Mala pomoć u kuhinji

mala-pomoc1

Ljetne namirnice, mažuran, mozzarella, ice tea

Ljetne namirnice:

Paprika: Kao jedna od osnovnih namirnica mediteranske kuhinje paprika se odlično slaže s lukom, bijelim lukom, tikvicama, patlidžanima, krompirom, paradajzom, mesom i maslinovim uljem. Paprike se mogu čuvati u hladnjaku do 5 dana, a kod pripreme jela najčešće se poslužuju samostalno nakon pečenja ili se pune raznim nadjevima. Paprika je sastavni dio jela kao što su variva, sataraš ili pinđur, a daje izvrstan okus i ljetnim salatama.

Patlidžan: Ključna stvar kod kupovine patlidžana je njegova svježina, pa uvijek birajte lagane, srednje velike plodove koji sadrže manje sjemenki koje uzrokuju njegovu gorčinu. Vanjska kora patlidžana treba biti sjajna i čvrsta, bez oštećenja, mrlja ili rupica. Čuvajte ga u hladnjaku, u odjeljku za povrće, u plastičnoj vrećici do 5 dana i podalje od jabuka koje proizvode etilen i time utječu na brže starenje patlidžana. Najbolji načini termičke obrade za ovu vrstu povrća su pohanje, pirjanje ili pečenje na tavi, roštilju ili u pećnici.

Inćuni: Najbolji inćuni dolaze iz Sredozemnog mora, a vrhunac sezone im je rano ljeto. Mogu se peći, pržiti ili marinirati. Konzervirani u ulju ili slani koriste se u pripremi namaza, tjestenine, paste od maslina, kao dodatak pizzama ili u umaku od paradajza.

Začini:

Mažuran: U kuhinji se najčešće upotrebljava za jela kao što su pečena patka ili guska, jaka jela od mesa i divljači, variva od govedine, mediteranska jela i nadjevi, iznutrice, riba, mahunarke, kelj, gljive, juhe i umaci, jela od krompira te salate. Uglavnom se dodaje pred kraj kuhanja jer njegova aroma nije otporna na visoke temperature. Također, ako mažuran koristite svježi onda je aromatičniji, a dužim kuhanjem gubi aromu pa je poželjno da ga dodate pri kraju kuhanja, dok suhi dodajte na početku kuhanja.

Sirevi:

Mozzarella: Osim na popularnoj pizzi ili zapečenom kruhu s maslinovim uljem, mozzarellu kao glavni sastojak nalazimo u salati caprese, uz paradajz i bosiljak, ali i u brojnim drugim salatama i jelima s tjesteninom. U zapečenim jelima za razliku od drugih sireva pravu mozzarellu prepoznajemo jer ne ostavlja masni trag, niti se „razvlači”. Postoji ona obična ili tzv. „fiordilatte” i bivolja ili „di bufala”, a izvorne mozzarelle rade se u malim grudicama, u obliku jaja, teškim samo oko 100 g i uvijek se čuvaju u vlastitoj sirutki.

Ljetna osvježenja:

Ice tea: Ledeni čaj sadrži mnogo vode, vitamina i minerala, podiže energiju i vitalnost, a neke vrste pomažu i u prevenciji i ublažavanju raznih zdravstvenih tegoba. Možete ga napraviti i skoro iz svih vrsta čaja koje se inače piju vruće.

Aroma: Za intenzivniju aromu, najprije napitak ohladite, a zatim mu dodajte led. Za brzo hlađenje, na 20-ak minuta stavite posudu s čajem u drugu posudu punu leda ili ledeno hladne vode, nekoliko puta promiješajte. Kao ukusan dekorativni dodatak ledenom čaju dodajte zaleđene jagode ili šumsko voće. Najčešće mu se dodaju tanko narezane ploške limuna, narandže ili limete te listići metvice. Crni se čaj najčešće aromatizira okusima limuna, narandže i breskve, a zeleni aromama ananasa i manga.

Podijeli:
  • Facebook
  • Digg
  • Google
  • E-mail this story to a friend!
  • Technorati

Ostavi komentar

Morate biti prijavljeni da ostavite komentar.

Gusto TV

Newsletter

Upišite se u naš Newsletter i budite uvijek obaviješteni o novim aktuelnostima na vrijeme!

Oglasi

Oglasi

  • Oglasavajte se