Kafa i dječija hrana loše za zdravlje

coffee1

Najnoviji izvještaj Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) pokazao je šokantne rezultate - najviše razine kancerogenog furana, koji nastaje pri termičkoj obradi hrane, nađene su u kafi i dječijoj hrani u staklenkama.
Pripremio: Adnan Učambarlić
Podaci do kojih je došla Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) rezultat su istraživanja danih proizvoda u 20 zemalja članica EU-a. Riječ je o furanu, organskoj tvari koja nastaje pri termičkoj obradi hrane, a za koju je ustanovljeno da je potencijalno kancerogena za ljude.

Izvještaj je uzeo u obzir podatke prikupljane od 2004. godine do danas, uključujući i monitoring proveden prošle godine, na temelju čega se došlo do zaključka da kafa i dječija hrana u staklenkama, mliječne formule i mlijeko u prahu sadrže najviše furana, prenosi Novi list.

O kojim je konkretno proizvodima riječ u izvještaju se ne navodi, nego samo piše da su najviše razine furana nađene u kafi, u kojoj se srednje vrijednosti ove tvari kreću od 45 mikrograma po kilogramu u slučaju obrađene kafe, do 6.407 mikrograma po kilogramu kad je u pitanju kafa u zrnu.

Količine furana pronađene u hrani namijenjenoj djeci kreću se od 3,2 mikrograma po kilogramu u dojenačkim ‘formulama’, do 49 mikrograma u dječijoj hrani u staklenkama s povrćem.

Dopuštene količine furana kreću se od 0,03 i 0,59 mikrograma po kilogramu tjelesne težine po danu za odrasle osobe, od 0,02 do 0,13 mikrograma za adolescente, od 0,04 i 0,22 mikrograma za drugu djecu, između 0,05 do 0,31 za malu djecu i između 0,09 i 0,22 mikrograma za dojenčad.

Ovo nije prvo upozorenje koje se tiče opasnih količina furana, na to je još prije sedam godina upozorila američka organizacija US Food and Drug Administration, kada je on i prvi put otkriven u velikom broju namirnica koje prolaze termičku obradu.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se