Tikva i vinova loza

pumpkin1

Tikva ili bundeva je veoma hranjivo povrće koje se u ishrani koristi u skoro svim zemljama svijeta. Pored “mesa”, veoma su hranjive sjemenke tikve, kako za ishranu tako i za spravljanje ulja za jelo.

Pripremila: Ivana Jokić

Postoji mnogo, čak 800 vrsta tikvi, a poznati nazivi su bundeva, dulek, budimka, ludaja, žuta tikva, pečenka, turban tikva, bujača… Po boji tikve mogu biti zelene, žute, šarene, bijele, pa čak i sive. Tikva ima veliku biološku, a relativno malu energetsku vrijednost pa se preporučuje i za dijetalnu ishranu, a njeni sastojci se koriste i u farmaceutskoj industriji. Tikva se u ishrani koristi kuhana ili pečena, a od nje se mogu napraviti mnoga slasna jela. Sjemenke tikve mogu se jesti sušene ili pečene i veoma su hranjive, ljekovite, ali i kalorične. Sok i kora od bundeve koristi se za spravljanje raznih koktela i sokova. Tikva se preporučuje kao dijetalna hrana bolesnima, starijim osobama, djeci, dojiljama i trudnicama. Brojne su ljekovite osobine tikvi, a treba naglasiti da ovo povrće pomaže kod anemije, bolesti krvnih sudova i mokraćnih puteva.

Gusto zanimljivost: Interesantno je da je tikva otporna na parazite pa se kod uzgoja ne tretira nikakvim herbicidima. Također, tikva dok raste iz zemlje pokupi skoro sve hranjive materije pa je na tom zemljištu otežan uzgoj mnogih drugih biljaka.

Vinova loza - U stalnom razvoju

vinova

Davno su ljudi otkrlili velike blagodati vinove loze. Naime, ova biljka penjačica se uzgajala još prije 6.000 godina u Egiptu. Kada je domaće područje u pitanju, Hercegovina se može pohvaliti tradicijom uzgoja vinove loze od najmanje 2.200 godina. Slasni plod vinove loze je grozd, čija se veličina zrna i boja ploda razlikuju od vrste do vrste. Plod se može koristiti svjež, sušen te prerađen u voćne sokove ili alkohol. U Grčkoj je izuzetno popularna sarma od vinove loze. Najpoznatiji proizvod ploda vinove loze je svakako vino, a neke od poznatih sorti vinove loze u BiH su Žilavka i Blatina.

Tokom svog razvoja loza prolazi kroz nekoliko ciklusa. Prvih 7 do 10 godina raste rodnost loze, zatim traje razdoblje normalne ili stabilizirajuće rodnosti, čija dužina zavisi najviše o podlozi, sorti i načinu održavanja vinograda. I na kraju treće razdoblje obuhvata posljednjih nekoliko godina u kojem se smanjuje rodnost vinove loze. Loza prolazi i kroz godišnji ciklus koji ima sedam faza: plač loze, pupanje, razvoj vegetacije, cvatnja i oplodnja, rast bobica, dozrijevanje grožđa, te priprema za zimski odmor.

Gusto recepti sa tikvom i vinovom lozom:

Musaka od vinove loze i vrganja

Sastojci: mlado lišće vinove loze i šumske vrganje količinski prema želji, luk, maslinovo ulje, so, biber, đumbir, kurkuma, 1 jaje, kefir

Priprema: Operite pod mlazom vode lišće vinove loze i ostavite ga u cjediljci. Potopite u vruću vodu suhe šumske vrganje. Nasjeckajte crni luk na kolutove ili rezance. U vatrostalnu, nerafinisanim maslinovim uljem podmazanu posudu, slažite red lista vinove loze, red isječenog luka, red gljiva, dok ne završite sa cjelokupnom količinom namirnica. Na kraju, dodajte preko svega još malo kvalitetnog maslinovog ulja, blago posolite, pobirerite, dodajte i malo đumbira i kurkume, poprskajte malo vodom da bi začini skliznuli sa lišća i stavite u pećnicu poklopljeno da se krčka na 180°C 40-ak minuta. Izvadite iz pećnice, otklopite i prelijte umućenim jajetom sa kefirom i vratite u pećnicu otklopljeno da se zapeče 10-ak minuta.

Sarma od lišća vinove loze

Sastojci: 30 listova vinove loze, 2 kašike ulja, 1 mala glavica sitno izrezanog luka, ½ kg mljevenog telećeg  mesa, ½ vezice sitno kosanog peršunovog lišća, 80 g napola kuhane riže, 1 jaje, so i biber; Za umak: 1 kašika ulja, 1 kašika brašna, ½ kašičice crvene paprike, 1 dl bijelog vina, 2 dl kiselog vrhnja ili kiselog mlijeka

Priprema: Lišće vinove loze operite kipućom vodom da omekša, operite ga u hladnoj vodi i dobro ocijedite. U posudi zagrijte ulje i na njemu ispržite luk, dodajte meso i pržite pet minuta. Uklonite s vatre, dodajte peršun, rižu, jaje, so i biber. Sve dobro izmiješajte, na svaki list stavite malo nadjeva i uvijte sarme. Da se ne bi odvile, možete ih učvrstiti čačkalicama. Sarme poredajte u posudu jednu do druge i dodajte toliko vode da bude slabo pokrivena. Poklopite poklopcem ili tanjirom tako da sarmu pritisnete. Kratko prokuhajte. Načinite malu zapršku od ulja i brašna, dodajte crvenu papriku i odmah dolijte malo vode, kratko prokuhajte i prelijte preko sarme. Sarmu nemojte miješati, nego posudu češće protresite, kuhajte oko 45 minuta na srednjoj vatri. Pred kraj dodajte vino i još malo prokuhajte, poslužite s kiselim vrhnjem ili kiselim mlijekom.

Juha od tikve

Sastojci: 750 g tikve narezane na kockice, ekstra djevičansko ulje, 6 češnjeva bijelog luka sitno narezanog, svježi list bosiljka, so, 1,5 l pilećeg temeljca, 25 ml vrhnja za kuhanje, 40 g naribanog parmezana, svježe mljeven crni biber

Priprema: Zagrijte ulje i stavite narezanu tikvu, bijeli luk, natrgani bosiljak i lagano zasolite. Poklopite i ostavite na srednjoj vatri nekih 10-tak minuta uz povremeno miješanje. Dodajte temeljac, dovedite do vrenja te na najmanjoj temperaturi nepoklopljeno kuhajte još nekih 8-10 minuta. Juhu ulijte u blender i izmiksajte. Vratite juhu na vatru i dodajte vrhnje i parmezan, izmiješajte i zagrijte, ali da ne prokuha. Poslužite uz ekstra nariban parmezan i svježe mljeven crni biber.

Pljeskavice od tikve

Sastojci: 1 tikva, 2 krompira srednje veličine, 200-250 g brašna, 1 jaje, peršun, začin za povrće, biber

Priprema: U dublju posudu izrendajte tikvu i krompir, dodajte jaje, začin za povrće, bibera i peršuna po ukusu, te dobro promiješajte. Zatim dodajte brašno tako da se dobije gustina otprilike kao za palačinke, malo gušće. Na dobro zagrijano ulje supenom kašikom vadite smjesu i istanjite je do željene debljine. Ukoliko pravite tanje, bit će hrskave i na njih se može kasnije staviti neki namaz. Ukoliko su deblje, bit će mekše, ali onda vodite računa da budu dobro ispečene.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se