Jesenje čišćenje

jesenje-ciscenje

Svaku novu sezonu lijepo je započeti sa čistim domom, a „generalke” su naročito dobrodošle u proljeće i u jesen. Na narednim stranicama donosimo vam korisne savjete za čišćenje i raspremanje kuće, ormara, posuđa, frižidera itd., kako biste u hladnije dane ušli spremno, čisto i mirisno.

Napisala: Dragana Nižić

Prije nego krenete u akciju, eliminirajte suvišne stvari, tj. one koje ni vi ni vaši ukućani dugo ne koristite, one koje ste jednostavno prerasli, one koje su oštećene i koje više ne rade. Pri tome ih razvrstajte u skupine i to za pokloniti, za popraviti ili prebaciti na drugo mjesto (podrum) i za baciti. Njihovim uklanjanjem riješit ćete se viška stvari, a i oslobodit ćete prostor, što će pomoći da dobijete mjesta za nove stvari. Poslove planski podijelite i rasporedite među ukućanima na:

- manje (prozračivanje, namještanje kreveta i posteljine, pranje posuđa i radnih površina u kuhinji, rješavanje otpada)

- srednje (pranje i peglanje odjeće, mijenjanje posteljine, brisanje prašine i usisavanje, pranje podova, čišćenje kuhinje i kupaone, čišćenje hladnjaka, kante za otpatke)

- velike (pranje prozora, zavjesa, dekorativnih tkanina i tepiha, čišćenje odvoda, pospremanje ormara, podruma i ostave, temeljito čišćenje svake prostorije u kući i prostorija izvan nje)

Čišćenje počinje odozgo prema dolje - prvo se prebrišu lusteri i strop, a potom se makne namještaj pa očiste prozori, zidovi i teško dostupna mjesta. Neka prema vašim mogućnostima sezonsko pospremanje obuhvati i podrume, te prostor oko kuće, garažu, dvorište i vrt.

Nekoliko savjeta za veliko pospremanje:

Klima uređaji: Filteri na njima skupljaju veliku količinu prašine, a kako zrak neprestano cirkulira, te se čestice prenose dalje u prostor i mogu izazvati mnoge probleme kod osoba koje pate od alergija i astme. Stoga, ukoliko vaš klima uređaj ima filtere koji se mogu mijenjati, to učinite najmanje jednom mjesečno, a ukoliko imate fiksne filtere, prilikom velikog pospremanja ih operite u toploj sapunici i osušite.

Prašina: Za brisanje namještaja, knjiga, ukrasa i drugih skupljača prašine najbolje su krpice od mikrofibre koje na sebe vežu prašinu, a peru se nakon svake upotrebe u tekućoj vodi. Kupujete li novi usisivač, izaberite onaj s dobrim zračnim filterima, koji može poslužiti i kao pročišćivač zraka, jer u sebe povlači prašinu i zagađeni zrak, a ispuhuje čisti zrak.

Spavaća soba: U spavaćoj sobi bi jastuke i pokrivače trebalo obnoviti svake tri godine, a madrace ćete održavati tako da ih prilikom generalnog čišćenja prozračite i dobro usisate. Možete ih posuti i sodom bikarbonom, pa ostaviti najmanje dva sata i onda usisati, a upravo ovo sredstvo pomaže da se riješite i „mirisa” kućnih ljubimaca na tepisima.

Podovi: Čisti podovi jedna su od najvažnijih stvari u kući. Hodanjem se prašina i prljavština raznose posvuda, stoga je najbolje skidati cipele u hodniku te redovito usisavati i prati podove. Grinje se obožavaju nastaniti u prašini, prljavim tepisima i kaučima, te mogu uzrokovati mnoge probleme ljudima koji imaju problema s alergijama. Također je poželjno jednom godišnje oprati tepihe i tapecirani namještaj, a sezonsko čišćenje prava je prilika za to.

Raspremanje i nabavka: Prije nego započnete sa čišćenjem, u svakoj prostoriji pokupite sve što čini nered, te postavite kartonske kutije za odlaganje stvari i plastične vreće za smeće. Nabavite: gumene rukavice, preparate za čišćenje stakla, pločica, drvenog namještaja, masnih površina, zatim nekoliko četki i mikrofiber krpa, kao i velike plastične kese za smeće. Za brisanje prašine: krpa od mikrovlakana, peruška za brisanje prašine s teleskopskim drškom, sprej za brisanje prašine, sredstva za poliranje. Za čišćenje: deterdženti, proizvodi za čišćenje kuhinje, kupaonice, podova i stakla, osvježivači i mirisi.

____________________________________________________________________________

Specijalni dodatak: Jesenje čišćenje (Gusto br. 37 - str. 42 - 44)

Savjeti za čišćenje kuće

Čista kuća za čiste misli

Pranje prozora

Prije samog pranja prozora pripremite vodu u koju možete dodati nekoliko kapi deterdženta za pranje suđa ili razrijeđeni bijeli ocat, spužvicu za pranje, meku i suhu krpu od mikrovlakana, brisač ili novinski papir ili kuhinjske papirnate ručnike. Prvo odstranite svu prašinu i paučinu oko prozora, žaluzina, roletni i prozorskih klupica, operite roletne ili žaluzine, te vlažnom krpom prebrišite vanjske i unutarnje prozorske klupice i prozorske okvire. Vodite računa da se prozorska stakla nikad ne peru dok u njih upire sunce jer od sunčevih zraka staklo ostaje mutno.

Kako bi vaše staklo zablistalo ne morate koristiti skupe deterdžente već upotrijebite domaće sredstvo za koje vam je potreban ocat i voda: u bočicu s raspršivačem dodajte 4 dl alkoholnog octa, 1 ½ dl vode te 10 kapi eteričnog ulja narandže ili limuna. Mješavinu dobro protresite te njome pošpricajte stakla na prozorima. Ostavite da odstoji nekoliko sekundi te ih prebrišite papirnatim ubrusima ili novinama.

Još nekoliko savjeta za pranje prozora:

- ravnim potezima od gore prema dolje brisačem osušite površinu prozorskog stakla. Nakon svakog poteza obrišite brisač suhom krpom kako na staklu ne bi ostale linije

- suhom krpom od mikrovlakana osušite rubove uz prozorski okvir

- kako bi lakše uvidjeli greške, vanjsku površinu stakla sušite brisačem u smjeru od gore prema dolje, a unutarnju s lijeva na desno.

Riješite se neugodnih mirisa

Kupatilo: Jedno od najosjetljivijih mjesta u svakom domu je kupatilo, a ako se zahodska školjka zapusti, iz nje će se širiti težak, ustajao i neugodan miris. Kako biste na brzinu ublažili problem, u prostoriji gdje se nalazi wc školjka zapalite nekoliko šibica. Kada hemijski spoj na glavi šibice izgori prekrit će sve ostale mirise. Za dugotrajnije rješenje učinite sljedeće: kapnite malo ulja vanilije na žarulju u toaletnoj prostoriji. Svaki put kad upalite svjetlo i kad se ugrije žarulja, proširit će se ugodan miris vanilije. Osim toga, upotrebljavajte sredstvo za zahodske školjke koje istodobno čisti i osvježava. Preporučuje se sredstvo u obliku gela jer ne ostavlja trag na školjki.

Dim cigareta: Drugi najčešći problem je dim cigareta koji za sobom ostavlja težak i neugodan miris nikotina koji se brzo uvlači u odjeću, namještaj i posteljinu. Za brzo prikupljanje dima poslužit će mokri ručnik s kojim se morate razmahati po prostoriji, a nakon toga je prozračite. Ako predviđate okupljanje većeg pušačkog društva, onda prije okupljanja postavite u prostoriju nekoliko manjih posudica sa octom, jer izvrsno upija dim.

Održavanje parketa i laminata

Ako morate odstraniti kakvu mrlju ili ostatke hrane i sl., koristite mekanu vlažnu krpu. Ako se parket ili laminat nalazi u blizini vode, postavite na njega neku zaštitnu podlogu. Redovito održavajte parket sredstvima za čišćenje parketa koja im daju svježinu i sjaj. Kada se nakon određenog vremena (nekoliko godina) unatoč čišćenju parket ne sjaji, ponovo ga prelakirajte. Temeljno se čišćenje preporučuje prije svega kod pojave tvrdokorne prljavštine, ali i kao način uklanjanja nagomilanih ostataka sredstava za čišćenje od ranije. U pravilu nisu potrebni nikakvi specijalni uređaji za čišćenje, već samo sredstva za čišćenje, pri čemu naravno treba voditi računa da nauljeni, voskirani i lakirani parketi zahtijevaju posebna sredstva za čišćenje. Za sve te opcije takva sredstva postoje na tržištu, a nikako se ne smiju koristiti agresivne vrste, kao npr. sredstva za čišćenje koja sadrže amonijak.

Čišćenje tepiha i prostirača

Tepisi se čiste mekanom četkom koja mora biti uvijek dobro oprana. Sagovi se ne smiju slagati i prelamati jer gube svoju čvrstoću; smiju se samo uviti u rolu. Isto tako se ne smije stati na rubove uvijenih sagova niti ih staviti na još vlažan pod. Tankim sagovima uglovi koji strše ublažuju se tako da se namažu stolarskim ljepilom ili se na njih nalijepi komadić kartona.

Crno vino, trava ili krv na tepihu lako se uklanjaju limunovim sokom, a mrlje od kafe bez problema se čiste otopinom sode bikarbone čija je učinkovitost dokazano dvaput bolja od nekih proizvoda za čišćenje tepiha. Ova metoda čišćenja tepiha može se još pospješiti korištenjem eteričnih ulja: u plastičnu vrećicu pomiješa se soda bikarbona s nekim od eteričnih ulja te se pusti odstajati jedan dan. Nakon nanošenja smjese na tepih, ostavite je barem pola sata kako bi učinak bio potpun. Svaki put nakon usisavanja širit će se svjež miris eteričnih ulja.

