiol (gusto br. 14)

Sastojci: 2 glavice karfiola, 50 g soli, 1 g limuntosa, 50 ml začinjenog sirćeta, 250 ml vode, kašika bibera u zrnu, lovorov list, kašika šećera

Priprema: Očistite i rastavite karfiol, zakuhajte 2 l vode sa solju i limuntosom. Dodajte karfiol i lagano kuhajte 5 minuta. Stavite u cjedilo i isperite pod mlazom hladne vode. Prokuhajte sirće i dodatke, dodajte karfiol i lagano kuhajte još 5 minuta. Karfiol izvadite i prebacite u teglu. Otopina neka prokuha još jednom, pa njome prelijte karfiol tako da bude potpuno pokriven. Dobro zatvorite.

Usoljena buranija

Sastojci: 1 kg zelene buranije, gruba so

Priprema: Prije upotrebe buraniju dobro namočite i nekoliko puta isperite toplom vodom. Zatim je očistite i razrežite po dužini. Dno tegle pospite solju, pa složite red buranije. Potom posolite, pa slažite novi red. Svaki red dobro pritisnite tanjirićem sa nekim teretom. S obzirom da se buranije sliježe, bit će potrebno dodavati nove redove. Pripremljene tegle dobro zatvorite celofanom kojeg ste prije toga namočili u čisti alkohol i držite na toplom mjestu. Ovako pripremljena buranija se ne kuha. Prije upotrebe potopiti je u vruću vodu na dva sata. Pripremati po želji bez dodatnog soljenja.

Paradajz pelat

Sastojci: 5 kg paradajza, konzervans, so, ulje

Priprema: Pospite paradajz vrelom vodom i ogulite kožicu. Stavite u veću posudu, pa dodajte konzervans i posolite, ali ne previše. Složite ih u tegle, pa naspite sok koji su pustili. Potom dodajte ulja preko svega i dobro zatvorite.

Gusto extra savjet: Prilikom kasnije upotrebe, tj. kuhanja, stavite samo malo ili nimalo soli jer je pelat već posoljen.

Zimski grašak

Sastojci: 2 kg graška, 1 l vode, kašika soli, 10 g šećera

Priprema: Grašak očistite, pa ga odmah stavljajte u hladnu vodu. Potom ga potopite u prokuhanu slanu vodu oko četiri minute, te procijedite. Prebacite ga u tegle, tako da ostavite malo prostora pri vrhu, a potom dodajte slanu vodu u koju ste prethodno umiješali šećer. Ovako pripremljen grašak skuhajte u pari, kao kompot.

Mrkva sa zeleni (gusto br. 14)

Sastojci: 3 kg malih mrkvica, 2 l vode, 4 kašike soli, 4 kašike šećera, kašika suhe zeleni

Priprema: Mrkvu očistite i operite. Zakuhajte vodu, so, šećer i zelen. Mrkvu ostavite 5 minuta u ključaloj vodi, izvadite i isperite hladnom vodom. Ocijedite i punite tegle, zatvorite i pasterizirajte oko jedan sat.

List vinove loze

Sastojci: listovi vinove loze, so

Priprema: Odaberite veće i zdrave listove vinove loze. Dobro obrišite svaki list i skinite prašinu sa njega. Poredajte ih na čistu krpu, ne baš jedan uz drugi i ostavite da prenoće kako bi malo svenuli. Sutradan redajte listove jedan na drugi, a između njih stavljajte po malo soli. Ovako „spakujte” po 5-6 listova i stavite u teglu. Postupak ponavljajte na isti način sve dok ima lišća. Teglu onda povežite i ostavite da stoji 24 sata. Otvorite teglu, dodajte nove listove, pripremljene kao ovi prethodni. Ponovo povežite i ostavite 24 sata da stoji. Postupak ponavljajte na isti način sve dok se tegla ne napuni. Na kraju dodajte još malo soli.

Gusto extra savjet: U tegle uvijek redajte raširene, a ne zgužvane listove. Prilikom motanja sarmi, listove dobro operite u mlakoj vodi, a meso nema potrebe soliti.

Feferoni u maslinovom ulju

Sastojci: 1 kg feferona, 1 l maslinovog ulja

Priprema: Feferone očistite, operite i dobro procijedite. Potpuno posušene feferone uspravno složite u tegle i prelijte maslinovim uljem. Tegle zatvorite. Tokom upotrebe koristite i maslinovo ulje koje je primilo ljutinu feferona i feferone.

Patlidžani u marinadi s medom

Sastojci: 1 kg patlidžana, 1 komad svježeg đumbira, 4 režnja bijelog luka, 4 svježe crvene čili papričice, 350 ml maslinovog ulja, 75 ml bijelog vinskog sirćeta, 4 lovorova lista, 4 karanfilića, 3 kašičice gorčice u zrnu, 3 kašičice sjemenki kumina, 3 kašičice komorača, 4 kašičice soli, 150 g tečnog meda

Priprema: Patlidžane operite, obrišite, očistite i narežite na kockice. Đumbir i bijeli luk ogulite i nasjeckajte. Svježe čili paprike operite, očistite, prepolovite te isperite hladnom vodom. Nakon toga ih sitno nasjeckajte. Patlidžane pržite desetak minuta u 200 ml ulja na vrlo visokoj temperaturi kako bi isparilo što više tečnosti. Propržene patlidžane izmiješajte sa sirćetom te ostavite na stranu. Đumbir, bijeli luk, čili papričice, lovorove listove, karanfiliće, zrna gorčice, sjemenke kumina i komorača dodajte u ulje koje vam je ostalo od prženja, te miješajući pržite 2-3 minute. Dodajte 4 kašičice soli, promiješajte i prelijte preko patlidžana. Zagrijte 150 ml ulja na srednju temperaturu i u ulje umiješajte med. U tegle stavite patlidžan i začine, a prelijte uljem i medom te ostavite da stoje minimalno 3 sedmice.

