Mažuran

mazuran

Mažuran je jak začin, pomalo sličan origanu, poznat i pod nazivima majoran, majuran, mažurana. Porijeklom je iz male Azije i sjeverne Afrike, a raste na sunčanom mjestu. Cvjeta od juna do septembra mada ga je bolje brati prije nego procvjeta.

Pripremila: Ivana Jokić

Što svježiji, to aromatičniji

Mažuran ima slatkasti, pomalo cvjetni miris, te slatko-gorki okus koji blago podsjeća na pepermint. Listovi su svježi ili osušeni dodatak supama, jelima od krompira, umacima, kobasicama, te mahunastom povrću. Sa timijanom čini sjajnu kombinaciju za jela od iznutrica, a koristi se u mesnim i jelima od divljači. Fino doziran mažuran dobar je dodatak jelima od ribe.

U Grčkoj se obično koristi kod pripreme pečenog mesa i janjetine, mesa sa žara i variva s paprikom. Kada se mažuran koristi svjež, onda je aromatičniji, jelima se dodaje list na kraju kuhanja, jer dužim kuhanjem gubi aromu. Kada se mažuran koristiti sušen, tada se upotrebljava cijela biljka, sa stabljikom i cvijetom. Sušen se dodaje na početku kuhanja.

Gusto zanimljivost: U Grčkoj je bio običaj mladencima objesiti mažuranov nanizan lančić oko vrata. Hymenaios, grčki bog braka, predstavljan je sa vijencem mažurana.

Brojni ljekari i danas propisuju mažuran kao lijek protiv tegoba želuca, crijeva i žuči. Mažuran pomaže i kod glavobolje, migrene, vrtoglavice i epilepsije. Mažuranova mast je cijenjena kao sredstvo protiv hunjavice, za mazanje protiv bolova pojedinih živaca te u liječenju uganuća, rana i čireva. Kao čaj mažuran je dobar u borbi protiv prehlade i blagotvoran je za dojilje.

Gusto savjet: Za postizanje arome mažuran se često koristi u dijetalnim jelima, a kako brzo prihvata okuse i mirise, pogodan je i u pripremi napitaka. Kako je slatkasto-citrusnog okusa, dobro se slaže sa suhim i svježim voćem.

Priprema masti od mažurana

Čajnu kašiku u prah zdrobljenog mažurana prelijte čajnom kašičicom vinske kiseline i ostavite  mješavinu nekoliko sati. Zatim dodajte čajnu kašičicu svježeg, neslanog maslaca i sve skupa grijte u vodi oko 10 minuta. Sve procijedite kroz gazu i ostavite da se hladi. Tom mašću koja je vrlo aromatična možete mazati nos i izvana i iznutra. Ta se mast slabo čuva, te se pravi u manjim količinama. Trajnija, a također djelotvorna mast od mažurana pravi se s bijelim vazelinom, iako kažu da je mast priređena s maslacem neuporedivo bolja.

Gusto recepti sa mažuranom:

Krompir s mažuranom

Sastojci: 4 krompira srednje veličine narezanih na deblje ploške, 4 manje glavice sitno sjeckanog  luka, 1 kašičica mažurana, so, biber, malo maslaca

Priprema: Posložite krompir i luk u posudu za pečenje. Pospite mažuranom, posolite i pobiberite, namažite maslaca po zadnjem sloju. Pecite na umjerenoj temperaturi oko 40 minuta.

Začinjena juha od šampinjona

Sastojci: 30 g maslaca, 1 sitno nasjeckana glavica luka, 2 mrkve narezane na štapiće, 1 zgnječeni češanj bijelog luka, 500 g šampinjona narezanih na ploške, 1 l goveđeg temeljca, 150 ml suhog bijelog vina, 2 kašike svježe nasjeckane majčine dušice, 1 kašika svježe nasjeckanog mažurana, so, biber

Priprema: Maslac zagrijte u većoj posudi, dodajte luk, bijeli luk i mrkvu pa lagano pržite nekoliko minuta da povrće omekša. Povremeno promiješajte. Dodajte šampinjone i pirjajte 10 minuta uz često miješanje. Zatim dodajte temeljac, vino i 1 kašiku majčine dušice, mažuran, so i biber. Pustite da zakuha, a zatim poklopite i lagano kuhajte 10 minuta. Ako je potrebno još začinite.

Palačinke od špinata

Sastojci: 450 g špinata, 1 l mlijeka, 1 jaje, 3 kašike poluglatkog brašna, 2 češnja bijelog luka, 1 luk, mažuran, malo šećera, 100 g kiselog vrhnja, so, biber, ulje

Priprema: Mlijeko istucite s jajem, zgnječenim bijelim lukom, sitno narezanim lukom, mažuranom i šećerom. Smjesu malo posolite i pobiberite. Dodajte brašno i umiješajte u špinat. Iz tijesta od špinata na tavi ispecite palačinke. Po palačinkama posipajte naribani sir, presavijte na kvadrate i posložite u posudu za pečenje premazanu uljem. Sve posipajte preostalim sirom i zapecite u zagrijanoj pećnici. Poslužite s kiselim vrhnjem.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se