Sredstva za čišćenje od kuhinjskih namirnica

U vašoj se kuhinji i špajzu nalazi prava riznica prirodnih i jeftinih sredstava za čišćenje, a neka od najpopularnijih su: bijeli alkoholni ocat, soda bikarbona i limunov sok.

Ocat: Ocat je izuzetno jeftin, a razrijeđenog ga možete koristiti za čišćenje većine površina u kuhinji i kupaonici. Nemojte ga koristiti nerazrijeđenog i ne upotrebljavajte ga za čišćenje fuga na pločicama, mramornih i ostalih poroznih kamenih površina. Mnogima smeta njegov oštri miris, no dobro je da on nije štetan i nestaje čim se ocat osuši, a u otopinu uvijek možete dodati malo ulja eukaliptusa koji će neutralizirati njegov miris.

Bijeli ocat čisti plijesan sa slavina i pločica, odjeće, namještaja i plastičnih zavjesa za tuširanje. Kombinacija octa i sode bikarbone učinkovito odčepljuje odvode i daje im ugodan miris. Za razliku od kupovnih sredstava, ne oštećuje cijevi, jeftina je i ne zagađuje okoliš. Lijevkom ulijte ½ šoljice sode bikarbone, a nakon toga šoljicu octa. Čim se prestane pjeniti, isperite vrućom vodom iz slavine. Pričekajte pet minuta pa isperite hladnom vodom.

Čišćenje octom uklanja i bakterije koje stvaraju neugodne mirise. Lagane mrlje na tepihu istrljajte mješavinom 2 kašike soli i ½ šoljice bijelog octa. Osušite i usisajte. Tvrdokorne i izražene mrlje istrljajte pastom od kašike bijelog octa i kašike škrobnog brašna. Ostavite da stoji dva dana pa usisajte.

Masne mrlje s kuhinjskih površina možete očistiti tako da ih istrljate krpom umočenom u otopinu jednakog omjera bijelog octa i vode. Ocat će također ukloniti sve mirise s kuhinjskih površina.

Sok od limuna: Od limuna vrlo jednostavno možete pripremiti i univerzalno sredstvo za čišćenje, pa u boci s raspršivačem pomiješate sok od jednog limuna i petnaestak kapi eteričnog ulja limuna s litrom vode. No, osim što čisti, limunov sok uspješno uklanja vodeni kamenac s kuhinjskih armatura i posuđa. Primjerice, natopite li sokom posudu koju koristite za kuhanje vode i ostavite je preko noći, sutradan ćete bez ikakve teškoće ukloniti i najtvrdokorniji kamenac. Za sprečavanje nakupljanja kamenca, ali i za poliranje, kuhinjske slavine povremeno natrljajte sokom, odnosno kriškom limuna. Limunov sok možete iskoristiti i kao prirodno sredstvo za ispiranje posuđa, te u tu svrhu u pretinac za ispiranje nalijte litru vode u koju ste umiješali sok od jednog limuna. Odličan je za čišćenje masnih mrlja i jake prljavštine na kuhinjskim površinama i posuđu, a iza sebe ostavlja svjež miris agruma. Požutjele stolnjake ili posteljinu možete vratiti u početno stanje ako u mašinu za pranje rublja nakon iskuhavanja u vodu za zadnje ispiranje dodate čašu, tj. 150 ml octa ili limunske kiseline.

Soda bikarbona: Osim što je idealna za uklanjanje neugodnih mirisa, posebno u hladnjaku, blago lužnata soda bikarbona zbog svog je blagog abrazivnog djelovanja vrlo učinkovito sredstvo za čišćenje, posebno zamašćenih i zagorjelih površina. Nanesena na vlažnoj krpi ili spužvici uspješno čisti mramorne površine, plastiku, staklo i porculan, te sudopere i pećnice. Idealna je i za čišćenje zagorjelih tava, kalupa i limova za pečenje te rešetaka roštilja, koje je najbolje ostaviti preko noći u mješavini sode i vode. Prebrišu li se kuhinjski prozori vodom u kojoj je otopljena soda bikarbona, soda će spriječiti nakupljanje kondenziranih kapljica na staklima. Šoljicama za kafu ili čaj koje su požutile od stalne upotrebe, vratit ćete sjaj ako ih očistite četkicom za zube na koju ste stavili malo sode bikarbone, a nakon trljanja isprali mlakom vodom.

Upotreba supernamirnica iz špajza:

- Unutrašnju stranu kore od banane utrljajte u kožni namještaj, čime će dobiti sjaj i održati je novom. Isto učinite i sa listovima sobnih biljaka, pa ih nakon utrljavanja bananom obrišite kuhinjskim papirom.

- Kako biste ispolirali stari drveni sto, pomiješajte 1 dl maslinovog ulja i 30 kapi limunovog soka. Sve prebrišite kružnim pokretima i na kraju ispolirajte suhom mekom krpom. 

- Kadu možete očistiti nerazrijeđenim sokom od limuna ili octom. U octu nekoliko sati ostavite da se otopi kamenac s mrežica od pipa. Ocat će otopiti sav kamenac.

- Hladnjak čistite toplom vodom u koju ste stavili ocat.

- Ako kuhinja ima neugodan miris, zakuhajte vodu sa šećerom i cimetom, i pustite da se isparava.

- Prljavu mikrovalnu pećnicu očistite tako da u posudicu s vodom stavite kriške limuna te ih unutra zakuhajte. Pustite da se sve jedno vrijeme isparava u pećnici, te samo poslije prebrišite.

- Običnu vodu s rastopljenim sapunom koristite za održavanje čistoće i njegu kuhinjskog namještaja i površina od različitih vrsta metala, plastike, stakla, akrila i pleksiglasa.

Top proizvodi na tržištu za čišćenje kuće

Za prozore i stakla

Arf staklo Shine & Fresh (Saponia, 500 ml) djelotvorno odstranjuje uobičajene nečistoće sa staklenih i glatkih površina, koje su nakon čišćenja sjajne i bez tragova čišćenja. Proizvod je blago parfimiran i ugodnim mirisom ispunjava čitav prostor.

Arf staklo (Saponia, 500 ml) je iznimno je kvalitetno tekuće sredstvo za čišćenje svih staklenih površina, prozora, ogledala, TV ekrana, autostakala itd. Jednostavnost primjene i sjaj bez tragova brisanja maksimalno će vam olakšati ovaj ne baš lagan posao.

Arf staklo antistatic (Saponia, 500 ml) s ugodnim voćnim mirisom sredstvo je za čišćenje svih staklenih površina s novom antistatic formulom. Posebno odabrane aktivne komponente usporavaju taloženje prašine, učinkovito odmašćuju površine i uklanjaju nečistoće bez tragova čišćenja.

Za podove, drvo i tepihe

Pronto 5 u 1 (Johnson, 750 ml) je tekućina za čišćenje drvenih podova koja čisti, hrani, osvježava, njeguje i odstranjuje prašinu. Namijenjen je za upotrebu na obrađenim drvenim površinama i namještaju.

Ajax (1 l) je tekuće sredstvo s kojim ćete potpuno i s lakoćom ukloniti zaprljanja i mrlje od masnoće sa svih vodoperivih površina. Iznenadit će vas sjaj i dugotrajan miris.

Pronto classic (300 ml) sredstvo za čišćenje drvenog namještaja u spreju.

Vanish lemon (500 ml) sredstvo za čišćenje tepiha.

Za posuđe

Pure Hands & Nails (Johnson, 500 ml) s kalcijem tekući deterdžent za ručno pranje posuđa.

Somat Extra Power & Shine (750 ml) tekući deterdžent za pranje u perilicama za posuđe.

Palmolive NaturaVerde (500 ml) je tekućina za pranje posuđa sa svježinom morske soli i lovora. S učinkovitim aktivnim tvarima za čišćenje biljnog porijekla, čini vaše posuđe besprijekorno i blistavo čistim bez napora. Nova formula uklanja čak i tvrdokornu masnoću, a istodobno je blaga prema vašim rukama.

Za kupatilo

Domestos citrus fresh (750 ml) sredstvo za održavanje i dezinfekciju wc školjke

Bref wc (750 ml) univerzalno sredstvo za čišćenje površina u kupatilu

Mr.Muscolo (1 l) sredstvo za odčepljivanje odvoda u obliku gela

Ajax NaturaVerde (750 ml) je sprej protiv kamenca s mirisnim notama citrusa i grejpa. Lako uklanja čak i tvrdokorni kamenac i naslage sapuna te ostavlja vaše površine blistavo čistima. Ne koristite na mramoru, vapnencu, starim kadama od lijevanog željeza ili oštećenom emajlu.

Za kuhinju

Mr.Muscolo (500 ml) sredstvo za čišćenje kuhinje

Arf Grill (Saponia, 500 ml) izrazito je djelotvorno sredstvo za čišćenje i odmašćivanje tvrdokornih zaprljanja u pećnicama, s roštilja i grilova. Aktivne komponente dubinski prodiru i otapaju zagorjela i masna zaprljanja. Prednost ovog sredstva je da pri upotrebi ne nadražuje dišne puteve.

Osvježivači prostora

Glade refresh air (275 ml) osvježivač prostora u spreju

_____________________________________________________________________________

Specijalni dodatak: Jesenje čišćenje (Gusto br. 37 - str. 46 - 47)

Pripreme za zimu

Čišćenje i organizacija zamrzivača i frižidera

Da bi frižider doista trajao desetak godina, što je prosječan vijek kvalitetnih modela, o njemu se treba brinuti, a veliko pospremanje kuće sa sobom donosi i poslove čišćenja ovih osjetljivih aparata. Ovdje vodite računa da se frižideri nakon čišćenja ne smiju pretrpavati pa namirnice složite tako da između njih ostane prostor kako bi zrak mogao cirkulirati, a temperatura bila jednakomjerno raspoređena. Ako nemate frižider sa sistemom za odleđivanje, ovo je prava prilika da ga sami odledite i temeljito očistite od zaleđenosti koja između ostalog najmanje 10% povećava potrošnju energije. Frižider/zamrzivač nikada ne stavljajte neposredno uz izvor topline (štednjak, radijator ili direktna izloženost suncu) i udaljite ih od zida da omogućite strujanje zraka.

