Drenjak

drenjak

Drenjak je voćka koja predstavlja pravi simbol zdravlja, što dokazuje i staro narodno poređenje “Zdrav je kao dren”! Ova voćka raste najviše po suhim, sunčanim, kamenitim stranama svijetlih listopadnih šuma zajedno s drugim grmljem i šibljem, a zanimljivo je da su skoro sva stabla drenjka pomalo nakrivljena. U narodu postoji priča da je razlog tome što je ovo prva voćka koja procvjeta, pa se medo nasloni na nju i čeka plod cijelo ljeto ne znajući da drenjak plod daje među zadnjim voćkama, u kasnu jesen.

Pripremila: Ivana Jokić

Raste u južnoj Evropi i jugozapadnoj Aziji, a poznat je još po imenima drenak, drenić, bila svibovina, drenka, drenovina, drinika i dr. Drenjak je samonikli grm visine 2 do 5 metara, sa gustom krošnjom. Cvjeta prije listanja, od februara do aprila, a u toplijim klimama čak i u decembru. Cvjetovi su mu žute boje, dok je plod koji je koštunica, crveni. Nezreli plod je jako kiseo, a zreo i jako ukusan tek kad dostigne tamnocrvenu boju i otpada sa drveta pri dodiru.

Gusto zanimljivost: Interesantna je pojava da se od desetak stabala drenjka koja rastu u nekoj živici ili šikari, skoro na svakom stablu nalazi pomalo drugačiji plod: jedni dozrijevaju koji dan ranije, drugi kasnije, neki su krupni i mesnati, a neki sitniji. Jedni su kiseli, drugi slatki, a neki gorkasti, iako svi rastu u neposrednoj blizini jedan drugog.

Ljekovita marmelada

Drenjak je jesenja voćka izuzetno bogata vitaminom C. Mlade drenjine su svijetlocrvene boje, dok su zrele drenjine tamnocrvene. Opore (tanini) i poliuronske (pektini) materije povoljno djeluju na sluznicu crijeva, zbog čega se sok, pekmez, čaj i drugi proizvodi napravljeni od zrelog drenjka daju kao vrlo prijatan lijek za liječenje proliva i drugih oboljenja organa za varenje. Sličnog je dejstva i kora. Osim toga, ova voćka pomaže kod regulisanja krvnog pritiska.

Drenjak se koristi kao voće u svježem i sušenom stanju i prerađuje se u pekmez, marmeladu, voćne sokove, slatko i kompot. U nekim krajevima od drenjaka se prave vino i rakija. Koristi se i kao začin, za jela od mesa i ribe, a u Rusiji za pripremu kiselih juha. U južnim dijelovima Italije i Francuske nezreli plodovi drenjaka konzerviraju se u slanoj vodi s dodatkom komorača, aromatiziraju i koriste kao masline. U Azerbejdžanu i Armeniji se od njega pravi votka, u Turskoj i Iranu se jede sa solju preko ljeta, ili se od njega pravi hladni napitak (kao i u Bosni) - šerbe.

Gusto zanimljivost: U Njemačkoj su plodovi drenjaka veliki i sočni, ali ga Nijemci slabo poznaju i smatraju otrovnom biljkom te ga uništavju što je prava šteta, jer mu ova vlažna klima sa relativno suhom i dugom jeseni izuzetno prija.

Gusto recepti s drenjkom:

Marmelada od drenjaka

Sastojci: 1 kg zrelih drenjaka, 300 g šećera, malo muškatnog orašćiča

Priprema: Plodove operite, očistite od peteljki i drugih nečistoća, stavite ih u širu posudu i na laganoj vatri miješajući zagrijavajte sve dok se ne počnu odvajati od koštice, te pasirajte. Tu smjesu onda pomiješajte sa šećerom i stavite kuhati. Stalno miješajte dok ne dobijete željenu gustoću. Pri kraju kuhanja, dodajte muškantnog oraščića, a možete dodati i malo limuna ili kore narandže. Još vruću marmeladu ulijte u sterilizovane staklenke. Kada se ohlade i odleže, zatvorite ih celofanom ili poklopcima i pohranite na odgovarajuće mjesto. Koristite kao i druge marmelade.

Kompot od drenjaka

Sastojci: 1 kg drenjaka, 400 g šećera, 1 l vode, klinčići

Priprema: Drenjak za kompot mora biti zreo, ali ne premekan. Očistite drenjak od peteljki, a potom operite. Stavite drenjak u posudu za kuhanje, dodajte vodu, šećer i klinčiće, a potom kuhajte nekoliko minuta. Ohladite kompot i uživajte.

Liker od drenjaka

Sastojci: 2 kg drenjka, 4 l + 1 l vode, 4 kg šećera, 1 l ruma

Priprema: 2 kg drenjaka kuhajte sa 4 l vode oko 20 minuta počevši od vrenja. Posebno kuhajte 1 l vode i 4 kg šećera oko 5 minuta. Drenj procijedite i sastavite sa vodom i šećerom. Ostavite da se ohladi. Kad je hladno, dodajte 1 l ruma, sipajte u boce i dobro zatvorite. Možete staviti i pokoji drenjak u flašu.

Gusto savjet za zdravi pekmez bez kuhanja: Plodovima drenjaka odstranite košpice pasiranjem. Šećer dodajte prema količini drenjka i sve miješajte oko 3 sata dok ne postane jednolična masa.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se