Dječija jela za vruće dane

djeca-kofein1

Visoke ljetne temperature, povećano bavljenje slobodnim aktivnostima na otvorenom ili u kući te promijenjen ritam spavanja odražavaju se u velikoj mjeri na prehranu djece. Roditelji bi trebali voditi računa da djeca piju dovoljno tekućine i ne preskaču redovne obroke, a najvažnije je ponuditi jednostavna, lagana i osvježavajuća jela.

Piše: Dragana Nižić

Pasta salata

Sastojci: 200 g tjestenine (penne), 100 g kuhanog i ocijeđenog graška, 50 g konzerviranog kukuruza šećerca, 2-3 mini paradajza, malo maslinovog ulja, so, biber, sjeckani peršun

Priprema: U kipućoj slanoj vodi skuhajte tjesteninu, ocijedite je i ohladite. Zatim dodajte grašak, kukuruz, ulje i začine. Sve dobro promiješajte. U salatu dodajte narezan paradajz, promiješajte, pospite sjeckanim peršunom i poslužite dobro rashlađeno.

Namaz od tikvica

Sastojci: ½ kg tikvica, 1 češanj bijelog luka, malo začina od povrća, 50 ml maslinovog ulja, so, biber, 1 vezica vlasca, 200 g zrnatog kravljeg sira, 1 kašika kiselog vrhnja

Priprema: Tikvice operite, narežite na kolutiće i kratko pirjajte na malo maslinovog ulja. Pred kraj pirjanja umiješajte nasjeckani bijeli luk i ostavite da se malo ohladi. Prebacite u blender i dodajte začine, sjeckani vlasac, kiselo vrhnje i kravlji sir. Sve izmiksajte u srednje kremastu masu, ohladite i poslužite uz slane krekere.

Juha od paradajza

Sastojci: 1 l soka od paradajza, 1 kašika začina od povrća, 2-3 stabljike celera, 200 ml vode, so, biber, maslinovo ulje

Priprema: U 200 ml vode prokuhajte začinjen celer narezan na komadiće. Nakon kuhanja ohladite. Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro izmiješajte. Začinite i ostavite u hladnjak na nekoliko sati.

Ražnjići od puretine

Sastojci: 250 g purećih prsa, 3 kašike maslinovog ulja, 1 kašika začina od povrća, ½ kašike sjeckanog ruzmarina, so, 2 kašike soka od limuna

Priprema: Pureća prsa operite, očistite od žilica i razrežite na tanje komade. Složite ih u zdjelu, prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna i dobro začinite. Promiješajte, poklopite i ostavite u hladnjak na sat vremena. Zatim ih nabodite na drvene štapiće i pecite na roštilju sa svih strana nekoliko minuta uz povremeno premazivanje ostatkom marinade. Poslužite uz hladne umake.

Voćni koktel

Sastojci: 1 l već napravljene limunade, 150 g mesa lubenice, 100 g mesa dinje, 50 g jagoda, 50 g sjeckane breskve

Priprema: U veću posudu stavite očišćene komadiće lubenice i dinje, dodajte narezane jagode i sjeckanu breskvu, pa sve prelijte gotovom limunadom koja je lagano zaslađena. Ostavite u hladnjak na nekoliko sati i poslužite kao voćni koktel.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se