Pravilno čuvanje hrane

Prije stavljanja namirnica u frižider ili zamrzivač, rashladite prethodno kuhanu hranu i pazite da:

  • ostatke hrane držite u frižideru pravilno pohranjene i ne ostavljate ih u otvorenim posudama
  • svježe meso je najbolje držati oslobođeno ambalaže na tanjiru, u najhladnijem dijelu odnosno na temperaturi od 0 do 4°C.
  • jednom odmrznuto meso više ne stavljate u zamrzivač
  • temperaturu zamrzivača namjestite na najvišu vrijednost najmanje 6 sati prije unošenja hrane
  • vodite računa o roku trajanja namirnica u frižideru i onih koje ste zaledili

Čistoća zamrzivača

U pravilu bi se zamrzivač trebao odleđivati čim debljina leda prijeđe nekih 0,5 cm. Izvadite zaleđenu hranu, sve pregledajte te bacite namirnice kojima je istekao rok trajanja ili su predugo stajale zamrznute. Ostalo zamotajte u novinski papir i stavite u hladniji prostor. Pri odmrzavanju stavite na dno debeli sloj no­vinskog papira koji će upijati vodu dok se otapa led. Nakon što ga isključite iz struje te ispraznite, na policu stavite plitku posudu s toplom vodom pa ostavite otvorena vrata zamrzivača. Za čišćenje ispražnjenog zamrzivača nije preporučljivo upotrebljavati agresivna sredstva jer ona mogu oštetiti površinu. Unutrašnjost je najprije najbolje oprati mješavinom vode i deterdženta. Pranje ponovite mlakom vodom kojoj ste dodali malo octa. Na taj način eliminirat će se svi neželjeni mirisi iz zamrzivača i spriječit će se njihovo nakupljanje u budućnosti. Izvadite police, operite ih mješavinom vode i tekućeg sapuna pa ostavite da se osuše. Dok je još isključen, obrišite prašinu s kondenzatora sa stražnje strane aparata.

Čistoća frižidera

Prije samog čišćenja iz frižidera odstranite stare i nepotrebne namirnice, kao one koje su počele propadati bez obzira što ste ih zapakirali. Frižider isključite iz struje i odmaknite od zida, pa sa stražnje strane uklonite prašinu usisavačem. Mreža za zračenje mora uvijek ostati slobodna kako bi topli zrak mogao nesmetano izlaziti gore. Površine frižidera operite mlakom vodom kojoj ste dodali sredstvo za ispiranje. Onda ponovite pranje čistom vodom ili dodajte tome malo octa, jer se na taj način sprečava stvaranje neugodnih mirisa. Odstranite bilo kakve tragove hrane sa polica, iz pretinaca i dna frižidera. Ručno operite police, rešetke i pretince u vrućoj vodi i ostavite ih da se osuše. Očistite ručke i vrata. Nemojte čistiti frižider sredstvom za ribanje da se ne ošteti površina. Na kraju, osušite frižider prije nego što ga ponovo ukopčate i napunite.

Eko čišćenje frižidera je lako i osvježavajuće sa limunom. Kiselina iz limuna uništit će sve bakterije i dat će frižideru novi sjaj i miris. Iscijedite sok 2 limuna te dodajte 2 litre vode. Temeljito prebrišite cijeli frižider. Uzmite laganu krpu te prebrišite površinu. Operite frižider izvana i odstranite mrlje okolo vrata i ručke za otvaranje također sa sredstvom za pranje suđa i toplom vodom, pa obrišite suhom krpom. Uključite u struju i napunite.

Neugodni mirisi u frižideru

Guma oko vrata frižidera može biti pravo skladište bakterija, prljavštine i smrada, pa kada krećete u čišćenje, nemojte zanemariti to područje. Za čišćenje koristite iskušana prirodna sredstva poput octa i tople vode ili tople vode i sode bikarbone. Možete upotrijebiti i limun i toplu vodu. Nakon čišćenja, frižider dobro posušite, a od namirnica koje vraćate izbacite sve koje su počele trunuti (povrće i voće). Namirnicama koje ste držali zamotane promijenite foliju. Za odstranjivanje neugodnog mirisa iz frižidera možete postaviti posudicu (100 ml) s octom i ostaviti dan-dva. Ocat garantirano izvlači neugodan miris. Kako biste neutralizirali arome, u frižider na tanjirić stavite malo mljevene kafe, iskorišteni filter kafe koji može djelovati i nekoliko sedmica.

Priprema špajza i ostava

Dobrom organizacijom špajza i ostava stvorit ćete mjesto i za one namirnice koje su dosad stvarale nered raspoređene po drugim prostorijama. Bez obzira na njenu veličinu, ostava mora biti dobro prozračena, hladna, relativno tamna i pregledna. Većina namirnica (tjestenina, riža, žitarice) trebala bi se čuvati u hermetički zatvorenim plastičnim ili staklenim posudama kako bi se spriječilo stvaranje mušica i kuhinjskih moljaca, te privlačenje drugih nametnika. Prije svega:

  • ispraznite sve police i površine iz špajza i ostava te pregledajte postojeće namirnice; one kojima je prošao rok trajanja bacite
  • napravite plan kako ćete kasnije rasporediti namirnice; koliko imate polica i prostora na podu
  • namirnice razvrstajte u one koje svakodnevno koristite i one koje koristite rjeđe, a neka vam svakodnevne namirnice budu dostupnije
  • teže namirnice stavite na dno, a istovjetne namirnice jednu iza druge
  • dok čistite ostavu napravite popis namirnica koje nedostaju, pa predvidite mjesto i za njih
  • ukoliko u ostavi držite sredstva za čišćenje i osobnu higijenu, odijelite ih od hrane

Čuvanje namirnica u špajzu i ostavi

U ovakvim prostorima preporučljivo je čuvati: vodu, sokove, krompir, džemove, konzervirano voće i povrće, koncentrate paradajza, suho voće, tjestenine, rižu, žitne pahuljice, grickalice, kekse, ulje, brašno, šećer, pudinge, prašak za pecivo, kafu, čajeve i začine. Namirnice poput brašna, šećera, pahuljica, zrnja i tjestenine najbolje je držati u dobro zatvorenim staklenim posudama, zaštićenim od svjetla. Kafu i kakao uputno je nakon otvaranja premjestiti u posebne limene ili plastične vakuum posude, kako bi se sačuvala njihova aroma i zaštitile ostale namirnice. Tjesteninu, rižu, razne vrste brašna i prezlu možete izvaditi iz originalne ambalaže i spremiti u plastične ili staklene posude s dobrim zatvaračima. Povrće poput krompira i luka držite na najhladnijem i najtamnijem mjestu špajza. Ne preporučuje se kupovati namirnice samo zato što su na akciji ako niste sigurni da će ih iko potrošiti. Ono što možete gomilati su zalihe proizvoda za kupaonicu i čišćenje (WC papir, pasta i četkice za zube, deterdženti, salvete, papirnati ručnici, alu folija i sl.)

Rok trajanja

Suhe zalihe (griz, zobene pahuljice) imaju minimalan rok trajanja od 6 mjeseci do 2 godine. Vodite računa o roku trajanja i kod šećera, soli, brašna i riže. Preporučljivo je paziti i kod cjelovitog zrnja jer se zbog svog visokog udjela masnoće mogu brzo pokvariti. Konzerve i staklenke nije potrebno hladiti, skladištenje na temperaturi ispod 20º C je idealno. One na kojima se poklopac napuhnuo nikako ne smijete koristiti jer je sadržaj pokvaren i sadrži opasne bakterije! Nove zalihe uvijek stavite odostraga u policu i sustavno trošite prvo starije zalihe. Sadržaj otvorenih proizvoda odmah premjestite u posude koje se daju dobro zatvoriti, npr. od stakla, metala ili plastike, kako ne biste pružili priliku nastanku bakterija.

Čišćenje špajza i ostave

Prije čišćenja sve stvari iz špajza i ostave najprije izbacite, prostorije očistite od ostataka i prašine, prebrišite police i na njih zalijepite dekorativne tapete. Kao svaku drugu prostoriju i mjesta za skladištenje je potrebno prozračiti, očistiti od nakupljene paučine i prašine, te temeljito usisati i obrisati pod ovisno od čega je izrađen. Ostavu svake godine treba okrečiti, a vrućom vodom i sredstvima za čišćenje izribati sve police i ostale drvene dijelove. Police za skladištenje možete čistiti toplom vodom i blagim sredstvom za pranje posuđa ili otopinom tople vode i limunovog soka. Sitne namirnice poput dodataka za peciva i kolače te začina, smjestite u posebne kutije na police tako da slatke dodatke odvojite od slanih. Hranu je dobro sortirati po kategorijama (konzervirana hrana, tjestenine, namirnice za pečenje kolača i sl.). Nakon vraćanja stvari na svoje mjesto spremljene namirnice provjeravajte svakog mjeseca.

Šta kupiti

Najpametnije je investirati u manje stalke, košare ili kutije u koje ćete poslagati određenu hranu na police ili pod. U prozirne kutije, teglice i ostale posude možete poslagati namirnice za koje želite da vam budu vidljive, a dobro će vam doći i nekoliko kukica za zidove koje možete postaviti tamo gdje nema polica. Kuhinjska pomagala (posude, poklopce, aparat za vakuumiranje i vrećice) će prirodno produžiti rok trajanja namirnicama odstranjivanjem kisika iz ambalaže. S obzirom da imaju poklopac, plastične posudice čuvaju namirnice od sušenja i upijanja drugih mirisa, a možete ih i slagati jednu na drugu.