Gusto extra savjet: Ovako pripremljeni patlidžani mogu se upotrebljavati i do tri mjeseca.

Kiseli vrganji

Sastojci: 1 kg vrganja, 3-4 karanfilića, 10-ak zrna bibera, nekoliko lovorovih listova, so i limun

Priprema: Vrganje operite u hladnoj vodi i osušite. Kuhajte oko pet minuta u slanoj ključaloj vodi u koju ste dodali i ostale začine. Kuhane vrganje izvadite i ostavite da se ohlade, pa ih onda redajte u tegle. Između redova dodajte nekoliko zrna bibera i lovorov list. Složene vrganje prelijte slanom ohlađenom prokuhanom vodom pa zatvorite tegle. Sterilizirajte oko 20 minuta.

Marinirani šampinjoni (gusto br. 26)

Sastojci: 1 kg sitnih šampinjona, ulje, 600 ml bijelog vinskog sirćeta, nekoliko zrna bibera, 1 lovorov list, so, 1 karanfilić

Priprema: Gljive dobro operite i pažljivo istrljajte vlažnom krpom. U posudu naspite sirće, dodajte so, biber, lovor i karanfilić. Pustite da proključa, dodajte gljive razrezane na pola (ako su male mogu biti i cijele) i ostavite da kuha 5 minuta. Pažljivo ih procijedite i rasporedite na čistu gazu da se osuše. Zatim ih složite u tegle tako da između njih rasporedite preostale začine. Potpuno ih prekrijte uljem, zatvorite i ostavite na suho i tamno mjesto.

Gusto extra savjet: Ovako marinirani šampinjoni su spremni za upotrebu nakon dva mjeseca.

Povrtna pašteta

Sastojci: 2 kg paradajza, 2 kg babura, 300 g crvenog luka, glavica bijelog luka, 200 g mrkve, listovi celera, peršuna i lovora, biber u zrnu, 100 g senfa, 100 g ulja, so

Priprema: Povrće očistiti, isjeckati i kuhati sve dok ne postane mekano. Potom ga ispasirati, pa smjesu vratiti na vatru i kuhati sve dok ne postane gušće od marmelade. U ovako pripremljenu smjesu dodati ulje i senf, pa dok je još vruća sipati u zagrijane tegle. Staviti u pećnicu da se formira korica, pa kad se ohladi, dobro zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.

Miješano povrće za sataraš

Sastojci: 1 kg paprika, 1 kg paradajza, so, bijeli luk

Priprema: Paradajz prelijte ključalom, pa hladnom vodom i ogulite kožicu. Narežite na komadiće i stavite da se dinsta u vlastitom soku. Papriku izrežite na kockice, pa i nju stavite da se dinsta sa paradajzom. Dodajte so i sitno isjeckani bijeli luk. Sipajte u vruće tegle i čvrsto zatvorite. Sterilizirajte u vodi 30 minuta ili u pećnici sat vremena.

Patlidžani u ulju (gusto 14)

Sastojci: 1 kg patlidžana, 150 ml sirćeta, 150 ml vode, bijeli luk, so, biber u zrnu, bosiljak, maslinovo ulje

Priprema: Operite i ogulite patlidžane i narežite na ploškice debele oko 1 cm. Posolite ih i ostavite na cjediljki dva sata. Zagrijavajte sirće s jednakom količinom vode, a kad prokuha dodajte procijeđene patlidžane i kuhajte još 5 minuta. Dobro ih obrišite i potpuno suhe polažite u tegle, stavljajući između komadić bijelog luka, biber u zrnu i listiće bosiljka. Svaki red najprije zalijte s malo ulja, pa pritisnite. Na kraju zalijte da bude potpuno pokriveno, dobro zatvorite i ostavite da odleži dva mjeseca.

OSVRT NUTRICIONISTE: Recepti pokazuju da se i pri pravljenju zimnice mogu praviti različite kombinacije namirnica, koje vrlo lako mogu postati prilog našem glavnom jelu, što je posebno značajno za zaposlene žene.

Slatka zimnica

Iako kada kažemo zimnica najčešće mislimo na kisele delicije iz špajza, slatka zimnica je jedanko raznovrsna, a može se koristiti i tokom cijele godine kao prilog za doručak, poslastica za goste, namaz za užinu i slatkiš za djecu. Od slatke zimnice se najčešće pripremaju marmelade, džemovi i pekmezi, mada ne treba zaboraviti ni tradicionalno slatko bez kojih je nekada posluživanje kafe bilo nezamislivo, a u nastavku pronađite i davno zaboravljene recepte za voćne turšije koje su dio tradicionalne bosanske kuhinje.

