Izdvojeno iz Gusto br. 39 novembar 2011.

grah

Grah - omiljeni topli zimski obrok

U domaćoj ishrani grah je izuzetno zastupljena, ali i veoma draga namirnica. Najviše se koristi grah zrnaš, zatim mahunar, a samo sezonski mlado zrno graha tzv. lušenac. Grah je jako važna namirnica i u svjetskoj prehrani jer sadrži veliki broj bjelančevina i ugljikohidrata, a može se dugo čuvati.

Kako se kuha grah?

Prije nego što operete grah dobro ga očistite od mogućih kamenčića, nečistoće i oštećenih sjemenki. Nakon toga ga stavite u cjediljku i dobro isperite pod mlazom tekuće vode. Kako bi se smanjilo vrijeme kuhanja i povećala njegova probavljivost, grah se uobičajeno moči, oko 8 sati ili preko noći, u vodi omjera 1:3. Drugi način je da grah s vodom pustite da vrije nekoliko minuta, a zatim ga pustite da se ohladi i močite ga još 2 sata. Nakon močenja, grah ocijedite i prije kuhanja još jedanput operite. Stavite svježu vodu oko 5 cm iznad graha pa ga prvo kuhajte 10-15 minuta na jakoj vatri, a zatim oko sat i po na umjerenoj vatri. Prilikom kuhanja, s vremena na vrijeme, maknite pjenu koja se stvara na površini.

Preporučujemo da probate:

Čorbasti grah sa dimljenom kobasicom corbasti-grah

Sastojci: 600 g graha tetovca, 230 g suhe dimljene juneće kobasice, 1 kašika peršuna, šaka celera, 2 mrkve srednje veličine, 2 manja korijena peršuna, 5 češanja bijelog luka, 100 g soka od paradajza, 25 g ovsenog brašna, so, biber, začini po ukusu

Priprema: Grah tetovac potopite u posudu sa vodom i ostavite da prenoći. U posudu za kuhanje stavite grah i kobasicu, nalijte vodom da ogrezne, pustite da proključa i prokuhajte 2 do 3 minuta. Tu prvu vodu prospite, nalijte 2,5l vruće vode, dodajte mrkvu, korijen peršuna i bijeli luk, a listove peršuna i celera povežite koncem u vezicu i tako spustite u vodu pred kraj kuhanja (po završetku kuhanja izvadite). Ukoliko se grah priprema u ekspres loncu, potrebno je kuhati ga 20 do 25 minuta od momenta kada počne izlaziti para, a ukoliko se priprema na tradicionalan način, potrebno je najmanje jedan sat. Kada su zrna mekana i kada je kuhanje pri kraju dodajte brašno razmućeno u soku od paradajza i kuhajte još nekoliko minuta da se malo zgusne.

Pročitajte više u novom broju Gusta, novembar/studeni 2011, br. 39

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se