______________________________________________________________________

Specijalni dodatak: Jesenje čišćenje (Gusto br. 37 - str. 49)

Čišćenje kuhinje, posuđa i escajga

U sezonskom čišćenju obuhvatite i kuhinju kao jednu od najvažnijih prostorija u kući gdje higijena mora biti na visokom nivou. Aparate, radnu površinu i noževe nakon korištenja odmah očistite vrućom vodom i sredstvom za čišćenje, jer će se u suprotnom ostaci hrane osušiti i stvoriti savršenu podlogu za bakterije. Redovito zamjenjujte uništene drvene daske za rezanje jer se u nastalim utorima mogu kriti bakterije. Oštećene daske od umjetnih materijala također nisu higijenske i trebalo bi ih zamijeniti. Spužve i krpice nakon svake upotrebe ispirite pod tekućom vrućom vodom sve dok iz njih ne počne teći samo čista, bistra voda i dobro ih osušite, a za brisanje posuđa i ruku koristite različite krpe. Neka pospremanje kuhinje obuhvati pražnjenje i čišćenje svih kuhinjskih elemenata i aparata, pregled posuđa i namirnica, čišćenje frižidera i zamrzivača. Također, ne zaboravite očistiti i odvode, a najbolji način za to je da u odvod uspete šoljicu bijelog octa i šoljicu sode bikarbone te ostavite djelovati nekoliko minuta (začepite odvod čepom). Nakon toga odvod zalijte s 1 litrom kipuće vode i dobro isperite toplom tekućom vodom.

Čaše i stakleno posuđe

Na čašama koje redovito upotrebljavate i perete, osobito u perilici, često ostaju bijele mrlje zbog tvrde vode za pranje suđa. Zato s vremena na vrijeme čaše morate oprati toplom vodom u koju ste dodali malo octa. Isperite ih čistom, hladnom vodom i odmah obrišite. Čaše i druge posude od stakla, kristala ili keramike koje dugo niste upotrebljavali zahtijevaju posebnu njegu kako bi opet bile čiste i sjajne. Najprije ih morate nekoliko sati ostaviti u čistoj vrućoj vodi, a potom ih operite toplom vodom u kojoj ste otopili nekoliko kašičica sode bikarbone i dodali uobičajenu količinu deterdženta za pranje posuđa. Zatim ih isperite i dobro posušite krpom.

Čišćenje različitog posuđa i pribora

  • Aluminijsko se posuđe pere u vrućoj vodi i riba finim pijeskom ili posebnom čeličnom vunom, i to uvijek u jednom smjeru. Zatim se dobro ispere u toploj vodi i za njegovo se pranje ne smije upotrebljavati kristalna soda.
  • Staklene se čaše peru u mlakoj vodi s dodatkom deterdženata, zatim se isperu toplom vodom, a mrlje od kamenca istrljaju se krpicom koja je namočena u ocat.
  • Porculan se čisti vrućom otopinom deterdženta, te se još vruć ispere i dobro osuši. Porculan sa zlatom ili osjetljivim uzorcima u boji treba brzo oprati vrelom vodom i zatim osušiti.
  • Pribor za jelo se nikad ne stavlja prljav u vodu, nego ga treba odmah nakon jela oprati ili prebrisati krpom ili čistim papirom. Pri pranju posuđa pribor za jelo brzo se ispire (ne u vrućoj vodi) i odmah se dobro obriše. Pribor za jelo koji nije kromiran pa se na njega hvata hrđa, čisti se šmirgl-papirom. Nakon toga ga treba dobro isprati u čistoj mlakoj vodi.
  • Srebrni pribor za jelo čisti se kredom ili praškom za čišćenje srebra. Srebro se pere vrućom vodom i deterdžentom, ispere i odmah osuši. Srebro će dobiti visoki sjaj ako ga trljate kredom ili sapunom za čišćenje srebra, a nakon toga dobro isperete i osušite. Srebrni se pribor po mogućnosti čuva u tamnom svilenom papiru da ne bi potamnio i oksidirao.
  • Ako su čaše od kristala izgubile sjaj, obrišite svaku čašu krpom nakvašenom u ocat.

Prirodno čišćenje

Radne površine u kuhinji umjesto hemikalijama i raznim sprejevima, počistite krpom namočenom u ocat. Ocat možete uliti i u bočicu koja ima sprej što će vam olakšati njegovu primjenu. Lonci će izgledati kao novi ako u njima zakuhate jednaki omjer vode i octa. Krupna so je prirodni abraziv, koristan za čišćenje posuđa u kojem je zagorjela hrana, ali i za poliranje zidnih pločica u kupatilu. Učinkovita je i za odmašćivanje rerni. Ako su se na priboru za jelo stvorile pjege, istrljajte ga polovicom limuna, pa isperite i obrišite. Mrlje na teflonskom posuđu možete očistiti vatom natopljenom čistim alkoholom, a požutjelu unutrašnjost emajliranog posuđa najbrže ćete očistiti tako da u posudi nekoliko minuta u vodi kuhate kašiku koncentrata od paradajza. Posudu zatim operite kao obično. Šoljicama za kafu ili čaj koje su požutile od stalne upotrebe, vratit ćete sjaj ako ih očistite četkicom za zube na koju ste stavili malo sode bikarbone, a nakon trljanja isprali mlakom vodom. Gazirana pića možda nisu zdrava za organizam, ali za kamenac u kuhinji su odlično rješenje. Izlijte manju količinu bilo kojeg bezbojnog gaziranog pića na kuhinjsku spužvu i njime za čas očistite mrlje od kamenca na svim površinama. Limunov sok odličan je za čišćenje masnih mrlja i jake prljavštine na kuhinjskim površinama i suđu, a iza sebe ostavlja svjež miris agruma. Za ribanje lonaca i tava, polovicu limuna pospite morskom soli, a oribane površine dobro isperite.

_____________________________________________________________________________

Specijalni dodatak: Jesenje čišćenje (Gusto br. 37 - str. 50)

Nabavka i priprema ambalaže za zimnicu

Priprema zimnice predstavlja odličan način da voće i povrće konzervirate na najrazličitije načine i u njima uživate nakon sezone kada nam više nisu dostupni. Osnovna pravila:

  • Posuđe za pripremanje zimnice mora biti naročito pažljivo oprano, idealno je upotrebljavati posve novo. U protivnom dobro ga operite deterdžentom da odstranite i posljednji trag masnoće, pa isperite kipućom vodom.
  • Prije nego što počnete pripremati zimnicu dobro pregledajte tegle i flaše u koje ćete spremati zimnicu. I najmanja napuklina izazvat će pucanje tegli kad je budete punili vrućim sadržajem ili sterilizirali.
  • Osobito dobro provjerite patentne boce, koje nikako ne smiju biti okrnjene. Gume nekoliko minuta prokuhajte i do upotrebe ostavite u hladnoj vodi.
  • Poklopce i čepove za tegle i flaše prije punjenja obavezno prebrišite krpicom koju ste prethodno potopili u alkohol.
  • Staklenke i boce neka budu neoštećene i u besprijekornom higijenskom stanju, a najbolje je koristiti posve nove: dobro ih operite, ocijedite na čistom ubrusu i neposredno pred punjenje pasterizirajte. Poklopci, zatvarači, čepovi i gumice također se trebaju očistiti i sterilizirati. Ako se radi s celofanom, treba ga prethodno potopiti u alkohol.
  • Teglice, flaše i poklopce uvijek prethodno prokuhajte i ne dodirujući unutrašnjost ostavite da se ocijede na čistom mjestu. Najbolje su tegle sa vakuumskim poklopcem, a ukoliko koristite celofan, rubove tegle i foliju očistite umakanjem u alkohol.

Potrebna ambalaža

Premda je danas mnoštvo novih materijala i oblika za pakiranje raznih namirnica, staklena ambalaža još je uvijek nezamjenjiva za pakiranje džemova. Staklo je visokovrijedan ambalažni materijal, ono istovremeno čuva i štiti sadržaj. Nepropusno je, pa tvari arome i okusa ne mogu ući i izaći iz stakla. Namirnice upakirane u staklu ostaju apsolutno nepromijenjene, prirodne i svježe. Za razliku od drugih ambalažnih materijala, staklo je moguće u potpunosti reciklirati i ponovno ga upotrijebiti bezbroj puta, uz nepromijenjen kvalitet. U staklenim se flašama odlično čuvaju sokovi, koncentrati, ulja i ocat, a svaka flaša neophodno treba i svoj odgovarajući čep da bi se sadržaj sačuvao. Pokopci za tegle proizvode se u standardnim dimenzijama koje odgovaraju standardima staklenki. Njihova uloga je da dobro prijanjaju otvoru staklenke i ne dopuštaju prodiranje zraka do sadržaja staklenke.

Teglice i flaše

Teglice i flaše (staklenke) koje koristite za konzerviranje moraju biti u besprijekornom stanju. Savjetujemo vam da kupite teglice koje imaju poklopac na navoj s obloženim unutarnjim rubom jer na taj način, konzistentnost, aroma i boja ostaju posebno zaštićeni. Poklopci na navoj najbolje štite od isušivanja i napada mikroorganizama. Nemojte koristiti prevelike teglice. Najbolje su one zapremine 200 ml (250 g) ili 370 ml (450 g) jer će se najbrže potrošiti te se neće morati dugo čuvati otvorene. Prije svake upotrebe, staklenke dobro operite u vrućoj vodi uz dodatak uobičajenog sredstva za pranje posuđa. Dobro ih isperite bistrom, vrućom vodom i okrenite naopako na kuhinjsku krpu da se dobro ocijede. Staklenke koje ste oprali u mašini za suđe također ponovno isperite bistrom vrućom vodom jer u njima mogu ostati tragovi sredstva za pranje koji utječu na želiranje. U staklenkama od tamnijeg stakla namirnice se bolje održe, sačuva se više vitamina i boja. Flaše za sok ugrijemo u toploj vodi, na pari ili u pećnici. Obično ih uronimo u veću posudu a zatim grijemo dok voda kipi. Tako se unište bakterije te iskuša tvrdoća stakla. U tako pripremljene staklenke stavljamo kompote, marmalade i džemove, a u boce voćne sokove i različite koncentrate. Poklopci s gumenim prstenom moraju biti elastični. Nemojte koristiti ispucale ili oštećene gumene prstene jer se ne zatvaraju dovoljno dobro ili pucaju kasnije prilikom otvaranja.