Voće za doručak i užinu

Marmelade, džemovi i pekmezi najčešći su oblici pripremanja voća za zimske dane. Obično se koriste za doručak ili užinu, mada mogu poslužiti i kao fil za kolače, kekse ili pak kao slatko uz kafu. Marmelada se priprema od cijelog voća, voćne kaše ili pomiješanog voća, a voće se sitno reže i samelje. Može se protisnuti kroz sito kako bi marmelada bila prozirna, a na šoljicu voćne kaše, osim ako u receptu ne piše drugačije, možete računati šoljicu šećera. Nju kuhajte uz neprestano miješanje drvenom kuhačom sve dok s kuhače voćna masa ne pada u teškim komadima. Kao i druge voćne pripravke skuhanu marmeladu potrebno je skloniti s vatre, promiješati, usuti u čiste i zagrijane staklenke, te podvezati dvostrukim celofanom kojeg ste prethodno namočili u alkoholu. Ukoliko koristite staklenke sa poklopcem, uradite sve isto, a kako bi se u staklenkama stvorio vakuum, okrenite ih na poklopce na 10 minuta. Ponovite taj postupak nekoliko puta i ostavite staklenke da se ohlade. Džem se sprema od komada voća sa šećerom, a kuhanjem u vlastitom soku voće ne gubi svoj oblik nego se jasno mogu vidjeti njegovi dijelovi. Izradi džema posvetite posebnu pažnju jer on postaje kašast ako se previše kuha. Pekmezi se najčešće kuhaju od jedne vrste voća, sitno samljevenog ili pasiranog, a dodatak šećera je manji nego kod džemova. Naime, kod pekmeza se voće kuha nešto duže, tako da voda ispari, a ostane više suhe tvari kod koje najviše ima šećera. Pekmez je kuhan kad se kap na tanjiriću ne razlijeva nego čvrsto stoji.

Zimske poslastice

Pod pripremanjem slatkog podrazumijeva se konzerviranje cijelog voća u jakom koncentratu šećera, a plodovi se na nekoliko mjesta probodu iglicom kako bi ga mogli upiti. Sirup u koji se stavlja voće mora biti proziran i gust kao med. Kompote treba pasterizirati - to je proces kod kojeg kompote s otvorenim ili zatvorenim staklenkama zagrijavate na visokim temperaturama od 80 do 100°C kako bi se uništili mikrobi koji ga mogu pokvariti. Ako koristite nekuhano voće, u tegle ga složite u redovima i prelijte sokom ili šećernim sirupom. Tvrdo se voće nakratko prokuha u sirupu, pa se zatim vruće slaže u staklenke i zalijeva. Voće od kojeg se pripremaju sokovi mora biti zrelo, čisto i neoštećeno, a prije pripremanja voće treba dobro oprati, očistiti i izvaditi sjemenke i koštice. Domaći sokovi su idealan izbor za zimnicu, jer ih od kvarenja čuva vinska kiselina i velik postotak šećera koji im se dodaje. Žele se obično naziva i voćnom hladetinom, a priprema se od voća koje sadrži velike količine pektina. Kuha se od voćnog soka ili voća s malom količinom vode, a gotov je nakon samo nekoliko minuta. Slatki sir od dunja (zapravo suhi pekmez) poslastica je koja se nakon kuhanja i hlađenja u kalupu reže u željene oblike, a tradicionalno se poslužuje uz čašicu domaće rakije.

Tradicionalna slatka zimnica

Marmelada od malina

Sastojci: 1 kg malina, 1 kg šećera

Priprema: Maline operite i propasirajte, najbolje u blenderu. Dodajte ih u posudu sa šećerom, sve dobro izmiješajte i kuhajte na jakoj vatri 20-ak minuta. Miješajte neprekidno da marmelada ne zagori. Gotovu marmeladu vruću sipajte u tople tegle, složite u mlaku isključenu pećnicu i ostavite da se hladi do sutra. Sutradan zatvorite tegle.

Džem od šumskog voća

Sastojci: 1 kg miješanog šumskog voća, 1 kg šećera, 1 kesica sredstva za želiranje, 3 kesice vanilin šećera, kašika limuntosa

Priprema: Šumsko voće po potrebi usitnite i dobro pomiješajte sa sredstvom za želiranje. Izdvojite nekoliko kašika šećera pa pomiješajte sa voćem. Pustite naka zakuha na jakoj vatri uz stalno miješanje. Zatim dodajte ostatak šećera, vanilin šećer i limuntos. Kuhajte još nekoliko minuta uz stalno miješanje. Vrućom masom punite tegle i neka se ohlade preokrenute na poklopac.

Marmelada od kajsija (gusto 26)

Sastojci: 1 kg očišćenih kajsija, 500 g oguljenih banana, 350 g šećera, 10 g limuntosa (1 kesica), 1 kesica želirnog šećera (3:1)

Priprema: Oprane kajsije prepolovite, odstranite im košpice, sitno nasjeckajte i odmjerite 1 kg. Banane usitnite i odmjerite 500 g. Voće i limuntos pomiješajte i stavite u posudu za kuhanje. Dobro izmiješajte obični šećer sa želirnim šećerom i pomiješajte sa voćem. Na jakoj vatri neprestano miješajte voćnu smjesu dok ne prokuha. Zatim stalno miješajući kuhajte oko 3 minute, sklonite s vatre i napunite tegle. Dobro ih zatvorite i okrenite na poklopac da odstoje oko 5 minuta.