Skladištenje konzerviranih proizvoda

Zimnicu u flašama i staklenim teglicama čuvajte na suhom, prozračnom i hladnom mjestu. Na taj način ćete je prije svega zaštititi od promjene boje i proces želiranja može nesmetano da se odvija. Redovno provjeravajte da li su zatvorene, jer otvorene tegle znače da se sadržaj pokvario. Njih odmah bacite. Na svaku teglicu i flašu nalijepite naljepnicu s oznakom šta je unutra i datumom pripremanja. Načete tegle je najbolje čuvati u frižideru, jer se prilikom vađenja sadržaja iz tegle narušava čvrsta struktura džemova, marmelada i ostalog.

____________________________________________________________________________

Specijalni dodatak: Jesenje dekoracije (Gusto br. 37 - str. 51)

Dekoracija doma u toplom jesenjem ruhu

Jesen je najzahvalnije godišnje doba što se dekorisanja tiče, baš zato što sve rekvizite za prekrasne dekoracije možete pronaći gdje god da sve osvrnete. Lišće, češeri, žirevi, kestenje, lješnici - sve navedeno će uljepšati vaš dom. Nekoliko bundeva na prozoru ili ispred ulaznih vrata odličan su izbor za jesensko dekoriranje. Lišće, grančice i razni jesenski plodovi super su za ukrašavanje doma. Kombinirajte ih sa svijećama i svijećnjacima ili ih stavite u različite staklene posude i dobiveni rezultat biti će odličan. Svijećnjaci ili vaze ne moraju uvijek služiti svojoj svrsi - ove jeseni napunite ih žirevima ili kestenima i unesite prirodu u svoj dom. Mogu biti i odlični držači za male bundeve. Suho cvijeće također je odličan izbor za jesenje ruho. Koristite biljke jesenskih boja poput žute, zlatne, smeđe i narandžaste. Košaru napunite suhim cvijećem i stavite ju u kuhinju ili dnevni boravak. Za cjelokupni jesenski dojam u košaru umetnite još koju suhu grančicu. Ne zaboravite na tkanine koje će krasiti vaš dom. Police, prozore i stolove odjenite u tkanine najljepših jesenskih tonova.

U kuhinji

Kuhinju učinite toplom i veselom primjenom jesenjih boja. Kolorit možete istaknuti na stolu i stolicama, tepihu, zidovima i zidnim ukrasima. S obzirom da je ovo mjesto objedovanja i okupljanja obitelji, izuzetno je bitno  da se baš tu osjeti topla atmosfera doma, koju pojačavaju jesenje boje. Tople boje jeseni možete primijeniti na frontama kuhinjskih elemenata, podnim i zidnim oblogama te dekorativnim tkaninama u obliku zastora. Poseban šarm svakoj kuhinji dat će dodatne dekoracije kuhinjskim krpama i stolnjacima, koje obavezno odaberite u jesenjim bojama ili motivima. Kuhinju možete dekorirati i tako što ćete suhe grančice s bobicama postaviti u prozirne vaze, a suho lišće vam može poslužiti kao idealan podložak za salvete prilikom objeda. Imate li dovoljno slobodnih radnih površina, na njih poslažite tipične predstavnike jeseni: kukuruze, kestene, bundeve, orahe, šišarke i jabuke.

Ukrasne tikvice, bobice, grozdovi itd.

Glavna dekoracija jesenje izložbe u kuhinji uvijek su ukrasne tikvice. Odlikuje ih neizmjerno mnoštvo različitih oblika i boja, te su svakako neizostavan ukras za ovu sezonu. Očaravajući su i klipovi kukuruza, a strašila ispunjena slamom i napravljena na zanimljiv način također su vrlo lijep i vrijedan ukras. U vrijeme berbe grožđa svoju kuhinju i sto možete dekorirati u bojama jeseni s naglaskom na plodove prirode (grožđe, kestene, klipove kukuruza, suho cvijeće, grančice, suho lišće). Kao glavni ukrasni detalj u kuhinji možete napraviti vijenac kojeg ćete staviti na sto ili objesiti na prigodno mjesto. Za to vam je potrebno: buket svježih i suhih biljaka, zimzelenih grančica, raznih jesenjih plodova, žica, nekoliko štapića za ražnjiće, okrugla cvjećarska spužva, makaze i trake za povezivanje. Najprije složite sve na podlogu da vidite s čim raspolažete. Plodove koje ste izabrali za vijenac nabodite na štapiće za ražnjiće ili žicu, pa rasporedite po spužvi. Vjenčić omotajte zimzelenim biljem, popunite sve praznine i još jednom sve zajedno čvrsto povežite trakom.

Uradite sami

  • Jesenji tanjir - Da biste napravili ovu lijepu jesenju dekoraciju potreban vam je jednobojan veći tanjir i nekoliko jesenjih plodova. Poredajte najprije na tanjir suho lišće lijepih boja i oblika koje je već opalo. Zatim na lišće postavite malu dekorativnu tikvicu, a oko tikvice poredajte orahe, lješnik i kesten. Jesenjim tanjirom dekorirajte kuhinju, a možete ga postaviti na sto, komodu ili policu.
  • Vaza od bundeve - Malu, zrelu bundevu otvorite nožem tako što ćete oko drške isijeći krug. Zatim većom kašikom izvadite sjemenke i mekani sadržaj iz sredine i vaza je gotova. Po želji u bundevu možete složiti ikebanu od suhog cvijeća, dekorativnog lišća, grančice sa bobicama i slično.
  • Vijenac od žita - Za ovaj prelijepi vijenac potrebna vam je žica koja je savitljiva i ima čvrstinu, savijte je oko neke okrugle posude, npr. lonca ili šerpe i krajeve uvrnite. Debelim koncem vežite oko žice rukohvat zrele pšenice ili nekog drugog žita. Sve pažljivo učvrstite i  zabodite nekoliko grančica sa dekorativnim žutim lišćem u vijenac. Okačite ga na zid, prozor ili kakvo drugo vama pogodno mjesto.
  • Svijeća u voću - U veću staklenu posudu postavite razne plodove. To mogu biti jabuke, kruške, kesteni ili orasi. Deblju i masivniju svijeću postavite u sredini i učvrstite je sa još voća. Odaberite svijeću slične boje kao voće koje ste poredali u posudu, da bi vaša dekoracija izgledala zanimljivo.

____________________________________________________________________________

Specijalni dodatak: Jesenja njega odjeće (Gusto br. 37 - str. 52 - 54)

Za mirisne ormare

Vrijeme je za veliko pospremanje i čišćenje ormara, pripreme za hladniju sezonu, a to znači da će se većina od nas morati suočiti i sa pretrpavanjem i gomilanjem kojem smo skloni. Tek kada se ormari isprazne potpuno, odjeću i dodatke morate rasporediti na tri grupe koje su standardne pri ovakvom generalnom čišćenju: za baciti, za pokloniti i za premjestiti. Dodatni posao je i zamjena sezonske odjeće, koju je potrebno oprati prije nego uđe u očišćene ormare. Razmislite za koju odjeću trebate više, a za koju manje prostora (posao, izlasci, sport). Odlučite se za nekoliko boja u kojima se najbolje osjećate te odaberite 2-3 boje koje se najbolje slažu s tim bojama. Izbacite sve što ne možete ni sa čim kombinirati.

Plan za ormar

  • Šta zadržati - Budite na trenutak objektivni i svu odjeću sortirajte prema samo jednom kriteriju: mora vam odgovarati po veličini.
  • Sortiranje i bacanje - Odmah odložite na stranu sve što vam je premalo/preveliko i sve ono što niste odjenuli više od godinu dana, te bacite sve što je previše oštećeno.
  • Darivanje ili prodaja - Odjeća koju niste odjenuli niti jednom ili ona koja se još odlično drži, ali vam više ne treba, može se pokloniti ili prodati preko interneta. Bolje da neželjeno prodate jeftino nego da vam trune u ormaru.
  • Čišćenje - Izvadite apsolutno sve iz ormara te dobro obrišite svaku policu. Nabavite kutije za lakše sortiranje i obavezno u ormar stavite lavandu.
  • Pospremanje - Odjeću koju želite zadržati operite i uredno vratite u ormar te posložite na način koji vam ima najviše smisla i koji će vam biti najpraktičniji. Zimi bi u prvom planu trebali biti džemperi, veste, šalovi i kaputi.

Odlaganje odjeće

Nakon što iz ormara iznesete ljetnu odjeću, operite je, fino složite, zaštitite i ostavite na neko drugo mjesto kako bi povećali kapacitet ormara u sezoni jesen/zima. Odjeću operite u blago mirisnom deterdžentu za strojno pranje rublja i u vašem omiljenom omekšivaču, a kako biste je pravilno sačuvali do sljedeće sezone odložite je u kutije s naljepnicama, prozirne plastične spremnike ili korpe. Koliko god odjeća u spremnicima stajala, neće se zaprašiti niti uprljati. Ubacite li u spremnik kuglicu vate natopljene lavandinim uljem, odjeća će divno mirisati i biti zaštićena od moljaca. Ako je uredno složite i ne pretrpate, neće se ni zgužvati. Spremnici se proizvode u različitim dimenzijama, tako da ih možete smjestiti bilo gdje: u ili na ormar, pod krevet, u podrum i na tavan. Kada je riječ o mjestima za odlaganje zapamtite četiri riječi: čisto, hladno, suho i mračno! Prostor u koji spremate stvari mora zadovoljavati sva četiri zahtjeva da bi odjeća ostala u savršenom stanju, bila zaštićena od vlage, izbljeđivanja i kukaca.