Pekmez od smokava

Sastojci: 4 kg smokvi, 1 kg šećera, malo vanilije

Priprema: Smokve dobro operite i propasirajte ili sameljite. Dodajte u njih šećer i dobro izmiješajte. Kuhajte na umjerenoj temperaturi, neprekidno miješajući, tako dugo dok se pekmez ne stegne tako da kada prođete kuhačom po posudi ne ostane trag po kojem se vidi dno. Sipajte vruć pekmez u tople tegle, složite ih u mlaku pećnicu, neka se uhvati pokorica na površini. Kada se ohlade, tegle zatvorite i odložite među ostalu slatku zimnicu.

Slatko od višanja

Sastojci: 1 kg višanja, 1,25 kg šećera

Priprema: Višnje operite i izvadite im košpice. U posudu za slatko redajte red višanja, red šećera. Stavite na kratko u pećnicu na laganu temperaturu da se šećer otopi, a onda slatko kuhajte na jakoj vatri dok ne dobije potrebnu gustinu. Tada sklonite posudu sa vatre, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da odstoji 10 minuta. Višnje će pustiti sok. Vratite slatko na vatru i dokuhajte ga. Potom ga ponovo sklonite sa vatre, te skinite pjenu. Posudu pokrijte vlažnom krpom, ostavite da prenoći i sutradan sipajte u veoma čiste i potpuno suhe tegle.

Džem od dinje

Sastojci: 1 kg očišćenih dinja, 800 g šećera, sok od dva limuna

Priprema: Dinju isjeckajte na kockice. Limun iscijedite. Šećer stavite u posudu za pripremu džema, pa prelijte sa 200 ml vode i kuhajte dok ne dobijete gust sirup. Dodajte pripremljenu dinju i sok od limuna i ostavite da se kuha. Tokom kuhanja masu ne treba miješati, već posudu samo povremeno protresti. Kad kocke dinje postanu “staklaste”, sklonite sa vatre. Gotov džem sipajte u prethodno sterilisane i zagrijane tegle, pa zatvorite i okrenite naopako, te ostavite da se hlade.

Suhe smokve (gusto 26)

Sastojci: 5 kg svježih smokava ili više, šećer u prahu po želji

Priprema: Zrele smokve ubrane sa peteljkama poslažite u drvenu gajbu, tako da između svake smokve ima dovoljno prostora. Gajbu zamotajte u prozračnu bijelu gazu kako insekti ne bi mogli doći do voća. Stavite na sunce i sušite 3-7 dana (period sušenja ovisi o suncu i smokvama). Svaka 3-4 dana prevrnite voće na drugu stranu. Kada su smokve potpuno suhe ubacite ih kratko u kipuću vodu, dobro ocijedite i posušite. Iznesite na sunce nekoliko miniuta. Po želji ih pospite šećerom u prahu, nanižite u vjenčiće i držite na prozračnom mjestu.

Gusto extra savjet: Ako se na suhom pohranjenom voću pokažu tragovi vlage, voće odmah izvadite i stavite u dobro zagrijanu pećnicu, pa sušite 10 minuta. Sušena smokva je vrlo osjetljiv prehrambeni artikl pa je treba čuvati na 10°C u uvjetima dobrog provjetravanja.

Marmelada od jabuka i karamela

Sastojci: 3 kg jabuka, 1 limun, 1 kg šećera, 100 ml vode

Priprema: Jabuke očistite i isjeckajte, a limun iscijedite. Sve prebacite u dublju posudu, pomiješajte sa 50 ml vode i stavite da se kuha oko 15 minuta, da jabuke omekšaju. Potom jabuke ispasirajte ručno. U međuvremenu karamelizujte 300 g šećera sa 50 ml vode na srednjoj temperaturi, tako da postane svijetlo smeđe boje. Karamel dodajte jabukama, pa u smjesu dodajte preostalih 700 g šećera, pustite da još jednom provri i uz povremeno miješanje ostavite da se kuha nekoliko minuta. Masa treba da postane kremasta. Gotovu marmeladu odmah sipajte u vruće tegle, dobro zatvorite i ostavite da se ohlade.

Džem od krušaka (gusto 14)

Sastojci: 1 kg krušaka, 250 g šećera, sok od jednog limuna, malo vode

Priprema: Kruške operite, očistite od kožice i sjemenki, stavite u posudu za kuhanje i dodajte vodu. Kuhajte poklo­pljeno, na laganoj vatri. Kad kruške omekšaju, procijedite ih i propasirajte, zatim dodajte šećer i sok limuna i sve zajedno ponovno kuhajte da se pekmez zgusne. Vruć pekmez sipajte u zagrijane tegle.

Žele od jabuka i borovnica

Sastojci: 1 kg borovnica, 300 ml soka od jabuka, 1 kg šećera, sok od jednog limuna

Priprema: Borovnice operite pod mlazom hladne vode, stavite u posudu i dodajte toliko vode da budu prekrivene. Stavite na umjerenu vatru da voda provri i kuhajte još oko sat. Sve sameljite u blenderu. Protisnite kroz fino sito, dobro pritiskajući drvenom kuhačom kako bi se istisnuo sav sok. Dodajte sok od jabuka. Masu izmjerite i dodajte istu količinu šećera. Dobivenu tečnost sipajte u posudu sa debelim dnom, srednje duboku, te dodajte sok od limuna i kuhajte na tihoj vatri neprekidno miješajući, dok se sav šećer ne rastopi. Kad proključa, pojačajte vatru i kuhajte još oko 10 minuta, sve dok tečnost ne počne da se zgušnjava. Tokom kuhanja skidajte pjenu koja se stvara na površini. Sklonite žele s vatre, te još vruć rasporedite u tegle i hermetički zatvorite.

Gusto extra savjet: Žele osim kao poslasticu možete služiti kao dodatak uz meso, posebno divljač.

Pekmez od jagoda

Sastojci: 2 kg jagoda, 2 kg šećera za želiranje, 200 g listića badema, 5 g limuntosa

Priprema: Operite i dobro procijedite jagode, zatim ih prepolovite i očistite. Odvojite dvije kašike šećera za želiranje. Pomiješajte jagode s preostalim šećerom i ostavite preko noći kako bi pustile sok. Stavite jagode u visokoj posudi da se kuhaju na umjerenoj temperaturi, a u međuvremenu propržite listiće badema bez ulja. Šećer za želiranje koji ste odvojili pomiješajte s limuntosom i dodajte jagodama čim zakuhaju. Ostavite da ključa dvije minute, zatim posudu maknite sa vatre, te umiješajte bademove listiće. Napunite tegle i zatvorite ih. Tokom hlađenja nekoliko puta okrenite tegle naopačke.

Gusto extra savjet: Ovako pripremljen pekmez treba da odstoji najmanje 12 sati, a rok trajanja mu je godinu.

Marmelada od borovnica (gusto 14)

Sastojci: 200 g borovnica, 100 g ekspres želirnog šećera, na vrh noža srži mahune od vanilije

Priprema: Opranim borovnicama dodajte šećer za želiranje i srž vanilije. Smjesu miksajte štapnim mikserom jednu minutu i naspite u tegle. Dobro zatvorite i stavite u frižider. Ovako pripremljenu marmeladu možete konzumirati oko 14 dana ako je čuvate u frižideru.

Sok od višanja (gusto 14)

Sastojci: 6 kg višanja, 2 kg šećera, 50 g limuntosa, ½ kesice konzervansa, 10 l vode

Priprema: Višnje operite, izvadite im košpice i kratko kuhajte u malo vode. Kada višnje postanu mekane propasirajte ih, pa dodajte šećer, vodu i limuntos. Kuhajte oko 20 minuta, a na kraju dodajte konzervans. Naspite u boce i zamotajte ih pokrivačem, pa ostavite da prenoći kako bi se sok postepeno ohladio.

Kompot od suhog voća (gusto 14)

Sastojci: 500 suhih smokava, 100 g suhih šljiva, 1 l vode, 100 g cvjetnog meda, 1 limun, 1 kašika naribane limunove korice

Priprema: Suhe smokve i šljive potopite u mlaku vodu i ostavite ih preko noći. Zatim dodajte med, limunovu koricu i kuhajte na laganoj vatri oko 1 sat. Dodajte limun narezan na ploške i kuhajte još 15 minuta. Kad se kompot ohladi prebacite ga i zatvorite u tegle.

Marmelada od dinje (gusto 14)

Sastojci: 900 g čistog mesa dinje rebrače, 450 g čistog mesa medene dinje, sok od 2 limuna, 500 g šećera za želiranje

Priprema: Dinje narežite na kockice i nakapajte limunovim sokom. Dodajte šećer i kuhajte. Nakon što prokuha, kuhajte još 4 minute uz miješanje. Naspite marmeladu u tegle i zatvorite.

Kompot od breskvi (gusto 14)

Sastojci: 500 g breskvi, 500 ml vode, 40 g šećera, 1 kesica vanilin šećera

Priprema: Breskve operite, ogulite, očistite i narežite na kriške. Stavite u vodu, dodajte šećere i pustite da prokuha. Nakon toga kuhajte još 10 minuta. Još vruć kompot sipajte u tegle, zatvorite i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga kompot držite u frižideru.

Prekrasne zimske arome

Marmelada s cimetom (gusto 14)

Sastojci: 1 l svježeg mlijeka, 1 kg šećera, 1 štapić cimeta

Priprema: Miješajući otopite šećer u hladnom mlijeku, dodajte cimet i kuhajte na laganoj vatri oko 1,5 sat uz često miješanje. Kada se smjesa zgusne toliko da je nešto rjeđa od obične marmelade, sklonite je s vatre, izvadite cimet, naspite u tegle i dobro zatvorite.

Slatko od mrkve

Sastojci: 750 g mrkve, 500 g šećera, 2 limuna, cimet po želji, 400 ml vode, 1 kesica džem-fixa

Priprema: Mrkvu izribati na sitno, pa dodati sok i naribanu koricu dva limuna. Umiješati vodu, cimet i šećer, pa kuhati 20-ak minuta u otvorenoj posudi. Pokupiti pjenu sa površine, pa pred kraj kuhanja dodati džem-fix. Sve dobro izmiješati pa vruće sipati u zagrijane teglice. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom spremiti na hladno mjesto.