Uredna garderoba

Kod čišćenja ormara pripremite sve što vam je potrebno: pribor i sredstva za čišćenje (usisavač, krpe, deterdžente, spužve), kartonske kutije, potom spremnike (plastične, platnene, drvene), košare, vreće i, ako to volite, ukrasni papir za presvlačenje polica. Usišite, operite, obrišite sve unutarnje zidove ormara, ulaštite ogledalo ako ga imate i ostavite da se suši barem 1 sat. Za to vrijeme poskidajte svu odjeću s vješalica i eliminirajte one žičane kako vam ne bi uništavale odjeću. Najbolje bi bilo nabaviti multi-vješalice, sa po 6 kukica za suknje, 4 ili više prečaka za hlače ili takve na koje možete objesiti barem 12 kravata.

Čišćenje ormara

Prije nego krenete s pospremanjem osvježite police i ladice ormara jednostavnim sredstvom za čišćenje. U pola litre vode dodajte pola decilitra bijelog octa i dvije kašike tekućeg sapuna te mješavinom prebrišite sve površine u ormaru. To će ukloniti sve neugodne mirise i pripremiti police za vašu čistu sezonsku odjeću. Drvene vanjske dijelove ormara na kraju čišćenja obrišite sredstvom za poliranje i zaštitu. Nakon što napravite red, pobrinite se da stvari koje ćete držati u ormaru dugo ostanu mirisne te zaštićene od moljaca. Odjeća mora biti savršeno čista, dakle operite je i ispeglajte, jer mrlje mogu prouzročiti uništenje materijala i privući moljce.

Zaštita odjeće i mirisna sredstva protiv moljaca

Uklanjanje neugodnih mirisa

Kako bi se iz vašeg ormara širili samo ugodni mirisi, a odjeća ostala besprijekorna djelovati treba ovako: uklanjanjem izvora neugodnih mirisa i primjenom sredstava koja lijepo i dugotrajno mirišu. Ako želimo trajno eliminirati neugodne mirise, svu odjeću valja izvaditi iz ormara, oprati, dobro osušiti i ispeglati. Neka se još provjetri. Za to vrijeme sve unutarnje površine ormara operemo otopinom bijelog octa u vodi, ostavimo djelovati 10-20 minuta, odstranimo i sve dobro isperemo. Ne treba ni napominjati da ormar prije vraćanja odjeće mora biti potpuno suh.

Zaštita odjeće

Čitav postupak čišćenja ormara neće biti učinkovit i trajan, ne budemo li se pridržavali osnovnih pravila:

  • nošenu odjeću (makar samo jedanput) ne spremamo u ormar među čistu
  • ne spremamo ni vlažnu odjeću - vlaga u ormar ne smije, jer se u njoj razvijaju plijesan i gljivice, i najčešći je izvor neugodnih mirisa.
  • cipele ne bismo smjeli držati u ormaru s odjećom. Ako to baš nikako ne možemo izbjeći, može nam pomoći nekoliko uputa: cipele se također moraju dobro osušiti prije pospremanja, moraju biti čiste, a ako imaju neugodan vonj, možemo u njih staviti vrećice sa sodom bikarbonom koja odlično upija mirise ili vatu natopljenu eteričnim uljima. Svaki novi par cipela danas se kupuje s onim malim vrećicama u kojima su kuglice što sprečavaju navlačenje vlage; iskoristite i njih.
  • ormare moramo redovito prozračivati.

Mirisni ormari

Želite li da vaša odjeća u ormaru diskretno miriše, možete kupiti nekoliko namjenskih mirisa za ormar i okačiti ih o vješalice. Iako je to najčešći način mi ćemo izabrati trajnije, prirodnije i ekološki prihvatljivije rješenje. Od eteričnih ulja najpoznatije je lavandino ulje, koje ima odličan miris, zaustavlja nametnike (naročito moljce) i traje dugo. Uz to pomaže pri glavobolji. Ako vam se ne sviđa taj miris ili volite svježinu i poletnost, nabavite ulje citrusa, najbolje limuna, ali sjajno djeluje i narandžino i ulje mandarine. Njegov će vas miris podići, osvježiti i vratiti vam dobro raspoloženje. Koje god ulje uzeli, nakapajte ga malo na grudice ili blazinice vate i strateški rasporedite po ormarima i ladicama. Pazite da ne dođe u neposredan dodir s odjećom, kako ne bi ostavilo mrlje. Mirisne vrećice (potpourri) su mješavine osušenih biljaka, cvjetnih latica, plodova i mirisnih sjemenki u dekorativnim platnenim vrećicama (ili jutenim, no svakako od prirodnih materijala). Najčešće se koriste latice ruže, neizbježna lavanda, osušeni plodovi citrusa, sjemenke ili drugi dijelovi klinčića, mente, ljubičice itd. Odličan izbor za mirisne ormare su i vješalice od cedrovine, ako ih uspijete pronaći. Cedrovina dugo ispušta plemenit i nenametljiv miris. Također postoji još nekoliko čestih metoda koje nisu sasvim prirodne, ali pomažu, pa ne bacajte prazne bočice omiljenih parfema jer one još dugo šire miris i dobro ih je držati u kutovima ormara. Ako volite mirisne štapiće, možete ih zamotati u čisto platno i gurnuti među odjeću. Ostatke sapuna naribajte ili izmrvite i također zavežite u platnenu ili jutenu vrećicu. Objesite na vješalice ili stavite u džepove i odjeća će mirisati kao da je upravo oprana.

Zaštita odjeće od moljaca

Osim domaćim biljem, poput mente, ruzmarina, lavande i limuna, odjeća se od moljaca može zaštititi i pravilnom podjelom prema vrsti tkanine. Nevidljive mrlje od dezodoransa, roll-ona ili bijelog vina pravi su izvor hrane za moljce. Odjeću nemojte u ormar stavljati u zaštitnim plastičnim ili najlonskim košuljicama u kojima ih dobijete u čistionici, jer ne može disati u plastici, pa ako u njima slučajno zatočite moljca, oni će dobiti idealne uvjete za razmnožavanje. Proteinska vlakna poput svile, vune, krzna i kože prirodna su hrana moljcima. Zato ih treba odvojiti od biljnih vlakana (pamuka, lana i industrijske svile) u drugi ormar ili u vakumske vrećice kako bi ih dobro zaštitili. Svježa menta i ružmarin snažnim mirisom držat će moljce podalje od omiljene odjeće, a ružmarin možete osušiti i držati ga u platnenim vrećicama. Najbolje sredstvo u borbi protiv tih insekata koji posebno vole prljavu, ali i čistu vunenu odjeću je lavanda. Nabavite lavandine vrećice kojima ćete napuniti ormare. Cedar ima izrazito jak miris od kojeg moljci doslovno bježe. Učinkovit je bilo da je u obliku gela, vrećica ili kockica. Potrebno ga je mijenjati svakih šest mjeseci. Suha lavanda, ruzmarin, menta, majčina dušica, cimet, cedar i suha korica limuna imaju intenzivan miris koji nadaleko tjera moljce. Vrećicu protiv moljaca možete sami napraviti zamotate li u čistu krpicu ili gazu svježi ruzmarin i mentu u jednakom omjeru. Također da biste odjeću u ormaru zaštitili od moljaca, između nje jednostavno rasporedite nekoliko klinčića. Osim što će ormar ugodno mirisati, riješit ćete se i neželjenih posjetitelja.

Deterdženti i omekšivači za odjeću koje volimo

Danas u trgovinama možete naći gotovo sve što vam je potrebno kako bi vaša odjeća bila čista i mirisna:

ARIEL Active gel kapsule (P&J) - nova tehnologija pranja odjeće; kapsule djeluju među rubljem koji se pere, folija se izvrsno otapa u vodi i oslobađa jak gel koji je 2 puta više koncentriran u odnosu na jednu preporučenu dozu tekućeg deterdženta. Potrebno je samo ubaciti kapsulu u bubanj perilice za rublje, staviti rublje i odabrati program. Ariel Active Gel kapsule dostupne su u dvije varijante: zelene su namijenjene pranju bijelog rublja, a ljubičaste su za obojano rublje te su na tržištu dostupne u tri pakiranja od 16, 24 i 32 kapsule.

ARIX softly 3 u 1 lavender (Dita, 3 kg) - visokovrijedan, multifunkcionalni deterdžent za pranje rublja na svim temperaturama sa omekšivačem i antibakterijskim djelovanjem.

Persil Sensitive (3 kg) - zahvaljujući svom snažnom učinku uklanjanja mrlja i izbjeljivanja, ovaj će deterdžent vašoj odjeći pružiti nevjerojatnu čistoću koju možete vidjeti, osjetiti i mirisati iz pranja u pranje. Persil Sensitive s aloe verom namjenjen je djeci i osobama s osjetljivom kožom, a njegovo blagotvorno djelovanje potvrđuju dermatološka ispitivanja. Ne sadrži bojila, a miris je blag.

Nila mixed colors (Saponia, 1l) - namijenjena je pranju obojenih finih tkanina i jeansa na 30, 40, 60°C. Sadrži specijalni sastojak za zaštitu boja, fiksira boje na tkaninu i sprečava njihovo izbljeđivanje. Odjevni predmeti zadržavaju dugotrajnu svježinu tokom nošenja, a cvjetno-voćna kombinacija sa zeleno citrusnim tonovima zaokružena je plemenitim notama ambre i mošusa.

Dreft Baby & Sensitive (1 l) - posebno je stvoren da bude nježan prema osjetljivom rublju i koži. Dreft Baby Sensitive dermatološki je testiran i pogodan za pranje rublja djece i odraslih s osjetljivom kožom.

Tide Absolute Alpine Fresh (2 kg) - osim što vam pomaže održati odjeću savršeno čistom, zahvaljujući svom revolucionarnom sustavu štiti pamučna vlakna od čestica nečistoće i sprečava nastanak tvrdokornih mrlja poput onih od blata i trave.