Marmelada od smokava (gusto 14)

Sastojci: 300 g svježih smokava, 250 ml bijelog vina, sok od 1 limuna, 450 ml bistrog soka od jabuke, 800 g šećera, 1 kesica želirnog šećera (1:1)

Priprema: U posudi za kuhanje izmiješajte voće, vino i sok. Dodajte šećere i dobro izmiješajte. Uz stalno miješanje zagrijavajte dok ne prokuha, a zatim ostavite da kuha još 3 minute uz miješanje. Napunite tegle i preokrenite ih nekoliko puta tokom hlađenja kako bi se voće ravnomjereno rasporedilo.

Pekmez od dunja (gusto 26)

Sastojci: 5 kg dunje, sok od 2 narandže, sok od 2 limuna, 250 ml vode, 2,5 kg šećera

Priprema: Dunje očistite od košpica, ostavite neoguljene i prebacite u posudu za kuhanje. Dodajte sok od limuna i narandži, šećer te vodu, pa kuhajte dok ne omekšaju. Zatim izmiksajte i nastavite kuhati na laganoj vatri dok ne dobijete željenu gustoću. Razdijelite u tegle oprane vrućom vodom, dobro ih zatvorite, okrenite na poklopac i ostavite ih tako 10 minuta.

Gusto extra savjet: Pekmez je u pravilu kuhan kad se kap na tanjiriću ne razlijeva nego čvrsto stoji.

Slatko od bijelog bagrema

Sastojci: 500 ml vode, 60 g latica bagremovog cvijeta, 1 kg šećera, kesica limuntosa

Priprema: Latice stavite u ključalu vodu i kuhajte ih desetak minuta. Dodajte šećer i kuhajte kao svako drugo slatko, dok ne postane veoma gusto. U gotovo slatko sipajte limuntos i ostavite da pusti još malo ključa. Tada ga skinite sa vatre, skinite pjenu, pokrijte mokrom krpom i ostavite da prenoći. Sutradan ga sipajte u tegle.

Pekmez od jabuka s cimetom (gusto 26)

Sastojci: 3 kg jabuka, 1,5 kg šećera, 100 ml vode, sok od 1 limuna, 1 čajna kašika svježeg đumbira, 2 štapića cimeta

Priprema: Jabuke očistite, ogulite, narežite na ploške i stavite u posudu za kuhanje. Prelijte ih vodom i limunovim sokom pa kuhajte na srednje jakoj vatri. U međuvremenu karamelizirajte ¼ šećera s 50 ml vode. Karamelizirani šećer naspite u jabuke pa dodajte ostatak šećera. Dodajte štapić cimeta, a kad smjesa postane poprilično gusta, dodajte đumbir izrezan na tanke štapiće. Kuhajte još 10-15 minuta, izvadite štapić cimeta i izlijte pekmez u sterilizirane i zagrijane tegle. Ostavite u mlakoj pećnici s malo otvorenim vratima da se ohladi i uhvati zaštitna korica. Ohlađen pekmez pospite kašikom kristal šećera, zatvorite celofanom i stavite poklopac.

Gusto extra savjet: Otvoreni pekmezi mogu stajati i tri sedmice ako su dobro poklopljeni.

Slatko od narandži

Sastojci: 6 velikih narandži sa debljom korom, 1,5 kg šećera, 750 ml vode, 1 kašičica limunovog soka, štapić vanilije

Priprema: Naribajte koru od narandže na sitnijoj strani rende i to blago, da ne dođete do bijelog dijela. Potom ih dobro operite. Skuhajte cijele narandže. Kontrolišite čačkalicom da li su kuhane (ako se čačkalica zaglavi, nisu kuhane). Kada su skuhane izvadite ih da se procijede, a potom podijelite svaku na 8 dijelova. Makazama odsijecite bijele, tvrde dijelove i pustite da se još malo ocijede. Skuhajte sirup od šećera i vode. Kad se zgusne stavite u njega narandže. Kuhajte još dok se sirup dobro ne zgusne. Kad je gotovo dodajte limunov sok i vaniliju, promiješate i maknite sa vatre. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi. Ohlađeno sipajte u tegle i čuvajte na hladnom mjestu.

Džem od šljiva s rumom (gusto 26)

Sastojci: 3 kg zrelih šljiva (bistrica), 3 vanilin šećera, korica jednog limuna, 200 ml ruma, 5 karanfilića, 2 štapića kore cimeta, 1,5 kg šećera

Priprema: Šljive operite, procijedite, prepolovite i izvadite im košpice. U posudu u kojoj ćete kuhati džem stavite red šljiva, red šećera i tako dok sve ne potrošite. Kuhajte na srednjoj vatri, a kad je smjesa već poprilično gusta dodajte koricu limuna, karanfiliće i koru cimeta. Pred kraj kuhanja dodajte rum. Džem treba stalno miješati, a kada po dnu posude prođete drvenom kuhačom i ostane čisti trag, to znači da je džem gotov. Prelijte ga u sterilizirane tegle i zagrijte u pećnici kako bi se uhvatila zaštitna korica.

Čokoladni džem od višanja (gusto 14)

Sastojci: 750 g očišćenih višanja, 250 ml čokoladnog preljeva, 50 ml višnjevače, 500 g šećera, 1 kesica želirnog šećera

Priprema: U posudu za kuhanje stavite višnje, čokoladni preljev i višnjevaču. Dodajte šećere i kuhajte na jakoj vatri uz stalno miješanje dok ne prokuha. Zatim uz miješanje kuhajte još oko 5 minuta i sklonite s vatre. Napunite tegle i dobro zatvorite.

Slatko od grožđa

Sastojci: 1 kg grožđa vrste sultanija, 1,25 kg šećera, 1 limun, 1 čaša vode

Priprema: Grožđe pažljivo operite i skinite zrna sa grozda, jedno po jedno. U šerpu sipajte šećer, dodajte čašu vode i kuhajte sirup. U ovako pripremljen sirup spustite grožđe i nastavite kuhati. Dodajte limun, oguljen i isječen na kolutove. Kuhajte sve dok se slatko ne zgusne tako da sa podignute kašike pada u krupnim kapima. Maknite slatko sa vatre, pažljivo otklonite pjenu sa površine i pokrijte mokrom čistom krpom. Ostavite da stoji 12 sati, a onda sipajte u suhe čiste teglice. Zatvorite teglice celofanom prethodno namočenim u alkohol i ostavite na prohladno mjesto.

Džem od kestena s čokoladom

Sastojci: 750 g kuhanih očišćenih kestena, 400 g šećera, ½ kašičice arome vanilije, 100 ml bijelog ruma, 20 g čokolade s visokim procentom kakaa, 100 ml vode

Priprema: Skuhane i očišćene kestene propasirajte. Vodu pomiješajte sa šećerom i zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte aromu vanilije, promiješajte, a zatim dodajte propasirane kestene. Stalno miješajte oko 15 minuta. Dodajte rum i miješajte još 10 minuta na laganoj vatri. Skinite sa vatre i dodajte na kockice izlomljenu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, a zatim prespite u vruće sterilizirane tegle. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim premjestite na hladno tamno mjesto.

Džem od kupina (gusto 14)

Sastojci: 500 g kupina, 400 ml suhog crnog vina, 900 g šećera, 1 kesica želirnog šećera

Priprema: U posudu za kuhanje stavite kupine i vino. Pomiješajte želirni šećer sa 2 velike kašike običnog šećera i umiješajte u voćnu smjesu. Zakuhajte na jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad smjesa prokuha, dodajte ostatak šećera. Ponovno zakuhajte i uz stalno miješanje kuhajte još oko 3 minute. Sklonite s vatre, napunite tegle i preokrenite ih na poklopac da odstoje 5 minuta.

Slatko od smokava (gusto 14)

Sastojci: 1 kg svježih smokava, 500 g šećera, 1 l vode

Priprema: Najprije prokuhajte vodu sa šećerom i pustite da se malo zgusne. Dodajte cijele smokve i kuhajte na laganoj vatri dok potpuno ne omekšaju. Povremeno prodrmajte posudu za kuhanje, a kada tekućina napola ispari, prebacite slatko u staklenke i dobro zatvorite.

Zimski slatkiši za mališane

Voćna kašica od borovnica

Sastojci: 1 kg borovnica, 200 g smeđeg šećera, 50 g zobenih pahuljica, 3 kašike vode, na vrh noža soli

Priprema: Borovnice očistite, operite i prokuhajte sa solju i šećerom, da ispuste sok. Dodajte pahuljice i kuhajte dok se sve ne skuha. Kašicu, dok je još vruća, sipajte u vruće tegle i ostavite u pećnicu na tihoj vatri sat vremena, a potom isključite pećnicu i ostavite da se slatko potpuno ohladi. Po želji na kraju dodajte još šećera.

Gusto extra savjet: Sve voćne kašice čuvajte na hladnom mjestu. Otvorene držite u frižideru i upotrijebite u roku od pet dana.

Voćna kašica od kivija

Sastojci: 1 kg kivija, 150 g fruktoze, 80 g zobenih pahuljica, na vrh noža soli, šećer po potrebi

Priprema: Kivi prelijte ključalom pa hladnom vodom i odstranite mu kožicu, Izgnječite ga ili izmisajte u blenderu, pa kuhajte sa dodatkom soli, fruktoze i pahuljica, dok pahuljice ne omekšaju. Vruću kašicu prelijte u vruću teglu, pa zagrijavajte na slaboj vatri u pećnici oko sat vremena. Potom isključite vatru i ostavite da se ohladi. Po  potrebi umiješajte još šećera. Kašicu držite na hladnom mjestu.

Kašica od trešanja

Sastojci: 1 kg trešanja bez košpica, 150 g smeđeg šećera, 100 g pahuljica, malo morske soli

Priprema: Trešnje ostavite u slanoj vodi oko sat vremena, kako bi se uklonili crvići (ako ih ima). Potom ih procijedite i izgnječite, dodajte šećer i stavite da se kuhaju. Kada puste sok, dodajte pahuljice, pa kuhajte još 20-ak minuta. Kašicu, dok je još vruća, sipajte u vruće tegle i ostavite u pećnicu na tihoj vatri sat vremena, a potom isključite pećnicu i ostavite da se slatko potpuno ohladi. Po želji na kraju dodajte još šećera.