Perwoll Color Magic (1 l) - deterdžent sa specijalnim sastojkom Color fix. Kao rezultat boje ostaju sjajne kao nove čak i nakon učestalog pranja.

Dobri omekšivači

Omekšivači tkanina sastoje se od blagih deterdženata i dizajnirani su tako da pomoću svojih aktivnih sastojaka odjeću čine mekšom i mirisnom:

Ornel Aphrodisiac (Saponia, 1 l) - linija omekšivača za rublje u tri različita mirisa. Mystery - prirodno svježe, cvjetno, biljni mirisi, budi čežnju za čistim i slobodnim prostranstvima livada, mora i šuma.

Lenor Parfumelle (1,5 l) - razvijen uz pomoć vodećih parfimerija, Lenor Parfumelle kolekcija vas podsjeća na fine mirise koji su multidimenzionalni, te je njihova struktura identična onoj u originalnim parfemima, za dugotrajniji osjećaj luksuza.

Duel Green Fantasy (Biohemija, 1 l) - savršena formula čini tkaninu mekom i nježnom, a rublje ima dugotrajan miris. Duel s dodatkom prirodnog ekstrakta pamuka dodatno omekšava i čuva vašu odjeću.

Silan Mediterranean (2 l) - ne samo da vaše rublje čini mekim, već mu daje dugotrajan i svježi miris koji priziva doživljaj prekrasne mediteranske šetnje.

Coccolino Rock Blue (1 l) - odjeću čini mekom, svježom i daje joj dugotrajan miris, te istodobno olakšava peglanje i ima antistatički učinak. Dermatološki je ispitan te zbog svojih hipoalergenih sastojaka nije nježan samo prema odjeći, već i prema osjetljivoj koži.

__________________________________________________________________________

Specijalni dodatak: Jesenja njega tijela (Gusto br. 37 - str. 56 - 59)

Top jesenje namirnice za njegu

Ljeto je zasigurno iscrpilo vašu kožu, pa je neophodno riješiti se mrtvih ćelija kože i otkriti novu, zdraviju kožu. Najbolji način da započnete svoj režim jesenje njege kože je da napravite detaljni piling koji priprema kožu za bolju apsorpciju proizvoda za njegu. Bez obzira na tip kože koji imate, promjenjivi i nestabilni vremenski uvjeti joj nikako ne pogoduju. Stoga se kod normalnog i masnog tipa kože mogu pojaviti problemi kao što je zatezanje, perutanje, hrapavost ili crvenilo. Kod suhe kože, koja je prirodno tanja, ti problemi postaju izraženiji. Dolazi do gubitka prirodne gipkosti, mekoće i podatnosti a jedini odgovor na to je učestala hidratacija. Obratite pažnju na:

  • Lice - pri odabiru sredstava za čišćenje lica izbjegavajte one s alkoholom. Koristite blaga sredstva za umivanje lica, bez sapuna i deterdženta te kremaste losione za uklanjanje nečistoće i šminke. Svoju laganu, ljetnu kremu za lice zamijenite onom masnije i bogatije teksture. Isto važi i za tijelo, kako bi izbjegli pucanje i perutanje kože uslijed hladnoće. Iako sunca nema ni blizu kao ljeti, UV-zrake su i dalje tu, pa kožu zaštitite.
  • Kupanje i tuširanje - izbjegavajte tuširanje vrućom vodom. Iako tuširanje vrućom vodom ugodno prija nakon boravka na hladnom zraku, time razbijamo lipidni sloj kože što vodi dodatnom isušivanju. Rješenje je tuširanje u toploj vodi ili brzinsko tuširanje.
  • Usne - hladnoća i promjenjivi uvjeti nepovoljno djeluju i na usne, čineći ih ispucalim i suhim. Pospremite kvalitetan balzam za usne u torbicu kako biste više puta u danu nahranili usne, umjesto da ih oblizujete u pokušaju hidratacije - to će stvoriti suprotan efekat. Maslinovo ulje i med su odličan odabir jednostavne maske za usne iz kućne radinosti.
  • Ruke - su stalno izložene hladnoći i vjetru zbog čega zahtijevaju posebnu njegu. Investirajte u hidratantnu kremu za ruke koja štiti od vanjskih utjecaja i preuranjenog starenja. Po potrebi nanosite kremu i do nekoliko puta na dan, posebice prije spavanja.

Kamilica

Uljni ekstrakt kamilice se upotrebljava u kozmetici kao najvažniji sastojak za izradu visoko kvalitetnih preparata za njegu kože. Upotrebljava se samo kao sredstvo za masažu za upaljenu suhu kožu, za masažu kože na laktovima i petama. Ublažava bolne noge, a u slučaju perutanja, prije pranja kose treba izmasirati tjeme ovim uljem te ga ostaviti da djeluje oko pola sata. Kamilica se koristi izvana u obliku obloga kod kožnih osipa, a kupke i pranja s kamilicom djeluju umirujuće, jer imaju najbolji utjecaj na cjelokupni živčani sustav. Ako imate problema s kožom ili jednostavno želite ljepšu i njegovanu kožu, dovoljno je jednom sedmično umiti se čajem od kamilice. Cvjetovi kamilice u narodnoj se medicini odavna koriste za uljepšavanje kose. Primjerice, za osvježavanje prirodne ili plavo obojene kose skuhajte čaj od kamilice, dodajte sok od pola limuna, te mlakim čajem isperite kosu.

Med

Med se u kozmetici koristi od davnina, pa se smatra najstarijim, provjerenim te potpuno bezopasnim prirodnim proizvodom za njegu kože. Većina popularnih kozmetičkih brandova sadrži neki od pčelinjih proizvoda, a to vrijedi i za preparativnu i za dekorativnu kozmetiku. Antiseptičan (protuupalan) je, antimikotičan (protugljivičan), sprečava razvoj bakterija, ima regenerativna svojstva, detoksičan je i ima sposobnost da na sebe veže vlagu što ga čini odličnim sredstvom za njegu kože. Zahvaljujući ugljikohidratima, mineralima, vitaminima i kiselinama od kojih se sastoji, kožu njeguje, vlaži i pomaže joj da zadrži vlastitu vlagu te tako sprečava prerano starenje i pojavu bora, štiti kožu od gljivica i bakterija, ublažava upalne procese, štiti od slobodnih radikala i na kraju hrani kožu. Pošto se rastvara u vodi, med je idealan za kupke. Zbog hranljivih sastojaka koje sadrži, regenerira i smiruje iritiranu kožu. Medom se mogu njegovati sve vrste kože, te liječiti kožne bolesti i nepravilnosti, tretirati akne, odgoditi nastanak bora i pjega, te njegovati kosa.

Cimet

Prvotno se koristio kao pomoć protiv upala, zaraza, gljivica, za rješavanje probavnih poteškoća i za pročišćenje krvi. Onaj topli osjećaj koji u nama zimi budi cimet bio je poznat i u davno doba. Naime, cimet uzrokuje duboko unutarnje zagrijavanje organizma pa se uzima protiv posljedica nahlađivanja (hladni udovi, simptomi gripe i prehlade, grčevi i ukočenost mišića). Umirujuće eterično ulje cimeta pospješuje cirkulaciju i pomaže pri otklanjanju mrtvih ćelija kože. Sapun se preporučuje za liječenje mladalačkih akni i mitesera. Idealan je za svakodnevnu masažu prilikom tuširanja, kožu čini elastičnom i mekom te pomaže u borbi protiv celulita.

Prirodni preparati za njegu tijela, kose i lica

KAMILICA

Maska za suhu kožu lica

Pomiješajte ½ čaše jogurta, 3 kapi ulja od kamilice i 3 kapi ulja verbene. Ako je smjesa rijetka, dodajte dvije čajne kašike talk pudera da se zgusne. Tako pripremljenu smjesu držite na licu 10 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Kamilica smiruje upalne procese na koži, posvjetljuje ten i uklanja crvenilo dok verbena djeluje kao antiseptik i kožu čini nježnom.

Opuštajuća kupka od kamilice

Želite li trenutno opuštanje pokušajte s kupkom, ona će umiriti vaš nervni sistem. Dovoljno je dvije pune šake kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti da kratko odstoji. Zatim procijedite i dodajte u vodu u kadi. Već za nekih dvadesetak minuta, koliko kupka traje, primijetit ćete promjene u raspoloženju i smanjen teret na leđima.

Za volumen kose

Da bi vaša kosa dobila volumen, a frizura bila postojana, jednu kašiku cvjetova kamilice prelijte uzavrelom vodom, procijedite i dodajte malo šećera. Potom mlaki čaj rasporedite po kosi osušenoj frotirom. Kosu nemojte ispirati, nego je takvu oblikujte fenom.

MED

Maska za sprečavanje nastanka bora

Pomiješajte 1 žumance sa 1 kašikom meda. Dobivenom masom namažite kožu lica i ostavite 10-15 minuta, pa operite vodom. Maska se koristi i za suhu kožu. Također protiv bora na normalnoj koži pomiješajte 2 kašike brašna sa 1 bjelancem i 1 kašikom meda. Masku nanesite na očišćenu kožu lica, ostavite 15 minuta i isperite mlakom vodom.

Maska za mekoću i vlažnost kože

Za nježnu i glatku kožu koja u jesen i zimu može postati gruba i hrapava, te joj treba i masnoće i vlažnosti, izmiješajte masku od 2 kašike meda i jedne kašike mekog kravljeg sira. Masku ravnomjerno rasporedite po licu i ostavite neka djeluje 20 minuta. Ako ne volite sir, na lice možete u debelom sloju namazati čisti med te ostaviti da djeluje 10 minuta. Uz ostalo, maska od meda posebno potiče prokrvljenost i opušta kožu lica.

Za zdraviju kosu

Pomiješajte decilitar meda i pola decilitra maslinovog ulja. Polako nanesite smjesu na kosu i stavite plastični pokrov na glavu. Ostavite pola sata i operite kosu. Za bolji sjaj kose možete u 4 šoljice tople vode dodati kašiku meda i nakon pranja preliti po kosi, te je osušiti.

Losion za ispucale ruke

Potrebna je jedna kašika meda i pola šolje iscijeđenog svježeg soka od narandže. Nanesene sastojke dobro izmiješajte, te losion nanesite na ruke i nokte. Nakon 10 minuta operite ruke i uklonite smjesu toplom vodom.

CIMET

Piling za dubinsko čišćenje lica

U zdjelici izmiješajte šoljicu šećera, ½ šoljice maslinovog ulja i 1 kašiku cimeta. Utrljajte nježno u kožu, ostavite djelovati nekoliko minuta i operite lice. Ako je vaša koža blijeda, preporučujemo vam masku s medom i cimetom za svježi i sjajniji izgled lica. Tada pomiješajte 1 kašiku meda s pola kašike cimeta i nanesite na lice. Ostavite da djeluje 5 minuta, isperite mlakom vodom i nanesite kremu za lice.

Mirisna kupka

Pomiješajte ½ šoljice soli, 2 kašike cimeta, ½ kašike đumbira i prstohvat mljevenog klinčića, pa 2 kašike mješavine dodajte u toplu kupku, a ostatak pohranite na suhom mjestu.

Za mekša stopala

Napunite kadu ili lavor toplom vodom. Izmiješajte 1 čašu soka od limuna, 1 čajnu kašiku cimeta u prahu, 50 ml mlijeka i 2 kašike maslinovog ulja, pa sve dobro sjedinite. Mješavinu stavite u vodu i dobro pomiješajte. U kadu stavite samo noge (ili u lavor) i držite 10-15 minuta. Nakon toga noge operite sapunom i namažite hidratantnom kremom.

Kupke od jesenjih namirnica

Iz bakinih su kuhinja nastajale maske za lice i dodaci kupkama, kao stvoreni za zimsko razdoblje u kojem koži treba dodatna njega. Po starinskim receptima možete pripremiti kupke koje će vas relaksirati i proljepšati vašu kožu, koja uslijed zime postaje suha, gruba te sklona perutanju i iritacijama. Dodaci vodi za kupanje načinjeni prvenstveno od meda, mlijeka, sirutke te limuna vratit će koži njezinu prirodnu masnoću, omekšati je, smiriti i oživjeti. Cvijeće u sebi skriva cvjetne esencije, cvjetna eterična ulja, koja se od davnina koriste u narodnoj medicini, a u suvremeno doba i u sve popularnijoj aromaterapiji. Kupka sama po sebi djeluje pozitivno na cijelo tijelo, a posebno na kožu, mišiće, živce i krvotok te općenito relaksira, smiruje, oživljava i osvježava tijelo i psihu. Dodana eterična ulja mnogostruko pospješuju njezino djelovanje, djelujući kroz kupkom bolje prokrvljenu kožu otvorenih pora na naš organizam, te udisanjem kroz nos.

Antistres kupka od kamilice

Za kupanje u kadi uzmite dvije pune šake, a za pranje lica i kose po jednu punu šaku cvijeta od kamilice, pa prokuhajte i ostavite da malo odstoji. Nakon toga dodajte u kadu koju ste prethodno napunili vodom.

Kupka od meda za suhu kožu

Za kupku koja će blagotvorno djelovati u slučaju da imate posebno suhu i iritacijama sklonu kožu, izmiješajte 1 litru vrućeg mlijeka sa 3 kašike rastopljenog meda. Umjesto tekućeg mlijeka možete koristiti i mlijeko u prahu, te u tom slučaju, direktno pod mlaz vode stavite 3 kašike rastopljenog meda, 1 šoljicu nerafinirane morske soli i 2 kašike mlijeka u prahu.

Hidratantna kupka

Uzmite pet vrećica čaja od kamilice i prelijte sa pola litra vrele vode, zatim ostavite da stoji 15 minuta. Dodajte u to pola litra mlijeka i naspite sve u vodu za kupanje u kadi.

Ljekovita kupka

Kupka od kamilice nije samo relaksirajuća i ljekovita, nego se koristi i onda kada vas muči prehlada, bolovi u želucu ili ekcem. Za pripremu kupke potrebno vam je od ½ do 1 kg kamiličinih cvjetova koji se preliju sa 4-6 litara ključale vode i poklopljeno ostave jedan sat. Zatim se smjesa procijedi pa se dobiveni čaj nalije u kadu i dopuni hladnom ili toplom vodom, po potrebi.

Umirujuća kupka

U dvije litre punomasnog mlijeka otopite 250 grama pčelinjeg meda i šaku morske soli. Dodajte to vodi za kupanje i s užitkom uronite u nju. Pazite da voda ne bude toplija od 36 stupnjeva jer će se u tom slučaju mlijeko zgrušati, a to neće dobro utjecati na vašu cirkulaciju.

Hranjiva kupka od meda

U pola šoljice meda dodajte dvije kašike ekstrakta vanilije, tri kašike naribanog đumbira ili onog u prahu, jednu kašiku cimeta, te sve sastojke dobro promiješajte. U kadu naspite pola šoljice mlijeka u prahu i dodajte mješavinu s medom.

Anticelulit kupka od cimeta

Cimet je odličan jer rastapa nakupljene masnoće ispod kože, pa brzo i jako rastvara celulit. Prilikom pripreme kupke s eteričnim uljem cimeta, nemojte uliti previše eteričnog ulja jer koža tada počne nepodnošljivo svrbiti i peći. To je čisti koncentrat i potrebno je samo nekoliko kapi.

Kupka za umorna stopala

Izmiksajte 200 ml jogurta, 4 kašike meda i 1 bananu. Stopala stavite u kadicu i namažite ih ovim „frapeom”. Četkicom srednje tvrde dlake utrljajte smjesu u stopala. Sjedite tako 10 minuta, a onda ulijte toplu vodu i masirajte stopala. Na kraju isperite, osušite i namažite kremom.

Kupka za glatke ruke

Jednom ili dvaput sedmično napravite kupku od meda: na ruke nanesite smjesu ugrijanog meda i maslinovog ulja. Na ruke stavite pamučne rukavice i ostavite da djeluje preko noći. Operite. Osim toga ruke svakodnevno možete namakati u mlijeku ili mješavini mlijeka i meda.

Najljepši jesenji mirisi za kuću

Aromaterapija

Ulja koja se preporučuju za period jeseni su prvenstveno srednje i donje note, odnosno ulja koja emocionalno uravnotežuju, pune energijom i pomažu oporavku kod iscrpljenosti i nakon bolesti. Citrusna ulja upotrebljavaju se manje nego inače jer hlade organizam. Aktivacija eteričnim uljima vrlo se jednostavno provodi i u vlastitom domu. Potrebno je samo odrediti mirise koji vam odgovaraju, nakapati ih u maramicu ili u mirisnu lampu, a zatim opušteno udisati. Evo nekoliko prijedlog za toplu i ugodnu jesen:

  • Bergamot - potiče uspostavljanje unutarnjeg mira i ravnoteže, osvježava, psihički izgrađuje, ohrabruje, djeluje protiv depresije, razgrađuje ljutnju, strah, tjeskobu, nemir i zabrinutost, potiče pozitivne emocije i dobro raspoloženje, uklanja osjećaj usamljenosti i stres.
  • Kamilica - opušta, potiskuje tjeskobu, nemir, ljutnju i bijes, smiruje i smanjuje psihičku osjetljivost
  • Sandalovina - razgrađuje tjeskobu i zabrinutost, djeluje protiv depresije, psihičke iscrpljenosti, uklanja tugu i žalost, briše osjećaj nesigurnosti i nezaštićenosti, učinkovita je protiv stresa.
  • Cimet - pomaže kod bezvoljnosti i psihičkog umora, jača mentalnu aktivnost i koncentraciju (pogodan kod učenja i duge vožnje), ima blago afrodizijačko djelovanje i potiče dinamičnost.

Mirisi iz vlastite radionice

Kako biste pripremili miris koji će ispuniti vaš dom toplinom jeseni, predlažemo vam nekoliko mirisnih mješavina: 5 kapi đumbira, 5 kapi muškatnog oraščića, 10 kapi cimeta, 25 kapi klinčića, 10 kapi limuna, 10 kapi bergamota i 45 kapi slatke narandže. Ulje pohranite u staklene boce i zatvorite do upotrebe, a koristite nekoliko kapi ove mješavine na 50 ml vode.

Topli mirisi jeseni

Dok se temperatura okoliša spušta sve niže, od izuzetne je važnosti interijer učiniti što ugodnijim kako bi u njemu mogli boraviti što duže. Uz aromaterapiju eteričnim uljima i mirisnim štapićima svoj dom možete obogatiti ugodnim mirisima koji će se širiti iz vaše kuhinje:

  • Cimet - ima protuupalno djelovanje, a uglavnom se koristi za slatka jela, posebno u kombinaciji s jabukama. Grije i podiže vitalnost, a njegov miris oduševljava u kompotima od suhog voća, jabuka, dunja i krušaka. Pite, štrudle i okruglice odlično se slažu s ovim začinom.
  • Muškatni oraščić - sladak je, grije i ima lagani gorkasti ton. Odličan je za različita jela, pite i pudinge, a daje poseban okus jesenjim jelima od bundeve.
  • Vanilija - mnogi je nazivaju kraljicom začina. Tržište je preplavljeno sintetskim varijantama ovog začina, no original je lako prepoznati po mirisu, ukusu ali i po cijeni. Malo je pravih organskih plantaža vanilije u svijetu, ponekad ih pohara i uragan pa to utječe na njihovu visoku cijenu.
  • Klinčić - okus mu je sladak, topao i pikantan te se koristi u slatkim i slanim jelima, kao i u proizvodnji parfema i aromaterapiji. Nezaobilazan je u kuhanom vinu i čajevima, ali i u jelima s divljači, jabukama, kruškama te slatkastom povrću poput luka i mrkve.
Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se