Sirup od šumskog voća

Sastojci: 1 kg mješavine šumskog voća, 20 g limuntosa, 1 l vode, 500 g šećera na litar soka

Priprema: Voće što više usitnite, najbolje u benderu, pa mu dodajte limuntos i vodu, te ostavite da odstoji preko noći. Preko veće tegle zategnite sterilnu gazu u više slojeva pa propustite voće. Na površini gaze će ostajati sloj voćne kaše, koji treba što više izgnječiti kašikom kako bi se sav sok procijedio. Na svaku litru ovako pripremljenog soka dodajte po 500 g šećera i dobro promiješajte. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da stoji uz povremeno miješanje, kako bi se šećer što brže istopio. Pjenu koja se pojavljuje na površini treba redovno skidati. Nakon nekoliko dana, sirup prespite u boce od tamnog stakla i držite prekriven krpom na sobnoj temperaturi još dvije sedmice. Nakon toga boce se dobro začepe i drže na hladnom mjestu. Sirup razrjeđujte u omjeru 1:10.

Kompot od jagoda

Sastojci: 500 g šumskih jagoda, 1 kg domaćih jagoda, sok od jabuke, smeđi šećer, malo soli

Priprema: Voće dobro proberite i odstranite svo koje nije potpuno zdravo. Jabukov sok ukuhavati dok ne dobijete sirup, a potom u njega umiješati šećer, sa prstohvatom soli. Voće rasporedite u teglice, pa prelijte vrućim sirupom. Nakon toga, tegle pasterizirajte u vodi ili pećnici, pa ostavite da se postepeno hlade.

Žele od borovnica (gusto 14)

Sastojci: 2 kg očišćenih borovnica, 1,5 kg šećera

Priprema: Očišćene i oprane borovnice stavite u posudu, pomiješajte sa šećerom i ostavite na hladnom mjestu oko 3 sata. Potom stavite na vatru i kuhajte od trenutka ključanja 15 minuta. Procijedite i sok ulijte u tegle. Ostatak borovnica vratite na vatru, dodajte 500 ml vode, prokuhajte, ulijte u tegle i pasterizirajte.

Žele od jagoda (gusto 14)

Sastojci: 1 kg jagoda, 2 kg šećera

Priprema: Jagode operite, očistite i propasirajte kroz gazu. Na litar dobivenog soka dodajte 2 kg šećera i kuhajte na laganoj vatri. Žele je kuhan nakon što se kap želea na tanjiriću ne razlijeva. Prebacite žele u tegle, umiješajte nekoliko komadića usitnjenih jagoda i dobro zatvorite.

Sir od dunja (gusto 14)

Sastojci: 2 kg dunja, 2 kg šećera, 2 limuna, 500 ml vode

Priprema: Oprane dunje razrežite na četvrtine. Stavite u posudu, prelijte vodom, poklopite i kuhajte dok sasvim ne omekšaju. Skuhane dunje propasirajte, pa masu stavite u čistu posudu i kuhajte na vatri. Za vrijeme kuhanja postupno dodajite šećer i limunov sok. Kada dobijete gustu masu, sklonite s vatre, dobro promiješajte i ulijte u kalup. Kada se masa ohladi, izvadite iz kalupa, narežite na kockice, prekrijte gazom i ostavite da se suši. Zatim kockice sira uvaljajte u kristal šećer, zavijte u foliju i držite u limenoj kutiji na hladnom mjestu.

Karamelizirane smokve

Sastojci: 2 kg zrelih smokvi, 1,5 kg šećera, nekoliko limunova

Priprema: U veliku posudu slažite u redovima najprije šećer, pa smokve. Na svaki treći red složite i nekoliko ploški limuna. Kad potrošite sve sastojke poklopite i ostavite da stoji preko noći. Kuhajte oko 12 sati bez miješanja, okretanja na umjerenoj vatri. Bitno je da se tečnost reducira do te mjere da bude gusti karamelasti sirup. Prebacite u sterilizirane teglice, poklopite i okrenite naopako, pa pustite da se ohlade.

Žele od jabuka

Sastojci: 2-3 kg jabuka, 2-3 dunje, 1 limun, 1 kg šećera

Priprema: Jabuke oprati, očistiti i isjeći na četvrtine. Ne uklanjati sjemenke. Dunje oprati i isjeći na četvrtine. Voće staviti u šerpu, dodati nekoliko kriški limuna i nasuti vodu pa pustiti da odstoji. Kuhati da voće omekša, procijediti i ispasirati kroz gustu cjediljku. Da bi žele bio bistar, pri pasiranju ne pritiskati smjesu, već je pustiti da se lagano procijedi. Izmjeriti istu količinu šećera i staviti u šerpu. Na svaki kilogram šećera dodati 500 ml vode. Kuhati da proključa, pa ostaviti još malo da vri, dok ne počnu da se pojavljuju mjehurići. Sirup treba da bude gustine meda. Dodati voće, pustiti da još malo ključa i skloniti sa vatre. Skinuti pjenu i sipati žele u tegle. Tegle zatvoriti tek kada se žele ohladi.

Voće sušeno u rerni

Sastojci: voće po izboru (jabuke, kruške, šljive, kajsije, grožđe bez košpica), limuntos

Priprema: Šljive i kajsije prepolovite i odstranite košpice, a jabuke i kruške prethodno isjecite na kriške i držite 20 minuta u hladnoj vodi sa limuntosom. Pripremljeno voće poredajte u plehove i staviti u pećnicu zagrijanu na 50°C. Između vrata i zidova pećnice stavite drvenu kašiku, tako da para može izlaziti. Kada se voće smežura i prosuši, pećnicu isključite. Voće izvadite tek kada se sasvim ohladi. Ukoliko se nije dobro prosušilo postupak ponovite.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se